Ladataan...
Destination: Happiness

Kirjoittelin viime viikolla, miten minulle on tärkeää tehdä hyviä tekoja joulun alla. Esittelin yhden aineettoman tavan tehdä hyvää, eli Kirjeen tuntemattomalle. Kuitenkin jouluisin moni kärsii myös aineellisesta puutteesta. Ei ole varaa lahjoihin, ruokiin tai koristeluihin. Eikä ehkä ole muutenkaan arjessa varaa ostaa uusia vaatteita, petivaatteita tai muuta tarpeellista.

Mietin, miten voisin itse vaikuttaa asiaan. Meidän perheellä oli tapana viedä vaatteita ja leluja vähävaraisille tutuille, auttaa Hope ry:n kautta ja erityisesti mun mieleen on jotenkin jäänyt se, että joka ikinen vuosi me vietiin siistejä vaatteita, petivaatteita ja muita juttuja Pelastusarmeijan joulupadalle. Olen jatkanut tätä samaa perinnettä myös aikuisiällä omassa joulun vietossa ja siksi päätinkin kirjoittaa blogissani postauksen siitä, miten Pelastusarmeijan kautta voi auttaa joulunaikaan kotimaan vähävaraisia perheitä. Joku aika sitten näin elokuvateatterissa tuon alla olevan videon (ennen leffaa), ja se todellakin kosketti. Koskaan ei tiedä, ketä huono onni kohtaa.

Pelastusarmeijahan on kansainvälinen avustusjärjestö, joka toimii 128 maassa. Pelastusarmeijan hierarkia on järjestetty armeijamaisesti, millä pyritään takaamaan toiminnan tehokkuus ja dynaamisuus. Se on yksi maailman suurimmista hyväntekeväisyysjärjestöistä ja Yhdysvaltojen toiseksi suurin hyväntekeväisyysjärjestö. Hyväntekeväisyysjärjestöjä tarkkaileva Charity Watch antaa Pelastusarmeijalle arvosanaksi A- tai A, mikä on merkki taloudellisesta tehokkuudesta ja toiminnan läpinäkyvyydestä. Suomessa Pelastusarmeija aloitti virallisesti toimintansa vuonna 1889. Talvi- ja jatkosodan aikana Pelastusarmeija auttoi jakamalla junissa matkustaville evakoille ruokaa, vaatteita ja lääkkeitä. Nykyään Pelastusarmeijan sosiaalisen avustustyön kohteita Suomessa ovat muun muassa lapsiperheiden taloudellinen tuki ja neuvonta, ruokajakelu, päihdeongelmaisten kuntoutus, nuorityö, kodittomien asumispalvelut, lasten leiritoiminta, leipäjonot, vanhustyö ja vankilatyö. 

Pelastusarmejan joulupatakeräys jäjestettiin ensimmäistä kertaa San Franciscossa vuonna 1891 ja Suomessa vuonna 1906. Padoille voi lahjoittaa puhdasta ja ehjää käytettyä/käyttämätöntä tavaraa, kuten vaatteita, leluja ja petivaatteita. Myös käteinen raha on joustava tapa auttaa. Nykyään lahjoittaa voi myös internetin kautta. Tuki kohdistetaan muun muassa vähävaraisille lapsiperheille, pienituloisille eläkeläisille, työttömille ja työkyvyttömille, syrjäytymisvaarassa oleville lapsille ja nuorille ja ruoka-apua tarvitseville opiskelijoille. (Lähde)

Minulla on ollut uuteen kotiin muuttamisen jälkeen eräänlainen konmaritus-projekti käynnissä, ja sen tuloksena karsin paljon hyvää vaatetta ja muuta tavaraa pois. Yleensä olen myynyt tavarat Facebook-kirpputorilla tai antanut niitä kavereilleni, mutta nyt joulun aikaan päätin olla myymättä niitä ja veinkin kaksi muovikassillista tavaraa Pelastusarmeijan padalle. Toivon, että niistä on iloa jollekin, jolla on niille enemmän tarvetta kuin minulla itselläni. Haluan myös haastaa kaikki mun blogin lukijat ja muut bloggaajat tekemään saman: tutkikaa omia kaappejanne, josko siellä olisi ylimääräisiä vaatteita, kenkiä, leluja tai liinavaatteita, ja viekää ne Pelastusarmeijan joulupadalle. Samalla voi sujauttaa pataan myös muutaman kolikon. Se on pieni teko itselle, mutta voi tuoda joulun ja olla äärimmäisen tärkeää jollekin toiselle. Patojen sijainnit löydät täältä.

Koska kaikilla ei välttämättä ole mitään ylimääräistä tavaraa lahjoitettavaksi eikä myöskään kolikoita kulkiessaan Joulupadan ohi, on Pelastusarmeijakin nykyaikaistanut lahjoitussysteemiään ja nykyään lahjoittaa voi myös nettipataan. Pelastusarmeijan nettisivuilla on olemassa yleinen nettipata, johon voi lahjoittaa rahaa nettipankilla, Mobilepayllä, Pivolla ja tekstiviestillä juuri haluamansa summan.

Pelastusarmeijan sivuilla myös yritys, urheiluseura, kaveriporukka, yksityishenkilö tai vaikkapa blogi voi perustaa oman nettipadan, johon he voivat yhdessä kerätä rahaa. Päätinkin perustaa blogilleni oman nettipadan ja nyt toivonkin, että voisimme yhdessä kerätä kasaan edes pienen summan lahjoitettavaksi kotimaan vähävaraisille. Lahjoitus voi olla ihan minkä kokoinen tahansa, ja sillä on silti merkitystä. Toivonkin, että kaikki kaverini jättäisivät lähettämättä mulle joulukortin ja sen sijaan laittaisivat sen rahan tähän nettipataan, se olisi paras joulutervehdys mulle ja tulisin siitä tosi iloiseksi <3

Destination: Happiness -blogin joulupataan pääset painamalla tätä tekstiä.

Postauksen kuvat on saatu pyynnöstäni käyttöön Pelastusarmeijalta. Kaikki kuvat, joissa on pata & ihmisiä, on kuvannut Jani Laukkanen, paitsi tuon ihan ensimmäisen kuvan. Postaus ei ole kaupallinen yhteistyö Pelastusarmeijan kanssa.

-Netta

Share

Ladataan...
Destination: Happiness

Kun kiinalaiset nettikaupat, kuten Wish, Aliexpress ja Ebay, saavuttivat suosionsa huipun joskus muutama vuosi sitten, päätin minäkin tietysti sen enempää ajattelematta tilata itselleni jotain niiden kautta. "Jee! Halpaa tavaraa! Kaikkea kivaa sälää! Ja ilmaiset postikulut!!" Ensimmäisellä ostokerralla tilasin silloista työtäni varten ison kasan tarroja ja itselleni vielä kännykkäkuoren. Ostokset olivat älyttömän halpoja eikä niihin sisältynyt mitään postimaksuja. En siksi pysähtynyt sekunniksikaan miettimään, mistä nämä asiat saattaisivat johtua. Ketäpä ei houkuttaisi halvat hinnat, laaja valikoima, nettisivujen kivannäköiset tuotteet ja vieläpä ilmaiset postikulutkin. Minusta ei kuitenkaan jostain syystä tullut mitään Kiina-kauppojen vakioasiakasta, koska toisen (ja viimeisen) kerran tilasin noin vuosi ensimmäisen ostoksen jälkeen, silloin lähinnä joulukoristeita, joista sitten yksi oli heti saapuessaan rikki ja osa ihan erilaisia kuin nettisivujen kuvissa.

Muutaman vuoden sisään olen itse tullut kuluttajana paljon tiedostavammaksi, ja olenkin sittemmin tehnyt päätöksen olla enää tilaamatta Kiina-kaupoista mitään. Enää minua ei saa ostamaan vain halvan hinnan vuoksi, vaikka pystynkin edelleen ymmärtämään sen, miksi moni kuluttaja intoutuu nimenomaan halvan hintalapun edessä. Tunne siitä, että nyt löytyi "hyvät kaupat" on kutkuttava. Mutta on kuitenkin tärkeää muistaa, että ihan oikeasti kuluttajan joka ikinen ostos on arvovalinta, enkä halua omilla ostoillani tukea Kiina-kauppojen harjoittamaa arveluttavaa toimintaa. Muistan, kuinka suorastaan ärsyynnyin lukiessani MeNaiset-lehdestä viime kesänä Kiina-kaupoista kertovan artikkelin, jossa ei esitetty yhtään minkäänlaista kritiikkiä kyseistä toimintaa kohtaa. Artikkelin luettuaan moni ihminen todennäköisesti innostui tilaamaan halpoja paketteja Kiinasta, vaikka se on kaikkea muuta kuin järkevää. Halpaan hintaan on todellakin syynsä, mutta Kiinakauppojen olemattomat hinnat ja ilmaiset postikulut lisäävät turhaa ja ajattelematonta kulutusta.

Listasinkin nyt sitten itse syitä, joiden takia en itse enää aio tilata Kiina-kaupoista yhtään mitään. Syyt tulevat tässä:

1) Tilaamisen epäluotettavuus

Kuten jo mainitsinkin, oli yksi minun tilaamistani tuotteista viallinen. Se siis lennätettiin Kiinasta Suomeen asti vain, jotta minä pystyisin todeta, että se on roskiskamaa. Sille ei ollut viallisena mitään käyttöä ja se meni sekajätteeseen. Rahojani ei tietenkään siitä saanut takaisin. Lisäksi osa tilaamistani tuotteista oli eri värisiä ja kokoisia, kuin mitä nettikaupan perusteella oletin. Samoin vaatteiden mitoitukset saattavat olla ihan erilaiset kuin Suomessa, ja siksi vaate saattaa olla liian iso tai pieni. Myös tuotteiden toimitukset ovat epäluotettavia: toimitus voi kestää järjettömän kauan tai paketti voi myös jäädä kokonaan tulematta. Marraskuun lopussa julkaistussa uutisessa kerrottiin myös, että Kiinan posteissa on tällä hetkellä jumissa 420 000 (!!) Suomeen tilattua pakettia, joilla ei ole mitään seurantakoodia ja joille ei tällä hetkellä ole tilaa rahtilentokoneissa. Todennäköisesti suuri osa näistä paketeista on joululahjoja, jotka eivät tule ehtimään jouluksi perille.

2) Puutteet turvallisuudessa

Tämä on itselleni tosi iso syy olla tilaamatta Kiina-kaupoista. Kiinassa valmistettuja tuotteita ei luonnollisestikaan koske samat standardit kuin EU:n sisällä valmistettuja tuotteita. EU:n talousalueella myytäville tuotteilla on olemassa CE-merkintä, joka osoittaa, että valmistaja vakuuttaa tuotteen täyttävän sitä koskevien EU:n direktiivien vaatimukset, ja että tuote on läpikäynyt mahdollisesti vaaditut tarkistukset. Tämä merkintä on pakollinen esimerkiksi leluille ja sähkölaitteille, ja se takaa niiden turvallisuuden ja luotettavuuden. Lisäksi se löytyy monista muistakin eri tuotealueiden tuotteista. Eli vaikka EU:ssa myydäänkin paljon Kiinassa valmistettuja tuotteita, on EU:n talousalueella monille myytäville tuotteille tehty turvatarkastukset. Suoraan Kiinasta tilattaville tuotteille niitä puolestaan ei tietenkään ole tehty. En itse koskaan uskaltaisi esimerkiksi tilata kenellekään lapselle Kiinasta lelua, koska en voisi tietää, onko siinä irtoavia osia tai muita lapselle vaarallisia ominaisuuksia.

Kiinakauppojen tuotteissa voi olla irtoavien osien lisäksi myös paljon erilaisia kemikaaleja, jotka on EU:n sisällä tuotteissa kielletty. Helsingin Sanomissa elokuussa 2017 julkaistussa kolumnissa  Katriina Pajari kertoo, kuinka hänen tyttärensä sai allergiaoireita Kiinakaupasta tilatusta vaaleanpunaisesta polkupyörästä. Jos oireita voi saada polkupyörästä, voi niitä aivan varmasti saada esimerkiksi ihon kanssa kosketuksissa olevista vaatteista.

Varovainen olisin myös sähkölaitteiden kanssa. Kun laitteita ei koske EU:n direktiivien vaatimukset, eivät ne välttämättä ole kovin luotettavia. En koskaan uskaltaisi jättää mitään Kiinakaupasta tilattua sähkölaitetta vartioimatta.

3) Eettiset kysymykset

Jos ja kun jokin on ihan naurettavan halpaa, on siihen oltava myös jokin syy. Kiinakauppojen suhteen syy on varmaankin ainakin se, että kauppojen työntekijät saavat aivan olematonta palkkaa. Työntekijöistä osa saattaa olla lapsia ja todennäköisesti mukana on myös jonkinlaista ihmiskauppaa ja orjatyötä. Työntekijöiden työolot ovat heikot ja kun ajatellaan, että tuotteen käyttäjäkin voi saada allergisia oireita, on selvää että tuotteiden valmistajat niitä vasta saavatkin. Myös työntekijöiden työturvallisuus on puutteellinen ja työtapaturmia sattuu usein.

4) Ekologiset kysymykset

Toivon, että ekologisuus painaisi nykyaikana ihmisten vaakakupissa yhä enemmän. Surulliset uutiset maailman tilasta ja ilmastonmuutoksen etenemisestä toistuvat mediassa jatkuvasti, mutta silti esimerkiksi Kiinakaupat saavat ihmiset kuluttamaan yhä lisää, vaikka se ei ekologista olekaan. Tuotteiden valmistaminen Kiinan halvimmissa ja Eurooppalaisen valvonnan piiristä poissa olevissa tehtaissa on kaikkea muuta kuin ekologista. Ensinnäkin päästöt ovat ihan eri luokkaa kuin Euroopan tehtaissa. Myöskään resurssien käyttöön ei kiinnitetä samanlaista huomiota. Tehtailla on puuttellinen jätteiden lajittelu- ja kierrätyssysteemi, pahimassa tapaksessa kaikki roskat päätyvät lajittelemattomina luontoon tai vesistöön. Kiinan maaperästä tällä hetkellä jo noin viidennes on saastunut, mikä johtuu teollisuuden päästöistä (lähde).

Lisäksi todella epäekologista on se, miten tuotteet pakataan kaikenmaailman styroksi- ja muovikääreisiin, eikä pahvilaatikoihin, kuten eurooppalaisista nettikaupoista tilatessa. Ekologista ei luonnollisestikaan ole myöskään pakettien lennättäminen Suomeen maailman toiselta puolelta. Ja mikäli pakettia ei hae ajoissa postista (7 pv sisään), palautuu paketti takaisin lähettejälle, eli se lentää jälleen Kiinaan.

5) Kotimaisuuden tukeminen

Kun ostaa Kiinasta, vie luonnollisesti rahansa Kiinaan, ja samalla pois Suomesta. Jos jokainen suomalainen käyttäisi edes 10 euroa enemmän kuukaudessa suomalaisiin tuotteisiin ja palveluihin, syntyisi Suomeen jo tuolla summalla vuositasolla noin 10 000 uutta työpaikkaa. Ostamalla Suomesta tuen siis suomalaisia yrityksiä ja työpaikkojen säilymistä Suomessa. Samalla edesautan Suomen talouskasvua ja luon Suomeen lisää verotuloja. Isommassa kaavassa ajateltuna siitä seuraa se, että Suomen valtio saa lisää rahaa kassaansa ja me veronmaksajat saamme enemmän vastinetta maksamillemme veroille. Ja Kiinasta tilatessa näin ei todellakaan käy.

Kotimaisuuden tukemisen syynä on tietysti ennen kaikkea se, että suomalaiset tuotteet ovat laadukkaita ja turvallisia, ja niiden valmistuksessa on huomiotu eettiset kysymykset. Suomessa on tarkat lait, joissa on määritelty työntekijän oikeudet. Lisäksi yrityksillä on paljon tarkemmin määritellyt vastuut ja niiden rikkomisesta seuraa rangaistuksia. Lisäksi on tietysti paljon ekologisempaa ostaa lähellä tuotettua tavaraa, jota ei ole tarvinnut lennättää tänne maailman toiselta laidalta.

Summa summarum; itse koen, etten enää voisi puhtaalla omallatunnolla ostaa Kiina-kaupoista, koska on jokaisella mittapuulla ajateltuna paljon parempi vaihtoehto ostaa Suomesta, tai ainakin Euroopan sisältä. On varmasti niin, että usein se voi tulla kertaostoksena kalliimmaksi, mutta todennäköisesti laatu on myös niin paljon parempaa, että tuote kestää pidempään ja niin sanotusti "maksaa itsensä takaisin". Opin jo aikoinaan lapsuudenkodissani sanonnan "köyhän ei kannata ostaa halpaa", ja se on aivan varmasti totta. Jos ostaa huonolaatuisia tuotteita, joutuu pidemmällä aikavälillä aina ostamaan uuden. Toinen vaihtoehto on se, että ostaisi kerralla yhden hyvän, joka kestäisi vuosikausia.

Aiemmin sain itse vielä tyydytystä siitä, että sain hamstrata halvalla paljon tavaraa, mutta en saa enää. Mihin sitä hirveää määrää tarvitsisin? Mieluummin maksan vähän enemmän yhdestä hyvästä, josta hintansa vuoksi myös tulen pitämään huolta ja jota tulen arvostamaan ja rakastamaan. Sen sijaan halvalla ostettuja, huonolaatuisia tuotteita ei edes oikeastaan arvosta, vaan niitä on helppoa kohdella vähän huolimattomasti tai unohtaa kaapin perukoille ja kärrätä sitten joskus UFFin laatikkoon.

Mitä ajatuksia Kiina-kaupat herättävät teissä lukijoissa? Kuulisin mielelläni argumentteja niin puolesta kuin vastaan!

-Netta

(Kuvat: Pixabay)

Seuraa blogia:

Facebook x Instagram x Bloglovin

 

Share

Ladataan...
Destination: Happiness

Kävimme itsenäisyyspäivän aikaan piipahtamassa Tallinnassa. Tai oikeastaan kyse ei ollut vain muutaman tunnin piipahduksesta, vaan olimme myös yhden yön hotellissa. Täytyy sanoa, että hieman kyllä harmittikin olla juuri nyt Suomi100-päivänä poissa Suomesta, mutta meillä oli tärkeitä asioita hoidettavana lahden tuolla puolen, joten matkan ajankohdalle ei voinut mitään. Ja oli toisaalta kiva nähdä, miten Suomen itsenäisyyspäivä oli huomioitu Virossa. Suomen lippuja liehui itsenäisyyspäivänä monissa tangoissa ja myös ratikoiden ja bussien katoilla heiluivat pienet Suomen liput. Lisäksi hotellissamme oli kylttejä, joissa toivotettiin hyvää itsenäisyyspäivää, ja suomalaisille myös tarjottiin kuohuviiniä.

Toisaalta oli kivaa olla Tallinnassa joulun aikaan, en nimittäin ole koskaan aikaisemmin käynyt Tallinassa näin joulun alla. Kaupungissa on oikein kiva joulutori, joka oli auki myöhäiseen iltaan asti. Ostimme torilta pari pientä joululahjaa ja joimme myös omena-inkivääri -glögit.

En ole varmaan koskaan ollut Tallinnassa niin, että siellä olisi ollut näin rauhallista ja näin vähän suomalaisia, kuin mitä tällä kertaa. Tosin 5.12 olikin Suomessa, samoin kuin Virossa, ihan tavallinen työpäivä, ja varmaan siksi kadut olivat aika tyhjiä. Ja moni varmaan halusi myös juhlia itsenäisyyspäivää kotona, joten sekin voi olla yksi syy suomituristien puuttumiseen. Meidän kannaltamme oli kyllä tosi kiva, kun tuolla torillakin oli erinomaisesti tilaa pyöriä ja katsella rauhassa kojujen tarjontaa.

Joulutori sijaitsee vanhankaupungin keskellä, sen isoimmalla aukiolla. Sinne on siis erittäin helppoa löytää. Myynnissä oli paljon käsitöitä ja lisäksi paikalla oli paljon herkku- ja glögikojuja. Hinnat olivat luonnollisestikin suomalaisia käsitöitä edullisempia. Toisaalta mietin tuolla hieman, että miksi Tallinnan joulutoreja usein niin paljon mainostetaan ja hehkutetaan, kun kyllä meillä Helsingissä järjetettävät Tuomaan markkinatkin ovat vähintään yhtä hienot (ja isommat)!

Keskiaikainen vanhakaupunki oli kyllä jouluvaloissaan erittäin tunnelmallinen. Ja aivan erityisen tunnelmallista oli, kun illaksi saatiin lumisade. Valkoinen vanhakaupunki jouluvaloineen ja hieman uinuvine tunnelmineen oli aivan ihana! Vanhassa kaupungissa on nykyään myös luistinrata, joka olisi sopinut hyvin aktiviteetiksi tuossa kelissä. Kello vain oli jo sen verran paljon, että emme enää sinne ehtineet.

Me olemme jonkin verran vierailleet Tallinnassa viime vuosina, ja siksi päätinkin laittaa jakoon hyväksi havaittuja vinkkejä Tallinnan-reissaajille.

Hotelleja:

- Swissotel Tallinn: Viiden tähden hotelli, josta on upeat näkymät kaupungin yli. Kerroksia on yhteensä 28 ja hotelli onkin Tallinnan korkein rakennus. Huoneet ovat moderneja, siistejä ja kauniita. Niissä on ihanan isot kylpyhuoneet, joissa on iso kylpyamme. Hotellissa on asukkaiden käytössä oleva spa-osasto, jossa on iso uima-allas ja erilaisia saunoja. Spa-osastolla on myös tarjolla pientä syötävää. Aamiainen on erinomainen: paikalla on kokki, joka valmistaa asiakkaille heidän toiveidensa mukaisia omeletteja, ja tarjoilijat tuovat pöytään asikkaiden valitsemia kahvijuomia. Ylipäätään hotellissa on todella hyvä palvelu. Olemme olleet täällä kaksi kertaa ja viihtyneet aivan erinomaisesti. Hotellin hinta-laatusuhde on todella kohdallaan.

- Three Sister Hotel: Tämä pienehkö boutique-hotelli sijaitsee vanhassa rakennuksessa Tallinnan vanhassa kaupungissa. Hotelli on tunnelmallinen ja sopivan pienikokoinen. Henkilökunta oli ystävällistä ja huoneemme oli ihanan kodikas ja siellä oli sopivasti vanhaa tyyliä. Henkilökunta kantoi laukkumme huoneeseemme ja ollessamme kaupungilla olivat he käyneet huoneessamme levittämässä sängyn reunoille pienet matot, poistamassa päiväpeitteen ja tuomassa meille vesipullot. Aamiaiselle meidät yllätti kuohuviinitarjoilu. Hotelli oli ehdottomasti hintansa veroinen ja menisin sinne mielelläni uudestaankin!

- Nordic Hotel Forum: Tällä uusimmalla reissullamme yövyimme Tallinan keskeisimmällä paikalla sijaitsevassa Nordic Hotel Forumisssa. Näistä kolmesta mainitsemastani hotellista tämän sijainti on kaikista paras: kävelyetäisyydellä on niin vanhakaupunki, Rotermannin kaupat, Viru-keskus kuin satamakin. Tässäkin hotellissa on uima-allas ja pore-allas sekä muutama sauna, mutta allasosasto ei ollut aivan niin tunnelmallinen kuin Swissotellissa. Toisaalta tämä ei olekaan viiden tähden hotelli ja hintakin oli noin 50 euroa halvempi yöltä kuin Swissotellissa. Kiva moderni perushotelli hyvällä paikalla ja plussaa mahdollisuudesta kylpeä.

Ruokapaikkoja:

- Chedi: Aasilainen finedinig-ravintola, joka tarjoilee vähintään yhtä hyvää ruokaa kuin helsinkiläiset Farang & Gaijing, mutta paljon huokeampaan hintaan. Paikka on sisustettu kauniisti ja siellä on hyvä tunnelma. Palvelu oli myös aivan erinomaista, ja muistankin viettäneeni täällä yhden parhaista illoista koskaan. Sijaitsee vanhassa rakennuksessa Tallinnan vanhassakaupungissa, mutta sisällä ollessaan asiakas saattaa hetkeksi erehtyä luulemaan olevansa jossain päin Aasiaa.

- Horisont Restaurant & Bar: Swissotellin ylimmässä kerroksessa sijaitseva ruokaravintola & drinkkibaari, josta on henkeäsalpaavat näkymät koko Tallinnan yli merelle. Emme ole itse koskaan syöneet kyseisessa ruokaravintolassa, mutta drinkkibaarissa olemme käyneet kahdesti nauttimassa hyviä juomia ja ihailemassa näkymää kaupugin yli.

- Olde Hansa: Keskiaikainen raintola Tallinnan vanhassa kaupungissa. Näistä keskiaikaisista ravintoloista voi toki olla montaa mieltä, mutta itse tykkään niiden hämyisestä tunnelmasta, musiikista ja siitä, että tarjoilijat ovat pukeutuneet teeman mukaan. Tällainen pieni "aikamatka" tekee lomasta entistä rentouttavampaa. Ravintolassa on paljon kynttiöitä ja meidän viereilumme aikana siellä myös soitettiin livemusiikkia, mikä vain tehosti ravintolan tunnelmallisuutta. Ruoka oli ihan hyvää, muttei mitään erinomaista. Tässä ravintolassa suurempaa roolia näyttelee siis tunnelma.

- III Draakon: Vanhankaupungin Raatihuoneentorilla sijaitseva III Draakon on hauska tapaus. Se on "keskiaikainen kievari", jossa saa tosi mutkatonta ja edullista ruokaa pieneen nälkään. Tässäkin paikassa on ihana tunnelma; myyjät ovat pukeutuneet keskiaikaiseen tyyliin eikä koko paikassa ole mitää muita valoja kuin kynttilöitä. Tässä paikassa myydään tosi mutkattomia ruokia: hirvenlihakeittoa, kuutta erimakuista piirakkaa, riistamakkaroita sekä edullista olutta, viiniä ja siideriä. Hintaan kuuluu myös maustekurkkuja, jotka asiakas saa itse onkia eräänlaisella kepillä suuresta saavista. Kaikkien ruokien ja juomien hinta on 1-3 e/kappale. Suosittelen tätäkin paikkaa erityisesti autenttisen tunnelman takia, mutta myös ruoat ovat itse asiassa tosi hyviä! Täällä olemme nyt vierailleet kahdella viimeisimmällä Tallinnan-viisitillämme.

Tällä kertaa löysimme myös uuden kivan kaupan: Viru-keskuksessa sijaitsevan Rahva Raamat -kirjakaupan, joka oli kyllä paljon enemmän kuin kirjakauppa! Kaupassa oli paljon ihania postikortteja, ihan hirveä määrä erilaisia muistikirjoja ja hauskoja täytettäviä englanninkielisiä "listakirjoja" ja muita vastaavia sekä paljon tosi kivoja joululahjaideoita, kuten erilaisia Ted Bakerin tuotteita (kyniä, penaaleja, juomapulloja jne) ja sisustustuotteita. Tosi kiva paikka, joka jää helposti löytämättä, koska se sijaitsee Viru-keskuksessa hieman ylemmässä kerroksessa.

Mitkä on teidän lempikohteita Tallinassa? Otan mielelläni vinkkejä vastaan, koska olemme aivan varmasti taas jossain vaiheessa menossa uudelleen :)

-Netta

Share

Ladataan...

Kuten kirjoitin jo aiemmin, voin omasta kokemuksestani sanoa, ettei joulu ole kaikille ihmisille sitä kaikkein helpointa tai kivointa aikaa vuodesta. Päinvastoin, se voi olla monelle vuoden kamalinta, surullisinta ja yksinäisintä aikaa. Se on sitä varmasti yksinäisille vanhuksille, läheisensä menettäneille, vähävaraisille, yksinhuoltajille ja monille muille.

Siksi koenkin, että joulu on ehdottomasti myös sitä aikaa, jolloin meidän kuuluu antaa omastamme niille, jotka sitä tarvitsevat. Olen itse saanut äidinmaidossa halun auttaa muita ihmisiä. Se on sellainen luonnollinen tapa toimia, ei mikään tarve kiillottaa omaa kruunuaan tai tehdä itsestä parempi ihminen. Lapsuudenperheessäni toisten auttaminen oli itsestäänselvää. Meidän perhe esimerkiksi toimi viikonloppuperheenä vähävaraisten perheiden lapsille, meillä oli noin puolen vuoden ajan kriisisijoituksessa vastasyntynyt vauva asumassa kotonamme ja itse olen ollut nuorempana esimerkiksi Yhteisvastuukerääjänä ja olen myös toiminut WWF:n kuukausilahjoittajana 18-vuotiaasta tähän päivään saakka. Jouluisin kävimme yleensä viemässä vaatteita ja leluja vähävaraisille perheille ja lahjoitimme tavaraa myös Joulupata-keräykseen.

Kaiken auttamisen ei tarvitse kuitenkaan olla rahallista auttamista. Kaikkia juttuja ei edes rahalla saa. Yksinäisyyden tunne taitaa olla sellainen, jota on jossain määrin vaikeaa rahalla poistaa, tai ainakin sitten tarvittasiin jotain tosi järjestäytynyttä toimintaa ohjaamaan erilaisia hankkeita asian tiimoilta. Kuitenkin hyvää joulumieltä ja kauniita ajatuksia yksinäisille voi levittää ihan vain lahjoittamalla pienen hetken omaa aikaansa ja kirjoittamalla kirjeen yksinäiselle.

Aika parantaa -niminen verkosto pyörittää vapaaehtoisvoimin Kirje Tuntemattomalle -toimintaa. Sen tarkoituksena on siis yksinkertaistettuna se, että ihmiset kirjoittaisivat "lempeitä ja voimauttavia kirjeitä" tuntemattomille, yksinäisille ihmisille. Törmäsin toimintaan joskus aikoinaan jossakin lehdessä, ja siitä lähtien olen ajatellut, että haluaisin tuollaisen kirjeen kirjoittaa. En kuitenkaan koskaan ole tarttunut tuumasta toimeen, kunnes päätin, että yksi tämän joulun hyvistä teoistani tulee olemaan kirjeen kirjoittaminen jollekin ihmiselle, jota se voisi ilahduttaa.

Ei ole olemassa mitään erityistä kaavaa siitä, millainen kirjeen tulee olla. Jokainen kirje on kirjoittajansa näköinen. Aika parantaa -sivustolla lukee näin:

Pysähdy toviksi. Mieti elämääsi, tätä hetkeä, hetkiä jolloin sinulla on ollut vaikeaa. Mikä silloin auttoi? Mitä haluaisit kertoa tai toivottaa ihmiselle, joka kenties tällä hetkellä kamppailee samankaltaisissa vaikeuksissa? Ota kynä käteen tai mene koneelle. Kirjoita, pysähdy, kuulostele. Ota kaikki se aika, minkä tarvitset. Ole lempeä. Ole aito, oma itsesi. Luota siihen, että kun kirjoitat siten, mikä itsestäsi hyvältä ja luontevalta tuntuu, se tavoittaa jotain yhteistä tuntemattomankin lukijan kanssa. Kirje voi olla käsin tai koneella kirjoitettu. Se voi myös olla kannustava kortti kirjekuoressa. Mukaan voi liittää myös vaikka valokuvan, piirroksen tai runon – minkä vain kokee vastaanottajaa ilahduttavan.

Kirjoittaja voi halutessaan liittää mukaan toiveen, minne toivoisi kirjeensä toimitettavan. Paikka voi olla esimerkiksi vanhainkoti, vastaanottokeskus, mielenterveystoimisto, asunnottomien yömaja tai nuorisotalo. (Itse päätin olla esittämättä mitään toivomusta paikasta). Tarkkaan ei koskaan edes tiedetä, kenet kirje tavoittaa. Kirjeet toimittaa eteenpäin Aika parantaa -verkoston vapaaehtoiset. Kirjeen kuoreen tulisi kirjoittaa esimerkiksi "Sinulle" tms, ja kirje tulisi sitten laittaa toisen kuoren sisään, johon tulee Aika parantaa -verkoston yhteystiedot. Verkoston kautta toimitettuihin kirjeisiin lisäätään yhdistyksen toimesta pieni lipuke, jossa on kerrottu lyhyesti Kirje tuntemattomalle -idean taustasta. Halutessaan lipukkeen voi myös itse tulostaa sivustolta ja viedä kirjeitä ihan minne vain (esim kirjastoon, kahvilaan), ja toki lipukkeenkin voi halutessaan jättää poiskin, kirjehän on ihan yhtä arvokas ilman sitäkin. Järjestön kautta on myös mahdollista pyytää kirjettä itselleen esimerkiksi kriisin kohdatessa.

Kirje Tuntemattomalle löytyy tietysti myös somesta. Halutessaan lähettäjä voi esimerkiksi ottaa kuvan kirjoittamastaan kirjeestä tai kuoresta ja postata sen someen  käyttäen tunnusta #kirjetuntemattomalle. Muita ihmisiä voi haastaa kirjetalkoisiin esimerkiksi julkaisemalla selfien kirjoittajasta kirjeineen tai jakamalla kuvan tuntematonta lukijaa odottavasta kirjeestä.

Ehdin jo hieman pelästyä, että kirjeitä ei enää nykyään toimiteta, koska yhteisön nettisivuilla kerrottiin, ettei Helsingin toimipiste tällä hetkellä ota vastaan kirjeitä, koska toiminnan jatkuminen siellä on epävarmaa. Otin kuitenkin itse yhteyttä verkostoon heidän Facebook-sivunsa kautta, ja sainkin ystävälliseltä vapaaehtoiselta tiedon, että Tampereen-toimipiste jatkaa kirjetoimintaa aivan normaaliin tapaan.

Mikäli sinä haluat lähettää kirjeen jouluksi, tulisi sen olla perillä viimeistään 15.12, eli lähetyspäivän tulisi olla torstai 14.12. Toki kirjeitä saa lähettää ihan koska tahansa, ei vain joulun aikaan. Kirjeet tulisi lähettää osoitteeseen Setlementti Tampere/Kirje Tuntemattomalle, Hatanpään valtatie 34 E (4. krs), 33100 Tampere. Kirjoitusohjeita löydät täältä.

Uskon, että näistä kirjeistä on ihan hirveästi iloa niiden vastaanottajille. Verkoston Facebook-sivulla törmäsin esimerkiksi seuraavaan, aivan ihanaan tekstiin:

Joku ihana tuntematon henkilö pelasti tänään totisesti päiväni 'kirjeellä tuntemattomalle'. Kävelin ulkona lumisateessa yksin, sydän täynnä kipua ja kaipuuta. Pyysin jonkinlaista merkkiä, ja jalat veivät minut Kallion kirjastoon. Siinä se oli, pieni kirjekuori korissa. Kirjeen päällä luki "sinulle". En ensin uskaltanut ottaa kirjettä, mutta palasin sitten takaisin ja sujautin sen taskuuni. Ehkäpä se oli tosiaan juuri minulle tarkoitettu. Istuin läheiseen puistoon kivelle, ja luin kirjeen. Se lämmitti sydäntäni niin paljon ja aidosti, että tunsin kyynelten valuvan poskilleni. Ne olivat juuri ne sanat, joita sillä hetkellä kaipasin - joku lämminhenkinen tuntematon henkilö kertoi minulle rakastavansa minua, vaikkei ole minua koskaan tavannutkaan. Hän kertoi minun olevan tärkeä. Kyynelehdin koko matkan takaisin kotiin, ja tuntui kuin maailman paino olisi keventynyt hetkeksi. Heti kotiin päästyäni kirjoitin oman kirjeeni, jonka aijon viedä samaan paikkaan lähiaikoina. Ehkäpä voin myös itse pelastaa jonkun toisen ihmisen päivän, olla jonkun toisen ihmisen suojelusenkeli tai "merkki" sen pienen hetken ajan. Kiitos tästä kampanjasta, se on aivan mahtava!

Tänään mä haluan haastaa kaikki tämän tekstin lukijat kirjoittamaan lempeän ja voimaannuttavan kortin tai kirjeen. Jos edes muutamakin teistä ottaa haasteen vastaan, saamme levitettyä ympärillemme aika paljon hyvää mieltä. Itse aion kirjoittaa lisää kirjeitä joulun jälkeen ja silloin ehkäpä Tampereelle lähettämisen sijaan viedä niitä itse esimerkiksi terveyskeskukseen. Joskus hyvä idea voisi olla myös kirjoitta voimaannuttava kirje ystävälle tai itselleen. Lempeää päivää sinne<3

-Netta

Seuraa blogia:

Facebook x Bloglovin x Instagram

Share

Ladataan...

100-vuotiasta Suomea on juhlittu oikeastaan jo vuoden päivät, mutta kaikki se hössötys on valunut itselläni toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. En ole ostanut Suomi 100 -joulukoristeita, -vaatteita, -designesineitä tai mitään muutakaan härpäkettä. En ole tainnut käydä missään Suomi 100 -tapahtumassakaan. Olen oikeastaan vähän sellainen ihminen, joka ennemminkin ärsyyntyy, jos jotain asiaa toitotetaan tai hössötetään liikaa. Silloin niskavillani nousevat pystyyn ja suljen silmäni ja korvani asialta.

Mutta Suomen 100-vuotissynttärit on kyllä oikeastaan ihan väärä asia sulkea silmänsä tai ärsyyntyä! Kun oikeasti pysähtyy miettimään sen kaiken hössötyksen taakse, on siellä se kaikista tärkein ja upein juttu. Meidän oma, rakas, ihana Suomi on ollut itsenäinen 100 vuotta! Jee!

Meitä suomalaisia ei ehkä voi kutsua maailman positiivisemmaksi tai optimistisemmaksi kansaksi. Usein julkinen keskustelu velloo negatiivissa asioissa ja nähdään vain ne jutut, joissa on parantamisen varaa. Mä toivon, että ainakin tänään ihmiset pysähtyivät miettimään, miten onnekkaita ovat, kun saavat elää Suomessa, joka on niin monella mittarilla mitattuna aidosti maailman paras (tai ainakin yksi parhaista) maa. Mä voin todellakin sydämestäni sanoa olevani iloinen ja ylpeä omasta kotimaastani. Aina kun olen ollut ulkomailla ja on tullut puheeksi, että olen kotoisin Suomesta, ovat ihmiset olleet tosi haltioissaan ja innoissaan. Suomella on hyvä maine ja sitä pidetään rauhallisena, sivistyneenä, teknologian huippuosaajana ja sopivan eksoottisena paikkana. Meidän koulujärjestelmämme on tietysti maailmankuulu, mutta niin ovat myös puhdas luonto, neljä vuodenaikaa, sauna, joulupukki, Nokia, Angry Birds, Nightwish, Alvar Aalto, Jean Sibelius ja Martti Ahtisaari.

Haluankin tänään tällä kirjoituksella ylistää kaikkea sitä hyvää, mitä meillä täällä Suomessa on. Nimittäin ihan tilastojen, erilaisten tutkimusten ja vertailujen valossa Suomi on ihan huippu paikka!

Vaikka kaikenlainen feministinen puhe on ollut viime aikoina erittäin pinnalla niin täällä Lilyssä kuin muuallakin mediassa, on tärkeää muistaa että isossa, koko maailman laajuisessa mittakaavassa Suomi on naisille hyvä paikka elää. Tilastojen valossa Suomi on maailman 3. tasa-arvoisin maa (lähde). Se on ihan huikea sijoitus! Sen lisäksi Suomessa on hyvä olla äiti; "Maailman äitien tila"-raportin (2015) mukaan Suomi on maailman toiseksi paras maa äideille. Suomalainen terveydenhoito on tunnetusti huippuluokkaa, ja Suomessa tapahtuukin vähiten äitiyskuolemia maailmassa (lähde). Suomalainen äitiyspakkaus puolestaan on vuodesta 1949 alkaen kaikille suomalaisille äideille jaettu, maailmanlaajuisesti uniikki keksintö, jota havitellaan nyt jokaiseen maailman kolkkaan. Myös suomalaisille tytöillä menee hyvin: Suomi on kansainvälisessä vertailussa maailman toiseksi paras maa olla tyttö (lähde). Eikä pidä myöskään unohtaa sitä faktaa, että Suomi oli kolmas maa koko maailmassa (!!) antamaan äänioikeuden naisille vuonna 1906. Näistä asioista saamme olla tyytyväisiä ja ylpeitä.

Suomi on toki hyvä maa muillekin kuin vain naisille, äidelle ja tytöille; varmasti suurimmalle osalle ihmisistä parempi, kuin melkein mikään muu maa maailmassa. Olemme etuoikeutetussa asemassa niin monessa asiassa! Suomi on ensinnäkin tilastollisesti maailman vakain valtio (lähde). Lisäksi Suomi on vuonna 2016 rankattu maailman turvallisimmaksi maaksi elää, ja se on kyllä aivan upeaa ja jotain, mistä saa olla ylpeä ja jota pitäisi arvostaa (lähde). Suomi on myös inhimillisen hyvinvoinnin vertailussa koko maailman paras maa (lähde) ja lisäksi suomalaisille on maailman eniten henkilökohtausta ja valinnan vapautta (lähde). On ihan huippua olla maailman huippuluokkaa tällaisissa asioissa. Ja vaikka suomalaiset ehkä osaavatkin välillä valittaa, synkistellä tai vähintäänkin pyöriä melankoliassa, emme sitten kuitenkaan loppuviimeiseksi ole niin surullisia tai onnettomia. Suomi on nimittäin tilastollisesti maailman viidenneksi onnellisin maa (lähde). Sekin on kyllä aivan upeaa ja mahtavaa ja tekee itseni vain entistä ylpeämmäksi kotimaastani :)

Mainitsinkin jo kirjoituksen alkupuolella sen, että suomalainen koulujärjestelmä on maailmankuulu ja sitä pidetään huikeana innovaationa. Vaikka mediassa onkin viimeaikoina paljon meuhkattu Pisa-tuloksien laskusta, on tärkeää muistaa, että kansainvälisessä vertailussa Suomen peruskoulutus on edelleen maailman parasta (lähde). Voin vahvistaa asian myös henkilökohtaisesti, sillä olen itse yhdeltä ammatiltani opettaja. Suomalainen peruskoulu elää ja voi hyvin. Sitä todistaa varmasti sekin, että Suomi on maailman lukutaitoisin maa (lähde). Koululaisillamme on myös asiat hyvin, sillä Suomi on maailman toiseksi oikeudenmukaisin maa lapsille (lähde). Tulevaisuuden toivomme ovat siis hyvissä käsissä.

Lisäksi meillä on ihana iso pieni pääkaupunki Helsinki, josta löytyy sekä urbaania kaupunkikulttuuria että luontoa ja ulkoilumaastoja. On erilaisia kulttuuritapahtumia, kulinaarista ilotulistusta, urheilua ja vaikka mitä. Kansainvälisessä vertailussa Helsinki on kolmanneksi paras kaupunki asua ja elää (lähde), vaikka itselleni se on tietenkin se kaikista paras, heh :) On myös ihan super hienoa, että Helsinki on maailman rehellisin kaupunki. (lähde). Sen olen todellakin saanut huomata, koska multa ei ole koskaan varastettu mitään (toisin kuin reissussa), olen usein saanut apua tuntemattomilta ja uskallan luottaa täällä ihmisiin. Ja saammepa olla ylpeitä siitäkin, että Helsinki-Vantaan lentokenttä on kansainvälisessä vertailussa maailman paras (lähde).

Loppuun vielä vähän henkilökohtaisia ajatuksia Suomesta. Mitä Suomi on minulle?

Se on juurikin ihmisten rehellisyyttä. Se on suoraselkäisyyttä ja sitä, että tehdään se, mitä luvataan. Se on turvallisuutta, puhtautta, toimivuutta ja yksinkertaisuutta ilman turhia ylimääräisiä kommervenkkejä. Se on neljä vuodenaikaa, lunta ja jäätä, yöttömiä öitä ja keskikesän juhla tanssilavalla juhannuskokon loisteessa. Se on joulufiilistelyä vuoden pimeinpänä aikana ja suomalaisen melankolista tunnelmointia aika ajoin. Se on sauna ja sen jälkeinen pyrähdys jääkylmässä järvessä tai meressä, saunavihta ja tervan tuoksu. Suomi on myös revontulia, kevään ensimmäisiä leskenlehtiä ja valkovuokkoja, joiden bongaaminen saa vatsanpohjassa läikähtämään. Se on Helsinki, jossa kuljetaan ratikalla ja jossa jokainen kadunkulma kantaa muistoja mun viimeisiltä kahdeksalta vuodelta. Se on Tuomiokirkko, Kiasma, Kanavaranta, Kaivopuisto, Kallion kirkko ja Suomenlinna. Se on Oulun poliisipatsas, Porvoon vanha kirkko, Turun linna ja Tampereen Näsinneula. Ikioma rakas mökki. Se on Iittala, Arabia, Muumit, Rovio, Valio, Fazer ja Marimekko. Ihan erityisesti se on rakkaita paikkoja, rakkaita ihmisiä ja rakkaita muistoja.

Hyvää syntymäpäivää rakas Suomi!<3 Olen onnekas ja onnellinen saadakseni kutsua sinua kotimaakseni.

-Netta

Share

Ladataan...

Ihanaa sunnuntaita ja ensimmäistä adventtia ruudun sille puolen!<3

Helsingissä on tuullut ja satanut vettä tänään koko päivän, kuten ilmeisesti suuressa osassa muutakin maata. Eilen koimme kuitenkin todellisen yllätyksen lähtiessämme ajamaan kohti mökkiämme - jo noin 10 kilometrin päässä Helsingin keskustasta lumi alkoi lisääntyä, ja koko matkan ajan maisemat muuttuiva yhä valkoisimmiksi. Perillä mökillä meitä odottikin todellinen talven ihmemaa. Maisema oli äärimmäisen kaunis valkoisessa lumiharsossa.

Olimme käyneet mökillä viimeksi lokakuun lopussa laittamassa paikkoja vähän talviteloille ja haravoimassa vähän. Nyt maisema näytti tosiaankin aivan totaalisen erilaiselta kuin viimeksi. Lunta oli varmasti lähemmäs 10 senttimetriä. Vierailumme tarkoituksena oli tulla laittamaan hiemaan joulukoristuksia mökin pihalle, tuoda sinne vähän tavaraa kotoa, hakea myös kotiin mökillä säilytyksessä olevia joulukoristeita ja tarkistaa samalla, etteivät syksyn myrskytuulet ole tehneet mitään tuhoja. Onneksi eivät olleet, vaan kaikki näytti olevan kunnossa niin ulkona kuin sisällä mökissäkin.

Saimme toki nyt samalla tehdä vähän lumitöitäkin, mutta se oli vain ja ainoastaan hauskaa. Frida-neiti oli myös aivan onnessaan lumesta ja halusi tietysti sekä kieriskellä siinä että syödä sitä. Koska Fridalla on niin pitkä turkki, tarttuu varsinkin sen vatsakarvoihin tuollaiset muhkeat lumipallerot.

Laitoimme siis mökkipihaan vähän joulua. Jokin valosarja olisi kyllä tosi kiva, mutta emme ole pitäneet mökillä sähköjä poissa ollessamme, joten ainakaan tänä vuonna valosarjaa ei mökille tule. Lyhtyjä meillä kuitenkin on ollut jo viime vuonna, ja tänä vuonna lisäilin vähän muitakin koristeita. Alla olevan pikkulyhdyn sain viime vuonna kollegoiltani lahjaksi.

Tämän toisen pikkulyhdyn olen puolestaan ostanut Plantagenista, se oli tosi edullinen, muistaakseni noin neljä euroa. Valkoiset lyhdyt ovat siitä kivoja, että ne eivät mielestäni ole liian talvisia tai jouluisia, joten niitä voi hyvin halutessaan käyttää myös kesällä tai alkusyksystä.

Oveen ripustin tähden, jonka ostimme viime vuonna Loviisan joulutalot -tapahtumassa eräästä talosta, jossa vierailimme. Se on meillä käytössä nimenomaan tuollaisena joulu-/talvikoristeena mökillä. Tänä jouluna laitoin myös oven eteen kuusen havuja. Se on perinne, joka meillä oli lapsuudenkodissani, ja mielestäni havunoksat sopivat hyvin myös mökkimme oven eteen. Niihin on kätevää pyyhkiä vähän kenkiä, koska meillä ei ole talvella tuossa ulkopuolella mitään mattoa tai muuta, johon kenkiään voisi pyyhkäistä.

Portinpielessä meillä on tuollainen kaivonkansi, joka myös näkyy vieressä menevällä tielle. Minulla on ollut tapana kesällä laittaa siihen jokin iso kukka kukkaruukussa, ja päätin tehdä siihen nyt jonkin talvisen asetelman. Niinpä päädyin vuoraamaan kaivonkannen kuusenoksilla ja asetin niiden päälle tuollaisen ison lyhdyn sekä saviruukussa olevan sypressin. Se näyttää mielestäni aika kivalta ja nimenomaan jouluiselta.

Viime vuonna ostimme Malmgårdin joulumarkkinoilta lintulyhteen, mutta koska halusin viedä linnuille jotain syötävää jo nyt, päädyimme ostamaan marketista tuollaisen talipallohäkkyrän. Täytyy harkita, jos kuitenkin ostaisin vielä tuon lisäksi lintulyhteen, koska se on jotenkin niin kivan näköinen ja ainakin viime vuonna se oli maistunut linnuille erinomaisesti.

Oli kyllä tosi mukavaa käydä mökillä ja mikä tuuri, että satuimme paikalle juuri lumiseen aikaan. Tänään taitaa sade olla vienyt jo nuokin lumet mennessään, mutta onneksi pääsimme nauttimaan niistä edes hetken, ne kun tuovat heti lisää joulufiilistäkin.

Ensi viikolla meillä olisi tiedossa Tallinnan-reissu ja viikonloppuna menemme Loviisan joulukodit -tapahtumaan, samalla piipahdamme varmaan taas mökilläkin. Mukavaa uutta viikkoa kaikille<3

-Netta

Lue myös:

Kesäpaikassa talvella

Joulun 2017 tapahtumat

Harrastuksena mökkiremontti

Share

Pages