Ladataan...

DAY 1

DAY 2

DAY 3

DAY 4

DAY 5

DAY 6

 

Pukeuduin kuusi päivää samaan paitaan, eikä kukaan huomannut...tai ainakaan huomauttanut. (Viimeisten päivien välissä leikkasin hiukseni. Sitäkään ei kukaan huomannut.) 

Hmm, mitähän tästä pitäisi päätellä? Jos aamulla on asukriisi, ja eilinen asu oli hyvä: pukeudu siihen. Kukaan ei huomaa kuitenkaan. 

Jep, jep. 

Olen vakaasti päättänyt perustaa vaatekaappini lempivaatteille. Jotta se olisi mahdollista, pitää selvittää, mitä ne lempivaatteet oikein ovat.

Koska olen melkoinen vaateaddikti, pieni tutkimusmatka omaan vaatekaappiin voisi olla hyödyllinen, mietin, ja aloin katsella vaatteitani sillä silmällä. 

Missä vaatteissa on aina hyvä olla?

Missä näytän aina hyvältä?

Mikä tuntuu minulta?

(Uusien vaatteiden kohdalla, vanhojen suhteen toivo on menetetty: Mitä tämä vaate tekee maailmalle? Enemmän hyvää vaiko pahaa?)

Olen se tyyppi, joka ihailee erikoisia ja värikkäitä pukeutujia, se jonka sisäinen maailma on ehkä aika satumainen, se joka katsoo värikästä paljettitakkia ja näkee tanssivansa kuunvalossa se yllään. Ja joka oikeasti rakastaa mustia pillifarkkuja, lohtuvillapaitoja ja farkkupaitoja.

Olen oikeasti aika tylsä pukeutuja, oli sisäinen maailmani mitä tahansa. Ja arvatkaa: sen myöntäminen on oikeastaan tosi helpottavaa. Siteeraan vähän Hyvän mielen vaatekaappia:

”Sinun ei erityisesti tarvitse pyrkiä ilmaisemaan identiteettiäsi tai persoonallisuutesi monia puolia vaatteilla. Voin vakuuttaa, että ne tulevat riittävissä määrin ilmaistua yrittämättäkin.”

Huh, miksei kukaan kertonut tätä aiemmin?

Sillä tiedän kyllä, mitä sille paljettitakille kävisi. Käyttäisin sitä kerran kaksi ja sitten ripustaisin sen näkyvälle paikalle vaaterekissäni ja ihalisin sitä siinä. En nimittäin tunne oloani mukavaksi kovin erikoisissa vaatteissa. 

Niinpä se farkkupaita. Pukeuduin siihen kuusi päivää, kukaan ei huomannut tai ainakaan huomauttanut, ja minä olen löytänyt yhden varman lempivaatteen. 

Mikähän pääsee testiin seuraavaksi...

 

Kuvat Hannele Salmi 

Share

Ladataan...

 

Juuri nyt ilahduttavat:

Ivana Helsingin uusi Animal Rights -mallisto, joka lanseerattiin eilisessä Rescue-päivässä ja on kuvattu yhdessä rescuekoirien kanssa. Ne ovat entisiä katukoiria ja hylättyjä kotikoiria, jotka ovat saaneet uuden kodin Suomesta. Vaikka omat koirani eivät olekaan kulkureita, niin aihe on tosi lähellä sydäntäni. Täältä saa lisää tietoa rescuetoiminnasta.

Rakastan Paola Suhosen satumaista maailmaa (ja Instagram-tiliä @bambiwildwood !) ja ennen kaikkea hänen asennettaan. Uuden malliston teema on Animal rights, eläinoikeudet, sillä Suhosen mielestä eläimet ansaitsevat hyvän elämän. Niin muuten minunkin mielestäni. Eläinsuojelulakia uudistetaan parhaillaan. Täällä voi allekirjoittaa vetoomuksen, jotta suomalaiset eläimet saisivat mahdollisimman hyvät oikeudet.

Mutta itse mallisto siis...no, sanotaan vaikka, että tiedän millaisiin mekkoihin pukeudun ensi kesänä. Tykkäsin.

  

 

Nyt se on löytynyt: maailman paras luomudödö! Sen nimi on Lovefresh Sweet Orange & Patchouli, ja se pitää kainalot hyväntuoksuisina vaikka pyöräilisi päivän aikana rennosti kympin, joogaisi hetken ja ulkoilisi pari tuntia koirien kanssa. Jee! Ainoa suolainen juttu tässä dödössä on hinta, joka on kyllä melkoinen. Mutta jos parilla kympillä saa näin ihanan tuoksuisen deodorantin, joka ei sisällä mitään pahiksia, olen valmis maksamaan. Niin ja olen siis metsästänyt kunnon luomudödöä jo kauan, sillä synteettisissä antiperspiranteissa on alumiinia. Se estää hikoilun tukkimalla huokoset. Kuulostaa korviini melkoisen epäilyttävältä.

 

 

Tötterön Aika jännä Vadelma-Chili-Salmiakki -jätski. Tätä myydään lähi-Alepani pakastealtaassa ja se on törkeän hyvää. Ja vegaanista. 

Härkis. Olen syönyt sitä oikeasti lähiaikoina ehkä vähän liikaa. Toimii pastakastikkeessa, sellaisenaan salaatissa, tortilloissa, kesäkurpitsojen tai tomaattien täytteenä...you name it. Ihanaa, että näitä uusia vegeproteiineja tulee markkinoille ja vielä ihanampaa, että tätäkin saa lähikaupastani.

 

 

Monkin #monkifesto-kamppis. Tässä maailmassa, missä naisia edelleen ympärileikataan ja suuri eurooppalainen valtio yrittää kieltää abortin, tällaisia kannanottoja todellakin tarvitaan:

---

WORD.

Ylin kuva: Ivana Helsinki, englanninkielinen teksti Kiran Gandhi / Monki

Share

Ladataan...

On kyllä tosi epätrendikästä tunnustaa tämä, mutta:

Hei olen Anna, ja olen vaateaddikti (kuvassa on tosin Nessi, joka ei paljon vaatteista piittaa).

Rakastan kauniita vaatteita, eikä kaappini ole koskaan liian täysi. Aina sinne vielä yksi täydellinen neule mahtuu.

Toiset palkitsevat itseään herkuilla, minä palkitsen itseäni vaatteilla. 

Joku lohduttautuu ruoalla, minä lohduttaudun vaatteilla.

Menen sovituskoppiin, puen ylleni uudet vaatteet, näytän uudelta, ehkä olen uusi? Vähän parempi ja kauniimpi ja onnellisempi?

Aina välillä sorrun ketjuliikkeisiin, unohdan siellä jossain kaukana sortuvat tehtaat ja naiset ja ehkä lapset, jotka tekevät ympäripyöreitä päiviä slummeissa jottei minun tarvitsisi maksaa vaatteesta kunnon hintaa. Unohdan myös eläimet ja ympäristön, onhan se mekko niin kaunis, jostain muotiviikoilta kopioitu. Ja ehkä juuri tämä yksilö kestää, ei ratkeakaan saumoistaan yhden käyttökerran jälkeen tai kutistu pesussa muodottomaksi. Ehkä.

Tilanteeni ei ole kovin vakava. En omista satoja vaatteita, en shoppaile yli varojeni enkä edes nauti kaupoissa kiertelystä. Oikeastaan inhoan sitä. Haluaisin vain saada uudet kauniit ihanat vaatteet kotiini ja ylleni, ne jotka löysin Pinterestistä ja muotilehdistä, tiedättehän.

En edes shoppaile holtittomasti, minullahan on lista. Sinne kirjoitan ylös tarvitsemani vaatteet, sen ulkopuolelta ostan harvoin mitään. 

Paha vain, että se lista ei lainkaan lyhene, vaikka vedän vaatteita yli hankittuani ne. Aina on jokin uusi ihanuus, joka on saatava. Jotta olisin vähän parempi ja kauniimpi ja onnellisempi? Vai koska olen koukussa? Vai koska olen mennyt lankaan?

Tiedättehän te, mihin muoti perustuu. Hetkellisyyteen. Siihen, että jokin on saatava nyt, ja muutaman kuukauden kuluttua se on vanhentunut. Eli se ylläsi sinäkin olet vähän vanhentunut. 

Mutta.

Me ihmiset kai tavoittelemme kaikella toiminnallamme yhtä asiaa.

Onnea. 

Mietin vähän. Ja niinhän se on. Kertakäyttöisyys ja pintamuodin parasta ennen -päiväykset eivät taida tehdä onnelliseksi. Päinvastoin. Vaan millaiset vaatteet tekevät? (Ja joo, ei onni ole vaatteissa, mutta johonkin on pukeuduttava. Eli olkoon ne onnellisia vaatteita.

Ne onnelliset vaatteet...

...no aikakin sellaisia, joissa näytän hyvältä. 

...ja sellaisia, jotka ovat mukavia yllä.

...niitä, jotka kestävät aikaa kaikin tavoin.

..sekä sellaisia, joiden tekeminen toi jollekin töitä ja kunnon palkan sekä työolot.

...ja niitä, jotka eivät tuoneet maailmaan enemmän pahaa kuin hyvää.

No entäs se onni sitten, vaatteet ja onni. Ei tämä vielä riitä.

Pohdin tätä hetken ja tajusin:

minut tekee onnelliseksi vaate, joka ylläni voin unohtaa sen. Joka on niin helppo ja kaunis ja sopiva ja tyyliäni, että voin keskittyä johonkin ihan muuhun. Ai mihin? No vaikka maailman pelastamiseen, Pulitzerin voittamiseen (joo, se kirja pitää ensin aloittaa) tai ihan vain hyvän elämän elämiseen. 

Ja arvatkaa, mikä on parasta? 

Vaatekaapistani löytyy niitä onnellisia vaatteita jo monta. 

Ehkä tämä vaateaddikti vielä toipuu, luuletteko?

Share

Pages