Raakakakkujen ABC, osa 1

HaLo

Viikko on mukava aloittaa tämän herkullistakin herkullisemman postauksen vinkeillä — ehkäpä uskaltaudut kokeilemaan raakakakun valmistusta tämän viikon piknikille? 

Jos lähdetään liikkeelle ensinnäkin raakaruoan ideasta, niin se perustuu siihen, ettei mitään raaka-aineita ole kuumennettu yli 40 asteen, jolloin ruoassa ovat tallella kaikki tuoreille luomuraaka-aineille olennaiset vitamiinit, hivenaineet sekä hyvät rasvahapot. Sama asia pätee raakakakkuihin — kuumentamattomuus sekä laadukkaat raaka-aineet tarjoavat samalla sekä täysipainoista ravintoa että syntisen hyviä herkutteluhetkiä! 

Makeat raakakakut ovat paitsi ravitsevia ja täyttäviä, myös sallittuja herkkuja joka arkipäivään. Syy tähän piilee siinä, että raakakakut valmistetaan hyviä rasvoja sisältävistä luomupähkinöistä, antioksidanttisista marjoista, ravintorikkaista superfood-jauheista, hyvistä rasvoista sekä aidoista luomumausteista ― tämän vuoksi niiden syömisestä ei todellakaan tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa. 
 

 
Itse raakakakkujen valmistusprosessi hämmästyttää monia. Raaka-aineet blendataan sileäksi massaksi ja kakun annetaan hyytyä kylmässä seuraavaan päivään. Raakakakuissa ei monien kummastukseksi myöskään käytetä ollenkaan prosessoituja maitotuotteita, gelatiinia, valkoista sokeria tai äärimmilleen prosessoituja transrasvoja. Syvennytäänpä siis tämän alkuinfon jälkeen hetkeksi kakunvalmistuksen viiteen kulmakiveen.

1) Pohja + täyte

Monet tykkäävät tehdä raakakut irtopohjavuokiin juustokakku-tyylillä. Tällöin raakakakkumoussen alle tehdään keksipohja pähkinöistä ja esimerkiksi rusinoista. Itse pidän eniten pekaanipähkinän mausta kakkupohjana, sillä tämän pähkinän maku on aika keksimäinen itsessään! Koska rapea pohja tuntuu mukavalta, tähän kannattaa käyttää jo kerran liotettuja (=aktivoituja) ja sen jälkeen kevyesti kuivatettuja pähkinöitä. Liotettujen pähkinät menevät helposti taikinamaisiksi ja keksipohjan idea kärsii.

Paksu tumma keksipohja, 18 cm vuoka

4 dl pekaanipähkinöitä

2 rkl hunaja TAI 2 rkl luomurusinoita

ripaus Himalajansuolaa

Aja pähkinät ja hunaja sileäksi blenderissä (aja niin kauan, että pähkinöistä alkaa irrota öljy). Toimi samoin, jos käytät rusinoita. Jos haluat myös reunoille nousevan pohjakeksin, tuplaa annos.

Vaalea kookoskeksipohja, 18 cm vuoka

3 dl kookoshiutale

2 dl cashew

1 rkl maca

1 dl toco

1 rkl hunaja

Blendaa kaikki sileäksi ja levitä irtopohjavuoalle.

Keksipohjan päälle tuleva täyte on helpoin koostaa miedoista ja kermaisen lopputuloksen tuovista cashew-, tai macadamiapähkinöistä. Mikäli mahdollista, suosi raakoja pähkinöitä, sillä tavallisesti luomucashewitkin keitetään irti kuorestaan. Jos et voi käyttää pähkinöitä, voit korvata ne esimerkiksi liotetulla tattarilla.
 

2) Sitovat aineet

Raakakakkuun tarvitaan usein sidosaineita, jotta lopputuloksesta saadaan koossapysyvä ja muillekin kuin kotiväelle kelpaava luomus.

• Neitsytkookosöljyä on helppo käyttää raakakakuissa sen miedon maun ja hellävaraisen pitävyyden ansiosta. Sileän lopputuloksen kannalta on tärkeää lisätä kookosöljy muun taikinamassan sekaan sulatettuna

• Kaakaovoi on erittäin sitova aine, sillä se jähmettyy loistavasti sulatuksen jälkeen. Voi on kuitenkin hyvin voimakkaan makuinen ja soveltuu siksi parhaiten suklaakakkuihin. Marjakakuissa en käytä kaakaovoita ollenkaan, koska se peittää mietojen marjojen maun.

• Psyllium on gluteeniton ja äärimmäisen kuitupitoinen siemen, jota käytetään useissa sidosta vaativissa raakaleivonnaisissa. Psyllium sitoo vettä jopa 40 kertaisesti omaan painoonsa nähden! Tämän ansiosta psylliumia ei tarvitse paljon kerralla ja lisäksi se tuo kakkujen koostumukseen pehmeyttä.

• Lesitiini toimii emulgaattorina, joka sekoittaa veden ja rasvat toisiinsa. Lesitiinillä saa myös pehmennettyä koostumusta tehokkaasti. Valitse aina GMO-vapaata lesitiiniä! 

3) Maustaminen

• Marjat ja hedelmät toimivat freeseinä elementteinä varsinkin kesäisten kakkujen täytteissä! Omat lempimarjani kakuissa ovat puolukka ja mustaviinimarja. Tällaisten marjojen hapokkuutta saa taitettua hyvin tocotrienols-jauheella ja käyttämällä makeutusta vähän normaalia reilummin. Banaani ja avocado antavat täyteläisyyttä ja pehmeyttä kakkuihin — siksi ne sopivat erityisen hyvin suklaakakkuihin. 

• Eteeriset öljyt auttavat korostamaan makuja. Erityisen hyvin  eteeriset öljyt toimivat minttu-, ja sitruskakuissa. Koska kyse on hyvin tiiviistä mauista, annostelun kanssa saa olla tarkkana, jottei maku mene liian kitkeräksi.

• Tuoreyrtit antavat kakuille luonnetta. Kokeile rohkeasti vahvaa minttua, korianteria…

• Luomumausteet toimivat loistavasti kakuissa, mutta annostelun kanssa kannattaa harjoitella, sillä mausteiden maku syventyy yllättävän paljon kakun tekeytyessä. Itse käytän kakkuihin aina aitoa vaniljaa ja laadukasta suolaa, mutta näiden lisäksi kausittain käytössä kiertävät mm. kaneli, inkivääri, chili, appelsiininkuori…

4) Makeutus

• Pastöroimaton hunaja on oman raakakakkukeittiöni kuningatar! Hunaja makeuttaa tehokkaasti samalla, kun se on täynnä ravinteita. Hunaja myös sekoittuu hyvin muuhun massaan. Agave on vielä helppokäyttöisempi kuin hunaja, mutta se on niin prosessoitua suoraa sokeria, etten suosittele käyttämään sitä ollenkaan. Kotimainen, pastöroimaton hunaja on parasta lähiruokaa makeutukseen eikä sitä ole prosessoitu turhaan.

• Stevia on kaloriton makeuttaja, jota on helppo käyttää hunajan kaverina tai sen korvikkeena, sillä se on 200 kertaa makeampaa kuin sokeri. Suomessa myytävien stevia-jauheiden huono puoli on kemiallinen ja pistävä jälkimaku — siksi käytän itse NuNaturalsin vaniljasteviaa. Kannattaa kokeilla myös FitnessFirstiltä saatavaa Toffee Steviaa, nam!

• Tocotrienols on toiselta nimeltään riisinlesejauhe. Kyseessä on riisin kuori, joka hiotaan pois, jotta me saisimme valkoista riisiä… Tocossa on neljää eri E-vitamiinia  ja se on kermaisen makea. Toisin kuin lucuma, toco liukenee hyvin nesteeseen eikä siitä jää jauhemaista jälkimakua tai tuntumaa. Toco tuo mukavaa täyteläisyyttä kakkuihin.

5) Viimeistely

Tämä on asia, joka antaa kakulle sen ansaitsemansa arvon! Loppusilauksella ja huolellisella viimeistelyllä saat itsellesi hyvän mielen ja saatatpa yllättää vieraasikin. Näistä on helppo aloittaa:

• Cashew-crunch

2 dl kuivia cashew-pähkinöitä

1 dl tocotrienols-jauhetta

Blendaa pähkinät rouheeksi ja sekoita tocotrienols mukaan.

• Tuoreet marjat

• Kirpeä marjahilloke 

2-3 dl marjoja (puolukka, mustaviinimarja, mansikka — mikä eniten houkuttaa)

0,5 dl tocotrienols-jauhetta

Itse käytän kirpeää marjahilloketta makeiden suklaakakkujen kaverina, joiden kruununa tämä kastike toimii täydellisesti! 

Olen julkaissut blogissani muutamia raakakakku-, ja herkkureseptejä, kas tässä pieni listaus:

Mehevän makea tyrnikakku

Raw Lemon Cheesecake

Apple Cupit

Suklaabrowniet

Saatte ensi viikolla kesäisen raakakakkureseptin! Tää viikko on pakkaamista, siivoamista, muuttamista. Raakakakkujen ABC osa-2 käsittelee välineitä :)

Kommentit

Hemuli
Oisko tulta?

Voi hyvä luoja mä kuolaan tähän näppikselle!

HaLo

Hemuli: Kuka voisikaan vastustaa raakakakkujen supervoimia? :D

Determined @ Blogger

aivan mahtipostaus!! kakkososaa odotellessa täytyy kyllä kokeilla noita jakamiasi reseptejä. <3

HaLo

Heta R: Kiitos! Kiva, että tästä on iloa :)

Hosuli
Hömppäblogi

Kiitos tästä tietopaketista! Odotan jo innolla jatko-osia. :)

Anna-M (Ei varmistettu)

Puhut "hyvistä rasvoista" ja resepteissäsi käytät mm. kookosöljyä, jonka rasvahapoista n. 90 % on tyydyttyneitä sekä kaakaovoita, jossa myös suurin osa on tyydyttynyttä rasvaa, kuten steariinihappoa ja palmitiinihappoa (joka muuten erityisesti aiheuttaa aivoissa insuliiniresistenssiä).

Anteeksi suorapuheisuuteni, mutta mielestäni on sietämätöntä, että verrattain suositussa blogissasi esität usein _faktoina_ asioita, jotka ovat mutua (omaasi tai muiden), omaan yhden ihmisen kokemukseesi perustuvia tai täyttä pseudotiedettä. Tällä haluan sanoa, että on hienoa, jos sinulle tulee hyvä olo rasvoista, jotka kovettavat valtimosi ja rasvoittavat maksasi, MUTTA mielestäni on kyseenalaista, että puhut näistä hyvinä rasvoina, joiden syömisestä ei tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa, myös blogisi (ehkä kritiikittömälle?) lukijakunnalle. Blogissasi tuot esille kovasti muitakin omaan elämäntapaasi kuuluvia juttuja, jonka hyödyistä ei ole minkäänlaista näyttöä, tai - vielä pahempaa - jonka haitoista on pitävää näyttöä.

Arno Kotron taannoista HS:n vieraskynää lainatakseni: "-- juuri itsekorjaavuudessa on tieteen arvo. Toisin kuin umpimieliset näennäistieteet, tiede korjaa kurssia, kun teoriaan sopimattomia havaintoja saadaan riittävästi."

Ymmärrän, että blogisi ei ole tiedeblogi. Kuitenkin toivoisin sinulta vastuullisuutta kirjoittajana, ottaen huomioon vielä senkin, että blogisi sisältö on Lilyn suosittelemaa. Koska et kirjoita näyttöön perustuen, olisi mielestäni suotavaa, että et myöskään esittäisi mielipiteitäsi faktoina.

Kaikesta tästä huolimatta, hyvää kesän alkua.

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei! Säilyykö raakakakku syömiskelpoisena useamman päivän, vai tulisiko se syödä valmistuspäivän aikana? Kiitos vastauksesta ja ihanasta blogista! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Jotkut täällä näköjään voisi harrastaa jotain kritiikkiä eviraa jne laitoksia kohtaan. Luuleeko arvoista tiedenainen A-M, että ihminen alkaa ensitöikseen vetämään kookosrasvaa josta on peloteltu iät ja ajat?
Toki ulkomailla näin tekevät eivätkä kärsi "margariini taudeista".

Hoh hoi. Nyt pää pois takapuolesta HETI!

Titti (Ei varmistettu)

Herkullisen näköistä ja kuuloista...
Tiedätkö mistä saisi tuollaisia suklaa-nappeja?

Anna-M (Ei varmistettu)

Hyvä vierailija yllä, ehkä et ymmärtänyt kommentistani, että itse juuri "harrastan kritiikkiä" ja toivoisin sitä muiltakin. Kriittisesti suhtautuvana minua rasittaa se, mm. se, että kookosrasvasta puhutaan hyvänä rasvana ja suositellaan mahdollisimman prosessoimatonta ruokaa, sillä perusteella, että näin on oma kokemus kertonut. Silloin soisi, että sanottaisi: "_mielestäni_ kookosöljy on hyvää rasvaa", jos tukevampaa todistusta omille väitteille ei ole. Tai jos on, mielelläni näkisin. Mielummin luotan vaikka sitten siihen Eviraan kuin esim. luontaistuotteisiin joita a) ei suuressa mittakaavassa tutki kukaan b) joiden koostumusta ja vaikutuksia ei tarkkaan tunneta c) joita voi myydä ja suositella kuka vaan.

Ehkä itse et ala tämän perusteella syödä kookosöljyä. Jos alat, ei se minua haittaa. Tuskin sinultakaan on jäänyt kuitenkaan huomaamatta erilaiset ruokatrendit, joihin liittyy juuri esim. superfoodit, prosessoimaton ruoka, voi, kookosrasva jne. Luuletko, että niitä suosivat ihmiset ovat ihan tieteellisistä lähteistä hakeneet perustan ruokavaliolleen, vai ehkä kuitenkin juuri omista ja lähipiirinsä (sekä bloggaajien) kokemuksista? Toisaalta, sehän onkin ainut väylä, kun näiden ruokavalioiden hyödyt ovat edelleen (marginaalisen ryhmän) kokemus- , eivät näyttöpohjaisia.

Ja joo, margariinia en syö. En siksi, että pelkäisin sairastuvani mainitsemaasi "margariinitautiin" (?), vaan koska se on mielestäni ällöttävää. En silti huutele, että margariini on paha ja siitä saa taudin, koska tiedän, että ennemmin sen taudin voista (ja erittäin hyvin tyydyttyneestä ihanasta kookosrasvasta) saa. Ehkä olen sitten tämän vuoksi "arvoisa tiedenainen".

HaLo

Anna M: Palaan herättämääsi aiheeseen viikonloppuna paremmin, mutta näin alkuun tieteellistä näyttöä neitsytkookosöljyn hyödyistä. Prosessoimaton, aito neitsytkookosöljy ei todellakaan jää valtimoiden tukkeeksi — päinvastoin se auttaa ehkäisemään verisuonitukoksia. Suosittelen myös lukemaan aiemman bloggaukseni rasvoista ja niiden virheellisestä markkinoinnista. Rasvoja verrattaessa ei voida katsoa asiaa niin suppeasti, että mietittäisiin vain sitä onko rasva kovaa vai pehmeää. Enemmän merkitystä on rasvan prosessoinnilla, rasvahappojen pituudella ja muulla käsittelyllä. Kyseisen kirjoitukseni allekirjoittaa myös ravinnon asiantuntija Christer Sundqvist. Alla ote vuonna 2008 valmistuneesta tieteellisestä tutkimuksesta neitsytkookosöljyyn pohjautuen:

Neitsytkookosöljy vaikuttaa edullisesti veren rasvaprofiiliin ja auttaa ehkäisemään verisuonitukoksia.Neitsytkookosöljyn nauttimisella oli merkittävä verisuonitukosta ehkäisevä vaikutus kopraöljyn (kuivatusta kookospähkinän lihasta valmistettu) nauttimiseen verrattuna ja vastaava vaikutus kuin auringonkukkaöljyn nauttimisella. Neitsytkookosöljyä syöneiden eläinten elimistössä oli enemmän antioksidanttivitamiineja kuin vertailuryhmien eläimissä. Lisäksi niiden LDL:n vastustuskyky hapettajia kohtaan oli huomattavasti parempi. Neitsytöljyn syöminen voi siis estää LDL:n hapettumista. Öljy myös pienensi veren kolesteroli- ja triglyseridipitoisuuksia samalla kun hyytymistekijöiden pitoisuudet pysyivät entisellään. Nämä neitsytkookosöljyn hyödylliset vaikutukset saattavat johtua sen sisältämistä biologisesti aktiivisista, nk. saippuoitumattomista osista, nimittäin E-vitamiinista, A-vitamiinin esiasteesta, polyfenoleista ja fytosteroleista. Nevin K.G., Rajamohan T. Influence of virgin coconut oil on blood coagulation factors, lipid levels and LDL oxidation in cholesterol fed Sprague-Dawley rats. The European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism, Volume 3, Issue 1, February 2008, pages e1-e8.

Maria @ ScandiFoodie (Ei varmistettu)

Tosi hyva postaus, kiitos!

Vierailija (Ei varmistettu)

Miten aikaisin raakakakku kannattaa siirtää jääkaappiin/ huoneenlämpöön ennen tarjoilua? Oma avokadopohjainen kakkuni tuntui pehmenneen vähän liikaa oltuaan jääkaapissa yön yli... Avokado myös tummui:/ Miten kauan kakut ovat teillä säilyneet?

Harkitsen uuden blenderin ostamista :) Mitä suosittelisit? Pähkinätäytteen tekeminen vaatii varmaan paremman blenderin?

Käytättekö Irish mossia kakuissanne ollenkaan?

KIITOS vastauksistasi! Kauniita kakkuja teillä &lt;3

Anna-M (Ei varmistettu)

Kiitos vastauksestasi kommenttiin! Huomaan, että asiaan on perehdytty, ja itse en ole ollut tietoinen juuri näistä neitsytkookosöljyn eduista vaan tuominnut sen juuri rasvahappokoostumuksen perusteella. Ihan kaikkea sisältöä linkkiesi takana en allekirjoita, mutta arvostan kuitenkin, että laitoit tutkittuakin tietoa tiskiin. Saan myös mahdollisuuden korjata omia käsityksiäni.

Oletko koskaan ajatellut kouluttautuvasi ravitsemuksen alalle ihan oikeasti? Käsittääkseni olet ns. itseoppinut? Monesti vielä on niin, että tutkinnon suorittaneen "asiantuntijan" sana painaa aika lailla enemmän.

HaLo

Vierailija1: Raakakakut säilyvät syömiskelpoisina n. 2-4 päivää valmistamisen jälkeen. Tähän vaikuttaa suuresti pääraaka-aineiden (pähkinät ja öljyt) laatu.

Titti: En nyt yhtään muista, Tuomas on ne meille hankkinut :)

Maria: Kiitos, ihana että tästä oli hyötyä!

Vierailija2: Siirrän paksutäytteiset kakut pakastimesta jääkaappiin n. 4 tuntia ennen tarjoilua ja ohuemmat n. 2 h ennen tarjoilua. Avocadotäytteen sekaan kannattaa puristaa tuoretta sitruunamehua — se estää tummumista tehokkaasti! :) Voisin tehdä blendereistä postauksen, koska meillä on kolme erilaista, yksi halpis ja kaksi ammattitason blenderiä. Pähkinätäytteitä saa kyllä tehtyä halvemmillakin (mm. Kitchen Aid), mutta lopputulos ei ole kovin sileä ja blendaamiseen saa varata aikaa. Käytän irish mossia aika harvoin kakuissa :)

 

Ryde (Ei varmistettu)

Moikka! Kiva blogi sulla ja aivan taivaallisen näköisiä luomuksia. :)

Haluaisin itsekin kokeilla tehdä raakakakun joskus, mutta tuntuu että kakut vaativat aina jotain ihme aineita, jotka maksavat. Osaisitko neuvoa reseptin tai antaa ohjeita miten voi tehdä raakakakun ilman megakalliita superfoodeja?

HaLo

Ryde: Tsekkaapas esimerkiksi Suklaa-mangokakun ja Appelsiini-kookosleivosten ohjeet :)

Simbsa (Ei varmistettu)

Moikka!

Olen jo muutaman päivän samonnut näitä sun aivan mahtavia reseptejä läpi lähestyviä juhlia silmällä pitäen ja kysyisinkin nyt vähän lisäohjetta.

Kun aktivoit ja kuivaat pähkinät, niin miten kuivaus tapahtuu? Huoneenlämmössä paperin päällä, uunissa lämmöllä vai ilman?

Entä onko kokemusta lasten näkemyksistä näistä raakaherkuista? Ajatuksena oli nimenomaan kokeilla tuo suklaa-mangokakku ja appelsiini-kookosleivokset sekä mahdollisesti trio-raakakakku. Mielelläni olisin myrkyttämättä lapsukaisia, mutta eilen sain epäileviä kommentteja ja suosituksen kyhätä joku perinteinen sokerivehnähirviö nirsoilevien lasten varalta, mutta mutta... Tuntuisi aika väärältä! :D

Kiitos vielä ihan älyttömästi sekä vastauksesta että sivuistasi! Keep up the good work! Edelläkävijöitä tarvitaan aina! :)

HaLo

Simbsa: Olemme kiertäneet Super-Pirtelöbaarimme kanssa erittäin monissa tapahtumissa ja niiden pohjalta oma kokemukseni on se, että lapsille on maistunut todella hyvin kaikki raakakakut. Kertaakaan en ole nähnyt, että lapsi olisi jättänyt syömättä. Meidän naapurin 3-vee poikakin vetää raakasuklaata ja kakkujamme ihan innolla :) Kysymys on siis ennemminkin siitä, ettei raakakakusta tai muista raakaherkuista tee mitään suurta numeroa.

Uskon, että visuaalinen kokemus (värit, koristelu) on lapselle tärkeä juttu, tietysti vanhempien oman asenteen ohella. Suosittelen tekemään suklaa-mangokakusta ja appelsiinileivoksista ehkä himpun verran normaalia makeammat, jos juhlissa on lapsia jotka ovat tottuneet vain karkkeihin ja muihin ylimakeisiin jälkkäreihin :) 

Olen kuivattanut pähkinät yleensä 30-asteisessa uunissa, sen aikaa että ovat kuivia :) Kiitos palautteestasi ja aurinkoa viikkoosi!

Yeleko (Ei varmistettu)

Haluaisin kovasti kovasti tuon minttusuklaa-kakun ohjeen ! se näyttää niiiin herkulliselta :) Mistä sen voi löytää?

_Tiltu (Ei varmistettu)

Mistä sen kakkos- osan löytää? :)

Maddele
Ikuinen Vaimoke

Mahtava yhteenveto raakakakkujen osista step-by-step :) Itse olen vielä kokeiluvaiheessa (enemmän ja vähemmän menestyneesti ;)), joten kiva saada vähän lisäboostia ja -reseptejä :) Näitä on vielä niin mukava tuunaillakkin maun mukaan esim. hedelmillä :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.