Käytävällä taaksepäin, pysäkillä uusia matkustajia!
Puupäätarhuri kävi puutarhalla ja tuli kotiin auton etu- ja takapenkki täynnä ruokaa. Kokkaamaan pääsee tosin vasta joskus kuukauden tai kahden päästä, mutta ruokaa se on tulevakin ruoka: ravintokasvin taimen ostaminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Pitää vaan katsoa, ettei sijoita ropojaan roskapankkiin vaan koronkasvatussuhde luodaan sellaiseen toimivaan ja hyvään laitokseen. Minun pankkini on tällainen:
Tässä kymmenen elämänkoulun neuvomaa istutusvinkkiä niille, jotka pohtivat tomaattien kotikasvatuskokeilun aloittamista.
1. Tomaatit tarvitsevat ilmavan kasvualustan ja paljon ravintoa kasvamiseen. Ravinnonsaannista voi huolehtia lisäämällä tomaattien kaipaamia ravinteita kasteluveteen, sekoittamalla ne kasvualustaan tai tekemällä lannokevaraston kasvin viereen. Ostoravinteissa pitää huolehtia, että tomaatti saa voimaa hedelmien tekoon, ei pelkkään lehden pukkaamiseen. Tarkista siis ravinnepurkin kyljestä, mille kasveille se on tarkoitettu! Varastolannoitus kannattaa tehdä kanankakkarakeilla: noin kourallinen rakeita piilotetaan kymmenen sentin päähän kasvista ja peitellään mullalla. Uuden varaston voi tehdä kasvukauden puolivälin jälkeen.
Tänä vuonna päätin kokeilla oman kasvualustan tekoa. Sekoitin noin 60 litraa kaupan puutarhamultaa, 20 litraa hyvin palanutta hevosenlantaa (multaa) ja pari desiä munankuorijauhetta keskenään. Tomaattini kuuluvat siis siihen onnelliseen porukkaan, joka pääsee testaamaan sitä, miten munankuorijauhe vaikuttaa kasvamiseen. Lisäravinteita annan myöhemmin kesällä, mikäli tuntuu, että siihen on tarvetta.
2. Mikäli ostaa taimet valmiina, kannattaa tehdä vertailuita ja ottaa parhaat päältä. Tällä viikolla Plantagen myi parikymmensenttisiä tomaatintaimia viiden euron hintaan, sen sijaan paikallinen Viherlandiamme myi itse kasvattamiaan, tanakoita seitsenkymmensenttisiä taimia puoli euroa edullisemmin. Myös valikoima oli aivan eri luokkaa tuolla kunnon taimistolla ja taimien yhteydessä oli loistavat lajike-esittelyt. Osa taimista oli jo raakilevaiheessa, osa näytti vasta nuppujaan mutta kasvutahti oli hyvä. Ne kalliimmat taimet sen sijaan olivat vielä täysin vailla tulevan sadon vinkkejä.
3. Monilta taimistoilta saa kuitin, jossa näkyy selkeästi se, mitä tuli ostettua. Säästän aina nuo hyvät kuitit, jotta voin jälkikäteen palata siihen, mikä sen tomaattilajikkeen nimi nyt olikaan. Lisäksi, jos ruukussa on erillinen nimike tarra, se kannattaa joko liimata varsinaisen istutusastian kylkeen tai jos esteettistä silmää kovasti kirvelee, tallettaa kameralle tai laatikkoon varmaan säilöön.
4. Tomaatti istutetaan aiempaa syvempään, sillä varsi tekee uusia juuria; yläkuvassa nuo varresta lähtevät valkoiset karvat ovat juuri niitä. Sitä paitsi liian pitkä varsi on vain tiellä matalassa majassa. Mikäli taimet on kasvattanut itse ja ne ovat venyneet hennoiksihonkkeleiksi ikkunalla, taimen voi laittaa mainiosti kenolleen astian pohjalle (latvan pitää toki jäädä pinnalle). Tanakatkin taimet kannattaa upottaa niin syvälle kuin mitä istutusastia antaa myöden. Tällä kertaa minun taimieni juuripaakku sai reilun viisisenttisen peiton voimamullasta, minkä alla on hyvä kasvatella lisää juuria.
5. Tomaatti hyötyy samettikukan ja basilikan läsnäolosta, istutankin niitä aina tomaatin kaveriksi. Kuvassa on muutaman viikon ikäisiä samettiruusuja, jotka laitoin itse esikasvamaan ikkunalle toukokuun alussa. Samettikukan voi kylvää myös suoraan siemenestä tomaattiruukkuun tai ostaa tusinakennossa kaupasta – kasvutahdin toive määrittelee sen, miten kannattaa toimia. Basilikaa olen puolestaan lisännyt kaupan vihannesosaston taimista, mikä on erittäin nopea keino saada edullisesti lisää taimia.
6. Runkotomaatit tarvitsevat tuen. Älä unohda tätä, tai sinulla on pian kaksi tainta yhden sijaan. Uudet juuret kasvavat kyllä katkenneeseenkin latvaan, samoin uusi latva siihen pystyyn jääneeseen osaan, mutta meidän kasvukausi on sen verran lyhyt, että sato voi jäädä vähäiseksi ja raa’aksi. Kasvin tueksi käy keppi tai kaupassa oleva hieno tomaattitukispiraali. Mikäli kasvatuspaikan katto kestää kiinnityksen tai soveltuu siihen muilta osin, voi tomaatintaimen alle pujottaa (synteettisen) langan, joka kierretään taimen varren ympärille ja sidotaan napakasti ylös. Tomaatti ei osaa kiinnittyä tukeen itse, joten kasvattajan pitää huolehtia tästä osuudesta itse.
Ai ai, näiltä taimilta puuttuu vielä tuet mutta lajikenimet on onneksi tallessa astian kyljessä.
Ja basilikaakin on laitettu kasvamaan kaveriksi!
7. Altakasteluruukut ovat ihan must juttu ruukkukasvattelussa. Mitä suurempi astia ja sen tarjoama vesivarasto, sen parempi. Pienimmät käyttämäni tomaattiruukut ovat Orthexin 25 litran ruukkuja, isoimmat julkisiin tiloihin markkinoituja noin 70 litran vetoisia laareja. Suuriin astioihin voi mainiosti istuttaa 2-3 tainta, jotkut hurjat laittavat neljäkin, mutta silloin kasvitautien vaara on suurempi ja ravinteita pitää muistaa antaa reiluummin. Pienempään pönttöön riittää yksi taimi.
8. Ruukkujen kasteluaukot pitää muistaa kääntää heti istutusvaiheessa kastelusuuntaan, niin ei vahingossa napsauta kasvia poikki niiden äärellä puuhastellessa. Katso lisäksi kohta 6.
9. Tarvittaessa altakastelujärjestelmän voi väsätä itse korkeaan reiättömään astiaan lecasoran, harson ja kasteluputken avulla. Pohjaton pullokin sopii vedenjohtimeksi, mikäli sopivaa putkea ei ole tarjolla. Voipa pullolla korvata hukkuneen tai rikkoutuneen putken kaupan valmiiseen järjestelmäänkin, puolen litran pullo sopii 25-litraiseen ja sitä pienempään Orthexin astiaan.
10. Mikäli tomaatti on runkomallinen, se kasvatetaan yhden päärungon kasviksi. Pensastaviin lajeihin saa kasvaa monta haaraa. Tomaatilla jokaisesta oksahangasta tahtoo tulla uusi runkohaara eli varas, jotka tulee poistaa, mikäli haluaa saada satoa. Mitä pienempiä nämä varkaat ovat, sen helpompi tuo poisto on. Yleensä varas irtoaa napsauttamalla se sormella poikki, mutta välillä varkaan kehityttyä paksuksi, toimenpiteeseen tarvitaan järeämpää välinettä kuten veistä. Koska kasvukausi on meillä lyhyt, pitää myös latva malttaa katkaista kasvatuspaikasta ja ajankohdasta riippuen muutaman tai viimeistään seitsemän raakiletertun takaa. Mutta siihen (ja lehtien karsimiseen) on näin alkukasvukaudesta onneksi vielä pitkä matka!
+1. Oletko kuullut tomaatin varttamisesta? Entäpä kokeillut sitä? Kuulisin ERITTÄIN mielelläni kokemuksia aiheesta!