Ladataan...
A dream come true

Viime viikot ovat menneet tajuttoman nopeasti töiden ja opiskelun parissa. Kuluneen kuukauden aikana olenkin ryntäillyt päättömästi paikasta toiseen yrittäen pitää aikatauluistani kiinni, suunnitellut ensikontaktiterapian kuntoutuskertoja mahdollisimman tehokkaasti ja askarrellut ties kuinka monta materiaalia ensikontaktiterapiaa varten (vaikka opettajat vaativat meiltä vain yhden), tehnyt useamman työvuoron, ostellut taas liikaa vaatteita facebookin kirpputorien kautta ja myynyt myös itse vaatteitani, katsonut aivan liikaa hömppäsarjoja tv:stä, kironnut aikaisia aamuja ja pitkiä päiviä yliopistolla, osallistunut hämeenkadun approon, erehtynyt käymään jälleen kerran hulluilla päivillä sekä aloittanut kirjoittamaan aivan liian montaa kirjallista työtä koulua varten. Ainiin ja kolme tenttiäkin ehdin jo suorittaa, toivottavasti hyväksytysti.

Melkein kaikki tällä hetkellä menevät kurssit ovat täyttä asiaa, sillä kalenteri on viime aikoina täyttynyt niin foniatrian ja kielihäiriöiden luennoista kuin lapsen kielen kehitystä mittaavien testien oppimispäiväkirjoista. Toinen vuosi on tähän mennessä ollut opiskelujen puolesta aivan mahtava ja tietoa on tullut ovista ja ikkunoista. Toki myös tenttejä ja kirjallisia töitä on ollut järkyttävä määrä ja nyt jälkikäteen ajatellen ensimmäinen vuosi logopedialla tuntuu aika lasten leikiltä. Kauhun ja innostuksen sekaisin tuntein odotan ensi vuotta, jolloin olisi tarkoitus alkaa väkertää kandia kasaan. Sitä ennen on kuitenkin edessä vielä aika monta työlästä ja mielenkiintoista kurssia! Tälläkin hetkellä to do -lista näyttää kasvavan samaa tahtia kuin sitä yritän lyhentää ja siksi myös blogi viettää aina välillä hiljaiseloa.

Kaikesta työläisyydestään huolimatta toinen vuosi logopedialla on kyllä ehdottomasti vain vahvistanut kuvaa siitä, että logopedia on aivan tajuttoman mielenkiintoinen ja kiehtova ala! En ole päivääkään katunut sitä, että valitsin juuri logopedian opiskelualakseni ja en suoraan sanoen malta odottaa päivää, jolloin oikeasti pääsen toimimaan puheterapeuttina. Logopediasta paljastuu koko ajan uusia mahtavia puolia ja opiskelussa päästään koko ajan syvemmälle logopedian kiehtovaan maailmaan. Logopedian opiskelu on nyt toisena opiskeluvuotena ollut huomattavasti työläämpää kuin ensimmäisenä, mutta myös motivaatio on huomattavasti korkeampi, kun saa opiskella pääasiassa logopedian aineopintojen kursseja, joissa päästään oikeasti asiaan.

Onneksi opiskelun lomaan on mahtunut myös vängellä tungettuna hämeenkadun approille osallistuminen, viikottainen aamujooga (johon minulle on kehittynyt viha-rakkaus -suhde, koska en inhoa mitään enempää kuin aikaisia aamuja), kahvilla käyminen ystävien ja siskoni kanssa, hömppäsarjamaratonit poikaystävän kanssa sekä rennot viikonloput, joita on ollut jo peräti kaksi vapaata peräkkäin. Jouluihmisenä olen tietenkin joulukalentereiden kauppaan tulon jälkeen taas superinnoissani odottamassa joulua ja mikä tärkeintä niin joululomaa! Toivon todella, että kaikki opiskeluasiat ovat ennen joulua siinä mallissa, että ne voi jättää joulun ajaksi kokonaan taakseen. Heti kun ihana syksy jää taakse niin onkin aika siirtyä jo suunnittelemaan ja fiilistelemään joulua, joka on ihanaa aikaa jos kylmyyyden unohtaa. Itse kun olen yleensä suunnittelemassa joululahjoja jo lokakuun puolella tai viimeistään marraskuussa. Jouluintoilustani saattaa kertoa jotain myös se, että viime kauppareissulta oli jo pakko saada mukaan glögiä ja joulutorttuja! Seuraavaksi mukaan tarttunevat joulusuklaat..

Onko muita, jotka eivät malta odottaa joulua ja joululomaa? :)

Share

Ladataan...
A dream come true

Olen jo pitkään miettinyt tulojen ja menojen kirjaamista, mutta en ole vielä ikinä ennen tätä alkanut sitä todella toteuttamaan. Ja toki nytkin voin puhua vain ensimmäisen kuukauden eli syyskuun aktiivisesta menojen ja tulojen seurannasta. Ajattelin kuitenkin näin ekan kuukauden jälkeen availla hieman sitä, mihin itsellä menee opiskelijana rahaa ja kuinka paljon.

Itsehän asun tosiaan yhdessä poikaystäväni kanssa ja koska hän käy täysipäiväisesti töissä, en voi toivoakaan saavani senttiäkään asumistukea. Opintorahalla, säästöillä ja töissä käymisen turvin siis elän ja kulutan. Töissä käyminen on itselle ollut aina se luonnollinen tapa ja harvoin olen saanut tilaisuutta keskittyä pelkästään opiskeluun - enkä nykyään varmaan enää edes osaisi näin tehdä. Tässä kuussa tulot koostuivat siis palkasta, opintorahasta sekä vaatekaapin siivouksen seurauksena myydyistä tuotteista. Lisäksi toki aina kesän ja joulun ajoilta rahaa tulee kerättyä säästöön, joista osa kuluu vuoden aikana opiskellessa tai menee oikeasti säästöön säästöön. En ole näissä menoissa huomioinut nyt säästöön menevää osuutta.

Mihin sitä rahaa sitten meni? Ensimmäisen kuukauden seurannan jälkeen olen hieman järkyttynyt siitä, kuinka paljon rahaa oikeasti kuluu huomaamatta. Siis kahvi siellä, viidenkymmenen sentin suklaapatukka tuolla ja vesipullon osto toisaalla ja yhtäkkiä kasassa onkin jo aikamoiset summat. Tämä oli ehkä yllättävintä huomata ja tähän asiaan haluaisin myös ehkä eniten muutosta. Samalla myöskin asia, johon on todella helppo puuttua ja jota voi yrittää muuttaa. Huomioikaa hieman toiveikas ja mahdollisuuksia sisältävä sanavalinta "yrittää".

Kulut, jotka ovat yleensä kuukaudesta toiseen aika tasaiset ovat vuokra, vesi,  autopaikka, sähkö ja internet. Ruokakuluissa olisi varmasti aina jonkin verran parantamisen varaa, mutta melko kiinteänä se on pysynyt meillä jo pidemmän ajan. Toki laskemme näihin kuluihin myös esimerkiksi bensat ja kaikki yleistavarat, jotka ostetaan kaikki "ruokarahoilla". Ruokarahat ovat siis toisin sanoen kaikki yhteinen kulutustavara ja ruoka, jota ostetaan. Alapuolella syyskuun ostot suunnilleen luottaen siihen, että olen kaiken muistanut laskea ja merkitä.

  • Vaatteet 5%
  • Ruokailu töissä ja koulussa, välipalat/herkut 9%
  • Ulkona syöminen ja viihde 5%
  • Asuminen 37%
  • Kulkeminen 3%
  • Ruokarahat 21%
  • Koulutarvikkeet 5%
  • Meikit 5%
  • Muut 10%

Muita erittelyitä tämän kuun ostoksista: koulutarvikkeet, vaatteet, meikit, viihde ja koulussa syöminen. Koulutarvikkeisiin kuului viime kuussa yksi logopedian kirja, kyniä ,vihkoja ja kalenteri. Vaatteet olen tässä kuussa ostanut melkein kokonaan kirpputorilta, joten olen kaikin puolin tyytyväinen itsehillintääni vaatteiden ostoa koskien. Meikit.. Tuo ikuinen välttämättömyys, johon uppoaa vuoden aikana varmasti todella kiitettävät määrät rahaa. Itse yritän nykyään panostaa tarjousten etsimiseen ja ostan sitten tarjouksesta useamman kerralla (kuten tässä kuussa Avrilin ripsivärejä). Rahankäyttöä viihteeseen eli kahviloihin, tapahtumiin ja muihin aktiviteetteihin ei voi kauheasti puolustella kuin sanomalla, että opiskelijakin tarvitsee aikaa rentoutua ja hengata ystävien kanssa. Toki tuntuu, että tämä kuukausi on ollut poikkeuksellisen tapahtumarikas kuukausi, mutta silti menot näiden osalta eivät olleet mielestäni mahdottoman suuret.

Näihin laskelmiin en laskenut ostamaani uutta kannettavaa, joka olisi vääristänyt laskelmat täysin päälaelleen. Toki kannettava tulikin ostettua kesätöistä säästetyillä rahoilla eikä syyskuun ansioilla.

En ollut loppujen lopuksi ihan täysin järkyttynyt kuukauden menoista, vaikka toki esimerkiksi vaatteiden ja herkkujen ostamista voisi vähentää. Loppujen lopuksi menot muodostuvat aika monista pienistä ostoista aika huomaamattomasti, mutta ehkä sama pätee myös menojen vähentämiseen. Aion ehdottomasti jatkaa menojen kirjaamista, sillä haluan nähdä mihin suuntaan se lähtee kääntymään. Menojen kirjaaminen on nyt jo vaikuttanut omiin ostopäätöksiin positiivisesti, sillä nykyään itse mietin tarkemmin haluanko todella laittaa rahani johonkin asiaan.

Share

Ladataan...
A dream come true

Alkukuusta kalenteri näytti suhteellisen tyhjältä, mutta tuo harhakuvitelma taitaa olla nyt menneen talven lumia. Sillä kalenteriin on alkanut hiipimään yhä enemmän ohjelmaa ja tekemistä. Ehkä eniten tekemistä ja suunnittelua vaatii ensikontaktiterapian pitäminen. Ensikontaktiterapiassa saamme siis ensimmäisen oman asiakkaan, joka on yleensä lapsi ja jolla on normista poikkeava artikulaatiotapa. Poikkeuksellisesti tänä vuonna kokeillaan (ainakin Tampereella) tapaa, jossa kuntoutusta pidetään kuitenkin parettain yhdelle asiakkaalle. Aluksi harmittikin aika paljon, ettei saanut omaa asiakasta, mutta näin jälkikäteen ajatellen ihan kiva, että voi koko ajan keskustella parin kanssa epävarmoista asioista ja tehdä suunnitelmia yhdessä.

Ensikontaktiterapian pitäminen ja suunnittelu on melko aikaa vievää ja siitä saatavien opintopisteiden määrä on 3. Tuon kolmen opintopisteen eteen tehdään kaikki kirjalliset sopimukset asiakkaan kanssa, kirjoitetaan jokaisen kerran jälkeen yhteenvetoa kuntoutuskerrasta, pidetään yhteensä 12 terapiakertaa, tehdään case-esitys omasta asiakkaasta, kirjoitetaan loppulausunto ja harjoittelukertomus (7-10 sivua). Mukaan kuuluu myös pari luentokertaa ja ohjaustuokiot oman ohjaajan kanssa, jolloin voi siis kysellä neuvoja tai vinkkejä kuntoutukseen.

Toinen melko työllistävä/haastava/sairaan mielenkiintoinen/aikaa vievä on LOGA8 eli arviointimenetelmien kurssi, jossa tutustustaan toisena vuotena lasten arviointimenetelmiin ja kolmantena vuotena aikuisten. Testeihin tutustuminen ja niiden harjoitteleminen jää nimittäin aika lailla opiskelijoiden harteille, sillä näistä testeistä on tarkoitus on kirjoittaa oppimispäiväkirjaa, jota varten testin käyttöä pitää harjoitella itsenäisesti ja suorittaa testi toiselle henkilölle ainakin kerran. Valitettavasti poikaystäväni tuleekin joutumaan aika monen testin kohteeksi.

Yksi syksyn "rakkaista" kursseista on Suomen kielen äänne- ja muoto-oppi, joka kuuluu siis oikeasti äidinkielen opiskelijoiden perusopintoihin ja myös kurssi on pelkkää kielioppiasiaa. Kurssilla on harvinaisesti läsnäolopakko, jonka johdosta kaikki istuvat ahkerasti kaikki 44 tuntia suomen kieltä ihmetellen. Tällä hetkellä aika kurssin suhteen kuluu siihen, kun mietin kuinka moneen osaan sana "huolimattomuudellansako" voidaan jakaa. Aika moneen! Myönnettäköön, että kurssi on osin myös hyvin mielenkiintoinen ja saa tarkastelemaan omaa äidinkieltään ihan uudella tavalla. Lisäksi kurssi jaksaa ilahduttaa olemassaolostaan kaksi kertaa viikossa, jolloin on luentoja ja joille on aina yleensä myös kotitehtäviä. Niitä onkin tullut parisen kertaa samalla tv:tä katsoessa väsättyä..

Näiden avautumisten jälkeen ajattelin kuitenkin näyttää teille, miltä "lukujärjestykseni" oikeasti tällä hetkellä näyttää kaikkine kursseineen ja tehtävineen. Itselle tulee blogiin aika monesti kysymyksiä siitä, kuinka paljon aikaa logopedian opinnot vievät ja kuinka paljon luentoja on. Vastaavan postauksen olen tehnyt ensimmäisen vuoden osalta ja sen löydätte täältä. Toivottavasti nämä postaukset vastaavat kysymyksiinne! :)

Yhden viikon lukujärjestykseni näyttää esimerkiksi suunnilleen tältä:

Maanantai: LOGA1 10-12, KASPUHP1 12-15, lisäksi ensikontaktiterapia 45 minuuttia

Tiistai: SUOP1 12-14, LOGA1 16-18

Keskiviikko: SUOP1 10-12

Torstai: Ensikontaktiterapian suunnittelu ~11-14

Perjantai: LOGA8 14-16, lisäksi ensikontaktiterapia 45 minuuttia

LOGA1 ja LOGA8 on siis logopedian aineopintoja: ensimmäinen lasten puheen ja kielen häiriöiden -kurssi ja LOGA8 arviointimenetelmien kurssi. SUOP1 on suomen kielen äänne- ja muoto-opin kurssi ja KASPUHP1 on vokologian vapaavalintainen kurssi nimeltään Puhetekniikan ja äänenkäytön perusteet. Näiden kurssien lisäksi tällä viikolla alkaa puhelääketieteen kurssi, jossa alkaa ensimmäisenä foniatrian osuus, joka luennoidaan kahtena "intensiivipäivänä" eli tyyliin 9-14 ja 9-16.

Osaan kursseista joutuu tekemään enemmän töitä ja toisiin taas huomattavasti vähemmän. Aika paljon riippuu myös siitä, kuinka paljon haluaa aikaa itsenäiseen opiskeluun kuluttaa. Itse haluan kuitenkin panostaa ainakin erityisen paljon kaikkiin logopedian kursseihin, sillä niissä on paljon mielenkiintoista asiaa ja asiat haluaa oikeasti opiskella kunnolla. Monia varmasti kiinnostaa kuinka monta tuntia väsäilen näihin kursseihin liittyviä tehtäviä tai esseitä kotona, mutta en oikein osaa sanoa siihen mitään tiettyä tuntimäärää. Yleensä kuitenkin teen melkein joka ilta jotain koulujuttuja tunnista pariin riippuen täysin siitä mikä on motivaatio ja millainen aikataulu tehtävissä on.

Jäikö jokin asia vielä ihmetyttämään? :)

Share

Pages