SOHO Kiinalainen moderni asuinalue
Huippu teknologia kaupunki.
Kasvontunnistus on ollut käytössä Googlen kuvasovelluksessa joissakin maailmankolkissa jo vuodesta 2015. Eurooppaan sitä ei ole aiemmin tuotu täkäläisten tiukkojen yksityisyyslakien vuoksi. Suhtautuminen yritysten tekemään kasvontunnistukseen jakaa vahvasti mielipiteitä.
Ominaisuus toimii siten, että Google tunnistaa puhelimella olevista kuvista kasvot automaattisesti, ja luo kuvissa oleviin henkilöihin perustuvat kuvakansiot. Yhtiön mukaan sovellus osaa tunnistaa ihmisten lisäksi myös eläimiä. Englanniksi nimellä ”People Explore” tunnettu ominaisuus on kytkettävissä pois päältä.
Jatkossa sovellukseen on tulossa myös mahdollisuus merkitä kuviin ihmisiä käsin, kertoo Google Kuvien tuotejohtaja David Lieb Twitterissä.
9to5Google kertoo, että Kuvat-sovellus saa myös mahdollisuuden hakea kuvissa olevaa tekstiä sovelluksen sisäisellä hakutoiminnolla. Kun haluttu kuva löytyy, siinä oleva teksti on mahdollista kopioida leikepöydälle linssikuvaketta painamalla. Ominaisuudesta on hyötyä esimerkiksi reitittimien kylkeen liimattujen tai lapuilla lukevien monimutkaisten wifi-salasanojen syöttämisessä.
Päivityksen pitäisi tulla lähipäivinä Android-käyttäjille.
Microsoft otti vastaavan ominaisuuden käyttöön Windows 10:ssä käyttäjiltä lupaa kysymättä syksyllä 2017. Myöhemmässä päivityksessään yhtiö otti ominaisuuden pois päältä, ja käyttäjien oli käytävä se itse aktivoimassa, mikäli he halusivat käyttää sitä.
Microsoft on tehnyt henkilökohtaisille kuvillesi kasvontunnistusta 1,5 vuotta – pyytää lupaa vasta nyt
Windows 10:n Valokuvat-sovellukseen kuuluu ihmisille tehtävä kasvontunnistus, joka otettiin käyttöön kaikessa hiljaisuudessa syksyllä 2017. Yhtiö on alkanut pyytää käyttäjiltä lupaa vasta nyt.
Windows 10 -käyttöjärjestelmän Microsoftin Valokuvat-sovellus (Photos) on tunnistanut ihmisten kasvoja käyttäjiensä tietokoneella olevista valokuvista jo syksystä 2017 asti. Ominaisuudesta ei käyttöön otetettaessa kuitenkaan kerrottu käyttäjille. Microsoft on alkanut pyytää lupaa kasvojentunnistukseen vasta aivan hiljattain tehdyn päivityksen yhteydessä.
Sovellusta uudistettiin Windows 10 Fall Creators Update -päivityksen yhteydessä loppuvuodesta 2017, jolloin siihen lisättiin laajat tekoälytoiminnot, Microsoft kertoo blogiartikkelissaan.
Valokuvat-sovellus analysoi kaikki valokuvat ja videot tietokoneen Kuvat-kansiossa. Jos käyttäjä on kirjautuneena Microsoftin pilvipalvelu Onedriveen, myös sen Kuvat-kansiossa olevat kuvat ja videot analysoidaan.
Kiinassa kansalaisilta otetaan kuvat kasvoista ja kaikki kulku tapahtuu kasvotunnisteiden kautta.
Asiasta tekee ongelmallisen se, että sovellus on jo tehnyt kuvissa oleville ihmisille kasvontunnistuksen lupaa kysymättä. Ihmiset lajiteltiin Valokuvat-sovelluksen Ihmiset-kategoriaan, jossa henkilön naamaa klikkaamalla saa näkyville kaikki kuvat, joissa tämä on mukana.
IS Digitodayn havaintojen mukaan kasvontunnistus tekee hyvää, joskaan ei virheetöntä jälkeä. Samasta ihmisestä saatetaan rakentaa useampi hahmo. Ominaisuus on ollut automaattisesti päällä Windows 10:n Home-versiossa, mutta ei yritysversiossa.
”Kannustamme ihmisiä kunnioittamaan toisten yksityisyyttä”
Kuvat analysoidaan siksi, että niihin lisätään tunnisteita, joiden avulla on mahdollista etsiä otoksia omasta kuvamassastaan.
– Voit myös etsiä tiettyä henkilöä, paikkaa tai asiaa. Sovellus tunnistaa kuvissa olevat kasvot ja esineet ja lisää tunnisteita, joiden avulla voit etsiä haluamaasi ilman loputonta vierittämistä. Voit esimerkiksi etsiä hakusanoilla ”ranta” tai ”koira” tai valita hakuruudussa näkyvät kasvot ja näyttää kaikki valokuvat, joissa kyseinen henkilö esiintyy, Microsoft kirjoittaa tukiartikkelissaan.
Microsoftin mukaan sovelluksen toiminta ei ole muuttunut, mutta nykyisin toiminto ei ole oletusarvoisesti päällä.
– Ihmisten ryhmittely Valokuvat-sovelluksessa on alusta asti sisältänyt mahdollisuuden ottaa ominaisuus pois päältä. Taannoinen päivitys muutti ihmisten tunnistusasetuksen oletusarvoksi ”pois päältä” sen sijaan, että se olisi automaattisesti päällä. Tämä pätee niin uusiin kuin vanhoihin käyttäjiin, Microsoft kommentoi asiaa sähköpostitse.
Yhtiö ei kommentoinut, miksi ihmisiä alettiin tunnistaa kuvista lupaa kysymättä ja miksi lupaa alettiin kysyä nyt.
Rakennetaanko jokaiselle käyttäjälle omista kuvistaan yksityinen kasvontunnistustietokanta vai yhdistelläänkö tietoja eri käyttäjien kesken?
– Jos käyttäjä ottaa käyttöön Ihmiset-asetuksen Valokuvat-sovelluksen asetussivulta, sovellus tallentaa kasvontunnistustiedot paikallisesti käyttäjän laitteelle. Kuten kerromme yksityisyyslausekkeessamme, kasvoryhmittelyihin ei pääse käsiksi laitteen tiedostojärjestelmän ulkopuolella.
Kiinan hurja kaupungistuminen jatkuu yhä.
Kiinan maaseudulla asuu yhä satoja miljoonia ihmisiä. Yksi heistä on 69-vuotias Pei Shuixi. Hän on asunut koko ikänsä Keidianin kylässä Keski-Kiinassa, samassa maalaistalossa ilman sisävessaa. Talon pihalla on kanahäkki ja tien päässä luonnontilaisena suuri neidonhiuspuu. Erittäin uhanalainen puu on kuuluisa viuhkan muotoisista lehdistään, jotka muuttuvat syksyllä kirkkaan keltaisiksi.
Kiinan kansantasavalta on maailman väkirikkain ja yksi maailman vähiten vapaista valtioista. Kiina lukeutuu maailman suurimpiin kauppamahteihin ja nopeimmin kasvaviin talouksiin.
Aave- ja haavekaupunkeja Kiinassa
10.4.2019
Kiinassa rakennettiin 2000-luvulla ennätysluvuin – talous kasvoi ja kaupungistuminen kiihtyi ennennäkemätöntä tahtia. Rakennusbuumin hieman laimennuttua jäljelle on jäänyt kaikennäköistä niin tyhjentyneistä kylistä futuristisiin torneihin kuin suoriin kopioihin eurooppalaisesta arkkitehtuurista. Kiinassa säädellään huomattavasti vähemmän mitä saa rakentaa ja minne. Siksi maa tarjoaakin uteliaalle seikkailijalle paljon ihmeteltävää niin arkkitehtuuriin kuin kaupunkisuunniteluun liittyen.
Kysyntää kysymättä
Useat niin kutsutuista aavekaupungeista on rakennettu alueille, joilla ei ole ollut valmiiksi suurta kysyntää asunnoille. Toisin kuin useissa länsimaisissa suurkaupungeissa, joissa kaupunki laajenee luonnollisesti asukasmäärän lisääntyessä, rakennusbuumin aikana Kiinassa uskottiin alueiden valmistuttua ihmisten löytävän niihin itse. Näin ei ole aina käynyt, ja paikallishallinto on joutunut tarjoamaan erilaisia houkuttimia ihmisten saamiseksi alueille.