Ladataan...
The Cashmere Hour

Olin toukokuun alussa New Yorkissa kymmenen päivän koulureissulla. Kalenterimme oli ahdettu täyteen taidetta ja taiteen tekemistä, joten nähtävyyksien katsominen jäi vähiin. Ehdin kuitenkin käydä MoMA PS1:sen ja gallerioiden lisäksi Strand -kirjakaupassa, L-Train Vintagessa ja Georgia O'Keeffen tyyliin keskittyvässä Georgia O'Keeffe: Living Modern -näyttelyssä The Brooklyn Museumissa. 

Kävin myös Century 21 -outletissa, oikean elämän jättimäisessä nettialelaarissa. Siellä oli aika surullista mutta samalla oikein viihdyttävää. 

Odotin Georgia O'Keeffen näyttelyä todella paljon varsinkin koska se keskittyy juuri tyyliin ja olinkin todella onnellinen kun pääsin paikan päälle. 

Näyttely koostui kuuluisien O'Keeffen, vaatteista ja töistä sekä valokuvaajien ottamista potreteista joissa olevat vaatteet olivat esillä. Vaatteiden alkuperä oli selvitetty; mistä (ja milloin) on varsinkin vintageapajia mielessä pitäen kutkuttava tieto. O'Keeffen tyyli oli edustettuna läpi elämän eli kymmenen vuosikymmentä (1887 - 1986). 

Farkut olivat muuten Levikset 50-luvulta, ja denimessun tasku O'Keeffen itseompelema. Kengät B.W. Goodrichin P.F. Flyersit.

Tämän paidan kaulukset Keeffe ompeli itse uusiksi. Muutenkin Keeffe ompeli ja korjasi itse vaatteitaan nuoresta iästä lähtien. Hauskaa muuten että O'Keeffen 50-luvun vaatteet ovat edelleen ajankohtaisia, varsinkin ku ne olivat olleet O'Keeffen aikana työläisvaatteita. 

Huivit ja hatut olivat Keeffen tavaramerkki. Musta hattu on tietenkin Stetsonin. 

O'Keeffen tyylissä korostui mustavalkoisuus ja valkoisten yläosien yhdistäminen mustiin takkeihin tai mekkoihin. Tämä graafinen yhdistelmä on tuttu O'Keeffen muotokuvista. Bruce Weber ikuisti vuonna 1984 yhden Keeffen kietaisumekoista, joita oli näyttelyssä esillä viidessä eri värissä. Kuvan nimi on tietenkin Georgia O'Keffees Robe.

O'Keeffen Ferragamon ja Saks Fift Avenuen matalat mokkakengät eri väreissä. Muuten oli aika hauskaa huomata että O'Keeffe omisti kaksi korua, Alexander Calderin suunnitteleman OK-nimikkorintakorun (jota Keeffe käytti nurinpäin) ja kaulakorun joka toimi lähinnä koristeena. Näyttelyssä oli myös knoppi siitä että O'Keeffe teetätti OK-rintakorun uudestaan todella halvalla. 

Parissa viimeisessä huoneessa odotti myös yllätys, nimittäin O'Keeffe pukeutui Marimekkon mekkoihin ja omisti niitä hillityissä väreissä neljä kappaletta. 

Armi Ratian "Mother's Coat" 50-luvulta ja Annika Rintalan Varjo-mekko vuodelta 1963. Tietäjät varmaan osaavat korjata ensimmäisen mekon suomenkielisen nimen ja historian.  

Suomi mainittu! Marimekon lisäksi Keeffe omisti Eero Saarisen kalusteita; ainakin Tulip -tuolin ja Womb -nojatuolin ja ottomaanin. Vaatteiden lisäksi kuvat Keefen Santa Fen kodista olivat upeita. Jos päädyn ikinä taas atlantin toiselle puolelle, siellä sijaitseva Georgia O'Keeffen kotimuseo olisi upeaa nähdä. Alla oleva Calvin Kleinin mainos on kuvattu juuri Keeffen kodissa Bruce Weberin toimesta vuonna 1984.

Koko näyttelystä jäi mieleen häpeilemätön esteettisyyden ilo, siitä nauttiminen ja vaaliminen.

Living Modern on esillä heinäkuun 23. päivään asti.

Suosittelen ehdottomasti näyttelykirjan ostamista sillä se sisältää koko näyttelyn kirjan muodossa. 

Share
Ladataan...

Ladataan...
The Cashmere Hour

Olen huono pakkaaja. Säntäilen läpi yön ennen matkaa ja pohdin miten saada kaikki mahtumaan niin että minun ei perillä tarvitse ostaa mitään. Usein matkani liittyvät myös muuttoon, ja pelaan tetristä tavaroiden kanssa eri maiden välillä. Tähän varmaan auttaisi minimalismi tai osallistuminen Riisutut-sarjaan, mutta itseäni asia ei ahdista ennen kuin juuri sinä yönä. Minua ahdistaa enemmän kun kuulen juuri muuttaneen kaverini suuntaamassa Ikeaan tai lähimpään kauppakeskukseen pyyhkeen ja lakanoiden perässä. Riisutut-sarjasta lempparini on muuten Henrika. Tässä vinkkini siihen mitä kannattaa raahata mukana matkalaukussa jos muuttaa usein ja on semi-köyhä.

1. Petivaatteet

Käytän edelleen vuonna 2012 ostamiani Ikean pellavalakanoita. Niissä on reikiä koska keksin käyttää peittoa myös softboxin päällä ekstra-pehmeää studiovaloa varten. Setti maksoi aikoinaan noin 60 euroa. Näin Geneven Ikeassa saman setin tarjouksessa alle 30 eurolla, mutta en halua ostaa toista todella ärsyttävän kiinnityssysteemin takia. En suosittele. Suosittelen patjansuojusta jos haluaa saada vuokratakuun takaisin ja tykkää juoda teetä sängyssä. Oman tyynyn ja peiton saa mukaan helposti jos niistä vetää ilmat pihalle sellaisella imuroitavalla pussilla. 

2. Pyyhkeet

Samat Marimekon pyyhkeet ovat myös pysyneet mukana viisi vuotta. Kun kaverini antoi muutossa kasan ylimääräisiä Ikeapyyhkeitä, joista yksi oli jättimäinen olin haltioissani. Ei enää ikinä lyhyitä pyyhkeitä. Yksi uusi lempiasiani on hiusten kuivattamisturbaani sillä hiukseni ovat niin ohuet ja liukkaat että tavallisesta pyyhkeestä kiepautettu turbaani ei pysy paikoillaan. Oma keittiöpyyhe on myös kova. 

3. Kiva muki ja lautanen

Sitä ei välillä tiedä minkä keskelle saapuu, joten omasta tutusta mukista on kiva vetää teetä ja kahvia ja samalla luoda jonkinlainen oma tila.

4. Kahvikone

Pieni french press tai mokkapannu ei vie paljon tilaa matkalaukussa ja tulee säästämään rahaa sekä hermoja. 

5. Kattila ja haarukka

Iso Hackmanin kattila on saanut myös viiden vuoden mukanaolotarran. Kattila vie toki tilaa mutta sen sisälle voi tunkea edellämainitut petivaatteet tai pyhkeet tai vaikka kasan sukkia. Mukana on kulkenut myös Hackmanin haarukka.

6. Tarjotin

Tarjotin luo illuusion pöydästä jos sitä ei ole, tai vastaavasti tuo hotellifiilistä jos ei ole varaa lomaan tai edes kahvilareissuun.  

7. Marseillesaippua

Laita marseillesaippua palasiksi ja tadaa, sinulla on tiskiaine, pyykkiaine, käsisaippua, naamanpesuaine, shampoo ja suihkusaippua siihen asti kunnes ehdit kauppaan ostoksille. 

8. Linkkari, jossa on viinipullonavaaja

Samassa linkkarissa saattaa olla myös myös veitsi, pullonavaaja, purkinavaaja ja sakset eli periaattessa koko keittiölipasto. 

9. Ikeakassi

Toimii kauppakassina, pyykkikassina, muuttokassina, laukkuna ja vaikka vaatekaappina. Omat ikeakassini ovat muuten suurimmaksi osaksi kirppareilta.

10. Iso villahuivi

Tästä saat hätäpeiton, päiväpeiton, taiteltuna tyynyn, viltin piknikille ja tietenkin itse villahuivin. 

Pakkaa nämä, hammasharja ja passi ja ensimmäiset päivät uudessa ympäristössä ovat yhtäkkiä tuttuja ja olet kotona.

Share
Ladataan...

Ladataan...
The Cashmere Hour

Katsoin puolalaisten kämppisteni kanssa Puolan miljonääriäidit-sarjaa. Zony Hollywood on puolalainen versio Svenska Hollywoodfruarista, jossa seurataan eri puolalaisnaisten elämää enkelten kaupungissa. Eräs sarjan henkilöistä oli lähellä romuttaa testiajossa olleen Porschen ja sanoi tilanteen selvittyä puolalaisen sanonnan joka kääntyyy kutakuinkin muotoon tyhmä on aina onnekas.

Tässä pari esimerkkiä omasta elämästäni. Kukapa ei rakastaisi antaa elämänohjeita?

1. Kävin Suomessa hammaslääkärissä vuoden Lontoossa asumisen jälkeen. Tuolloin vedin varmaan viisi kuppia mustinta teetä päivittäin ja hampaani olivat selvästi hieman tummentuneet tämän seurauksena. Valittelin asiaa hammaslääkärille joka totesi että musta tee on hyväksi hampaille koska se suojaa reikiintymiseltä. Kyllä! Juuri niin!

2. Kaverini teki kahvia eräänä hikisenä ja laiskana iltapäivänä pressopannulla ja kertoi että asian juju Italiassa on että pressopannu saa olla vähän mähmäinen. Olen sen jälkeen huuhdellut ja pessyt pressopannuni useimmiten ilman tiskiainetta siihen pisteeseen asti kun se on järkevää. Koska. Italiassa. Toisekseen elämänmakuiset pressopannut ovat myös se juttu. Italiassa asunut luokkalaiseni halusi mielummin kahvinsa vanhasta pannustani kun upouudesta Bialettista.

3. Samainen Italiassa asunut luokkalaiseni kertoi että yksi standarikokoinen pestopurkki on tarkoitettu kahteen annokseen. SIIS MITÄ. En enää tunne syyllisyyttä peston tuhlailusta koska luulin aikaisemmin että purkin pitäisi kestää viikko ellei pidempään.

4. Sveitsiläinen lääkäri kertoi vastaanotollaan että kannattaa ehdottomasti kokeilla alueen valkoviinejä niiden erikoislaatuisten ominaisuuden vuoksi. Kohtuudella tietenkin, mutta ehdottomasti kannattaa kokeilla että tykkääkö vai ei. Ok!

5. Kun Macbookkini alkoi savuamaan näppiksistä mutta sain ilmaisen huollon Applelta kaikista paikoista juuri täällä Sveitsissä vaikka läppärini on vuodelta 2011. Ja niin, varovasti niiden pölyisten läppäreiden kanssa, tämä on ehkä huono esimerkki...

Share
Ladataan...

Pages