Raakakakkujen ABC, osa 1

ravintolapaiva_superpirtelobaari13_0.jpg

Viikko on mukava aloittaa tämän herkullistakin herkullisemman postauksen vinkeillä — ehkäpä uskaltaudut kokeilemaan raakakakun valmistusta tämän viikon piknikille? 

suklaamoussekakku_halo_pieni_aikuinen.jpg

Jos lähdetään liikkeelle ensinnäkin raakaruoan ideasta, niin se perustuu siihen, ettei mitään raaka-aineita ole kuumennettu yli 40 asteen, jolloin ruoassa ovat tallella kaikki tuoreille luomuraaka-aineille olennaiset vitamiinit, hivenaineet sekä hyvät rasvahapot. Sama asia pätee raakakakkuihin — kuumentamattomuus sekä laadukkaat raaka-aineet tarjoavat samalla sekä täysipainoista ravintoa että syntisen hyviä herkutteluhetkiä! 

superpirtelobaari_rovaniemi_halo3.jpg

Makeat raakakakut ovat paitsi ravitsevia ja täyttäviä, myös sallittuja herkkuja joka arkipäivään. Syy tähän piilee siinä, että raakakakut valmistetaan hyviä rasvoja sisältävistä luomupähkinöistä, antioksidanttisista marjoista, ravintorikkaista superfood-jauheista, hyvistä rasvoista sekä aidoista luomumausteista ― tämän vuoksi niiden syömisestä ei todellakaan tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa. 
 
raakakakku_rawcake_blueberry_halo_pieni_aikuinen_2.jpg
 
Itse raakakakkujen valmistusprosessi hämmästyttää monia. Raaka-aineet blendataan sileäksi massaksi ja kakun annetaan hyytyä kylmässä seuraavaan päivään. Raakakakuissa ei monien kummastukseksi myöskään käytetä ollenkaan prosessoituja maitotuotteita, gelatiinia, valkoista sokeria tai äärimmilleen prosessoituja transrasvoja. Syvennytäänpä siis tämän alkuinfon jälkeen hetkeksi kakunvalmistuksen viiteen kulmakiveen.

1) Pohja + täyte

Monet tykkäävät tehdä raakakut irtopohjavuokiin juustokakku-tyylillä. Tällöin raakakakkumoussen alle tehdään keksipohja pähkinöistä ja esimerkiksi rusinoista. Itse pidän eniten pekaanipähkinän mausta kakkupohjana, sillä tämän pähkinän maku on aika keksimäinen itsessään! Koska rapea pohja tuntuu mukavalta, tähän kannattaa käyttää jo kerran liotettuja (=aktivoituja) ja sen jälkeen kevyesti kuivatettuja pähkinöitä. Liotettujen pähkinät menevät helposti taikinamaisiksi ja keksipohjan idea kärsii.

Paksu tumma keksipohja, 18 cm vuoka

4 dl pekaanipähkinöitä

2 rkl hunaja TAI 2 rkl luomurusinoita

ripaus Himalajansuolaa

Aja pähkinät ja hunaja sileäksi blenderissä (aja niin kauan, että pähkinöistä alkaa irrota öljy). Toimi samoin, jos käytät rusinoita. Jos haluat myös reunoille nousevan pohjakeksin, tuplaa annos.

Vaalea kookoskeksipohja, 18 cm vuoka

3 dl kookoshiutale

2 dl cashew

1 rkl maca

1 dl toco

1 rkl hunaja

Blendaa kaikki sileäksi ja levitä irtopohjavuoalle.

Keksipohjan päälle tuleva täyte on helpoin koostaa miedoista ja kermaisen lopputuloksen tuovista cashew-, tai macadamiapähkinöistä. Mikäli mahdollista, suosi raakoja pähkinöitä, sillä tavallisesti luomucashewitkin keitetään irti kuorestaan. Jos et voi käyttää pähkinöitä, voit korvata ne esimerkiksi liotetulla tattarilla.
 
super_pirtelobaari7.jpg

2) Sitovat aineet

Raakakakkuun tarvitaan usein sidosaineita, jotta lopputuloksesta saadaan koossapysyvä ja muillekin kuin kotiväelle kelpaava luomus.

• Neitsytkookosöljyä on helppo käyttää raakakakuissa sen miedon maun ja hellävaraisen pitävyyden ansiosta. Sileän lopputuloksen kannalta on tärkeää lisätä kookosöljy muun taikinamassan sekaan sulatettuna

• Kaakaovoi on erittäin sitova aine, sillä se jähmettyy loistavasti sulatuksen jälkeen. Voi on kuitenkin hyvin voimakkaan makuinen ja soveltuu siksi parhaiten suklaakakkuihin. Marjakakuissa en käytä kaakaovoita ollenkaan, koska se peittää mietojen marjojen maun.

• Psyllium on gluteeniton ja äärimmäisen kuitupitoinen siemen, jota käytetään useissa sidosta vaativissa raakaleivonnaisissa. Psyllium sitoo vettä jopa 40 kertaisesti omaan painoonsa nähden! Tämän ansiosta psylliumia ei tarvitse paljon kerralla ja lisäksi se tuo kakkujen koostumukseen pehmeyttä.

• Lesitiini toimii emulgaattorina, joka sekoittaa veden ja rasvat toisiinsa. Lesitiinillä saa myös pehmennettyä koostumusta tehokkaasti. Valitse aina GMO-vapaata lesitiiniä! 

greippi_halopieniaikuinen0072.jpg

3) Maustaminen

• Marjat ja hedelmät toimivat freeseinä elementteinä varsinkin kesäisten kakkujen täytteissä! Omat lempimarjani kakuissa ovat puolukka ja mustaviinimarja. Tällaisten marjojen hapokkuutta saa taitettua hyvin tocotrienols-jauheella ja käyttämällä makeutusta vähän normaalia reilummin. Banaani ja avocado antavat täyteläisyyttä ja pehmeyttä kakkuihin — siksi ne sopivat erityisen hyvin suklaakakkuihin. 

• Eteeriset öljyt auttavat korostamaan makuja. Erityisen hyvin  eteeriset öljyt toimivat minttu-, ja sitruskakuissa. Koska kyse on hyvin tiiviistä mauista, annostelun kanssa saa olla tarkkana, jottei maku mene liian kitkeräksi.

• Tuoreyrtit antavat kakuille luonnetta. Kokeile rohkeasti vahvaa minttua, korianteria…

• Luomumausteet toimivat loistavasti kakuissa, mutta annostelun kanssa kannattaa harjoitella, sillä mausteiden maku syventyy yllättävän paljon kakun tekeytyessä. Itse käytän kakkuihin aina aitoa vaniljaa ja laadukasta suolaa, mutta näiden lisäksi kausittain käytössä kiertävät mm. kaneli, inkivääri, chili, appelsiininkuori…

ravintolapaiva_superpirtelobaari16_0.jpg

4) Makeutus

• Pastöroimaton hunaja on oman raakakakkukeittiöni kuningatar! Hunaja makeuttaa tehokkaasti samalla, kun se on täynnä ravinteita. Hunaja myös sekoittuu hyvin muuhun massaan. Agave on vielä helppokäyttöisempi kuin hunaja, mutta se on niin prosessoitua suoraa sokeria, etten suosittele käyttämään sitä ollenkaan. Kotimainen, pastöroimaton hunaja on parasta lähiruokaa makeutukseen eikä sitä ole prosessoitu turhaan.

• Stevia on kaloriton makeuttaja, jota on helppo käyttää hunajan kaverina tai sen korvikkeena, sillä se on 200 kertaa makeampaa kuin sokeri. Suomessa myytävien stevia-jauheiden huono puoli on kemiallinen ja pistävä jälkimaku — siksi käytän itse NuNaturalsin vaniljasteviaa. Kannattaa kokeilla myös FitnessFirstiltä saatavaa Toffee Steviaa, nam!

• Tocotrienols on toiselta nimeltään riisinlesejauhe. Kyseessä on riisin kuori, joka hiotaan pois, jotta me saisimme valkoista riisiä… Tocossa on neljää eri E-vitamiinia  ja se on kermaisen makea. Toisin kuin lucuma, toco liukenee hyvin nesteeseen eikä siitä jää jauhemaista jälkimakua tai tuntumaa. Toco tuo mukavaa täyteläisyyttä kakkuihin.

ravintolapaiva_superpirtelobaari12_0.jpg

5) Viimeistely

Tämä on asia, joka antaa kakulle sen ansaitsemansa arvon! Loppusilauksella ja huolellisella viimeistelyllä saat itsellesi hyvän mielen ja saatatpa yllättää vieraasikin. Näistä on helppo aloittaa:

• Cashew-crunch

2 dl kuivia cashew-pähkinöitä

1 dl tocotrienols-jauhetta

Blendaa pähkinät rouheeksi ja sekoita tocotrienols mukaan.

• Tuoreet marjat

• Kirpeä marjahilloke 

2-3 dl marjoja (puolukka, mustaviinimarja, mansikka — mikä eniten houkuttaa)

0,5 dl tocotrienols-jauhetta

Itse käytän kirpeää marjahilloketta makeiden suklaakakkujen kaverina, joiden kruununa tämä kastike toimii täydellisesti! 

Olen julkaissut blogissani muutamia raakakakku-, ja herkkureseptejä, kas tässä pieni listaus:

Mehevän makea tyrnikakku

Raw Lemon Cheesecake

Apple Cupit

Suklaabrowniet

Saatte ensi viikolla kesäisen raakakakkureseptin! Tää viikko on pakkaamista, siivoamista, muuttamista. Raakakakkujen ABC osa-2 käsittelee välineitä 🙂

hyvinvointi terveys vastuullisuus ruoka-ja-juoma
Kommentit (22)
  1. Mahtava yhteenveto raakakakkujen osista step-by-step 🙂 Itse olen vielä kokeiluvaiheessa (enemmän ja vähemmän menestyneesti ;)), joten kiva saada vähän lisäboostia ja -reseptejä 🙂 Näitä on vielä niin mukava tuunaillakkin maun mukaan esim. hedelmillä 🙂

  2. Mistä sen kakkos- osan löytää? 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *