Ladataan...
Bakom Banana

 

Blogiani lukeneet varmasti tietävät, että olen ollut opinnoistani todella innoissani. Olen löytänyt asioita, joista innostun ja jotka kiinnostavat ihan oikeasti. Se on ollut minulle osittain aivan uutta, koska ihan näin omilta asiat eivät ole aiemmin tuntuneet. Fiilis tekemiseen lähtee minusta itsestäni ja tuntuukin aivan minulta. Silloin tuntee, että näin on hyvä ja kun nauttii, niin asioista seuraa varamasti hyviä asioita.

Vaikka opinnot tuntuivatkin kiinnostavilta ja innostavilta, niin nistä tuli liian stressaavia ja ahdistavia. Loppusyksystä huomasin, että opinnot kuormittavat vähän liikaa. Ensinnäkin haluaisin suoriutua opinnoistani kiitettävästi tai niin, että minulla olisi kandin jälkeen mahdollisuuksia hakea maisteriohjelmaan, jos niin haluaisin. Se tietysti stressasi vähän. Hyvien arvosanojen eteen kun on paiskittava kunnolla töitä ja siltikään ei voi tietää riittääkö se.

Olen täällä Ruotsissa jo kerran käynyt tavallaan uudelleen "lukion" (vuodenmittaisen Folkhögskolanin), koska lukion keskivertoisilla papereillani en saanut haluamaani opiskelupaikkaa. Siksi haluaisin suoriutua opinnoistani parhain mahdollisin arvosanoin, jotta tulevaisuudessa voisi olla "varaa valita".  Olen onneksi opetellut löytämään tasapainoa vaatimuksien kanssa. Jos on tärkeää saada kiitettävät arvosanat, niin silloin pitää hyväksyä se, etten välttämättä ehdi oppia kaikkea kiitettävästi kuukaudessa ja on edettävä hitaammin opinnoissa. Tai jos kaikkea ei ehdi oppia kuukaudessa kiitettävästi, niin on tyydyttävä vähän huonompiin arvosanoihin. On hyväksyttävä, ettei kaikkea voi saada heti ja siten olla armollinen itselleen.

Sen sijaan eniten ahdisti ja stressasi se, että luemme täällä yhtä kurssia kerralla, mikä on ohi vähän yli kuukaudessa. Se tuntuu ihan kuin aloittaisi joka kuukausi aivan alusta. Saat uudet kurssikirjat, päivämäärät pakollisille seminaareille/luennoille ja ryhmätyökin pitäisi tehdä uudesta aiheesta. Yleensä se tehdään kurssikavereiden kanssa, joiden kanssa et ole aiemmin ryhmätyötä tehnyt. Uusien ihmisten kanssa toimiminen ei tietenkään haittaa, mutta haasteen tuo tiukka aikataulu (muutaman viikon) ja sen sovittaminen yhteen muiden ryhmäläisten menojen sekä töiden kanssa. Mukaan mahtuu aina niitä, jotka tekevät liikaa ryhmätöissä ja myös niitä, jotka tekevät liian vähän. Samalla pitäisi pystyä lukemaan kirjallisuutta tenttiä varten ja käydä luennoilla.

Aloin kaivata elämääni pysyvyyttä. Olin väsynyt aloittamaan joka kuukausi alusta ja näyttämään muille, että minäkin pystyn ja hoidan varmasti ainakin oman osuuteni kiitettävästi. On todella vaikea sanoa aliarvioivatko muut minua sen takia, ettei äidinkieleni ole ruotsi. Tiedän, että työnhakutilanteissa tulleet kysymykset suomalaisuudestani ja epäilykset pärjäänkö ovat vaikuttaneet minuun. Usein haluan olla vieläkin parempi ja näyttää että osaan. Kun luennoitsija kertoi, kuinka meidän koulutusohjelmassa tyypillinen opiskelija on 20-vuotias blondi ruotsalaistyttö ja jos olet vähän vanhempi tai omaat erilaisen etnisen taustan, niin sinut jätetään porukan ulkopuolelle. 

Sen jälkeen ymmärsin, että minua oli stessannut jatkuva näyttämisen tarve. Siitä, että pystyisin suoriutumaan myös ryhmätöissä ja seminaareissa, vaikka en olekaan se "perusopiskelija". Olin kokenut vähän olevani ulkopuolinen, mutta en vaan ollut huomannut sitä. Samalla ymmärsin kuinka paljon kesällä aloittamani työt olivat tuoneet minulle hyvää oloa henkisesti. Oli ollut tärkeää, että minut otettiin vastaan sellaisena kuin olen ja minun tekemiseeni luotettiin. Ei tarvinnut todistella joka kuukausi, että minä pystyn, vaan lähtökohta oli aina että minä pystyn. Minulle tarjoutui mahdollisuus tehdä enemmän töitä ja saada enemmän vastuuta. Päätin tehdä keväällä vain rästitentit ja ottaa työhaasteet vastaan.

 Olen jotenkin valtavan onnellinen, että olen oppinut kuuntelemaan omaa itseäni ja tekemään päätöksiä myös sen mukaan mikä tuo hyvää oloa ja tuntuu hyvältä. Varmaa on, että haluan jatkaa opintojani oikeasti kiinnostavien asioiden parissa, mutta se milloin ja miten jatkan opintojani on vielä avointa. Ainakin tämän kevään aion nauttia tästä pysyvyyden tunteesta ja siitä, ettei joka kuukausi tarvitse aloittaa alusta.

<3:lla Bansku

Share
Ladataan...

Ladataan...
Bakom Banana

Niin Suloinen Vilhelmiina haastoi minut kirjoittamaan 5 x 3 hyvää asiaa, joten täältä tulee! :)

Päivässäni

Tänään olen nauttinut siitä, että olen saanut juoda aamukahvini rauhassa viltin alla ja katsellut tv:stä Nyhetsmorgonia!

Viime sunnuntaina peruuntui "treffit" kuumeeni takia. Tänään me otettiin uusiksi ja vitsit kuinka innoissani olenkaan tästä meidän melko tuoreesta kaveruudesta! Olimme jutelleet kerran kasvotusten ennen tätä päivää, jonka jälkeen snäpit ovat vaihtuneet kuin olisimme tunteneet kauemminkin. Silti mua jännitti tänään ja olo oli vähän kuin olisi treffeille mennyt. On oikeasti voimaannuttavaa löytää sellaisia ihmisiä, jotka tuo hyvää oloa ja inspiroi! Nämä treffit päättyivät hyvin  - numerot vaihdettiin. ;) Heh, kaveruus lähti uudelle levelille!

Olen iloinen, että täällä on edelleen kunnon talvi - lunta maassa ja vähän pakkasta. 

Tänä vuonna

Päätin ottaa opiskeluistani vähän etäisyyttä ja nyt kevään teen enemmän töitä täysipäiväisten opiskeluiden sijaan. Olen onnellinen, että uskalsin tehdä tämän ratkaisun. Tämä on ollut kivaa vaihtelua.

En tykkää tehdä varsinaisia uudenvuodenlupauksia, mutta yhden asian haluan tänä vuonna parantuvan ja se on unen laatu. Haluan kiinnittää huomiota tunteihin ennen nukkumaan menoa ja rauhoittua hyvissä ajoin. Onneksi tässä on tapahtunut muutosta ja olen nukkunut levollisemmin. Parannettavaa tosin on vielä kännykän räpläämisessä iltaisin ja toivoisin sen vaihtuvan ihan täysin siihen kirjan lukemiseen.:-)

Ylipäätään mulla on tosi hyvä fiilis tästä vuodesta ja odotan kovasti tulevaa. Meillä on ollut täällä vieraita tänä vuonna ja lisää on luvassa vieraita kevään mittaan. Muutama kiva reissu on myös tulossa tänä vuonna. :-)

Elämässäni

Olen onnekas, että mulla on hyviä ystäviä, ihana perhe ja poikaystävä. Aikuisiällä ystävien saaminen ei ole ollut kovin helppoa ja se on oikeasti saanut ymmärtämään, kuinka onnekas onkaan, että on löytänyt elämäänsä niin hienoja ihmisiä. Ja että ne ihmiset ovat oikeasti vielä pysyneet elämässäni!

Yksinkertaisesti erilaisten asioiden kokeileminen ja mahdollisuuksien saaminen. Olen kiitollinen, että sain mahdollisuuden käydä täällä Ruotsissa vuoden folkhögskolanissa, joka mahdollisti aivan parhaat opinnot Tukholman yliopistossa.

Olin viime viikolla kuumeessa ja ymmärsin, että olen onnekseni säästynyt kausiflunssilta hyvin niin syksyllä kuin nyt alkuvuodestakin. Siedätyshoidonkin kanssa on mennyt paljon paremmin. Nämä ovat niin pieniä juttuja, mutta saaneet arvostamaan enemmän terveyttä.

Minussa

Olen ollut vähän liian kova haaveilemaan ja elämään tulevassa. Olen rauhoittunut ja tunnen jo aika usein, että tässä ja nyt on hyvä olla. Se helpottaa ja ihan oikeasti lisää hyvinvointia, kun osaa nauttia asioista tässä ja nyt. Tottakai on niitä päiviä, jolloin ajatukset lähtevät laukkaamaan aika kovaa eteenpäin.

Pidän rohkeuttani tosi hyvänä asiana. Se auttaa joissain asioissa, kun uskaltaa tarttua asioihin pelkäämättä.

Hiukseni ovat luonnollisesti laineella ja minulla on aika voimakas "etupyörre", johon mulla on vähän viha-rakkaussuhde. Etupyörre on kerännyt viime aikona kehuja ja olen alkanut jopa pitää siitä. :-) 

Blogissani

Nautin tämän blogin kirjoittamisesta, koska näen miten itse kehityn ja miten ajatukseni kehittyvät. Se on oikeasti minulle todella tärkeää eikä tätä blogia varmaan olisi, jos se ei olisi tärkeää.

Olen aina ollut tarkka mitä täällä blogissa julkaisen. Olen kuitenkin iloinen, että julkaisun jälkeen en ole ikinä katunut mitä olen kirjoittanut, vaan ne ovat olleet ihan oikeasti minun juttujani, joiden takana pystyn seisomaan julkaisun jälkeenkin. Samaan aikaan olen myös iloinen siitä, ettei se liika harkitsevaisuus enää ole häirinnyt liikaa kirjoittamistani.

Olen ollut fiiliksissä tuosta uudesta bannerista! Se kuvaa mielestäni tätä blogia ja minua. :-)

 

<3:lla Bansku

Share
Ladataan...

Ladataan...
Bakom Banana

Heinäkuu 

Muistan nauttineeni lounaiden syömisestä ulkona, koska melkein joka päivä ilma sen oikeasti suosi. Täällä taisi olla kuivin kesä hetkeen, mikä tieysti heinäallergikolle ei hirevän kiva ole, vaan allergiakausi oli vaikea. Mutta ainakin voi hyvillä mielin olin töissä sisällä vaikka ulkona paistoi aurinko. ;)

Kivoina juttuina heinäkuusta muistan myös illanistujaiset, ystävien ja vanhempieni visiitin tänne. <3

Elokuu

Samana päivänä kun poikaystäväni palasi pitkältä kesälomalta, niin minä lähdin lomaileen vanhempieni kanssa pitkäksi viikonlopuksi. Oli kiva ottaa etäisyyttä arjesta, mutta tietysti harmitti, ettei kesällä lomailtu samaan aikaan. En muista milloin olisi ottanut niin koville, että toinen on lomalla ja itse olen töissä. Toisen loma ei tietenkään harmittanut yhtään, vaan se ettemme saaneet rentoa aikaa yhdessä kesällä. Sellaisesta ajasta haaveilee niin paljon, koska arki on hektistä. Niimpä me varattiinkin elokuussa viikon loma Kroatiaan, ah!

Elokuusa nostin esiin vanhan postauksen lentopelosta ja tein pienen päivityksen. Postauksen voit lukea täältä.

 

Syyskuu

Opinnot jatkuivat taas kesän tauon jälkeen. Kyllä syyskuun paras juttu oli Kroatian matka yhdessä poikaystävän kanssa. <3

Mm. näistä kirjoitin syyskuussa:

Onko unelmani olleet feikkejä ja muiden keksimiä?

Kroatian matka

 

Lokakuu

Viikonloppu parhaiden ystävien kanssa pimeän syksyn keskellä oli kuun kohokohta. :-)

Lokakuun postauksia:

10 + 1 kysymystä ulkosuomalaiselle

#MeToo - missä vain, milloin vain ja kuka vain, mutta vika ei ole sinun.

Miksi luovuus on tärkeää?

Marraskuu

Paras asia oli ehdottomasti äidin ja iskän yllättäminen heidän 25-vuotis hääpäivän kunniaksi.<3

Lisää marraskuun jutuista:

Paljastus mitä opiskelen

Kiitollinen vanhempieni 25-vuotiaasta avioliitosta

Avioliiton uudelleen siunaaminen ja häävuosipäiväjuhlat

Joulukuu

Juhlittiin Suomen upeaa 100-vuotista itsenäisyyttä. Voin kertoa, etten uskonut kuinka koti-ikävä voi iskeä niin pahasti päin näköä kuin sinä päivänä. Olin päättänyt, etten matkusta Suomeen itsenäisyyspäiväksi, koska aikataulut eivät oikein antaneet myöden useiden tekemättömien asioiden keskellä. Mutta sinä päivänä tulikin kova koti-ikävä!! Toisaalta oli hieno olla täällä ja saada nähdä kuinka ruotsalaiset osoittivat kiinnostuksen Suomen historiaa ja Suomea kohtaan. Sain lukuisia onnitteluja ja kanssani haluttiin keskutellu Suomesta.

Joulu se vaan on paras aika vuodesta. Rakastan sitä, että saa löhöillä kotona perheen kanssa, syödä hyvin ja käydä kävelylenkillä kirpsakassa pakkasassa

Postauksen ensimmäinen osa löytyy täältä.

<3:lla Bansku

Share
Ladataan...

Pages