Vappu Pimiä – Vappu Valo mediassa

”Haistan kaukaa, jos minua lähestytään vain verkostoitumisen takia”

Fiilis. Siihen Vappu luottaa. Hän sanoo tietävänsä 5–10 minuutin jutustelun jälkeen, viihtyykö hän uuden tuttavuuden seurassa.

– En ole sellaisten ihmisten kanssa tekemisissä vapaa-ajalla, joista minulla on huonot fiilikset, vaikka he olisivat kuinka verkostoitumisen arvoisia.

Avoimuus on Vapulle tärkeää. Yhteistyö sujuu, kun ei tarvitse arpoa, mitä toinen ajattelee.

– Tykkään reilusta ja rehdistä meiningistä. Itse olen suorapuheinen; pyrin siihen, etten sano mitään sellaista, mitä en tarkoita. In­hoan turhaa kehumista enkä tykkää siitä silloinkaan, kun se kohdistuu minuun itseeni.

Koska Vapulla on laajassa verkostossaan niin julkisuuden henkilöitä kuin yritysmaailman silmäätekeviäkin, moni saattaa ajatella, että häneen tutustuminen voisi hyödyttää omaa urakehitystä. Se taas tuntuu Vapusta epämiellyttävältä ajatukselta.

– Olen oppinut haistamaan kaukaa, jos minua lähestytään vain sen takia, että halutaan verkostoitua. Olen tosi allerginen sille, Vappu sanoo kipakasti.

– En halua hengata edes oman alani ihmisten kanssa vain siksi, että joidenkin mielestä pitäisi. Sellainen ei kiinnosta pätkän vertaa.

Vappu antaa vapaa-aikansa mieluummin perheelleen, etenkin kun lapset ovat vielä aika pieniä: Selma on viisi ja Viola kahdeksan.

https://seura.fi/viihde/julkkikset/anna-lehti-siskokset-vappu-pimia-ja-veera-rikkonen-aloittivat-tyouransa-siivoojina-jokaisesta-askeleesta-on-ollut-hyotya-matkalla-isompaan-paamaaraan/Lainaus: Anna-lehti

Vappu Pimiän olen tavannut Casino Helsinki tapahtumassa, kun hän juonsi Coop Arposen shown.

Vappu on eläväinen mediapersoona, tavallaan olen näyttänyt hänelle tien hänen uralleen olessani Radio Cityllä töissä männä vuosina Christian Moustgardin apuna hänen työhuoneessaan Lepakkossa. Ikää minulla oli vain 19-vuotta, mutta sitäkin valveutuneenpi prioneeri olin.

Kulttuurivaikuttaja Christian Moustgaard oli suuri vaikuttaja.

Pitkäaikaisen ystävän ja työtoverin mukaan moni asia olisi Suomessa muuttunut hitaammin ilman Moustgaardia.

Helsinkiläinen kulttuurivaikuttaja Christian Moustgaard on kuollut. Hän oli syntynyt 12. toukokuuta 1950.

Tanskalaiselta isältä sukunimensä saanut Moustgaard tunnetaan muun muassa Elävän musiikin yhdistyksen Elmun ja Radio Cityn yhtenä perustajajäsenenä. Lisäksi hän johti 1980-luvulla rockkulttuurin keskukseksi muodostunutta Lepakkoa.

Moustgaardin pitkäaikainen ystävä ja entinen työtoveri, toimittaja Axa Sorjanen tutustui Moustgaardiin 1980-luvun alussa pyöriessään lukiolaispoikana Lepakossa. Hän sanoo, että Moustgaardin merkitys suomalaiselle kulttuurielämälle oli valtava. Etenkin Elmun, Radio Cityn ja Lepakon perustaminen olivat Sorjasen mukaan suuri mullistus.

– Helsinki ja koko Suomi olisivat hyvin erilaisia ilman Chrissen erilaisia tekoja eri vaiheissa. Elmun esimerkin mukaan perustettiin nopeasti vastaavia yhdistyksiä eri puolille Suomea. Radio Cityn esimerkki ja kulttuurinen vaikutus olivat valtavan tärkeitä. Chrisse vaikutti käytännön tasolla kaupunkikulttuurin rakentumiseen ja yleiseen vapautumiseen. Uskallan väittää, että moni asia olisi toteutunut eri tavalla ja hitaammalla aikataululla koko maan tasolla ilman häntä, Sorjanen pohtii.

Viimeiseksi ponnistukseksi jäivät taiteilijoiden vuokratalot

Sorjanen pitää Moustgaardin tärkeänä saavutuksena myös muusikkotalo Jallukkaa. Osin musiikkialan ammattilaisille suunnattu vuokratalo valmistui Helsingin Jätkäsaareen 2017 Elmu-säätiön ja Y-säätiön yhteishankkeena. Samantyyppinen taiteilijatalo on tulossa myös Tampereelle.

Sorjanen kertoo, että Moustgaard vaikutti mielellään kulisseissa, vaikkei pelännyt julkisuuttakaan. Suurelle yleisölle hän jäi Sorjasen mukaan silti tuntemattomaksi.

– Hän oli erittäin hyvä ja luotettava ystävä: Tuki monella tapaa ja näytti arvostuksensa erittäin avoimesti. Kyllä me vuosien varrella riideltiinkin, ja Chrissen tapa riidellä oli voimallinen. Välillä lensi bakeliittituhkakupit seinään toimistossa. Kyllä hän sitten leppyi nopeasti ja osasi tarvittaessa nauraa itselleen, Sorjanen muistelee.

Viimeiset vuotensa Moustgaard asui Tukholmassa, missä hän Sorjasen mukaan kuoli kotonaan sunnuntaisen vastaisena yönä.

Moustgaard oli naimisissa ruotsalaisen teatteriohjaajan Hilda Hellwigin kanssa. Moustgaardilla oli kolme lasta.

Markus Myllyoja

18.11.2018 19:33

suhteet tutoriaalit
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *