Saarni puu
Piha
Olen naimisissa miehen kanssa joka on päättäväinen, minun vastustuksesta huolimatta. Niin tässäkin kävi, että muutimme Itä-Helsinkiin keskustasta Helsingistä. Asuimme silloin Kalliossa kolme vuotta. Meillä oli silloin juuri 1-vuotias tytär ja 7-vuotias poika, joille etsimme uutta kotia ja heille omia huoneita. Kiersimme monessa asunto näytössä. Tätä kohdetta välittäjä oli myynyt jo vuoden verran, eikä sitä kukaan kuulemma halunnut, kun talo oli kovasti remontin tarpeessa ja talo sijaitsi Itä-Helsingissä. Siinä kävi, sitten niin, että mieheni remontointi taitoisena osti meillä tämän talon. Hän oli remontointi vapaalla 1/2 vuotta töistään ja sai tämän talonsa remontoituna meille valmiiksi ulkoa ja sisältä. Saarni oli silloin pieni pensas, eikä meille ollut tietoa mikä tämä pensas on, vuosien saatossa pensaasta on kasvanut puu. Saarni puu.
Saarni on Euroopan laajimmalle levinnyt saarnilaji, ja sitä tavataan Portugalia lukuun ottamatta kaikissa manner-Euroopan maissa sekä Britanniassa ja Irlannissa. Idässä sen levinneisyysalue ulottuu Venäjälle ja Iraniin. Alpeilla ja Pyreneillä saarnia kasvaa jopa 1 600 – 1 800 metrin korkeudessa, mutta pohjoisempana sitä tavataan vain 450 metrin korkeuteen asti.[1]
Suomessa saarnea esiintyy ainoastaan Etelä-Suomen tammivyöhykkeellä. Runsaampana se kasvaa vain Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa.
Levinneisyys
Saarni lukeutuu jaloihin lehtipuihin. Se on yksi vaativimmista kotimaisista puulajeista. Saarni kasvaa kosteilla paikoilla Euroopassa sekä Kaukasiassa ja Vähä-Aasiassa. Suomessa sitä esiintyy metsikkönä vain Ahvenanmaalla ja Lounais-Suomessa. Istutettuna se menestyy Keski-Suomessa saakka, kahta amerikkalaista lajiketta: F. pennsylvanica (Punasaarni) ja F. americana (valkosaarni), käytetään Suomessa koristepuina.
Kasvupaikka
- Kasvupaikkavaatimusten suhteen saarni on vaateliain maassamme esiintyvistä jaloista lehtipuista.
- Menestyäkseen se tarvitsee viljavan ja kalkkiperäisen kasvupaikan, jolla on riittävästi virtaavaa pohjavettä, koska se ei siedä kuivuutta.
- Se viihtyykin rannoilla ja puronvarsilla.
- Saarni vaatii paljon valoa. Se kestää pakkasta, mutta on hallanarka.
- Saarnen juuret ulottuvat laajalle alueelle ja kosteassa maaperässä ne ovat hyvinkin pinnalliset.
- Saarnen lehdet muistuttavat pihlajanlehtiä, mutta ovat vaaleampia ja kookkaampia.
Kasvutapa
- Saarni on nopeakasvuinen puu, joka kasvaa 30 – 40 m pitkäksi.
- Vanhemmiten saarni kasvaa lehmuksen ja tammen tavoin voimakkaasti paksuutta.
- Runko on varsinkin metsäpuilla pitkä, suora ja oksaton noin 20 m:n korkeudelle. Yksin vapaasti kasvaessaan puulla on taipumus kasvaa haaraiseksi.
- Parhailla kasvupaikoilla (lehdot) vuosikasvaimet voivat olla 60 – 80 cm pitkät. Saarni voi elää 200-vuotiaaksi.
- Kuori on noin 50 vuoden ikään saakka sileä ja vihertävän harmaa, myöhemmin ruskea tai melkein musta, ja siihen syntyy leveitä pitkittäis- ja poikittaishalkeamia.
- Laadukas saarni on haaroittumaton ja suorarunkoinen.
Puuaineksen ominaisuudet
- Puuaines on sitkeää, painavaa ja kovaa. Se kestää melko hyvin taivutusta, sangen hyvin vetoa sekä on erittäin iskunkestävää, mutta sen leikkauskestävyys on heikko.
- Sydän- ja pintapuu ovat vaikeasti erottuvia. Pintapuu on paksu ja melkein valkea. Iän mukaan syntyy selvä sydänpuumuodostuma, joka erottuu terävästi harmaana, ruskehtavana tai oliivin värisenä.
- Puuaines on erilaisten värisävyjen epätasaisesti kuvioittamaa ja vaikuttaa tästä syystä hyvin koristeelliselta.
- Puu kuivuu nopeasti, eikä tällöin yleensä synny halkeamia eikä säröjä. Keinokuivauksessa on syytä käyttää kohtuullista lämpöä, jottei kuivaminen tapahtuisi liian nopeasti.
- Saarni ei ole säänkestävää. Puun kyllästäminen on vaikeaa, joten sen ulkokäyttö ei ole suositeltavaa.Tuoreella pyöreällä puutavaralla on taipumus halkeilla päistään ja sivuiltaan, jonka takia on suositeltavaa sahata tukit mahdollisimman pian puiden kaadon jälkeen.
- Höylätyillä pinnoilla on himmeä kiilto. Laadultaan painavimmat puut pyrkivät repeilemään syrjistään höylättäessä.
- Puuta on helppo kuoria, sorvata ja viiluttaa. Työstö on kaikilla työvälineillä helppoa.
- Pintakäsittelyt ovat vaivattomia. Liimat, naulat ja ruuvit pitävät hyvin.
- Ilmakuivan sahatavaran 689 kg/m3.