Ladataan...
Juureton

1. Aloita aamu pienellä hemmottelulla. Tämä vaatii vähän normaalia aikaisempaa heräämistä, mutta se puoli tuntia sen arvoista. Tee itsellesi kasvonaamio ja anna sen vaikuttaa rauhassa. Uninen naama herää, kun hierot kasvonaamiota naamaan ja olo vain yksinkertaisesti tuntuu hohdokkaammlta läpi päiv 

2. Samalla, kun annat naamion vaikuttaa, valmista aamukahvisi pavuista, jotka olet jauhanut muruiksi myllyssä. Valtava ero tavalliseen pussikahviin ja vähän luksusta arkiaamuihin. Tuoreen kahvin tuoksua aamuisin ei voita mikään. 

3. Ota hissin sijaan rappuset. Jos käytät julkisia, niin kävele tai jää pois eri pysäkillä, millä olet normaalisti tottunut jäämään pois. Näin saat vähän, kuin varkain 10 minuuttia hyötyliikuntaa päivääsi ja raitista ilmaa, jotta toimistolle ei tarvitse raahautua nuutuneena. 

4. Tiedättekö sen tunteen, kun on lähdössä töistä kotiin ja käy mielessään läpi kaikkia niitä asioita mitä olisi kiva tehdä työpäivän jälkeen. Noh, tilanne on eri sen jälkeen, kun olet päässyt kotiin, syönyt ja hetken istunut sohvalla - long gone on se energia, mitä vielä puhkuit tunti sitten. Tästäkin huolimatta, lähde ulos kävelemään, keitä kuppi teetä ja ota kirja käteen sen sijaan, että katsoisit vaan telkkaria tai vastaavasti venyttele/joogaa omassa tahdissa kynttilän valossa. Tee just sitä mitä itse haluat ja mikä rentouttaa sinut parhaiten.

5. Tanssi vähän samalla, kun touhuat keittiössä tai ripustat pyykkiä. Se saa automaattisesti fiilikseen nostetta. 

6. Sen sijaan, että vedät ne samat pieruverkkarit jalkaan, niin pukeudu kotona johonkin vähän tyylikkäämpään, mutta silti mukavaan asuun. 

7. Samalla, kun valitset vähän fiinimpää kotiasua, mikset mallailisi valmiiksi seuraavan päivän työasua, nyt kun siihen kerrankin on aikaa. Aamulla tulee valittua aina ne samat vanhat vaatteet, mutta nyt voit kokeilla uusia yhdistelmiä.

8. Kehu tuttua tai tuntematonta, hymyile bussikuskille ja kiitä matkasta, kehu työkaverin uutta paitaa tai muuten vaan ulkonäköä tai tee mikä vaan kiva teko, joka on itsellesi pieni, mutta ilahduttaa toisen päivää ja samalla myös omaasi. 

9. Googlaa joku uusi resepti ja tee illalla ruokaa, mitä et ole ennen syönyt tai tarjoillut perheellesi. Mistä tietää, vaikka siitä tulisi uusi lempiruokanne.

10. Osta kukkia!

Lue lisää:

10+1 askelta ihanampaan kotoiluun

Share

Ladataan...
Juureton

Olen lähestulkoon koko elämäni ”potenut” lähtemissyndroomaa. Kyllä, sellaiseksi sen nimesin. 

Tiedättekö sen tunteen, kun tulee reissusta ja muutaman päivän jälkeen alkaa jo selailemaan lentodiilejä ja lentoyhtiöiden kotisivuja löytääkseen uuden kohteen minne matkustaa? 

Monet kutsuvat sitä ”wanderlustiksi” ja toki hienommaltahan tuo wanderlust kuulostaa, kuin oma lähtemissyndroomani. 

”Wanderlust is a strong desire for or impulse to wander or travel and explore the world”, sanoo Wikipedia. 

Mutta minun lähtemissyndroomani ei rajoitu ainoastaan matkustamiseen. Huomaan aina haaveilevani jostain muusta ja jostain erilaisesta, kuin mitä minulla tällä hetkellä on. Moni varmasti ajattelee nyt, että tyytymättömyyttä omaan, tämänhetkiseen elämään. No ei ihan niinkään. 

Ennemminkin toivo jostain erilaisesta ja who knows…paremmasta? On kyllä totta, että joudun usein ihan pysähtymään ja miettimään mitä olen saavuttanut ja muistuttumaan itseäni olemaan kiitollinen tämänhetkisestä tilanteesta, mutta jo taas hetken päästä lähtemissyndrooma nostaa päätään. Tekee mieli mennä eteenpäin, tehdä jotain muuta, nähdä jotain erilaista ja kokea vielä enemmän. 

En suinkaan näe tätä (enää) pahana, mutta totuttelmista, itsensä kuuntelua ja hyväkysmistä tämä on vaatinut. Tuntuu, että muille on turha yrittää selittää, koska vastauksesi saa vain kökköjä: Oletko tyytymätön elämääsi? Mitä nyt taas havittelet? Etkö voisi olla tyytyväinen siihen mitä sinulla on? kysymyksiä. Keskustelu loppuu siis hyvin lyhyeen, kun huomaan, että vastapuoli ei selvästikään ole kuullut ei wanderlustista, eikä lähtemissyndroomasta. 

Samalla, kun lähtemissyndrooma tuo levottomuutta elämääni, ja pistää kuvioita uusiksi, vie se minua myös eteenpäin. Ilman sitä en olisi nähnyt maailmasta edes murto-osaa mitä olen nyt nähnyt, en olisi alkanut kyseenalaistamaan omaa onnellisuuttani, enkä olisi oppinut asioita, mitä nyt tiedän enkä olisi varmaan lähelläkään niin rohkea, mitä nykyään olen. 

Toisaalta se pistää myös miettimään, tulenko koko elämäni hakeutumaan muutokseen vai tuleeko jossain vaiheessa sellainen tilanne, että enää ei tee mieli lähteä ja tässä ja nyt on hyvä? 

Onko siellä kohtalotovereita? 

Share

Ladataan...
Juureton

Pahoittelut blogihiljaisuudesta ystävät. Blogivuosi 2018 on lähtenyt vähän nihkeästi käyntiin - niinkuin itseasiassa on lähtenyt koko 2018. On ollut vaikeaa löytää energiaa kirjoittamiseen ja kun omaan tyyliin ei kuuluu kiiltokuvaelämän eläminen, niin on tuntunut myös vähän vaikealta tulla tänne kirjottelemaan niitä näitä tai muuten vaan jaarittelemaan.

Haluan pitää tämän blogin as aitona as possible ja sellaisena, että en koe velvollisuutena kirjoittaa tänne, vaan nimenomaan palan halusta kirjoittaa tänne. 

Anyways, pikalomalta saatu energia hävisi yhtä yllättäen, kuin tulikin ja viime viikot on menny ihmetellessä, että kuinkas tässä nyt näin kävi. Oikein puhkuin energiaa lomalta palatessa, tiedättekö sen ”minua ei kuulkaas estä mikään”-asenteen, no sellainen oli lomalta palatessa, mutta jonnekin se katosi. 

Noh, syitähän siihenkin löytyy. ”Mitä sitä elämällään tänä vuonna tekisi”-ajatukset ja unettomat yöt ja siihen päälle vielä vähän sydänkipuja (aka rakkaushuolet - olen katsonut viime viikkoina Metsoloita (!!) Areenasta, niin jäi tuo sydänkivut päälle) niin eipä ihmekään, että energian perään on täytynyt vähän huudella. 

Mutta onneksi ei ole mitään mitä ei aika parantaisi, joten kai se tämäkin vie vain aikansa ja nyt täytyy vain olla lempeä itselleen ja kipuilla sydänkivut pois alta ja löytää taas se kadoksissa ollut energia. 

Onneksi ainut pysyvä asia elämässä on muutos ja tämäkin vähän nihkeämpi ajanjakso on jonkin ajan päästä muisto vain. Nyt ajattelin laittaa hetkeksi vaaleanpunaiset lasit päähän ja katsella elämää niiden läpi. 

Share

Ladataan...
Juureton

Docpoint on täällä taas, wohoo! Tarkemmin ottaen 29.1–4.2.2018.

Itselleni elokuvien valinta tuottaa AINA pienoisen tuskan hien, sillä hyviä (lue hyvältä kuulostavia) leffoja on vaan yksinkertaisesti niin paljon. Ajattelin siksi laittaa jakoon Docpoint-listani, saas nähä kuinka monta näistä onnistun katsomaan. 

Ylipäätänsä on mahtavaa, että meillä stadissa on tällainen tapahtuma ja olisi kyllä hienoa nähdä se  myös muualla Suomessa ( vai onko se kenties jo laajentanut?). 

JANE

Tässä on lukemani mukaan vähän samaa henkeä, kuin Sumuisten vuorten gorillat-elokuvassa, joka on yksi lempielokuvistani ja pakko myöntää, että olen myös aikamoinen Afrikka-fani. Elokuva kertoo naisesta, joka haaveili Afrikasta ja pääsee työskentelmään Tansaniaan simpanssien pariin. Simpanssien käytös ja älykkyys yllätti naisen ja muun tutkimusryhmän ja mullisti koko ajatusmaailman kädellisistä nisäkkäistä. 

THE FINAL YEAR

The Final Year- dokkarissa kuvataan Barack Obaman viimeistä kautta. Lähinnä kiinnostaa päästäänkö dokkarissa yhtään syvällisiin ja aitoihin kohtauksiin Obamasta ja nähdäänkö  Obamana toimintatavoissa säröjä, vai onko kaikki vain yhtä Obama-fanitusta. Nähtäväksi jää!

CAMBODIAN SPRING

Ensin he tappoivat isäni elokuva teki muhun niin suuren vaikutuksen ja avasi silmiäni asioista, joista en aiemmin tiennyt juuri mitään. Aihe kiinnostaa ja siksi haluaisin nähdä leffan, jossa kuvataan Cambodialaisten elämää nyt, 1970-luvun kauheuksien jälkeen, mutta silti maassa vallitsee kapina ja epätasa-arvo, koska köyhiä ja vaikutusvallattomia siivotaan pois talouskasvun tieltä.

THE FIFTH SUN

Leffassa seurataan suomalaista Panua, joka lähtee italialaisen kaveriporukka-kuvausryhmän kanssa ajamaan pakettiautoa stadista. Matkan tavoitteena on kokea täysi auringonpimennys Australiassa. Panu elää antaen maailman viedä, vapaana ja kiinnittymättä – wanderlustiksikin sitä kutsutaan. Kaikkien kohtaamisten jälkeenkin raskainta on luopua pakettiautosta, joka on viimeinen kotia muistuttava turvapaikka. Lopulta siitä joudutaan kuitenkin luopumaan niin kuin kaikesta muustakin. 

Jostain syystä tällainen elämä kiehtoo, vaikka tuskin itse koskaan näin uskaltaisin elää, mutta on voimaannuttavaa nähdä tällaisia esimerkkejä. 

THIS IS CONGO

”Kamera pyyhkii Kongon vehreitä rinteitä mutta siirtyy pian tykkien viereen. Näyt ovat kuin Terrence Malickin sotadraamasta: ylimaallista kauneutta ja suurinta rumuutta samassa paketissa.” Näin kuvataan leffaa Docpointin-sivuilla. Elokuvassa kuvataan sisällissotaa ja kuullaan niin sodan jalkoihin jääneitä tavallisia ihmisiä, kuin myös sotilaita ja kapinallisjohtajia. 

 

Kuva: Pixaby

Share

Ladataan...
Juureton

Vietin joulun alla miniloman ja jumaleisson miten paljon energiaa siitä sain! Valoisat aamut, lämmin merituuli ja valkoiset hiekkarannat saavat vieläkin suupielet ylöspäin, vaikka synkässä Suomessa ollaankin oltu jo jonkin aikaa. 

Lomassa tosiaan parasta on mielen ja fiiliksien totaalinen nollaus. Voi aloittaa kaiken vähän niinkuin puhtaalta pöydältä. Kun mieli on lomamoodissa, voi olla, että asiat eivät luista ihan yhtä ripeästi ja tehokkaasti, kuin arjessa, mutta vaikka ne asiat eivät nopeasti luistakaan, niin ne itseasiassa luistavat kuitenkin just oikein. Nimittäin juurikin ne oikeat ja tärkeät asiat. Merkitykselliset asiat alkavat pikkuhiljaa täyttää mieltä ja huomaa tekevänsä asioita, joista nauttii täysin rinnoin ja mitä ei arjessa tule tehtyä. 

Miksi esimerkiksi niin moni jättää työpaikkansa juurikin loman jälkeen?

Juuri siksi, että lomalla ajatukset kirkastuvat ja elämänsä näkee sellaisena, kuin sen oikeasti haluaisi olevan. Ei siis ole mitenkään tyhmää tai ajattelematonta nostaa kytkintä ja lähteä juuri loman jälkeen, sillä painaessasi arjen keskellä et edes ehdi ajattelemaan mitä elämältä haluat, vaan painelet menemään höyryjunan lailla. Joten juurikin siksi lomalla tulleet ajatukset ja ideat kannattaa ottaa tosissaan ja alkaa toteuttamaan niitä. 

Lomallani ja näin uuden vuoden alkaessa päätin minäkin listata elämässäni olevat asiat, joihin kaipaan muutosta ja joihin on tarkoitus tänä vuonna tarttua. 

1. No se duuni

Loma-aivoillani ( kts. yllä) painelin jo pomon puheille, kerroin mieltäni painavista asioista duunissani ja pyysin muutosta työnkuvaani. Kaipaan enemmän haastetta ja uusien asioiden oppimista. Katsotaan mitä tuleman pitää. Ensimmäinen ja vaikein askel on nyt otettu. 

2. Your vibe defines your tribe

Olen syksyn mittaan kirjoittanut, kuinka olen luopunut joistain ystävistäni ja jatkanut matkaa, koska elämät ja ajatukset eivät enää vuosien ystävyyden jälkeen kohtaa. Tämä on ollut viime vuoden paras päätös, sillä en ole pitkään aikaan tuntenut oloani näin vapautuneeksi. 

Näillä sanoilla, haluan siis tänä vuonna olla vielä enemmän oma itseni ja löytää uusia omanlaisia ystäviäni. Uskon vahvasti siihen, että kun alkaa elämään just sellaista elämää mitä haluaa, niin kyllä ne samanhenkiset ihmiset sieltä myös löytyvät – ovat ne löytyneet ennenkin. 

3. Itsensä ja omien estojensa ylittäminen

Tässä olen jo aika hyvin viime vuonna alkaneella polulla, mutta vielä on matkaa jäljellä. Toivoisin vielä enemmän rohkeutta ja uskallusta – ja sehän tulee vain siten, että heittäytyy leikkiin mukaan. Tulta päin sanoi mummo hangessa, tai jotain sinne päin. 

Tervetuloa siis vaan 2018, täällä ollaan!

Lue myös:

Kiitoskirje vuodelle 2017

Oletko ulospäinsuuntautunut introvertti? 

Share

Pages