Ylelle ja ohjelmapäällikkö Pentti Väliahdetille
Olen lukenut Ylen ohjelmapäällikkö Pentti Väliahdetin kommentteja hänen tietoisesta valinnastaan näyttää rasistista Pekka ja Pätkä elokuvaa Ylen päiväohjelmistossa. Kommentit ovat tehneet oloni hämmentyneeksi. Yritän tässä nyt kertoa, mikä minua keskustelussa vaivaa ja miksi elokuvaa puolustelevat argumentit ovat jokseenkin kehnoja.
Suoraan asiaan. Ensinnäkin, ihmettelen kovasti elokuvahistoria-argumenttia, jonka mukaan rasistisen elokuvan näyttäminen on tärkeää kulttuurityötä. En kertakaikkiaan ymmärrä tätä puolustusta. Jos joku käytäntö on vahingollinen ja sortava (kuten esimerkiksi elokuvassa käytetyt n-sana ja blackface ovat), on se myös kulttuurihistorian osana osa sellaista historiaa, josta ainakaan minä en tahdo olla ylpeä. Onko tällaisten elokuvien paikka siis todella Ylen kritiikittömässä päiväesityksessä, vai voisiko niitä käsitellä muissa yhteyksissä siten, että niiden yhteydessä olisi aito tilaisuus kriittiselle keskustelulle?
Väliahdet sanoo Ruskeiden tyttöjen Facebook-seinällä, että “elokuva pitää nähdä ja tulkita sen hetkisessä yhteiskunnassa ja yhteiskunnallisessa tilanteessa”. Toisin sanottuna hän vaatii katsojilta historian ymmärrystä ja kontekstin tajua. Tulee mieleen, että ymmärtääkö Väliahdet itse n-sanan ja blackfacen historiallisen merkityksen? Sitä, miten molempia on käytetty sorron välineinä ja miten molemmilla on pyritty toiseuttamaan ei-valkoisuutta ja tekemään siitä naurettavaa? Väliahdet ei ehkä tiennyt, koska hän toteaa Iltalehdessä, että “tyylilaji jo alleviivaa sitä, että Pekka ja Pätkä tekevät siinä itsestään naurettavia.” Tekevät itsestään naurettavia käyttämällä rasistista sanaa hassusti ja maalaamalla valkoiset kasvonsa mustiksi? Jostain syystä minua ei naurata.
Olen kykenevä asettamaan elokuvan sen historialliseen kontekstiin, mutta onko Väliahdet arvioinut, millaisessa kontekstissa elokuvaa on päädytty esittämään? Nähdäänkö Ylellä, millaisessa Suomessa elämme? Onko toimituksessa käyty lukemassa, mitä Rajat kiinni! -Facebook-ryhmässä kirjoitetaan maahanmuuttajista ja ruskeista ja mustista suomalaisista? Ollaanko siellä tietoisoa suomalaisen yhteiskunnan kärjistyneestä rasismista ja vihamielisyydestä? Katsojilta vaaditaan kontekstintajua, mutta onko tämä todella se yhteiskunnallinen konteksti, jossa rasistista elokuvaa on perusteltua näyttää?
Minä opetan nuoria, joista kaikki eivät ole valkoisia, enkä ikimaailmassa näyttäisi tällaista elokuvaa oppitunnilla, vaikka se olisi miten osa suomalaista kulttuuri- ja elokuvahistoriaa. Ylellä olisi aiheellista pohtia: miten perustellaan elokuvan kritiikitöntä näyttämistä sellaiselle 13-vuotiaalle, joka joutuu kuuntelemaan n-sanaa haukkumaterminä aikuisten ihmisten suusta bussipysäkillä, koulumatkalla ja kauppareissulla, ja jonka käsketään toistuvasti palaamaan kotimaahansa (joka on, by the way, Suomi). Tuliko mieleen, että Suomessa ei asu eikä Ylen ohjelmia katso pelkästään valkoiset ihmiset ja valkoinen yleisö? Jos haluamme rakentaa yhtenäistä ja turvallista Suomea, olisi kaikkien sen jäsenten tunnettava olonsa tervetulleiksi ja turvallisiksi. Se, että Yle näyttää elokuvan, jossa nauretaan tummalle ihonvärille ja käytetään rasistista n-sanaa tuskin toteuttaa näistä kumpaakaan.
Toivon, että Yle uudelleenarvioi toimintaansa tämän elokuvan osalta ja miettii jatkossa tarkemmin sekä kontekstia, historiaa että yleisöään.
Kommentointi vain etu- ja sukunimellä. Lilyn rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida nimimerkillä.