Pari sanaa starttirahasta uudelle yrittäjälle…

Kolme pointtia starttirahasta

Starttirahan hakeminen on varmasti tuttu juttu hyvin suurelle osalle uusista yrittäjistä. Nettihän on pullollaan erilaisia starttirahaoppaita, joista itsekin imuroin olennaisimmat tiedot haltuun ennen tuen hakemista. Jälkikäteen mietittynä olisin kuitenkin lisännyt listalle myös seuraavat kolme pointtia, jotka pääsivät enemmän tai vähemmän yllättämään…

1. Et saa starttirahan lisäosaa, jos yritystoimintasi käynnistyy liian hyvin

Starttirahan lisäosan, eli jälkimmäiselle puolivuotiskaudelle myönnettävän tuen suuruus vuonna 2019 on sama kuin perustuenkin määrä, eli rapiat 32 euroa päivältä. Kun starttirahaa maksetaan enintään viideltä päivältä viikossa, niin lisäosan määrä on kuukaudessa palttiarallaa 700 euroa.

Lisäosaa haetaan ensimmäisen, kuuden kuukauden starttirahajakson kääntyessä loppusuoralle. Mutta tiesitkös tätä: jos toimintasi on käynnistynyt liian hyvin – eli euroja puskee sisään enemmän kuin kerkeät kassasta lompaakkoosi lapioida – et välttämättä tule saamaan tätä starttirahan lisäosaa.

Starttirahan lisäosaa hakiessasi sinun tulee liittää hakemukseesi kirjanpitäjäsi vahvistama tuloslaskelma. Jos teet kirjanpitoa omin nokkinesi, niin siinä tapauksessa tarvinnet jonkinlaista todistusta tai lippulappusta yritystilisi rahaliikenteestä. Lisäksi hakemukseen tulee lisätä hyvät perustelut sille, miksi haet jatkoaikaa starttirahalle. Eikä tässä vielä kaikki, vaan hakemuksessa pääset myös arvioimaan toimintasi kannattavuutta.

Ja koska starttiraha on toimeentuloa turvaamaan luotu yrittäjän tuki, niin sitä ei myönnetä, jos toimeentulo on jo turvattu muulla tavalla. Eli liian hyvin käynnistynyt yritystoiminta torpedoi helposti starttirahan lisäosan saamisen.

Hyvä uutinen kuitenkin on se, että jos yrittäminen on lähtenyt liikkelle edes jotakuinkin suunnitelmien mukaan, starttirahan lisäosa lähes aina myönnetään. On sitäpaitsi pelkästään hyvä asia, jos starttirahan lisäosan saaminen kaatuu liian menestyksekkäästi alkaneeseen yrittäjätaipaleeseen…

2. Kevytyrittäjyys voi olla hyödyksi starttirahan hakemisessa

Laskutuspalvelun kautta ilman y-tunnusta toimivat kevytyrittäjät eivät voi saada starttirahaa. Tämä on fakta. Starttirahaa myönnetään vain oikeille, y-tunnuksella varustetuille yrittäjille.

Faktaa on myös se, että monissa tapauksissa yrittäjyyttä edeltävä kevytyrittäjyys voi olla erittäin hyödyllistä starttirahan myöntämisen kannalta. Aktiivinen ja menestyksekäs toiminta kevytyrittäjänä usein jo osoittaa sen, että toiminimen tai osakeyhtiön perustajalla on riittävät valmiudet harjoittaa liiketoimintaansa kannattavasti. Ja tämähän on yksi starttirahan saamisen edellytyksistä.

Starttirahan hakijaa ei aina välttämättä edes passiteta TE-toimiston yrittäjyyskurssille, jotta starttirahavirrat aukeisivat. Samalla alalla tehty ura kevytyrittäjänä usein jo osoittaa riittävän valmiudet yrittäjyyteen. Hakuprosessia ei tässä yhteydessä kannattane käsitellä sen tarkemmin, mutta lyhyesti: tukea haetaan Työ- ja elinkeinotoimistosta ja paperiruljanssi kestää jokusen viikon. Hyvät kohta kohdalta -ohjeet ja vastauksia yleisiin kysymyksiin löytyi melko kattavasti esim. tästä artikkelista.

3. Liian isot säästöt voivat myös olla este starttirahan saamiselle

Starttirahan myöntämisessä punnitaan myös sitä, onko tuki aidosti tarpeellinen toimeentulosi kannalta. Kuten jo äsken todettiin, niin starttirahan tarkoitus on siis turvata toimeentuloa.

TE-toimiston starttirahahaastattelussa ei siis välttämättä kannata lipsauttaa, että olet jo ehtinyt parin viime vuoden aikana laittaa muutaman kymppitonnin sukanvarteen yritystoiminnan aloittamista silmälläpitäen ja pärjäät hyvin ilman starttirahaakin. Näitäkin on nähty!

Huomionarvoista on kuitenkin se, että oma rahoitus ei sinänsä sulje pois starttirahan hakemista, ja rahoituslaskelmia joudut monissa tapauksissa avaamaan kunnolla vain, mikäli haet pankista lainarahoitusta liiketoimintasi käynnistämiseen. Monissa tapauksissa omarahoitus menee liiketoiminnan pakollisten kulujen kattamiseen, joten starttiraha tulee näissäkin tapauksessa tarpeeseen. Läheskään kaikki liiketoiminta ei tuota voittoa ensimmäisen vuoden aikana, mutta jostainhan se on aloittavankin yrittäjän raavittava leipänsä kasaan.

Mutta siinäpä kaikki starttirahasta ja sen hakemisesta tällä erää…

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *