Ladataan...
Juureton

 

Näin Sunday Blondien postauksen, jossa hän kertoi bloginsa suosituimpia postauksia viime kuussa. 

Itse olen kirjoittanut blogiani vasta reilut pari kuukautta, joten sen sijaan, että listaisin viime kuun luetuimpia postauksia ajattelin, laitankin jakoon blogini tähän mennessä luetuimmat postaukset. 

Oli myös itselleni ihan mielenkiintoista nähdä mitkä postaukset teitä kiinnostavat. 

On ok, että työ on vain työtä, jossa käydään palkan takia

Tässä postauksessa pohdin, onko ok sanoa, että käy töissä vain ja ainoastaan palkan takia. Onko sosiaalinen paine niin kova, että kaikilla pitäisi olla innovatiivinen ja palkitseva työ ja onko jotenkin häpeällistä myöntää muille, että käy duunissa vain rahan takia. 

Pitääkö muiden kuin vanhempien sitoutua lapsen elämään? Mielestäni ei.

Tämä kiinnosti teitä paljonkin. Kerron tässä postauksessa tilanteesta, jossa sain tuttavaltani viestin, että en ole hänen mielestään niin läsnä hänen lapsena elämässä, kuin minun pitäisi olla. Tämä saikin minut pohtimaan, että pitäisikö muka? Ja kenen oikein pitäisi olla mukana ja läsnä lapsen elämässä ja kenen ei. 

Viikon vinkki: Lahjoita joulukukka yksinäiselle vanhukselle

Ihanaa nähdä, että tämä juttu on kiinnostanu teitä. Kiitos siitä. Ja hei tähän ehtii vielä mukaan!

Jos ei omalla paikkakunnalla ole tätä kampanjaa, niin kannattaa vaan astella sisään mihin tahansa kukkakauppaan ja kysyä tekevätkö he kenties omatoimisesti tällaista hyväntekeväisyyttä. Itselleni kävi tilanne, jossa menin ostamaan kukkaa vanhukselle ja kun kysyin läheisestä kukkakaupasta ovatko he mukana tässä kampanjassa, niin myyjä sanoi, että eivät ole, mutta tekevät samanlaisen tempauksen, jossa vievät kukkia läheiseen palvelutaloon, jossa on myös paljon yksinäisiä vanhuksia. 

Thank you and stay tuned for more. 

Share

Ladataan...
Juureton

 

Nyt kolahti! Luin Maikkarin jutun, jossa lueteltiin ulospäinsuuntautuneen introvertin 5 piirrettä. En ennen tätä edes tiennyt tuollaista käsitettä olevan olemassa, mutta ai että se kolahtikin itseeni. 

Ulospäinsuuntautunut introvertti ei ole nimestäkään päätellen ekstrovertti, mutta ei introverttikään. Eli siis käytännössä se normaali tasainen välimaasto, voisi joku luulla. No ei ehkä ihan sitäkään. 

Maikkarin jutussa kerrottiin muunmuassa ulospäinsuuntautuneen introvertin mielialan riippuvan paljon ympäristöstä ja hänen valitsevan seuransa tarkkaan. Ulospäinsuuntautunut introvertti sekoitetaan usein ekstroverttiin. Hän myös tarvitsee aikaa lämmetä uusille ihmisille ja osaa näytellä läsnäolevaa.

Piirteet perustuvat ”The Secret Lives of Introverts: Inside Our Hidden World"-kirjaan, jonka on kirjoittanut Jenn Granneman. Jenn on työskennellyt muunmuassa opettajana ja editorina ja hänen elämänsä muuttui, kun hän ymmärsi olevansa introvertti ja hän päättikin kirjoittaa asiasta kirjan. 

Tunnistin itseni näistä piirteistä lähestulkoon sata prosenttisesti. Olipa mukava kuulla, että meitä samanlaisia on siis muitakin. Itse olen todella tarkka siitä seurasta kenen kanssa aikani vietän, sillä huomaan, että jos vietän aikaani vääränlaisten ihmisten seurassa, sen sijaan, että se olisi minulle neutraalia tai toisi energiaa, se päinvastoin syö enrgiaani kuin mikäkin enrgiasyöppö vanha jääkaappi. Vääränlaisten ihmisten kanssa oleminen sattaa olla niin uuvuttavaa, että se saa fiiliksen negatiiviseksi ja saattaa pahimmillaan kasvaa jopa ihmisvihaksi. Onneksi tosin harvoin, mutta silti. 

Vääränlaisten ihmisten seurassa minusta tulee myös introvertti, sillä en jaksa enkä halua ottaa kantaa keskusteluun. Tämä on taas aivan päinvastaista silloin, kun seura on oikeaa ja silloin minua erehdytäänkin luulemaan 110% ekstrovertiksi, sillä saatan usein olla se joka pitää "porukan hengen yllä".

Monihan pystyy pitämään jonkintasoista keskustelua yllä ja sosialisoimaan missä tahansa seurassa, mutta itselleni tämä on äärimmäisen haastavaa, silloin kun seura ei ole oikeanlaista. Small talk on se horror nightmare, joka ei ole tähän ikään mennessä onnistunut oikeastaan kertaakaan, vaan tuloksena on lähinnä sellaista awkward keskustelunavaamista, joka päättyy hyvin äkkiä, kun kaksi pakollista lausetta aiheesta on saatu "keskusteltua".

Ja kuten yhdessä ulospäinsuuntautuneen introvertin luonteenpiirteessä sanottiin: "Ulospäinsuuntautunut introvertti pystyy luontevaan small talkiin, jos tietää sen johtavan syvällisempään keskusteluun." Tämä pitää kyllä niin paikkansa, sillä ainakin omalla kohdallani small talkin täytyy hyvin äkkiä johtaa syvällisempään ja antoisampaan keskusteluun, sillä muuten se tosiaan tökkää tuon kahden lauseen jälkeen ja sen jälkeen onkin aika selvää, että ei tässä taideta olla meistä sydänystäviä tekemässä. Ja en ole oikeastaan koskaan ymmärtänyt miksi pitää jaaritella jonkun kanssa joutavia, jos tietää jo valmiiksi, että ihmisen kanssa ei tule olemaan suuremmin tekemisissä? 

Tästä päästäänkin uusien ihmisten tutustumiseen. Ulospäinsuuntautunut introvertti tarvitsee aikaa lämmetä uusille ihmisille, kirjoittaa Maikkari. No todellakin! 

"Uskoutumisen arvoisia ihmisiä saattaa ulospäinsuuntautuneen introvertin mielestä olla harvassa. Siksipä hänellä on usein vain muutama läheinen ystävä. Tämä on kuitenkin ulospäinsuuntautuneen introvertin mielestä täydellisen sopivaa, sillä hän kuluttaa aikaansa ja energiaansa mieluummin ihmissuhteisiin, joista saa itsekin tyydytystä." Nuff said. 

Myös oikeanlainen ympäristö on tärkeä ulospäinsuuntautuneelle introvertille. Tämän olen huomannut jo vuosia sitten ja en enää pode huonoa omaatuntoa tai kuvittele itseäni kummalliseksi, jos en esimerkiksi töissä pysty keskittymään siinä työpöydän ääressä, jossa kymmenen muuta näyttää keskittyvän ihan hyvin. Myös sää ihan oikeasti vaikuttaa mielialaan ja niin se vain on, että aurinkoinen ja valoisa sää saa aika äkkiä fiiliksen kattoon. 

Mitenkäs siellä? Löytyykö sieltä yhtään ulospäinsuuntautunutta introverttia? 

Lue myös:

Sanoin heipat pitkäaikaisille ystävilleni ja oloni on parempi, kuin vuosiin

Blogini 3 suosituinta postausta

Share

Ladataan...
Juureton

Ei, se ei ole Sinkkuelämää, joka on tullut uusintana viimeiset 15 vuotta. Eikä se myöskään ole yksikään amerikkalainen rikossarja tai Greyn Anatomia. 

Tätä TV-ohjelmaa olen katsonut lapsesta saakka ja sen katsominen nykyäänkin vie minut suoraan lapsuuteen. Paitsi, että se vie minut lapsuuteen, se vie myös ympäri maailmaan. Olenkin aika varma, että juuri tästä ohjelmasta on kummunnut rakkauteni luontoon ja matkustamiseen. 

Muistan, kun lapsena piti aina kiirehtiä nopeasti saunasta, jotta ehtii nähdä ohjelman. (En tosin tiedä miksi se sauna oli aina ajoitettu niin, että tuli kilpajuoksua tämän ohjelman kanssa. Omakotitalossa, kun ei saunavuoroja ole.)

Pelkästään ohjelman kertojan ääni saa minulle kotoisan olon ja en tiedä mitä sitten tapahtuu, kun kertoja joskus vaihtuu. Ääni on niin ikoninen, että se on jo lähestulkoon puolet ohjelman viehätyksestä. 

Jos ohjelma nykyään jää jostain syystä välistä, pitää se katsoa heti viikonloppuaamuna Areenasta. Aamukahvi ja tämä ohjelma ovat itselleni vakkariyhdistelmä. 

Jos taas iskee taltuttamaton matkakuume, selaan vanhoja jaksoja Areenasta ja pääsen ainakin hetkeksi pois Suomen loskasta ja pimeydestä. 

Arvaatteko jo, mistä puhun? No Avarasta Luonnosta <3  

Lue lisää: 

Tästä syystä matkustan yksin

Hyvä, paha matkailu

Share

Ladataan...
Juureton

Moni on varmasti jo nähnyt luontokuvaaja ja aktivisti Paul Nicklen postaaman videon kuolevasta jääkarhusta. Video on sydäntäsärkevää katsottavaa kelle tahansa, mutta needless to say, että meille eläintenystäville tämä on karua katsottavaa. Sama, kuin nälkiintyneen afrikkalaislapsen katsominen äideille. Ja jos ei video tunnu missään, niin kuvittele, että tälläkin jääkarhulla on saattanut olla pentue, jotka ovat kokeneet samanlaisen kidutuskuoleman, kuin tämä videolla oleva jääkarhu. 

Mutta tarkoittaako näin raa'an ja tunteisiin vetoavan videon katsominen kuitenkaan mitään? Käykö niin, että katsomme videon surkutellen tilannetta ja siirrymme sitten muihin uutisiin? Ovatko jääkarhuvideot kokeneet myös saman "inflaation", kuin Syyrian ja Irakin pakolaisista kertovat videopätkät, joita jaettiin somessa tiuhaan tahtiin, kun pakolaisvirta Suomeen alkoi, mutta vaikka tilanne Syyriassa ja Irakissa on edelleen sama, harva laittaa enää videoita ja kuvia nettiin.

Ja niille, ketkä eivät ole videota vielä nähneet, niin tässä se tulee:

Jos et näe, katso video tästä 

Sad to say, mutta tarvitaan entistä järkyttävämpi tapahtuma, jotta ihmiset saataisiin taas hereille. 

Tämä jääkarhuvideo on juuri se järkyttävämpi tapahtuma, mitä ei olla hetkeen nähty muistutuksena ilmastonmuutoksesta. Mutta itselle heräsi kuitenkin kysymys, riittääkö tämäkään? Jaksaako yksi video kuolevasta jääkarhusta kantaa niin pitkälle, että se oikeasti herättelisi suuria ihmisjoukkoja muuttamaan elintapojaan? 

Jotta asia ei jäisi vain jossittelun tasolle, ajattelin itse kantaa korteni kekoon jakamalla muutaman helpon ja yksinkertaisen vinkin, jonka jokainen voi tehdä (jos oikeasti haluaa) hidastaakseen ilmastonmuutoksen vaikutuksia - tinkimättä merkittävästi mistään. Kyseessähän on nimittäin ennenkaikkea arvo- ja asennekysymys, ei niinkään se että emme voisi tai pystyisi tekemään mitään tai vaatisimme vain yrityksiä ja päättäjiä tekemään muutosta. 

1. Sammuta valot ja tarkista sähkösi

Ehkäpä HELPOIN tapa hidastaa ilmanmuutosta on tarkistuttaa mitä sähköä käytät ja vaihtaa vihreään sähköön, tavallisen fossiilisilla polttoaineilla tuotetun sähkön sijaan. Itse laskin, että lisäkustannuksia vihrään sähköön vaihtamisesta tuli VUODESSA 3€! Vihreä sähkö oli siis vain kolme euroa kallimpaa, eikä se vaadi minulta (eikä sinulta) mitään uhrauksia asuinmukavuuden tinkimiseksi.

Myöskään ihan pilkkopimeässä ei tarvitse istua, mutta pitääkö vessassa, eteisessä tai keittiössä olla valot, silloin kun et itse ole siellä? Mielestäni valojen sammuttamisella on ennenkaikkea vaikutus asenteeseen ja se muistuttaa siitä, että minkä tahansa asian (oli kyse sitten sähköstä, vedestä tai jostain muusta) ylenpalttinen kulutus ja tuhlaus on täysin järjetöntä, sillä mikään ei kestä loputtomasti. Valojen sammuttaminen on äärimmäisen yksinkertainen ja tehokas tapa kiinnittää huomiota oman energiankulutuksen hallintaan. Täältä voit lukea lisää yksinkertaisia energiansäästövinkkejä. 

2. Alenna sisälämpötilaa

Yhden, kahden asteen lämpötilan muutos ei vaikuta oikeastaan millään lailla asumismukavuuteen, mutta se laskee merkittävästi energiankulutusta. Ja jos et halua alentaa lämpötilaa jääkarhujen tähden, tee se vaikka itsesi tähden sillä yhden asteen lämpötilan laskeminen tuo 5% säästöt sähkölaskussa. 

3. WWF:n kummius

Pelkästään 12 eurolla kuukaudessa voi tukea WWF:n työtä jääkarhukannan pelastamiseksi - 12 eurolla!! Miettikää, miten pienestä summasta on kyse, vuorokausihintaa sille tulee alle euron, joten ihan oikeasti jokaisella on varaa tähän. Täältä voit lukea lisää jääkarhujen hyväksi tehtävästä työstä ja liittyä kummiksi.

4. Ruoka & ruoanlaitto

Ruoka muodostaa yhtä paljon hiilidioksidipäästöjä, kuin liikenne. Lihansyönti on edelleen suurin ongelma (kuten varmasti kaikki jo tiedämme!), mutta lihansa voi valita järkevästi. Jos et pysty luopumana lihasta, syö ennemmin riistaa tai vaikka kanaa punaisen lihan sijaan ja vaikutat jo sillä ilmastonmuutokseen positiivisemmin, kuin nautaa syömällä. Esimerkiksi hirvenliha ei ole kustannuksiltaan paljon naudanlihaa kalliimpaa eivätkä myöskään riistasta tehdyt leikkeleet verrattuna nautaan/ possuun. Tässäkin mielestäni on kyse asennemuutoksesta - ei tarvitse ryhtyä kasvissyöjäksi vasten tahtoaan vaan yksinkertaisesti tehdä fiksumpia valintoja lihansa suhteen. 

Tiesittekö, että kun veden kiehauttaa vedenkeittimellä esimerkiksi perunoita, pastaa tai keittoa varten, sähköä kuluu jopa 30% vähemmän, kuin liedellä keitettäessä? Nimittäin itse en tiennyt, ennenkuin luin nuo ylläolevat säästövinkit.

5. Sauno miedoimmissa löylyissä ja lopeta turha veden lotraaminen

Tarvitseeko saunaa lämmittää yli 80 asteiseksi? Lämpötilan nostaminen 80 asteesta 100 asteeseen kasvattaa sähkönkulutusta jopa 20 % ja harva edes nauttii sellaisesta lämpötilasta. Mene saunaan, kun lämpötila on 60 astetta, sauna lämpenee löylyn heittämisen myötä ja voit napata saunan pois päältä aikaisemmin, eikä se lämpene turhaan pitkiä aikoja. 

Ja ihan oikeasti, voiko kukaan enää vuonna 2017 lorottaa vettä esimerkiksi hampaita pestessä, ilman että tuntee pistoa sydämessään? 

Mitä vinkkejä teillä on, joita jokainen voi toteuttaa helposti päivittäisessä elämässään? Laittakaa jakoon!

Share

Ladataan...
Juureton

Kaikki joulufiilistelijät kuulolla!

Acapella yhtye Rajaton kiertää taas Suomea joulukonserttinsa tiimoilta ja jos joulufiilis on vielä hukassa, suosittelen tsekkaaman tämän! 

En itse ole mitenkään erityisen innokas jouluihminen, mutta musiikki toimii silloin, kun joulutunnelmaan pitäisi päästä. Lapsena olikin perinteenä käydä kauneimmissa joululauluissa ja olen jatkanut perinnettä myös aikuisena. Kuitenkin kirkossa lauletut joululaulut eivät enää jostain syystä iske niin syvälle (!?) tunteisiin, kuin nuorempana ja olenkin alkanut etsimään alternatiiveja kauneimmille joululauluille.

Olin viime vuonna Rajaton-yhtyeen joulukonsertissa ja se oli i-h-a-n-a! Acapella-yhtye vie joululauluillaan joulutunnelmaan alta aikayksikön ja heidän konsertissaan oli jotain todella rauhoittavaa. En itse harrasta jouluhössötystä, mutta huomasin silti konsertissa, että jotenkin ylikierroksilla kävin itsekin joulun alla ja näköjään kaipasin tällaista rauhoittumishetkeä. 

Harvoin tulee myöskään käytyä konserteissa (keikkoja, festareita ja vastaavia ei nyt lasketa) joten tämä on siitäkin syystä kiva kokemus. Ja olostakin tuli heti jotenkin vähän juhlavampi!

Joten, jos kuulut siihen joukkoon joka saa joulufiiliksensä musiikista, tsekkaa konserttiajat ja paikat täältä. 

Share

Pages