Muutama sananen yrittäjyydestä – 5 virhettä, jotka (melkein) tein

Yrittäjäksi ryhtymisestä tuli kuluneeksi vuosi, joten merkkipäivän kunniaksi päätin katsastaa hieman peruutuspeiliin ja pohtia mitä kaikkea sitä tulikaan käsityöpajatoiminimen ensimmäisenä vuonna tehtyä ja mitkä asiat tulivat hieman yllätyksenä ensimmäisinä kuukausina.

Olipa toimialasi mikä tahansa niin seuraavista vinkeistä voi olla sinulle apua, jos olet tulevana vuonna perustamassa toiminimeä sivu- tai päätoimisesti.

1. Ole ajoissa liikkeellä starttirahan kanssa

Todettakoon alkuun – ellei starttiraha ole tuttu – että kyseessä on aloittaville yrittäjille myönnettävä, noin 700 bruttoeuron suuruinen kuukausittainen tuki.

Erinäisten oppaiden selaamisesta huolimatta tuli hieman yllätyksenä, että starttirahapäätös pitää olla hyväksytty ennen toiminimen rekisteröimistä. Muussa tapauksessa tuki evätään. Siksi perustamisasiakirjoja ei kannata täytellä sähköisesti ennen kuin hyväksytty päätös on kourassa.

Maakunnasta riippuen starttirahan käsittelyajat voivat ruuhkahuippuina venyä jopa viikkoihin, joten ole ajoissa mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään.

2. Mitoita ennakkovero oikein

Ennakkovero tarkoittaa ansiotuloveroa, jota yrittäjä maksaa etukäteen itse tekemänsä arvion perusteella. Jos uusi toiminimiyrittäjä arvioi toimintansa aluksi, että hän tekee vuodessa 30 000 euron tienestit, hän maksaa veroa tämän summan perusteella.

Oma tulosarvio kannattaakin mitoittaa hieman alakanttiin, jotta suuret ennakkoverot eivät heti toiminnan alussa rasita kassaa. Tuloarviota voi myöhemmin täydentää, jotta veroja tulee maksettua oikea määrä, eikä kaikki pamahda myöhemmin päin pläsiä mätkyjen muodossa.

3. Älä laita puhelinnumeroasi julkisiin yritysrekistereihin

Asiakkaasi kyllä löytävät puhelinnumerosi verkkosivuiltasi. Sen sijaan perustamisasiakirjoihin laitettu puhelinnumero tarkoittaa sitä, että toiminnan ensimmäiset pari viikkoa saat vastailla erinäisten yritysmyyjien puheluihin, joissa kaupataan kaikkea mahdollista vakuutuksista verkkosivuihin ja digimainoksista kuulakärkikyniin.

4. Palkkaa kirjanpitäjä, jos tositepinoja kertyy

Päätoiminenkin yrittäjä voi saada kirjanpitäjän noin 40-60 eurolla kuukaudessa – ainakin, jos ei asu pääkaupunkiseudulla. Jos kuitteja kertyy, niin kirjanpitorutiineihin tuhraantuvan ajan määrä kasvaa ja se kaikki on pois laskutettavasta työstä. Ei kannata yrittää säästää 60 euroa kuussa sillä, että paiskoo itse kirjanpitoa pari tuntia viikossa. Ammattilainen hoitaa aina saman paremmin ja varmistaa, että kirjanpito on varmasti tehty oikein.

Jos tositteita ja lippulappusia kertyy kuitenkin vain muutamia kuukaudessa, toiminimi voi tehdä kirjanpidon aivan hyvin myös itse. Netistä löytyy tähän hyviä ilmaisia pohjia.

5. Kilpailuta kaikki toiminimen perustoiminnot

Pakollisia hankintoja toiminnan alussa ovat usein esimerkiksi erinäiset vakuutukset, verkkosivut, kassajärjestelmät ja juuri mainittu kirjanpito.

Aivan samalla tavalla kuin henkilökohtaisen taloutesi puolella kilpailutat lainat, sähkösopimukset ja muut vastaavat, hoida sama homma myös toiminimen osalta. Verkkosivujen ja yritysvakuutusten kilpailuttamiseen löytyy netistä hyviä sivustoja, jotka voivat helposti säästää satasen tai kaksikin.

6. Älä haksahda kalliiden yritysrekisterien mainospaikkoihin

Google on suosituin hakukone, joten myös omat asiakkaasi käyttävät pääosin sitä. Jos puhelinmyyjä yrittää kaupata kallista paikkaa erinäisissä yritysten yksityisissä hakukoneissa, älä osta. Tai ainakin mieti, oletko koskaan edes kuullut kyseisestä yrityshakemistosta?

7. Mitoita YEL-työtulo oikein

YEL-vakuutus eli yrittäjän eläkevakuutus on pakollinen hankinta kaikille yrittäjille, joiden työtulo on vuodessa yli 7800 euroa. Työtulo ei tarkoita suoraan tulojen määrää, vaan kyseessä on arvio siitä summasta, jonka maksaisit vuoden aikana samasta työstä ulkopuoliselle työntekijälle. Omalta osalta tähän on tietysti hyvä poikkeus, eli eläkeläinenhän ei YEL:iä enää tarvitse – toki sen voi halutessaan ottaa.

Toiminimiyrittäjäkin saa itse mitoittaa oman YEL-työtulonsa. Halvin YEL maksaa noin 1400 euroa vuodessa, jos työtuloksi merkkaa minimin eli 7799,37 euroa (2019). Tällä summalla eläkettä ei tosin juuri kerry ja YEL vaikuttaa muuhunkin yrittäjän sosiaaliturvaan. Jos laitat YELin minimiin, niin huolehdi, että muu vakuutusturva on kunnossa esimerkiksi työttömyyden tai työkyvyttömyyden varalta, jos jotain yllättävää sattuu.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *