Kävin pikkuveljeni maatilalla ja sinnehän on ihan viime aikoina tullut metsän rajaan vilkkuvat valot yläilmoihin. Siipiratas pyörii tuulessa verkallaan. Lähi metsikköön on pystytetty tuulivoimala. Alueelle tullaan saamaan

näitä voimaloita vielä lisääkin.

Tuulivoima ja maanomistajat
Tuulivoimapuistojen keskiössä on maanomistajat, joiden maille tuulivoimalat rakennetaan ja he saavat tästä vuokratuloa tuulivoimapuiston toiminnan ajalta. Alustavassa kartoituksessa maanomistajan kanssa selvitetään maa-alan sopivuutta tuulivoimalle ja kerrotaan ajankohtaista tietoa tuulivoimasta sekä hankkeiden etenemisestä.

Vuokratulojen lisäksi alueen tiet paranevat ja ne ovat maanomistajien vapaassa käytössä metsätalouden, marjastuksem, sienestyksen tai metsästyksen harjoittamiseen normaalisti. Vuokraamalla maat tuulivoiman rakentamiselle on maanomistaja mukana Suomen omaenergiavaraisuuden rakentamisessa.

 

 

https://www.yit.fi/uusiutuva-energia/tuulivoima/maanomistajat

 

Lainaus: Anni Lassila, teksti

Kauhukuvissa Suomesta tulee merialueita myöten yhtä suurta tuulipuistoa, missä kansainväliset sijoittajat tahkoavat rahaa ja tänne jäävät vain melu, voimajohtojen viidakko ja kesäillan horisontissa vilkkuvat varoitusvalot.

Tuulivoimaa rakennetaan nyt vauhdilla, sillä koko läntinen maailma janoaa vihreää sähköä. Sitä tuotetaan tuuli- ja aurinkovoimalla. Suomi taasen on vähintään Euroopan, ehkä koko maailman houkuttelevimpia paikkoja rakentaa maatuulivoimaa. Suomessa on tuulista, maa on litteä ja maaperä tukeva.

Ennen kaikkea Suomessa on tilaa.

Siksi Euroopan tuulivoimasijoittajat ovat suunnanneet Suomeen ja Ruotsiin.

Toukokuussa tuulivoimarakentaja Myrsky Energia kertoi sopineensa tanskalaisen sijoitusrahaston kanssa 2,3 miljardin euron sijoituksista Myrskyn voimalaprojekteihin. Kaksi vuotta sitten toinen kotimainen voimalarakentaja Ilmatar myi enemmistöomistuksen ranskalaiselle pääomasijoittajalle. Eniten uusia hankkeita Suomessa on ruotsalaisella OX2:lla, jolla on kehitteillä lähes 800 maatuulivoimalaa ja paljon merituulivoimaa.

Ulkomaisista sijoittajista on tullut alalle elintärkeitä. Tuulivoimaloiden rakentaminen vaatii niin paljon rahaa, ettei sitä yksin kotimaassa riitä.

Ulkomaisen rahan iso osuus herättää myös epäilyksen: Käytetäänkö Suomea hyväksi?

tyo-ja-raha raha
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *