Ladataan...
Kalaonnea

Shhh, kuten ehkä arvata saattaa, minäkin olen palannut pysyvästi takaisin seikkailuiltani. Tämä alkukesä on sellaista aikaa, juhlitaan palaavia matkalaisia, vaihdossa olleita ja muita seikkailijoita. Edessä kurkkivat kesätyöt, lomat ja alkavat opinnot. Vanhat kuviot, mukamas.

Kaikenlaisen muuttoahdistuksen ja surkuttelun Suomeen palaamisesta vastapainoksi tulin huikkamaan, että voi piru kun täällä on mahtavaa. Olenkin saanut nauttia kaipaamieni vuodenaikojen vaihtelusta, ihan kaikista neljästä samaan aikaan. Uskoani taidetaan vähän koetella, mutta kesän euforia on vankkumaton, vaikkakin sitten räntäsateessa. Moni asia on muuttunut aivan yllättävästi, ja se on hyvin lohduttavaa. Maailma ei pysähdy omien seikkalujen ajaksi, ja se sama vanha onkin aivan erilaista.

Surkuttelun sijaan olen ihaillut rehottavia niittykukkia joutomaalla metroradan varrella, bongaillut uusia hiustrendejä kaupungilla, juossut hiljaisessa sateessa illalla Seurasaaressa. Istunut kuistilla viltin alla aamuyöllä kuunnellen kurkien huudon kaikuvan yli järven ja kiivennyt harjun tasanteelle katselemaan yöhön painuvaa suomaisemaa. Miettinyt, miten tämä on hienointa, mitä voi ihminen eläessään tehdä.

Jos en olisi onnellinen nyt, en kyllä olisi oikeasti onnellinen muuallakaan. Paremmat hipat, siistit kahvilat ja lempeämpi sää sikseen, täällä on hyvä ja lämmin olla. Onnesi on mielesi sävel ja oman askeleesi keveys.

Avatkaa silmät, korvat ja mieli ja antakaa sateen valua päälle, mukavasti viilentää sekin.

Lämpimiä sylejä, teekuppeja sekä pehmoisia vilttejä keskiviikkoonne kaverit!

Share

Ladataan...
Kalaonnea

Oi voikukka, pohjolan rucola. Myönnettäköön, että aikaisemmin olen aika laiskasti käytellyt voikukkaa ruoanlaitossa, vaikka sitä puskee joka nurkasta ihan kiusaksi asti. Ehkä makuni on ennen ollut jotenkin kehittymätön, tai en ole hoksannut kerätä riittävän nuoria versoja. Useimmiten voikukka on päätynyt sekaisin pestoon tai levitteisiin, vähän piiloon kitkerän makunsa vuoksi.

Eilen teimme voikukasta salaattia, jossa paritimme nuoret lehdet japanilaisen seesamikastikkeen, kurkun, savukalan sekä avokadon kaveriksi. Rikkaruohoja osaavat nyhtää kaikki, mutta vinkkaan kastikkeen ohjeen, sillä se on uusi sydänkäpyni (kiitos inspiraatiosta sushibar+wine).

 japanilainen seesamikastike

1  dl seesaminsiemeniä

3 rkl soijakastiketta

1 rkl riisiviinietikkaa

ripaus sokeria

2 rkl lämmintä vettä

(chiliä)

Paahda siemeniä kuumalla pannulla muutama minuutti ja lykkää tehosekoittimeen. Lisää muut ainekset ja soseuta sileäksi kastikkeeksi, lisää tarvittaessa vettä. Säilyy jääkaapissa muutamia päiviä.

Ihanaa lauantaita, nyt lähdetään viilettämään kohti pimenevää iltaa!

 

 

Share

Ladataan...
Kalaonnea

huom. estrogeenivaroitus

Meikäläinen on kyllä saanut kelpo kasvatuksen. Tälläinen stadilaismisukkakin on tiennyt jo mukulasta asti, että niihin naistenvaivoihin tulee sitten nauttia siankärsämöteetä. Teetä sai onneksi lipitellä junnunakin, mutta nykyisin tämä yrtti on niin kovassa käytösä, että olen saanut raahata sitä ihan ulkomaille asti.

Näin perjantaimoodissa alkavat olla paukut vähissä, mutta sen verran voin sanoa, että hyvin maistuu hauduke ja lisäksi olen käyttänyt kuivaamaani siankärsämöä yleismausteena ruususuolaan sekoitettuna- superhyvää etenkin paahdettujen kasvisten sekä liharuokien mausteena.

Mitä sitä turhaan jaarittelemaan, short and sweet aina välillä. Huomenna kai saadaan jo aurinkoa, ja voidaan unohtaa nämä teehommat hetkeksi- tai ainakin vaihtaa ne jääteehommiin.

 

Share

Ladataan...
Kalaonnea

 

Oi vadelma, saat minut aivan villiksi! Kuivatuista lehdistä voi uuttaa huumaavan aromaattista teetä (joka sopii muuten erityisen hyvin naisille, siskot huomio) ja marjat ovat jälkiruokien kuningatar. Helsinkiä tänään piiskaavaa sade sai mieleni kaipaamaan kotoisen lämpimiä leivonnaisia, mutta villiyrttihaasteeni kummitteli mielessäni. Jotain oli keksittävä, ja mielellään muutakin kuin yrttihauduketta. Apu löytyi asuntomme kaikilla pinnoilla kuivuvista vadelmanlehdistä (sori kämppis), joita heiteltiin sekä leivonnaisiin että teehen!

Hiostus

Lehtien hiostus saa kasvin aromit entistä paremmin esiin. Lehtiä hierotaan ensin käsissä ja ne pannaan suljettuun lasipurkkiin 1-2 päivän ajaksi pimeään. Lehdet levitetään fermentoinnin jälkeen kuivumaan esim. uunipelleille, jotta ne eivät homehdu. Käytä lehdet haudukkeeseen tai vaikka leivonnaisten mausteena.

Kokeile esimerkiksi näitä:

Vadelmaskonssit

4 dl kaurajauhoja

2 dl mantelimaitoa

1 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

1 kananmuna

60 g voita

1 dl intiaanisokeria

1 dl vadelmia (tuore tai pakaste)

kuivattuja vadelmanlehtiä

(aitovaniljaa)

Sekoita kuivat aineet kulhossa (jauhot, leivinjauhe, sooda, sokeri, vanilja) ja nypi sekaan kylmä voi. Murustele sekaan kuivattuja vadelmanlehtiä. Vatkaa maito ja kananmuna sekaisin ja pyöräytä nopeasti jauhojen sekaan. Taittele joukkoon vadelmat ja muotoile kiekoksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Leikkaa kiekko kuuteen tai kahdeksaan osaan ja paista 220°C noin 10 minuuttia. Tarjoile hieman jäähtyneenä vadelmanlehtiteen kanssa.

Olen koko illan toistellut miten 'rustiikki' skonssi tuli, mutta kyllä tästä on jo puolet kadonnut ja seuraavaksi testaamme miten hyvin tämä solahtaa alas samppanjan kanssa. Aika hyvin, veikkaan minä.

 

Share

Ladataan...
Kalaonnea

Nyt päästään asiaan! Kokeilin tänään ihkaensimmäistä kertaa kasteisten ruohokenttien kaunokkia, poimulehteä. Hiirenhelmanakin tunnetussa kasvissa on pienet laskostuvat lehdet ja pehmeä maku. Tätä poimiessani mietin, miksi ostaa kesällä salaattivihanneksia, kun pihamaalla kasvaa suunnilleen samaa tavaraa olevia ihanuuksia. Aloitin kokeilun kuitenkin aika kevyesti testaamalla poimulehteä perunan seurana sosekeitossa. Pyöristin keiton tällä kertaa kermalla, mutta ranskalaisen crème Ninon hernesosekeiton tapaan myös kuohu- tai valkoviini tasapainottaisi varmasti keiton herkkää makua. Päälle paistoin muutama siivun halloumijuustoa, vaikka oli minulla paketti luomupekoniakin kaapissa varalla...

Pehmeä poimulehtikeitto (2 annosta)

4 perunaa

2-3 dl tuoreita poimulehtiä

1/2 luomu kasvisliemikuutio

1 dl kermaa

kirnuvoita

pippuria 

siankärsämöä, lipstikkaa, ruohosipulia etc.

Keitä perunat kypsiksi kasvisliemellä maustetussa vedessä, lisää poimulehdet aivan loppuvaiheessa. Sekoita sileäksi tehosekoittimessa, lisää kerma ja voi. Mausta mieleisilläsi yrteillä, villeillä tai kesyillä. 

Superhelppoa ja herkkua! Aika hienostuneen kuuloinen kesäaterian aloitus tai kevyt lounas, vai mitä tuumaatte? Oletteko jo kokeilleet poimulehteä vaikkapa salaateissa?

Pehmeitä päiviä ja keveitä mieliä, bisous!

 

Share

Ladataan...
Kalaonnea

Nyt täytyy varmaan puolustautua heti alkuun, sillä tiedän, mitä ajattelette: "Plääääh, mikäs villivihannes se herukka muka on!" No ei mikään kummoinen villityyppi, mutta aivan mahtava tapaus kaikin muin puolin ja helposti pihapiiristä tai ainakin lähiseudulta löytyvä kasvi. Jokainen osaa marjastaa puutarhan puskilla sekä pakastealtailla, ovathan musta- ja punaherukat edullisimpia pakastemarjoja. Olen kuitenkin tehnyt suuren löydöksen herukkarintamalla, ja toivon, että kuuntelette.

Lueskelin maalla villirehuihin hurahdellessani 80-luvulla julkaistua luonnonkasviopasta, joka ylisti eräässä luvussa punaherukan lehtiä. Mustaherukan lehdet olivat minulle jo entuudestaan tuttuja haudukkeissa ja kesäjuomissa, mutta lukemani opus hehkutti punaherukan lehtiä ylivoimaiseksi C-vitamiinin lähteeksi. Yhden kourallisen lehtiä julistettiin sisältävän ainakin kaksinkerroin C-vitamiinia appelsiinikiloon verrattuna, joten mitäs meikämimmi muuta kuin nuoria lehtiä saksimaan!

Puhtaat punaherukan lehdet voi kuivata teeksi, mutta minä heittelin saaliini tuoreeltaan aamusmoothien joukkoon- pakastettujen mustaherukoiden kanssa, kuinkas muuten. Tälläisen paukun luulisi takaavan päivän C-vitamiiniannoksen, eikä muunmaalaisten superfoodien liruttelusta sekaan tarvitsen murehtia!

Tuplaherukka smoothie

1 banaani

2 dl mustaherukoita

1 dl punaherukanlehtiä

mantelimaitoa

Kaikki ainekset surrataan sileäksi tehosekottimessa ja nautitaan valtava virne kasvoilla, kyllä te varmaan nää jutut osaatte.

Oli muutte piriiiiistävä setti, tämän jälkeen pieni aamuvilli oli taattu, unisimmatkin silmät pysyvät auki ja boogie on mitä menevin!

Raikasta ja reipasta tiistaita kamut!  ♥

Share

Pages