Kampaamon perustaminen – olisiko minusta siihen?

Kampaamon perustaminen on suoraan sanottuna aika simppeliä. Kampaamon menestyminen taas riippuu monesta asiasta, joita yhdistää yksi kriittinen seikka – se ihminen, perustaja itse.

Tyypillisesti, lähes 100 % tapauksista, kampaamon perustaa hyvä kampaaja, jolla riittää omaa asiakaskuntaa ja näkemystä siitä, millainen on hyvä kampaamo.

Se, että on todella hyvä tekijä, ei välttämättä tarkoita, että on myöskin hyvä toimitusjohtaja, talouspäällikkö, markkinointipäällikkö, henkilöstöpäällikkö, kouluttaja ja talonmies. Suuremmissa yrityksissä näitä rooleja jaetaan useamman ihmisen kesken, mutta pienyrityksessä liikkeenjohtaja on näitä kaikkia.

Folk Helsinki

Johtajan työ kaikkine kulmineen vie aikaa ja eroaa kampaajan päivittäisestä työstä merkittävästi. Yrittäjyysnero Michael E. Gerber maalaa kirjassaan The E-myth revisited tummanpuhuvaa kuvaa skenaariosta, jossa tekijä, joka ymmärtää liiketoiminnan teknisen työn, ajattelee ymmärtävänsä myös sen liiketoiminnan, jolla tämä työ tuotetaan. Hän varoittaa luomasta itselleen uutta työpaikkaa, kun pitäisi luoda kannattavaa liiketoimintaa. Tässä hän osuu mielestäni naulan kantaan! Se ei todellakaan mene niin, että perustanpa tässä kampaamon ja  jatkanpa sitten normaalisti näitä kampaajan hommia siellä.

Kaiken voi kuitenkin oppia, kun intoa riittää. Jokainen liikkeenomistaja on ollut joskus uransa alussa ja opetellut ottamaan haltuunsa kaikki uudet roolit. Ratkaisevaa on palo ja halu!

Olisiko minusta liikkeenjohtajaksi?

Jos pohtii oman liikkeen perustamista, seuraavat kysymykset voivat auttaa päätöksen tekemisessä:

 • Mistä työtehtävistä nautin ja mihin haluan käyttää aikani?
 • Olenko kiinnostunut johtajan työstä?
 • Jaksanko toimia työssäni esimerkillisesti?
 • Löytyykö minulta halua oppia johtamiseen ja yrittäjyyteen vaadittavat asiat ja kehittyä näissä osa-alueissa?
 • Haluanko laittaa aikaani googlaamiseen, kirjojen lukemiseen ja itseni kouluttamiseen?
 • Kestänkö yksinäisyyttä ja onko minulla rohkeutta tehdä itsenäisiä päätöksiä?
 • Haluanko ottaa muut ihmiset ja heidän toiveensa huomioon päätöksiä tehdessäni?
 • Jaksanko kehittää toimintaani ja pysyä mukana kilpailussa?
 • Haluanko pysyä mukavuusalueella vai onko katseeni tulevaisuudessa?
 • Saako muutos minut innostumaan vai ahdistumaan?
 • Haluanko rahat tililleni heti vai kykenenkö elämään säästeliäästi, kunnes liiketoiminta alkaa kukoistaa?
 • Haittaako minua, jos ehdin tekemään vähemmän asiakastyötä ja saan sen myötä pienempää kuukausikassaa, jos tiedän, että osa tuloistani tulee ammatinharjoittajien vuokrasta ja tuotemyynnistä?
 • Haluanko tätä ihan valtavasti?

Liikkeenjohtajan rooliin on myös yksi perustavanlaatuinen vaatimus. Se on sisäsyntyinen halu ottaa muut ihmiset mukaan toimintaan ja ymmärtää heidän merkityksensä liiketoiminnan menestyksen kannalta. Ihmisihmisyys (engl. people person) tulee herkästi luonnostaan ja sen opetteleminen on haastavaa, muttei mahdotonta.

 • Mikäli siis perustaa yrityksen, johon aikoo ottaa muitakin, on hyvä pohtia vielä seuraavia kysymyksiä:
 • Pidänkö ihmisistä vai ärsyttävätkö muut ihmiset minua herkästi?
 • Pitävätkö ihmiset yleensä minusta?
 • Haluanko käyttää aikaani muiden opastamiseen ja motivoimiseen?
 • Jaksanko kuunnella muita?
 • Pystynkö luottamaan muihin?

Kampaamon penkit Folk Helsinki

Mikäli johtajan homma tuntuu omalta, en voi muuta kuin kannustaa lämpimästi ja toivottaa menestystä koitokseen! Edessä on elämänmittainen koulu, joka antaa tosi paljon. Johtajan hommassa ensimmäinen askel on selvittää, mitä tehtäviä uuteen pestiin sitten oikein kuuluu! Mm. näistä johtajan työtehtävistä ja paljon muusta puhun Tekijänsä näköinen – Yrittäjän opas kauneus- ja hyvinvointialalle -kirjassani, josta voit lukea lisää täältä.

Kiinnosteleeko oma putiikki? Mitkä seikat hidastaa tai vastaavasti antaa vauhtia päätöksentekoon?

Meeri

kauneus tyo
Kommentit (1)
 1. Minua kiinnostaisi suuresti perustaa oma kampaamo!
  Olen tätä ajoittain miettinyt, mutta nyt tähän on tullut suorastaan polttava ”kuume” 😅.
  Varsinkin kun nimi putosi kun tähti taivaalta mieleeni (jota ei ole kellään/missään muualla), löysin täydellisen oloisen liiketilan tyhjänä ja muutenkin on ajatus valmiina millainen paikka kampaamoni olisi ..

  Itsellä on toki ammattilaisena tietoa mitä pitää huomioida kampaamoa perustettaessa, mutta sitä kuitenkin ajattelee että onko sitä sittenkään tarpeeksi?
  Hyvin todettu/kerrottu yrittäjän ”varjopuoletkin”, eli paperien pyörittely – tiedostan, että tämä ei ole se omin juttu mutta kuten sanottu, kaikkihan on opeteltavissa. ☺️
  Kouluttaminen, henkilöstönhallinta/leadaus, inspirointi sekä esimerkkinä oleminen ei tuota ongelmaa itselle – päinvastoin!
  Varsinkin kouluttajan työtä tekevänä, ymmärrän myös koulutuksen ym tärkeyden sekä tietenkin tuloksen tekemisen alallamme.

  Summa summarum: Kun mietin näitä lisää ns. Ääneen, niin onko se tiedottomuus vai onko se sittenkin se rohkeus mikä vain jarruttaa?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *