Ladataan...

... Tämä pieni, tomera pakkaus oli pukeutunut isoäitinsä tekemään asuun ja hankasi päätäänsä mitä tahansa vasten, jotta saisi piponsa pois päästään. Hän kävi Milanossa sekä lauantaina että sunnuntaina ja käyttäytyi mallikkaasti ja särki muutaman sydämen. Ainakin äitinsä tuhannetta kertaa.

... söimme aamiaista ystäviemme Robertan ja Alessandron kanssa Carta da Zuccherossa ja he kertoivat odottavansa perheenlisäystä! Iselin sai lahjaksi pienen pehmolelukissan ja nimesimme sen Zuccheroksi.

... kävimme Milanon Chinatownissa ostamassa mocheja ja soijakastiketta. 

... ja siellä tuli himo syödä dumplingseja katukeittiöstä, mutta alkoi sataa.

... Söimme yhdessä Milanon maukkaimmassa ravintolassa, Osteria dell'Oca Giulivassa. Isse keskusteli hanhien kanssa, minä söin grillattua tonnikalaa ja Francesco hummeripastaa.

... ja sai siihen touhuun sopivan ruokalapun!

Share
Ladataan...

Ladataan...

Sain syntymäpäivälahjaksi lahjakortin Sezanen liikeeseen. Halusin ostaa jonkun kivan, täyspitkän mekon, joka ei olisi liian juhlava. Löysin sunnuntaina julkaistusta kevätmallistosta tuon valkoisen ja se saapui eilen postissa. Mekko on ihana! Tuntuu siltä kun siihen olisi käytetty 20 meträ kangasta! Se on pitkä ja ilmava ja sitä käyttäessä tulee todella naisellinen olo! Ajattelin käyttää sitä keväällä nahkatakin ja ankle bootsien kanssa ja kesällä sandaalien kanssa. 

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...

Kerroin raskaana ollessani, että emme halua lastenvaunuja vaan haluamme käyttää kantoliinaa ja kantoreppua. Nyt kun olemme harrastaneet tätä puolitoista kuukautta olemme olleet päätöksestä oikein tyytyväisiä. Meillä on trikoinen kantoliina (Babylonian Tricot-Slen), kudottu kantoliina (Little Frog Jacquard wrap) ja kantoreppu (Emei Babyn Baby Size).

Kun Iselin oli 3 päivää vanha tulimme kotiin sairaalasta ja pian sen jälkeen kokeilin trikoista kantoliinaa kotona. Iselin nukahti siihen tyytyväisenä ja olo oli mitä ihanin! Lämmin, halaava, söpö. Francesco kokeili kantoliinaa ja sama vaikutus. Ei hän sitä halunnut riisua.

Kun Iselin oli viikon vanha lähdimme ensimmäistä kertaa ulos kantoliinassa. Iselinillä oli tavalliset sisävaatteet (erilliset sukat ja housut, ei potkupukua!) ja pipo ja sitten kantoliinan päällä talvitakkini. Tämän jälkeen kävimme joka päivä kantoliinassa kävelyllä, ruokakaupassa, kaupungilla, kahvilla.

Kun Iselin sitten oli noin kuukauden vanha häntä alkoi kiinnostaa ympäristö paljon enemmän. Hän siis "istahtaisi" mielellään liinaan, mutta ei halunnut viimeistä liinanosaa pään yli ennenkuin nukahti, koska oli hauskempaa katsella ympärilleen. Liinahan ei tue niskaa ellei se peitä osan päästä. Tämä sai aikaan sen että kotona kävelimme liina päällä kunnes hän nukahti ja sitten vasta lähdimme ulos. Ulkona oli myös haastavaa jos hän heräsi kesken ulkoilun, koska silloin hän venytti päätänsä ulos liinasta ja jouduimme olemaan varuillammme niskan takia. Tästä syystä hankimme kantorepun.

Hankimme Emei Baby-merkkisen kantorepun juuri sen takia, että se on repun ja liinan risteytys ja sitä voi siis käyttää jo nyt, eikä tarvitse odottaa vauvan olevan noin 5/6 kuukautta vanha. Iselin rakastaa reppua! Hän nukahtaa siihenkin lähes heti mutta sen ajan kun on hereillä voi katsella helposti ympärilleen, eikä ärsyynny kun pään päällä ei ole liinaa.

Kun Iselin hieman kasvaa alamme käyttää kudottua kantoliinaa. Sitä emme käytä tällä hetkellä samasta syystä kun trikoista liinaa, mutta kun tyttäremme osaa itse kannatella päätään haluan kokeilla kaikkia hienoja sidontatapoja! Kudottu liina on niin tyylikäs!

Meillä siis ei ole lastenvaunuja. Meillä on Simpleparnting Doona-autoistuin, jossa pyörät, jota olemme käyttäneet 3 kertaa muualla kuin autossa. Kun Iselin nukahtaa istuimeen, se on helppo nostaa ulos ilman sen enempää sähläämistä ja Iselin voi jatkaa nukkumista kun me olemme esimerkiksi kuljeskelleet museossa. Doonassa on pienet pyörät, joten se ei ole tarkoitettukaan käytettäväksi lastenvaunuina... mutta pyörii ympäri paikallaan ja on erittäin näppärä!

Meille siis kantaminen on sopinut erittäin hyvin! Asuinpaikallamme on erittäin vaikea kuljeskella lastenvaunujen kanssa mukulakivien takia. Täällä ei myöskään saa mennä kahvilaan, ravintolaan tai kauppoihin lastenvaunujen kanssa puhumattakaan millaista kohtelua saa joukkoliikenteessä. 

Kun menemme sisälle avaamme takin ja poistamme Issen pipon, näin hänelle ei tule liian kuuma. Vaihtovaippa kulkee repussa.

Share
Ladataan...

Ladataan...

Räntämyrsky valloitti Italian lauantaiaamuna. Meidän pieni perhe pakkautui Fiatviissataseemme ja ajoimme Mantovaan. 

Kantoliina jäi autoon ja Iselinin vuorasimme hänen autoistuimeensa vilteillä ja vettähylkivällä materiaalilla ja lähdimme kaupunkikävelylle. Ensimmäinen pysähdyspaikka oli Forneria delle Erbessä, josta poimimme mukaamme kuumat, juuri uunista otetut pizzapalat. Olihan selkeästi brunssin aika.

Olimme merkanneet Mantovakarttaamme "Bar Caravattin Caravatti-drinkki on kuuluisa ja hyvällä säällä koko piazza täyttyy drinkin nauttijoista". Mitä olisi brunssi ilman drinkkiä? Joten lämmittelimme hetken Bar Caravattissa maistellen tätä bitterviinijuomaa. "Hassua, hyvin Lombardian ja Veneton risteys tämä maku" ilmoitti Francesco. "Italialaiset" mumisin minä.

Katselimme ikivanhoja rakennuksia, linnoja, teattereita ja kävelimme Mantovan katuja pitkin.

Söimme sitten myöhäisen lounaan Retrobottegassa. Itse söin kaniinisalaattia. Jälkiruuaksi maistoimme Mantovan erikoisuutta: sbrisolanaa. Sbrisolana on kuivakakku, jossa rouskuvaa murotaikinaa ja manteleita ja sitä voi kastaa zabaioneen, jos haluaa.

Sitten saimme säästä tarpeeksemme ja suuntasimme airbnb-asuntoon, jonka olimme varanneet yhdeksi yöksi. Asunto sijaitsi talossa, jossa oli tiettyjä elementtejä jopa 1300-luvulta. Asunto oli sisustettu moderneilla huonekaluilla ja Iselinille löytyi kehto. 

Harrastimme suloista perheaikaa lämpimässä ja rentouduimme kylpyammeessa. Iselin rakastaa äitinsä raitapaitoja, joten Francesco keksi tavan saada Iselinin pään kääntymään myös häntä kohti, haha.

Kun kenkämme olivat kuivuneet lähdimme taas kaupungille.

Tosin sää tuntui mälsälle, oli kylmä, eikä oikein tehnyt mieli olla ulkona, joten ostimme mukaamme salamia, speckiä ja juustoa illalliseksi ja suuntasimme takaisin asunnolle syömään ja nukkumaan.

Seuraavana aamuna suuntasimme Palazzo Te:hen, joka on Mantovassa sijaitseva suuri linnake, jonka jokainen huone on täynnä erilaisten kuuluisien italialaisten taiteilijoiden freskoilla. Palazzo Te on kokemus ja aivan järkyttävä. Kulttuuriannoksemme jälkeen ajoimme hyvin sumuisissa maalaismaisemissa kotiin ja pysähdyimme muutaman kerran ruokkimaan pientä höpönassuamme, joka muuten rakastaa autossa olemista.

Palasimme Comoon iltapäivällä ja ehdimme vielä käydä kävelyllä auringonpaisteessa. Borta bra men hemma bäst.

Share

Ladataan...

Viime sunnuntaina lähdimme Milanoon retkelle. Olimme menossa Francescon lempikirjakauppaan mutta jo matkalla huomasimme sen olevan sunnuntaisin kiinni. Sillä olimme jo pakanneet itsemme autoon ja olimme jo matkalla keksimme lähteä Triennaleen (Milanon design-, arkkitehtuuri-, muoti-, kommunikaatiomuseoon) vaikka ei siellä oikein mitään kiinnostavaa näyttelyä ollutkaan. Kiersimme näyttelyt saamatta inspiraatiota mutta iloksemme Francesco löysi kaksikin kirjaa museokaupasta. Sen jälkeen istahdimme museokahvilaan ja joimme aperol spritzit. Se iltapäivähetki oli ihana ja sitä hetkeä olen mietiskellyt kun nyt viikolla olo on ollut hieman jumissa.

Sandra Beijer oli ehkä maailman cooleimmissa juhlissa! Ehkä juhlien järjestäminen olisikin hyvä ajatus? Täytyisi keksiä meillä-on-kuukauden-vanha-tytär-sopivat juhlat! Ehkä lounaskekkerit?

Viime viikolla etsin kälylleni Nadralle syntymäpäivälahjaa ja kävellessäni Comon katuja pitkin löysin kirjakaupan, jota en ollut ennen huomannut. Kirjakauppa on superkapealla kadulla, jonne turistit harvoin eksyvät, jonka varrella on Persialainen teehuone, gaalabarbinäyttely (siis "kauppa" joka ei ole auki, jonka sisällä on barbienukkeja gaalavaatteissaan ja ne ovat valaistu!) ja maailman somin kakkuleipuri. Kirjakauppa myy ainoastaan kuviteltuja kirjoja ja teemat ovat sellaisia, mihin harvoin kohtaa. Yksi kirja kertoi japanilaisesta taidosta ripustaa kukkia ja toinen kirja kertoi kiinalaisista kansanpukukuoseista.

Tällä viikolla saimme myös uutisia, ärsyttäviä sellaisia, sellaisia jotka muuttivat suunnitelmiamme. Emme juuri nyt tähän hätään etsi sittenkään uutta kotia, eli haluamaamme ostokohdetta, vaan saamme hieman pysähtyä, odottaa ja mahdollisesti laatia suunnitelmat uusiksi. Eeva Kolu kirjoittikin niin osuvasti Uuteen Muusaan että jopa käänsin tekstin Francescolle. 

Mikään, mitä teemme tai saavutamme, ei muuta sitä tosiasiaa että ihmisenä oleminen tuntuu välillä paskalta. Kyllä, voimme (ja kannattaakin!) opetella keskittymään hyviin asioihin ja olemaan vellomatta huonoissa tunteissa, mutta silti jokainen kohtaa välillä surua, ahdistusta, kateutta, raivoa, yksinäisyyttä, lohduttomuutta ja epätoivoa. Eivätkä ne tunteet katoa kokonaan niin kauan kuin rinnassamme on verta pumppaava sydän eikä kasa virtapiuhoja.

Siksi on ihan turha soimata itseään siitä, että aina ei tunnu upeelta. You’re just being human.

Yhtä asia mitä en tiennyt ennen Italialaisesta kulttuurista, mitä olen nyt oppinut, on että tuodaan aina leivonnaisia jos mennään kylään päiväsaikaan. Ei kukkia, ei viinipulloa, vaan leivonnaisia. Jos ei kaikkialla Italiassa niin ainakin näillä hoodeilla. Meillä on käynyt monia vieraita viime aikoina tapaamassa Isseä ja kaikilla on ollut leivonnaisia mukanansa. Mekin sitten veimme viime lauantaina lajitelman leivoksia kun kävimme kyläilemässä. 

Yhtenä päivänä odotimme Iselinin kanssa Francescoa Piazza Alessandro Voltalla. Siinä kulmalla on kiinteistövälittäjä, joten lueskelin asunoilmoituksia odotellessa. Huomasin, että George ja Amal Clooneyn viereinen asunto oli myynnissä! Ei sitä ilmoituksessa tietenkään mainittu vaan tunnistin alueeen kuvasta! Vanhempi rouva ilmaantui siihen viereeni myös katsomaan. Hän ilahtui ja kertoi minulle "Oi, tunnen tytön joka asui tässä talossa!" ja osoitti ihan eri ilmoitusta. "Mä taas bongasin että George Clooneyn naapurissa olisi myynnissä asunto!" kerroin hyvin innoissani. "Pöh!" vastasi nainen. "Mitäköhän sille tytölle tapahtui?" hän mumisi eikä yhtään iloinnut uutisiani. "No mä lähden, buona serata" hän toivotti ja käveli tiehensä.

Share
Ladataan...

Ladataan...

Tyttäremme Iselin on kuukauden vanha. Hän on kehittynyt huimasti! Olemme huomanneet, että hän on kovasti isänsä näköinen ja perinyt äitinsä vahvan tahdonvoiman. Isse osaa itse potkaista pois niin sukat kuin housunsakin, ei siihen montaa minuuttia mene. Hänellä on lihaksia niin, että voittaa molemmat vanhempansa kädenväännössä.

Hänellä oli myös kolmen viikon ikäisenä ensimmäinen kasvuspurttinsa, jota Imetyksen Tuki Ry kutsuu niin kauniisti "tiheän imun kaudeksi". Sinä aikana hän suostui nukkua ainoastaan äitinsä tai isänsä sylissä ja söi jatkuvasti. Hänen katseensa on kehittynyt paljon ja tykkää katsella kasvoja ja ikkunoita ja raidallisia ja pilkullisia kankaita. Hän itseasiassa "keskustelee" helpostikin tunnin keittiön ikkunamme kanssa. Hän tuijottaa sitä, heiluttaa käsiä ja jalkoja ja ääntelee iloisesti.

Lauleskelemme ja kuuntelemme musiikkia usein. Iselin tykkää eniten Jerry Lee Lewiksen Great Ball of Firestä ja tanssii koko keho heiluen kun se biisi soi. Hänen äitinsä laulaa hänelle HYPE-musikaalin usein läpi ja ensimmäiset sanat tulevat varmasti olemaan jotain hyvin sopimatonta suomenruotsalaista kiroilua.

Iselin osaa röyhtäistä niin, että luulisi kodissamme asuvan vanha puliukko! Hän osaa myös jo antaa oikean sosiaalisen hymyn. Se mikä häntä hymyilyttää on usein meistä huvittavaa.

Iselinin vanhemmat ovat ottaneet ensimmäisen kuukauden med en nypa salt, kuten ruotsiksi sanotaan. Ollaan yritetty olla stressaamatta ja keksitty joka päivälle jotakin kivaa mutta menty täysin Iselinin aikataulun mukaan. Tässä meidän vinkit uusille vanhemmille:

Kynttiläillalliset

Kun illalla haluamme Issen rauhoittuvan ja saada päivän stressin purettua "hempeästi", olemme sammuttaneet valoja, kuunnelleet rauhallista musiikkia ja syöneet illallista kynttilävalossa. Se on ollut paitsi pikkuiselle myös hänen vanhemmillensa soma hetki.

Sänkypiknikillalliset

Joskus kun on väsyttänyt liikaa olemme leiriytyneet sänkyymme. Iselin on nukahtanut onnellisena viereemme, olemme katsoneet tietokoneelta jotakin sarjaa ja syöneet illallista samalla sängyssä. Joskus vaan väsyttää niin ettei jaksa istua niin parempi tehdä tilanteessa parasta mihin silloin kykenee.

Lounastreffit

Francescolle ja mulle on aina ollut tärkeetä käydä ulkona illallisilla. Tykkäämme kokeilla uusia ravintoloita, inspiroidumme uusista resepteistä ja huomaamme tarvitsevamme aina välillä aikaa kasvotusten, jossakin muualla kuin kotona. Ihan vaan tuijotella silmiin ja keskustella kaikkea muuta kun sitä mitä kotona puhutaan. Nyt sitten vauvan kanssa illalliset ei olekaan enää mahdollisuus, joten olemme varanneet joka viikolle lounastreffit! Ne toimii samalla tavalla ja Iselin nukkuu mielellään vieressämme aikuisten lounasaikaan.

Raitis ilma

Olemme käyneet joka päivä ulkona kävelyllä. Happihyppelyn jälkeen nukkuu paremmin ja kun saa nähdä "hieman maailmaa" ei mökkihöperry. Isse nukahtaa helposti kantoliinaan ja se päällä on helppo selailla kirjoja kirjakaupassa tai juoda cappuccinoa kahviloissa. 

Korvatulpat

Nukumme koko perhe samassa huoneessa mutta Iselin omassa sängyssään. Iselin, kuten kaikki vauvat, nukkuu vuorotellen äänekästä unta ja vuorotellen hiljaista unta. En tiedä mitä näiden suomenkieliset oikeat termit ovat? Mutta kaikki vauvathan ääntelevät tietyn määrän unestaan ja siihen ääneen helposti herää eikä enää nukahda uudestaan. Meillä siis nukutaan korvatulpat korvissa ja saamme siten hyvin nukuttua. Iselinin itku kuuluu korvatulpista läpi ja herään heti kun kuulen ääniä, jotka eivät olisi normaalia muminaa.

Francescon syöttövuoro

Olen käyttänyt rintapumppua. Francesco, joka on iltavirkku, valvoo Iselinin kanssa illalla ja syöttää viimeisen iltasyötön. Kello 24 meillä vaihtuu vastuu. Jos siis Iselin kaipaa huomiota tai ruokaa sen jälkeen kun menen nukkumaan ja ennen kello kahtatoista on hän Francescon vastuulla, kun taas kaikkina muina aikoina minun vastuullani, koska Franceso käy töissä. Näin yleensä itse nukun 21:00 ja 02:00 välillä ja taas 03:00 ja 07:00 välillä (riippuen ihan päivästä päivään miten Iselin heräilee mutta suurinpiirtein). Francesco taas noin kello 23:00 ja 06:00 välillä. Olemme tällä tavalla molemmat levänneitä ja jaksamme hyvin arkea. Ymmärrän että tuttipullon käyttäminen voi olla huono idea jos vauva ei halua silloin rintaa. Meillä tällaista ongelmaa ei ole ikinä ollut, aloitimme tämän käytännön jo kun Isse oli 3 päivää vanha. Meillä tuttipullona toimii Medelan pullo, joka "imitoi rintaa".

Omaa aikaa ja perheaikaa

Meistä on ollut niin ihanaa kun Iselin on täällä että mieluiten haluamme koko ajan olla yhdessä, koko perhe. Yritämme tehdä samoja asioita kun ennenkin mutta Iselinin kanssa ja lähes kaikki toimii! Emme tietenkään menee baariin illalla, mutta noin muuten. Iselin on jopa jo syntymästään asti istunut meidän kanssa ruokapöydän ääressä, omassa Stokke-tuolissaan. Olemme myös suoneet toisillemme aikaa olla yksin, oli se sitten jumpassa käyminen tai vaan toisessa huoneessa oleskelua, tv-sarjaa katsellen.

Iselinin 1 kk-päivänä lauloimme Ja Må Hon Levaa ja vietimme päivää brunssilla Elenan, Claudion ja PikkuAnnan kanssa, lounaalla koko Francescon perheen kanssa jossa Iselinin serkut mielellään paijasivat häntä ja iltapäiväkahveilla Margheritan, Fabion ja pikkuViolan kanssa.

Share

Pages