Ladataan...
Hymyillen.

Moikka!

Viena kirjoitti hyvän postauksen uskonnollisesta taustastaan, vanhoillislestadiolaisuudesta. 

Omasta uskonnollisesta taustasta on vaikea kirjoittaa, sillä silloin tulee väistämättä loukanneeksi yhteisöön kuuluvia, vaikka se tarkoitus ei olisikaan. Toisaalta uskon siihen, että asioista on puhuttava avoimesti, ja se, että joku on onnellinen vanhoillislestadiolaisessa yhteisössä, ei ole minulta pois, eikä se, että minä en yhteisössä ollut onnellinen, ei ole keneltäkään pois. Olen muutaman kerran kirjoittanut aikaisemmin lestadiolaistaustastani, ja sen jälkeen saanut kommentteja, että miksi asiasta edes pitää kirjoittaa ja yhteisöstä jauhaa. Olinhan itse tehnyt päätöksen, että irrottaudun yhteisöstä. Ajattelen kuitenkin niin, että vanhoillislestadiolaisuus on ollut niin olennainen osa elämääni ja on edelleen, että siitä on mahdotonta irrottautua täysin. Se on osa identiteettiäni, kasvualustani, ympäristöni. Se on asia, joka joskus herättää minussa katkeruutta, mutta asia, josta osaan myös olla kiitollinen. Ja asia, josta minä saan puhua ja sanoa mielipiteeni. Ja kertoa oman kokemukseni, mutta samalla kunnioittaa muiden erilaisia kokemuksia. On vaarallista jos maailmassa on tabuja ja asioita, joista ei uskalleta puhua. Ja kun puhun lestadiolaisuudesta, puhun yhteisön opista ja käsityksistä, en ihmisistä. Jokaisen uskonnollisen yhteisön oppi täytyy olla sellainen, että siitä saa olla myös eri mieltä tai sitä saa pohtia kriittisesti. Muutoin uskonnon nimissä voidaan tehdä hirveän pahoja asioita. 

Etenkin naistenpäivänä sitä ajatteli paljon sitä, millainen oma rooli naisena ja millainen maailma on mahdollinen naisena. Vanhoillislestadiolaisena se maailma olisi ollut sellainen, etten olisi varmaan ikinä pystynyt sopeutumaan siihen. Ja ennen kaikkea, en olisi hyväksynyt sellaista maailmankuvaa. Vanhoillislestadiolaisuudessa moni "sääntö" ( tai pikemminkin omantunnonasia, yhteisössä ei puhuta säännöistä, vaan siitä, että uskovainen haluaa elää tietyllä tavalla) koskee nimenomaan naisia. Esimerkiksi meikkaamista ei katsota hyvällä. Tämä kyllä varmaan tulee ajan myötä muuttumaan radikaalisti, sillä muistan, että omassa teini-iässä ei todellakaan voinut meikata ja värillinen päivävoidekin oli aika nounou, mutta nykyisin meikkauskieltoon ei ehkä suhtauduta niin ankarasti. Ja muistan, että rippikoulussa me tytöt pohdimme muunmuassa niinkin tärkeitä kysymyksiä, että saako kulmia nyppiä tai ripsiä kääntää, vai ovatko ne syntiä. Nykyisin tällaiset pohdinnat tuntuu ihan absurdeilta. Miksi edes omaan kehoa koskevissa asioissa pitäisi saada lupa joltain toiselta, usein niiltä miessukupuolta edustavilta puhujilta? Itse rinnastan meikkaamisen pukeutumiseen ja siihen puuttuminen on mielestäni sama asia, kun joku määräisi, ettei naiset saa käyttää vaikkapa keltaista paitaa. 

Ehkäisykielto koskee pitkälti myös naisia, tai ainakin naiset kantavat sen jäljet kehossaan. Olen tiennyt nuoresta asti, ettei minusta ole suurperheen äidiksi ja olen tuntenut siitä hirveästi syyllisyyttä ja huonommuutta. Muistan, että joskus ajattelin, etten ikinä haluaisi olla lähes koko ajan raskaana ja säikähdin omia ajatuksiani. Olin varma, että Jumala tulisi rankaisemaan minua, eikä antaisi minulle yhtään lasta. Toki ehkäisykiellossa ei ehkä enää olla niin jyrkkiä, vaan ehkäisy sallitaan joissain olosuhteissa ja tietysti ihmiset itse päättävät, miten asiaan suhtautuvat. Yleinen kanta on kuitenkin se, että joskus ehkäisyyn voidaan päätyä esimerkiksi lääkärin kehoituksesta. Mutta miksi asioiden pitäisi mennä niin pitkälle? Ja ylipäätään, kenellä on oikeus puuttua toisen niin yksityisiin ja intiimeihin asioihin? Ei kenelläkään. 

En vihaa suurperheitä tai arvostele ihmisten tekemiä ratkaisuja. Se, mitä vanhoillislestadiolaisuudessa arvostelen on se, että kaikki eivät voi tehdä omaa elämäänsä koskevia päätöksiä aidosti omasta tahdostaan, vaan joskus yhteisön tahdon sanelemana. Se on mielestäni väärin. Suuret perheet eivät ole väärin tai lapsia ikinä liikaa. Väärää on se, että jos perhe on kasvanut vain sen vuoksi, että yhteisö niin velvoittaa. Väärää on se, että nainen on tullut uudestaan ja uudestaan raskaaksi, vaikka ei olisi halunnut. Olen itse kasvanut suhteellisen isossa perheessä, toki lestadiolaisessa mittakaavassa aika normaalissa perheessä. Nuorempana sitä häpesi sitä, että minulla oli niin monta sisarusta ja mietti, että onko kamala synti, jos valehtelee että sisaruksia on kaksi vähemmän. En halunnut, että saisin lestaleiman. Nykyisin isoa perhettä arvostaa, sillä nuoremmat sisarukset ovat parasta mitä maailmassa on. On parasta, että nuorin pikkusiskoista, ekaluokkalainen, kirjoittaa ystävänpäiväkirjeen, jossa kertoo, että on käynyt viikonloppuna Eedenissä ja saanut pään veden alle :´)

Vanhoillislestadiolaisessa ympäristössä kasvaminen on ollut turvallista ja säästänyt minut monelta. Kun on ollut täysin absolutisti 22 vuotiaaksi, alkoholia tuskin ikinä oppii edes käyttämään. Tarkoitan tällä, että vaikka olen irtaantunut yhteisöstä, minua ei kiinnosta erityisemmin käyttää alkoholia. Pari siideriä tai viinilasillinen silloin tällöin on ihan ok, mutta en ikinä ole kokenut, että jokaisen viikonlopun tavoite pitäisi olla mahdollisimman kova darra. En ole ikinä edes ollut humalassa enkä tuskin koskaan tule olemaankaan. 

Ehkä suurin syy kuitenkin sille, etten kokenut vanhoillislestadiolaista yhteisöä omakseni, on minulle se, että haluan pohtia asioita syvällisesti ja kriittisesti, esittää kysymyksiä. Olen aina lukenut paljon ja laajentanut sen avulla maailmankuvaani. Vähitellen sitä vain huomasi, ettei halua ajatella sillä tavalla, miten yhteisöön kuuluminen velvottaisi. En halunnut tuomita naispappeutta, hyväksyä ehkäisykieltoa, vastustaa tasa-arvoista avioliittolakia tai ajatella, että taivaassa on paikka vain lestadiolaisille. Minusta ei siis ole mitään järkeä sanoa olevansa lestadiolainen, jos sydämessään ei asioista ajattelisi samalla tavalla kuin yhteisön oppi opettaa. Enhän minä voi sanoa olevani esimerkiksi juutalainen tai muslimi, koska en usko niiden oppeihin. Samalla kuitenkin ajattelen, että on ihanaa, että yhteisöön kuuluminen antaa joillekin pohjan elämälle ja tarkoituksen kaikelle. Sitä tulee kunnioittaa ja arvostaa. Yhteisöön kuuluminen tai kuulumattomuus on jokaisen oma asia, eikä kenelläkään ole oikeutta sanoa, miten ihmisen tulisi ajatella tai olla. Kenelläkään ei ole oikeutta siis sanoa minulle, että minun pitää olla lestadiolainen jotta pääsen taivaaseen, eikä minulla ole oikeutta sanoa, että kaikkien olisi erottava yhteisöstä. Jokaisella on oltava rauha elää elämäänsä sillä tavalla, miten sydän siihen ohjaa. Mutta jokaisella on kuitenkin oltava oikeus puhua ja kysyä, sanoa ja ajatella. 

Vanhoillislestadiolaisena minua hämmensi se, että huomasin, ettei minulla ollut kunnollisia perusteluja sille, miksi uskoin asioiden olevan tietyllä tavalla. Jos joku kysyi minulta, miksi meillä ei ole telkkaria, en osannut vastata siihen kuin ympäripyöreästi, että "lestadiolaiset ajattelee ettei telkkaria tarvita kun sieltä tulee niin paljon sellaista, mikä ei tue uskonelämää." Sitten saattoi seurata toinen kysymys, että miksi internet oli kuitenkin ok, vaikka sen kautta kaikki paha oli paljon helpommin saavutettavissa kuin telkkarin. Miksi tanssiminen oli synti vaikka Raamatussa lukee, että ylistäkää Jumalaa soittaen ja tanssien? Miksi homous oli niin hirveä asia, sillä Jumalahan loi ihmiset omaksi kuvakseen? Miksi Raamatusta otettiin tiettyjä kohtia ja jätettiin toiset kohdat huomioimatta? Miksi en itse lukenut Raamattua vaan kuuntelin seuroissa miesten tekemää tulkintaa siitä? Miksi kaikkien syntien ajateltiin olevan samanarvoisia, sillä onhan nyt ehkäisy ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö pikkuisen eri leveleillä? Miksi vain vanhoillislestadiolaiset pääsevät taivaaseen? Millainen Jumala jättää lähes 7 miljardia ihmistä pelastuksen ulkopuolelle? Huomasin jatkuvasti törmääväni asioihin, jotka vain olivat niin, mutta joiden olemassaololle ei löytynyt mielestäni riittävästi perusteluja. Yliopistomaailmassa sitä oppii argumentoimaan ja esittämään mielipiteensä vahvoin perusteluin ja etenkin huomaamaan, jos niitä perusteluja ei ollut. 

Vanhoillislestadiolaisena koin kuitenkin rauhaa. Luottamusta siihen, että asiat tapahtuvat syystä ja että tässä juuri on minun tarkoitus olla. Tällöin puhuttiin uskon tuomasta rauhasta ja omantunnon rauhasta. Silloin ajattelin, että kukaan yhteisöön kuulumaton ei voi tuntea tällaista rauhaa mitä itse tunsin. Nyt yhteisön ulkopuolella tunnen kuitenkin samanlaista rauhaa. Luotan siihen, että selviän ja kaikki tapahtuu syystä. Luotan elämään ja sen kiertokulkuun. Luotan siihen, että löydän oman paikkani. Elämä on niin paljon helpompaa nyt, kun ei tarvitse pohtia kumpaan maailmaan kuuluu ja tuntea syyllisyyttä omista ajatuksista ja tarpeista. On vapauttavaa kun saa ladata musiikista voimia, tanssia selkä hiessä, katsella leffoja, jotka saavat kyyneleet silmiin ja ajatella, että onpa ihanaa kun tuo homopariskunta saa yhteisen lapsen. 

Nykyisin kun irtautumisesta on jo aikaa ja omaa maailmankuvaa on saanut rakentaa jo tovin, lestadiolaisuuteen ei ehkä suhtaudu enää samalla tunnelatauksella kuin aiemmin. Siitä on tullut neutraalimpi asia. Aluksi vaikeinta oli kestää se, että oma irtautuminen satutti läheisiä. Oli vaikeaa tietää, että ihmiset rukoilee sen puolesta, että saisin palaamisen armon, vaikka itse olin onnellisempi kuin ikinä. Nykyään en edes tiedä, uskonko Jumalaan tai Jeesukseen. Huomaan etsiväni järkevyyttä ja tieteellisyyttä, ja siihen on vaikea mahduttaa uskonnollinen maailmankuva. Joskus kyllä ajattelen, että tieteen avulla ei ole kuitenkaan osoitettu, etteikö Jumalaa voisi olla. Ja jollain tapaa uskon siihen, että jossain on joku, joka on luonut tämän kaiken ja joku, joka pitää ihmisistä huolta. Jossain on joku, jonka puoleen voi kääntyä ja joka kuuntelee. 

Mä kuulisin mielelläni kokemuksiani ja ajatuksia ja etenkin sellaisia, jotka eroavat omistani. Sana on siis vapaa! Ja tuossa kommenttiboksissa on mahdollista olla anonyymi, niin uskaltakaa puhua ja sanoa vastaan! :) 

Share

Ladataan...
Hymyillen.

Heippa!

Kuva täältä

Luin eilen äärimmäisen mielenkiintoisen jutun Kodin Kuvalehdestä. Harmi kun en muistanut ottaa jutusta tarkempaa kuvaa, mutta pääpiirteittäin juttu oli tämä: 

Nainen asui talossa, jonka ovet olivat kaikille auki. Siis, että kuka tahansa saattoi tulla oven taakse ja hänet päästettiin sisään. Kuka tahansa oli siis aina tervetullut, eikä tulijalta kyselty nimeä tai selityksiä. Taloon sai siis tulla, jos kaipasi seuraa, halusi pestä pyykkiä tai oli yösijaa vailla. 

Miten mahtava keksintö ja miten siistiä, että nykymaailmasta löytyy vielä ihmisiä, jotka luottavat tuntemattomiin tulijoihin! Olis mahtavaa, jos joskus jos meillä olisi iso talo, voisi kaikki toivottaa tervetulleeksi. Kotona vierailisi paljon ihmisiä, jotkut jäisivät yöksi, toiset pidemmäksi aikaa. Jotkut tulisivat kahville, iltaisin voitaisiin tehdä yhdessä hyvää ruokaa, pelata lautapelejä ja puhua politiikkaa. Uusien ihmisten kohtaaminen on elämää niin rikastuttava asia, etten usko, että toista sen vertaista löytyy. On niin avartavaa keskustella ihmisen kanssa, jonka elämä, tausta ja ajatukset poikkeavat omista. 

Kerran majoitin kaksi turistia meille, sillä he olivat myöhästyneet bussista ja olivat majapaikkaa vailla. Hotellit ovat täällä kalliita ja sanoin sitten heille, että jos he jaksavat odottaa, että työpäiväni loppuu, voivat he tulla meille yöksi. Illalla syötiin sitten iltapalaa, juteltiin jalkapallosta ja maailmasta. Aamulla kun heräsin, vieraat olivat jo lähteneet ja jättäneet pöydälle lapun, jossa kiittivät vieraanvaraisuudesta. 

Oon usein miettinyt sitä, että nykyihmisenä elämä on aika yksinäistä. Perhe on kasvualusta, josta sitten irrottaudutaan kun ikää tulee tarpeeksi. Kylässä käydään harvoin, kaikilla on omat elämänsä, joiden sisällä eletään tuntematta kaipausta muiden yhteyteen. Toinen ääripää tälle on sitten puolison kulttuuri, jossa perhe on maailman tärkein ja aina hyvin hyvin lähellä, vaikka fyysistä etäisyyttä olisikin tuhansia kilometrejä. Puoliso soittaa äidilleen joka ikinen päivä, ensimmäiseksi aamulla ja usein myös muutaman kerran illalla ja kaikki ovat erittäin kartalla siitä, mitä muiden elämässä tapahtuu. Uskoisin kuitenkin, että tällaisissa kulttuureissa harva tuntee olevansa yksinäinen, sillä ympärillä on kuitenkin niin tiivis yhteisö. 

Ehkä ihmisen perustarpeisiin kuuluu yhteenkuuluvaisuuden tunne. Ihminen tarvitsee ihmistä ollakseen ihminen, vai miten se eräs runoilija sanoikaan. Ja me ihmiset ollaan kuitenkin enemmän samanlaisia kuin erilaisia. Joskus itsekin saa hyvän muistutuksen siitä, ettei aina tarvitse olla niin ennakkoluuloinen, vaan avoimella sydämellä voi tavata mielenkiintoisia ihmisiä ja kuulla mielenkiintoisia tarinoita. 

Share

Ladataan...
Hymyillen.

1. HARKKA

Teen osa-aikaisesti harjoittelua täällä kotouttamishankkeessa. Vitsit siitä tulee hyvälle tuulelle! Oon tavannut aivan ihania, motivoituneita, iloisia, nauravia ja huumorintajuisia ihmisiä, jotka tosissaan haluavat oppia elämään täällä. Oon yrittänyt selittää, miksi suomen kielen sanat taipuvat ilman logiikkaa ja huomannut, että jopa itselle suomen kielioppi on haastava. Olen ollut hämmentynyt siitä innosta, jolla suomen sanoja taivutuksineen päntätään ja miten hauskaa suomen kielen opiskelu voi olla. 

Kun puoliso on integroitunut Suomeen todella hyvin ja löytänyt töitä ja puhuu sujuvaa suomea, sitä ei aina muista, että kaikkien kohdalla prosessi ei ole niin helppo. Jotkut ovat vuosikausia yhteiskunnan ulkopuolella ja sellainen pitäisi pysäyttää. 

 

2. AAMUKAHVI

Aamurutiini, josta en luovu ikinä. Maailman paras juttu aamulla kun herääminen on joka kerta vaikeaa ja lämmin sänky paljon kutsuvampi paikka kuin kavala ulkomaailma. ;) 

 

3. ALBANIALAINEN MUSIIKKI

Telkkarista pyörii meillä usein albanialaisia musiikkivideoita. Mä tykkään siitä musiikista! Erilaista kuin Suomessa, mutta jotenkin energistä ja piristävää.

Monikulttuurisessa parisuhteessa parasta on just se, että musiikkimaku, ruokakulttuuri, ajatukset ja tavat laajenee. Elämään tulee tavallaan kaksi tapaa nähdä maailma, jotka usein asettuvat sopivasti limittäin, mutta toisinaan hiertävät. Meidän kohdalla ei ole mitään isoja kulttuurieroja, vaan ollaan asioista suurinpiirtein samaa mieltä. Mulle olis henkilökohtaisesti vaikeaa, jos toisella olisi vaikka todella erilainen uskonto tai käsitys tasa-arvosta. Näin ei meillä kuitenkaan ole, vaan niitä pieniä nahisteluja aiheuttaa kaksi erilaista luonnetta, eikä kulttuurierot. 

 

4. INSPIRAATIO

Minussa asuu haaveilijasielu, joka kylläkin on välillä liian pessimisti. Nyt inspiroi sisustus. Haluaisin meille hirveästi huonekasveja, viidakon siis. Haaveilen myös tunnelmavalaistuksesta, sängylle ripotellusta tyynymerestä ja etniskuosisesta seinävaatteesta. 

 

5. NUKKUMINEN

Olen saanut nukuttua hyvin! Kirjoitin jonkin aikaa sitten siitä, että nukkuminen on ollut vaikeaa. Onneksi se oli ohimenevä vaihe, sillä nyt nukun todella hyvin ja nukahdan nopeasti. Ei ole ikävä niitä sängyssä valveilla pyörittyjä tunteja. Nukkumisen arvon huomaa vasta sitten kun sen hetkeksi menettää. 

 

6. VAPAAEHTOISTYÖ

Eilen vietettiin erittäin kiinnostava koulutuspäivä, jonka aiheena oli seksuaalinen väkivalta. Hirveä ja raskas aihe, mutta todella mielenkiintoinen! Oon mukana Rikosuhripäivystyksessä vapaaehtoisena ja koulutusjakso on ollut ihan hurjan mielenkiintoinen. Mä oon porukan nuorin, mutta meillä on koossa niin kiva ja keskusteleva porukka, ettei haittaa vaikka muut on melkein kaksi kertaa mua vanhempia. 

Share

Ladataan...
Hymyillen.

Heippa!

Aamut on mulle aina olleet sellaista aikaa, jonka mielummin kuluttaa kahvikupillisen ääressä, sisällä lämpimässä, mahdollisimman mukavasti. En todellakaan siis ole ollut mikään aamulenkkeilijä tai aamutreenaaja. Joskus olen kyllä yrittänyt lähteä salille seitsemältä aamulla, mutta se yritys on päättynyt siihen, että olen herätyskellon soidessa vain kääntänyt kylkeä ja jatkanut unia. Salilla rehkiminen ei todellakaan ole tuntunut mielekkäältä (ja jos totta puhutaan, harvoin se tuntuu mielekkäältä edes iltapäivällä.)

Sitten luin twitteristä Jari Sarasvuon Aamulenkistä, jota lukuiset ihmiset kehuivat. Aamulenkki on siis Sarasvuon toimittama podcast, joka ilmestyy aina maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina ja on kuunneltavissa klo 12 asti. Eli jos lenkille haluaa mennä, täytyy se tehdä aamulla. Aamusta tulee parempi, kun sen aloittaa raittiissa ilmassa, näin ainakin luvataan. 

Tänään aamulla jätin puolison nukkumaan ja lähdin ulos. Täällä Raahessa tuulee AINA, mutta siinä tuiskussa ja viimassa tarpominen oli jotenkin ihanan tyydyttävää. Tämän aamuisessa podcastissa puhuttiin ryhtymisen salaisuudesta. Siitä että päivä on elämä pienoiskoossa. Se, mitä et tee nyt, et todennäköisesti tee myöhemminkään. Sanotaanko näin, että ainakin osui ja uppos! 

Mulla on hirveän huono tapa jättää asioita huomiselle. Saan kyllä kaikki valmiiksi deadlineihin mennessä, mutta usein niin, että työskentelen sitten viimeisinä päivinä hampaat irvessä. On helppoa luvata, että huomenna minä parannan tapani ja teen radikaalin elämänmuutoksen. Tänään otetaan vielä iisisti. ​Huomenna meen salille ja joogaan ja meditoin ja kirjoitan hirveästi gradua ja olen paljon parempi ihminen. Tänään vielä saa laiskotella, syödä suklaata ja tuijottaa telkkaria. ​Tähän avun tarjoaa Mel Robbinsin kehittelemä the 5 second rule, joka ohjaa toimimaan heti, myös niissä tilanteissa kun tekeminen ei tunnu kivalta. Kun aivot saavat impulsin ja idean suoritettavasta tehtävästä, esimerkiksi siitä, että ihmiselle tekee hyvää lähteä aamulenkille, sinulla on viisi sekuntia aikaa toimia, ennen kuin impulsi kuolee. Eli jos jahkailet sen välillä, menetkö salille vai jäätkö tuijottamaan paratiisihotellia, ei ole vaikea arvata, kumpi idea voittaa. Yksinkertaisesti siis jos herätyskello aamulla soi, täytyy hypätä pystyyn heti​, ei jäädä selaamaan sänkyyn puhelinta tai torkuttaa. Jos haluaa parantaa tapansa ja suunnata aamulla herättyään aamulenkille, täytyy lenkille rynnätä heti ennen kuin aivot ehtivät keksiä tekosyitä miksi sisälle jääminen olisi paljon parempi ja mukavampi vaihtoehto. 

Mulle erityisesti tuo aikaisin aamulla herääminen on kamalan vastenmielistä (jos mulla on aamuvuoro, herääminen on suhteellisen helppoa, koska silloin on pakko herätä viideltä.). Oon kuitenkin monesti ajatellut, kuinka paljon sitä saisi aikaan jos heräisi pikkuisen aikaisemmin ja aloittaisi päivän hommat aikaisin. Silloin illalla jäisi aikaa lukemiselle ja kirjoittamiselle, tai miksei sitä vapautunutta aikaa aamulla voisi käyttää siihen, että lukisi kirjaa aamukahvia juodessa. Usein kuitenkin sammutan aamulla herätyskellon kun nukkuminen tuntuu heräämiseen verrattuna paljon paljon kivemmalta. 

Sarasvuon mukaan tulevaisuudessa eläminen on yliarvostettua ja liika suunnittelu ja tulevaisuuteen tähyily estää toimintaa. "Matkaa ei voida jatkaa sieltä missä ei olla, vaan siellä missä on". Yksinkertaistettuna pitäisi siis keskittyä toteuttamaan tapojen muutosta tässä hetkessä, ei jäädä suunnitteluasteelle, miten tapoja voisi sitten huomenna muuttaa. Pitäisi siis keskittyä toimimaan nykyhetkessä, eikä siirtää asioita myöhempää varten. Liika suunnitelmallisuus lamaannuttaa. Esimerkiksi gradun tekemisessä saa aikaa järkyttävästi kulumaan siihen suunnitteluun, mutta itse tutkimustyö jää tekemättä tai sitä siirtää tulevaisuuteen. 

Eli täällä on ainakin yksi jahkailija, joka aikoo ottaa opikseen aamulenkillä kuulemansa viisaudet ja toimia heti, eikä myöhemmin. ;) 

Share

Ladataan...
Hymyillen.

Heippa!

Jos saisin valita yhden supervoiman itselleni, valitsisin kyvyn nukkua missä ja milloin vain. Oon vähän kade niille, jotka nukahtavat heti kun laittavat silmät kiinni. 

Päiväkirjaan oon raapustanut muutamia raivostuneita merkintöjä siitä että ​miten nukkuminen voi olla muka näin helvetin vaikeeta????? Väsyttää ja ärsyttää, huominen päivä menee ihan pilalle. Miten mä jaksan huomenna koko päivän kun herätyskello soi parin tunnin päästä ja tässä sitä vielä kukutaan. Entä jos joskus en enää nuku sitä kahta tuntiakaan??? 

​Mä oon aina ollut se tylsä tyyppi, joka mielummin nukkuu kuin valvoo ja saa sitten tuntea valvomisen seuraukset kropassaan seuraavana päivänä. Mä en selviäis vähillä yöunilla ja ne vaikuttaa heti omaan fiilikseen. Väsyneenä kaikki kaatuu päälle ja oma fiilis on niin tympääntynyt, että mielummin järjestää arkensa niin, että saa nukuttua tarpeeksi. En esimerkiksi opiskeluaikana oo koskaan lukenut yötä myöten tentteihin. Kotona äiti opetti meille lapsille selkeää päivärytmiä ja me mentiin nukkumaan suhteellisen aikaisin. Ei siis kukuttu yötä myöten vaan mentiin nukkumaan. Sitten yläasteen jälkeen ärsytti kun en osannut valvoa muiden coolien tyyppien tavoin. Tuntui, että sosiaalinen elämä heräs henkiin aina silloin kun itseä alkoi väsyttää. Samoilla silmillä kouluun meneminen oli jotenkin coolia. 

Oon kokeillut varmaan kaikkia nukahtamisvinkkejä, mitä maailmasta löytyy: yömyssyä, meditaatiota, lämmintä suihkua, kamomillateetä, eroa elektroniikasta pari tuntia ennen nukkumaan menoa, unilääkkeitä, melatoniinia, vauvojen tuutulauluja, maitoa, lampaiden laskemista, tylsien radio-ohjelmien kuuntelua, hengitysharjoituksia, makuuhuoneen optimointia unta varten ja niin edelleen. Silloin kun ei saa unta, mikään ei auta. Kun sängyssä pyörii viidettä tuntia putkeen saamatta unta, ei mielessä oo kovinkaan paljon rauhallisia ja mukavia ajatuksia :D Parhaimmillaan sitä keksii lisää tyhmiä stressinaiheita. En muista milloin oisin viimeksi nukkunut kokonaista yötä ennen aamuvuoroa. Yleensä jos työt alkavat kuudelta ja herätys olisi viideltä, saatan pyöriä vielä kolmelta enkä ole nukkunut ollenkaan. Onneksi mulla on niin fyysinen työ, että siinä ei paljon ehdi miettiä sitä että väsyttää. Väsymyksen huomaa vasta työpäivän jälkeen jolloin pitäisi syventyä gradun kirjoittamiseen tai johonkin, mihin tarvitaan ajattelua. 

Luen Arianna Huffingtonin Univallankumous-kirjaa ja kirjoitan siitä sitten vielä erillisen postauksen. Hullua, miten elämämme tärkeintä asiaa unta ei arvosteta tarpeeksi ja siitä nipistetään silloin, kun pitäisi nipistää aikaa jostain muusta. 

Oon vähän kauhunsekaisilla fiiliksillä ajatellut, että jos musta joskus tulee äiti niin miten selviän siitä, jos vauva päättää huutaa yöt ja päivät? Miten siitä väsymyksestä selviää kun tuntuu jo nyt että on ihan sekaisin yhden surkean yön jälkeen? :D 

Eli kommenttiboksiin voi heittää kaikki epätoivoiset ja viisaat vinkit nukahtamiseen ja nukkumiseen. Kokeilen niitä varmasti! 

 

Share

Ladataan...
Hymyillen.

Moikka!

 

Pidin pitkään joogaa ja meditaatiota hihhulihommana, joka vaatisi kokopäiväiseksi hipiksi ryhtymistä. Suhtauduin aika skeptisesti kaikkeen henkiseen ja etenkin mantroja lausuvat joogit saivat minussa aikaan huvittuneita hymähdyksiä. En yhtään tajunnut, miten kukaan jaksoi vain istua paikallaan ja hymistä. Kuitenkin siinä oli jotain mielenkiintoista. 

Kun elämässä tuli vastaan aika, jolloin sitä etsi itseään ja oli enemmän tai vähemmän hukassa, psykologi ehdotti, että kokeilisin tietoista läsnäoloa, mindfullnessia. Muistan, miten istuin psykologin tuolissa silmät kiinni ja kuuntelin nauhalta meditaatiota. Tunsin, miten jossain syvällä sisimmässä kaikki oli rauhallista ja valoisaa, siinä oli hyvä olla. Oli jotenkin järisyttävää, että itsestään saattoi löytää paikan, jossa kaikki oli hyvin juuri silloin kun olo oli kamala. Ensimmäisellä joogatunnilla tuntui hyvältä, että sai vain makoilla lattialla tekemättä mitään. Oli järkyttävän vaikeaa vain olla hiljaa, sillä sitä oli niin kauan vältellyt sitä, että olisi paikoillaan ja hiljaa. Pysähtyminen tarkoitti silloin sitä, että mieleen tuli liikaa vaikeita ajatuksia. Kun jatkuvasti säntäili jonnekin eikä antanut itsensä ajatella tai sulki silmänsä omilta ajatuksilta, tuntui hiljaa oleminen pelottavalta ja ahdistavalta. Oli helpompaa ympäröidä itsensä ihmisillä, kuunnella musiikkia tai syödä, pumpata rautaa salilla tai tehdä töitä. Kunhan ei vain tarvinnut olla pelkästään omien ajatustensa kanssa. 

En ole koskaan meditoinut ja joogannut säännöllisesti. Ne ovat asioita, jotka kiinnostavat välillä enemmän ja unohtuvat sitten pikkuhiljaa, kunnes tulee uusi aika löytää ne. Olen viime aikoina lukenut paljon self-helppiä ja hyvinvointia käsitteleviä kirjoja ja lähes kaikissa mainitaan jooga ja meditaatio tienä tasapainoon ja hyvinvointiin. Kyseessä ei siis voi olla mikään hihhulihomma - ainakaan jos siitä itse ei tee sellaista. Vähitellen ymmärsin, että kaikki se, mitä tarvitsen, on jo minussa. Minussa on rohkeutta ja voimaa, rakkautta, mutta välillä ne vain hautautuvat jonnekin ja niiden päälle kerääntyy kuonaa. Ymmärsin, että minussa on jo rauha, mitä kaipasin. Nykyinen elämänmeno, jossa kaikilla on kiire saavuttaa ja menestyä, ei vain aina auta löytämään sitä rauhaa. 

Nyt haluaisinkin sisällyttää joogan ja meditaation osaksi arkea ja katsoa, millaisia vaikutuksia sillä omaan hyvinvointiin ja arkeen on. Kyseessä on siis eräänlainen yhden ihmisen ihmiskoe, jonka tuloksista raportoin sitten tänne blogiin. Olen lukenut usein tarinoita siitä, miten meditaatio on muuttanut koko elämän, mikä tuntuu hullulta. Miten hiljaa, omaan hengitykseen keskittyminen voi olla niin mullistava taikakonsti? 

Eli tästä starttaa uusi juttusarja: joogapäiväkirjat. Pyrin kirjoittamaan kerran viikossa postauksen siitä, miltä säännöllinen meditaatio ja jooga tuntuu. Ja syventyä pikkiriikkisen enemmän joogafilosofiaan. Rakastan elämäntaito-oppaita ja selfhelppiä, ja sitä on edelleen korkea pino yöpöydällä. Jotkut niistä on täyttä hömppää, mutta monesta teoksesta löytää hyviä pointteja, joiden kautta omaa ajattelua voi kehittää. 

 

P.S  Ei tarvitse pelätä, että alan yhtäkkiä puhumaan yksisarvisista ja enkeleistä tai paasaamaan siitä, että uusi messias tulee. ;) tällaiset itsensäkehittämisjutut nyt vain kiinnostavat hirveästi! 

 

Share

Pages