Ladataan...

Kerroinko jo, että rakastan tehdä morsiuskampauksia? En tiedä olenko se vain minä, mutta kun pääsee osallistumaan toisen hääpäivään näin läheltä, niin liikuttuminen on lähellä kampaajallakin. Romantiikkaa, kauneutta, rakkautta ja rustiikkia pursuaa joka puolelta - ja tätä kutsutaan työksi!

Kuvat: Petra Veikkola
Morsiamen hiukset ja meikki: Meeri Mäntylä

Talvihäiden sesonki on helmikuussa, kevät menee tipoitellen ja toukokuussa alkaa härdelli! :)

Kaikkia kevään ja kesän morsiamia odotellessa,
Meeri

Share
Ladataan...

Ladataan...

Takkuuntuvat hiukset ovat monelle riesa. Meidän suomalaisten hiuslaatu on usein hieman taipuisa, herkästi värjäyksistä ja auringosta ärsyyntyvä sekä enemmän tai vähemmän pintapörröinen. Lisäksi hiusrajojen hiukset (toisilla iso ongelma niskassa) eivät oikein tiedä ovatko ne hiuksia vai ihokarvoja, jolloin hius on hentoa, eripituista, jopa kaartuvaa. Ja vielä mitä kuivempi, käsitellympi ja kiharampi hius, sen mukavammin haaraiset latvat kietoutuvat toisiaan halimaan. Siinäpä meillä sitten onkin ainekset valmiina kivalle takkupehkolle!

Jos ajatellaan, että hiuksen laatuun ei nyt yritetä vaikuttaa, niin on olemassa muutamia kikkoja, joilla voi yrittää vähentää takkuuntumista. Listasin tähän nyt kaikki vinkit, jotka vain keksin.

Kuvan malli ei liity asiaan, hiusten muotoilu vain sattuu liippaamaan aihetta tarpeeksi läheltä!

Aloitetaan pesurutiineista:

 • Pese hiukset kevyin ottein - älä myllytä, möyhi tai hankaa tarpeettomasti
 • Hanki suihkusuodatin! Esimerkkinä kampaajamme Hannan suusta: "Normaalisti märillä hiuksilla nukkumaanmennessä aamulla odottaa aikamoinen takkusavotta. Tuon suodattimen käyttöönoton jälkeen hiukset ovat yhtäkkiä aamuisin ihan pehmeät ja harja menee heti läpi! Että jotain se tekee!"
 • Käytä korjaavaa/kosteuttavaa hiusnaamiota viikottain
 • Kuivaa hiukset pyyhkeeseen painellen; vältä pyörittämistä, pörröttämistä ja hankaamista. 

Harjausvaihe on olennainen hiusten kunnon ylläpitämisen vuoksi. Harjalla väkisin raastaessa tapahtuu valtavasti katkeamista, joka on omiaan takuttamaan hiusta entisestään:

 • Jos et vielä omista takkuharjaa (Tangle teezer, ikoo brush), niin hanki sellainen viimeistään nyt! Täten kiellän märän tukan harjaamisen millään muulla harjalla :)
 • Koita harjata hiusta vasta, kun se on aavistuksen kuivunut. Likomärkä ja rakennevaurioitunut hius venyy, kun sitä harjaa märkänä eikä se siitä sitten enää palaudu.
 • Harjaa hiukset rauhallisesti ja osioissa aloittaen niskasta
 • Käytä harjauksen apuna jätettävää hoitoainetta tai vanhaa kunnon XZ Muumi-selvityssuihketta (ruokakaupoista)

Nukkumiseen on omat niksinsä:

 • Vältä hyvin märällä tukalla nukkumista, jo ihan tyynynkin hygieenisyyden vuoksi.
 • Laita hiukset yöksi kevyelle letille. Vaihtele ponnarin paikkaa, jottei rasitus kohdistu vain yhteen kohtaan.
 • Vaihda satiiniseen tai silkkiseen tyynyliinaan, jotta kangas ei hankaa latvoja turhaan.

Päivän kuluessa on myös muutamia seikkoja, joihin voi kiinnittää huomiota:

 • Suorista pahiten takkuuntuva kohta raudalla tärkeänä päivänä. Aivan kevyt suihkaus erittäin kevyttä lakkaa riittää kiinnittämään suoristuksen.
 • Muotoilutuotteet eivät tähän ongelmaan sen suuremmin auta, pikemminkin liialliset määrät tuotteita laittavat hennot latvat vain klimppiin. Less is more siis tämän kanssa!
 • Kiinnitä huomiota paidan, takin ja kaulahuivin materiaaliin, sillä sileämmät kankaat helpottavat hiuksen normaalia liikkumista.
 • Heilauta hiuksesi olalle istuessasi bussiin, autoon tai korkeaan työtuoliin. Lämmin selkä ja karhea kangas rakastavat takuttamista.
 • Hanki pieni matkaharja ja opettele tavaksi hiustenharjaus esim. wc-käynnin yhteydessä. Jo harjan mukana kantaminen pitää oikeasti opetella. (Tässä vaiheessa olet myös iloinen, ettet suihkinut lakkapulloa tyhjäksi aamulla!)
 • Käy leikkauttamassa latvat säännöllisesti. Kaksihaaraisten hävittäminen helpottaa heti ongelmaa.

Ja sitten vain kukkurakaupalla kärsivällisyyttä ja ymmärrystä! Äärimmäisen harvoilla meistä on hius, joka ei päivän mittaan auki ollessaan takkuuntuisi. Asian kanssa on siis hyvä opetella elämään ja harjakaupassa kannattaa käydä jo tänään.

Mikäli olet keksinyt jonkun hyvän kikan takkujen selättämiseen, niin jaa ihmeessä viisautta kommenttiboksissa! Olemme kiitollisia :)

-Meeri

Share
Ladataan...

Ladataan...

Yle Areenassa on tällä hetkellä katsottavissa erittäin mielenkiintoinen MOT-jakso "Väriä hiuksiin myrkkyä uhmaten". Ohjelma näkyy siellä vielä 12 päivän ajan, joten vielä ehtii!

Ohjelmassa tuodaan esille hiustenvärjäyksestä aiheutuvia riskejä pelottavien esimerkkitapausten avulla. Kampaajalle ohjelmassa ei ollut kovinkaan paljon uutta tietoa; on tiedossa, että käytämme työssämme hurjia kemikaaleja. Tiedän myös sen, että jos hiusväri keksittäisiin nyt, sitä tuskin hyväksyttäisiin yleiseen käyttöön. Ja sen, että kampaajan keskimääräinen työuran kesto on 8 vuotta.

Ongelman ydin on PPD, parafenyleenidiamiini (ja sen johdannaiset), jotka ovat superherkistäjiä ja pääsevät imeytymään päänahan kautta verenkiertoon. Kaikki värjäyksestä aiheutuvat reaktiot (jotka voivat tulla parinkin päivän viiveellä) pitää ottaa vakavasti, sillä jokaisen kerran jälkeen on taas hieman alttiimpi seuraavan kerran isommalle reaktiolle. Tummissa väreissä on yleensä PPD:tä vaaleita enemmän (tästä myös mustan henna-tatuoinnin ottaneille kielto olla värjäämättä enää koskaan, sillä nämä tatuointivärit sisältävät satakertaisia määriä PPD:tä, joten altistus on ollut valtava). Mitä pidempään ja mitä useammin hiusväri vaikuttaa päänahassa, sitä suurempi altistus on. Eräs kouluttaja/kemisti kertoi, että normaalitilanteessa aikuisen ihmisen maksa pystyisi sulattamaan yhdestä hiustenvärjäyskerrasta (väri 30 min päänahassa) aiheutuneet myrkyt 5 viikon aikana.

Vaikka asia on pelottava, en kehota panikoimaan, vaan tiedostamaan. Riski on jokaisella, joka hiuksiaan värjää. Dokkarin esimerkit ovat ääritapauksia, mutta on äärimmäisen tärkeää, että kampaajalle kerrotaan kaikki tuntemukset, joita ilmenee värjäyksen aikana tai edellisen värjäyskerran jälkeen. Aikoinaan otetusta mustasta henna-tatuoinnista pitää ehdottomasti kertoa. Jokaiselle löytyy varmasti hyvä ratkaisu hiusvärin järkevään ylläpitämiseen tai muuttamiseen, sillä kampaajien laatikoista löytyy myös suoravärejä, foliolappuja ja vaalennusainetta. Vaalennusaine (raita-aine) ei sisällä PPD:tä, joten se ei verenkiertoon imeydy, mutta siinäkin on toki herkistäviä kemikaaleja. Varsinkin suoraan iholle laitettuna vaalennusaine voi aiheuttaa ongelmia, mutta yleensä se laitetaankin raitoina foliolappujen sisään ja irti päänahasta, jotta iho-reaktioilta vältyttäisiin. Myös kasvivärit ovat yleistymässä valtavasti.

Kamppailen itse tämän (yhtälailla moraalisen) ongelman kanssa jatkuvasti sekä asiakkaideni että ehdottomasti itseni vuoksi. Olen ollut työssäni alusta asti sillä linjalla, että vähempi on enempi. Jopa yli 90% asiakkaistamme ottaakin vain raitoja tai kevyttä kiiltokäsittelyä. Mikäli tyviväriä haluaa, kevytväri riittää lähes jokaiselle. Itselläkin on parempi olo näiden käsittelyiden kanssa. Itse otan jatkossakin omaan päähäni raitoja vaalennusaineella enkä hätäänny kiiltokäsittelystä, joka osuu päänahkaan 10 minuutin ajan. Kiitos myös universumille siitä, että luonnollinen hiustyyli on muodissa, oma tyviväri saa näkyä ja itse vielä tykkään juuri tästä tyylistä!

Katsohan dokumentti ja kerro, että mitä tuntemuksia se herättää! Iskeekö pelko vai onko oman hiustilanteen suhteen rauhallinen olo? Uskallatko värjätä edelleen itse hiuksia vai luotatko enemmän kampaajaan? Muuttiko dokumentti suunnitelmiasi hiusvärisi suhteen?

Nyt, pari syvää hengitystä ja perjantain rutistukseen! :)

-Meeri

Share
Ladataan...

Ladataan...

Mikäli normaalit tyviraidat eivät innosta ja oma tyvivärikin on päässyt venähtämään aika pitkälle, balayage-tekniikka eli vapaalla kädellä tehdyt raidat/maalailut voivat tuoda juuri sopivasti vaihtelua.

Oma tyviväri kasvaa tällä tekniikalla entistä pehmeämmin, sillä sitä jää enemmän näyviin, ja värien vaihtelut pitkin pituutta tuovat ihan mahtavaa syvyyttä kokonaisuuteen. Lisäksi vapaasti maalaillen vaaleutta saa parhaiten juuri sinne, missä sitä eniten kaivataan, eli yleisimmin kasvoja kehystämään sekä hiusten takaosaan, joka on yllättävän monella jäänyt vuosien varrella aika tummaksi.

Aivan ihana aurinko maalaili näihin hiuksiin pehmeän hunajaisia sävyjä! Ikkunan äärellä työskentely on silkkaa sielunhoitoa ihmiselle enkä voi kuin olla iloinen, että pääsen vapauttamaan sisäisen ikkunanpesijäfriikkini parin viikon välein. Jos kaipaatte mahtavia vinkkejä ikkunanpesuun, niin voin kyllä antaa! :D

-Meeri

Share
Ladataan...

Ladataan...

Mikään ei vie kuulijaa nopeammin kevätfiiliksiin kuin kevyt poljento, akustinen kitara, hienoinen kaiku ja ranskan kieli. FOLKin tilat täyttyvät tällä hetkellä mm. seuraavien kolmen artistin musiikista:

Jack Johnson tuli taloon hierojamme Ilonan hehkuttamana. Surffityylinen ja letkeä kitarapoppi tuo mieleen riippumatot meren ääreltä. Toimii parhaiten kun aurinko paistaa! Kuuntele tästä ranskaksi laulettu suosikkikipaleeni: Jack Johnson – Belle.

Yhtäaikaa sielukas ja herkkis, mutta vahva ja koukuttava Yael Naim on vanha suosikkini ja huomaan kaivavani levyt esiin aina kevään tullen. Nimensä mukaisesti Paris-kappale vie kuuntelijan suoraan Pariisin kaduille: kävelylle, kahville, kirjakauppoihin ja kukkaputiikkeihin. Biisin sanoista en ota kuitenkaan mitään vastuuta, sillä sanaakaan en ymmärrä :D Kuuntele tästä Yael Naim – Paris.

Joku siinä on, että Lana Del Rey kuulostaa raikkaalta aina keväisin! Ettei vain mahdollisesti joitain kevätvaatteita olisi mainostettu tämän tahtiin aikoinaan ja siinä sitten ollaan ehdollistuttu kuin koirat konsanaan. Oli syy mikä tahansa, fiilistele kepeää poppia tästä: Lana Del Rey – Diet Mountain Dew.

Millä biisillä sinä laitat kevätaamusi kohdilleen??

Aurinkoista päivää toivottelee,
Meeri

Share
Ladataan...

Ladataan...

Viime viikolla alkoi erityinen buumi, jonka yhtäkkinen ilmaantuminen tuli vähän puskista. Pitkä polkka alkaa nimittäin olla jo myöhäisempien omaksujien vaiheessa - nyt leikataan kunnon polkkaa!

Seuraavat neljä leidiä on nähty punaisilla matoilla tänä vuonna uusissa säihkyvissä polkkahiuksissaan, joten otetaanpas mallia:

Vaikka olenkin aina rakastanut Sienna Milleriä, niin nyt en ehkä kestä! :D Fressi polkka on herättänyt Siennan ihan uudelleen eloon! Jakaus on syvällä sivussa ja kevyt otsaheitto tuo liikettä ja keveyttä kokonaisuuteen. Ehkä täydellisintä on tuo hymy.

Sihisevän kuuma eli superhottis Margot Robbie häikäisee aavistuksen pidemmässä polkassaan. Focus-leffan ensi-illan kampaus (oikealla) oli harvinaisen rohkea ja teki hyvää kontrastia rönsyävälle puputyttö-mekolle.

Anne Hathaway kasvattaa lyhyttä tukkaansa ja se näyttää ihanalta. Ruskeat silmät ja varsinkin vasemman kuvan täydellinen leukapituus ovat enemmän Pariisia kuin aidot pariisilaiset!

Julianne Houghin kuva on ollut mukana lähes jokaisella polkkahiuksista haaveilevalla asiakkaalla. Pitkäksi jätetty etuosa ja reippaan ilmava muotoilu purevat helppoudellaan.

Mikäli tällainen rento ja laineikas polkkatukka saa rintasi pamppailemaan, niin otathan huomioon, että aamuisin sitä pitää vähän laittaa. Ainakin kevyet laineet pintakerrokseen on syytä hallita, sillä päätä pitkin menevä liimaletti on kaukana tämän hetken polkkatrendistä. Hyvä puoli tässä on se, että polkan kähertää laineille todella nopeasti kun vain tekniikka on hallussa!

Kolahtaako polkka??

-Meeri

Kuvat: Sienna: thehairdame.com ja celebmafia.com, Margot: eonline.com ja contactmusic.com, Anne: instyle.com ja glamour.com, Julianne: popsugar.com ja pretty-hairstyles.com

Share
Ladataan...

Pages