Ladataan...

 

Muistan että vielä muutamia vuosia sitten parsakausi pääsi aina yllättämään. Kokkasin pari kertaa jotain yksinkertaista ja sitten hups, paras aika olikin jo ohi.

No, enää tätä ongelmaa ei ole. Tänä keväänä on tullut tehtyä jo parsapiirakkaa, -risottoa, -pastaa ja -salaattia (tulossa blogiin pian!) Ensin on vuorossa kuitenkin superhelppo parsapasta ja vinkki parsaruoille sopivasta viinistä.

Parsapastaan ei tarvita mitään ihmeellisiä raaka-aineita, vaan parsa pääsee loistamaan. Mutta kun resepti on yksinkertainen, raaka-aineiden laadun tärkeys korostuu. Valitse siis parsan kaveriksi laadukasta pastaa ja juustoa sekä luomusitruunaa.

Pastan seuraksi sopii esimerkiksi ranskalaisen Doppf & Irion -viinitalon Muscat-rypäleistä tehty Cuvée René Doppf-valkoviini*, jota suositellaan erityisesti parsaruokien kanssa. Itse pidän Muscatin makeasta ja miedosti hapokkaasta mausta muutenkin, ja se viini täydensi hyvin parsan makua.

 

PARSAPASTA (KAHDELLE)

  • 140 g pastaa (itse käytin Rummon penneä)
  • 1 nippu vihreää parsaa
  • 1/4 luomusitruunan mehu ja kuori raastettuna
  • 1–2 dl juustoraastetta (esimerkiksi Valion Mustaleima sopii hyvin)
  • 1/2 ruukkua basilikaa
  • Suolaa, mustapippuria


Laita pastavesi kiehumaan ja mausta se suolalla. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan al denteksi.

Poista parsojen puumainen tyvi taivuttamalla parsan vartta loppuosasta: varsi napsahtaa itsestään oikeasta kohdasta poikki. Pese parsat ja pilko ne paloiksi. Paista pannulla voissa kypsiksi.

Kaada pastakattilasta enin keitinvesi pois, mutta jätä pohjalle vajaa puoli desiä vettä. Lisää kattilaan parsat, juustoraaste, sitruunan kuori ja mehu. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku ja lisää tarpeen mukaan sitruunaa ja mausteita.

Annostele pasta lautasille, revi päälle tuoretta basilikaa ja tarjoile heti. Halutessasi voit ripotella päälle myös lisää juustoraastetta.

*Viini saatu blogin kautta. 

Ladataan...

 

Porkkanakakkupuuro, korvapuustivohvelit, laskiaspullakakku, bataattihummus. Siinä muutamia nerokkaita yhdistelmiä, joissa tutut ruoat muuttuvat uuden muodon myötä ihan eri tavalla kiinnostaviksi.

Entä miltä kuulostaisi perunamuusikulho? Idea tuli mieleeni yhtenä päivänä, kun työpaikan ruokalassa oli tarjolla tuota suosikkiruokaani.

Tässä reseptissä klassinen perunamuusin ja lohen yhdistelmä ui uuteen muotoon – kulhoon. Maku viimeistellään perinteisestikin kalan ja perunan seurassa viihtyvillä hölskykurkuilla, kapriksilla ja kermaviilikastikkeella, joka on tosin maultaan vähemmän perinteinen. Maustoin sen nimittäin nestemäisellä savuaromilla mm. SicaPellessä ja Emossa kokanneen Benjamin Frostellin reseptin mukaan. Voi olla, että oma perunamuusirakkauteni vaikuttaa asiaan, mutta lopputulos oli mielestäni ihan superherkullinen.

Ruoan tekeminen ja kuvaaminen oli tällä kertaa erityisen kivaa, sillä sain seurakseni ja mentorikseni ihanan Vaimomatskuu-Juulian. Kiitos seurasta ja huippuvinkeistä ruokakuvien ottamiseen ♥

 

 

MUUSIKULHO (KAHDELLE)

Perunamuusi

  • 2 isoa perunaa
  • ½ dl maitoa
  • 2 rkl voita
  • Suolaa

Hölskykurkut

  • 2 pienehköä avomaan kurkkua
  • N. 1 rkl vaaleaa viinietikkaa
  • Suolaa, sokeria
  • 0,5 dl silputtua tilliä

Savunmakuinen kermaviilikastike

  • 1 prk kermaviiliä
  • 1–2 tl nestemäistä savuaromia
  • 2 rkl silputtua tilliä
  • Kapriksia

Lisäksi

  • 350 g lohta
  • 1–2 rkl kapriksia

Kuori ja pilko perunat. Keitä suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja vatkaa perunat sähkövatkaimella muusiksi. Lisää pehmeä voi sekä lämmitetty maito ja vatkaa kuohkeaksi.

Perunoiden kiehuessa voit valmistaa hölskykurkut ja kermaviilikastikkeen. Höylää kurkut juustohöylällä viipaleiksi. Pane kurkut kannelliseen astiaan, lisää etikka, tilli, suola ja sokeri. Maista ja lisää tarvittaessa lisää etikkaa tai mausteita. Sulje kansi ja ravistele ainekset sekaisin. Sekoita kermaviilin joukkoon savuaromi ja silputtu tilli. Sekoita ja koristele tillisilpulla sekä kapriksilla.

Paista viimeiseksi lohi. Leikkaa kala ensin pitkittäin kahteen osaan ja paista pannulla voissa nahkapuoli alaspäin. Jos haluat sisältä vielä hieman raaempaa lohta, paista kalaa nahkapuoli alaspäin, kunnes se on kypsynyt noin puoliväliin. Käännä sitten palat toisinpäin ja paista vielä hetki. Paista nopeasti myös sivupuoliin kaunis paistopinta. Mausta suolalla, poista nahka ja leikkaa palat vielä kahteen tai useampaan osaan, jotta ne mahtuvat kulhoon.

Kokoa lopuksi kulhot: lusikoi perunamuusia alimmaiseksi, asettele päälle lohet ja hölskykurkut. Lusikoi päälle kermaviilikastiketta, kapriksia ja tillisilppua. Mausta mustapippurilla ja halutessasi ripauksella suolaa.

Share

Ladataan...

 

Olen asunut viimeiset reilu puoli vuotta pitkästä aikaa yksin. Yksi asia, joka on selvästi erilaista jonkun kanssa yhdessä asumiseen verrattuna, on arkiruoanlaitto. Koko ajan saa nimittäin olla keksimässä käyttöä jääkaappiin kertyneille tähteille.

Syönkin nykyään enimmäkseen erilaisia nopeasti valmistuvia ruokia, joihin voi upottaa monenlaisia raaka-aineita. Keittiössä syntyy siis salaatteja, kulhoja, tacoja ja näitä tortillaletuista valmistuvia pizza biancoja.

Pizzojen täytteinä voisi käyttää oikeastaan mitä vain, mutta omat suosikkini ovat mandoliinilla ohueksi siivutettu peruna ja säilykeartisokka. Sinihomejuusto sopii niiden seuraan loistavasti, mutta myös kylmäsavulohi on hyvä vaihtoehto.

Aikaisemmin olen käyttänyt pohjalla tuhtia creme fraichea, mutta viime viikonloppuna testasin Valion uutta lämmitystä kestävää ruokarahkaa, jossa on täyteläinen rakenne, mutta rasvaa vain 4 %. Toimi hyvin ja sitä käyttämällä näistä pizzoista tulee ihan hyvällä omatunnolla syötävää arkiruokaa. Viikonloppuversioon voi sitten tehdä ranskankermaan ja sipaista vielä lisänokareen pizzojen päälle – sillä hyväähän se on.

 
Pikaiset pizza biancot (kahdelle)

Huom! Täytteiden raaka-ainemäärät ovat suuntaa-antavia.

  • 6 kpl tortillalettuja (itse käytän Nuevo Progreson gluteenittomia maissitortilloja)
  • 4-5 rkl ruokarahkaa tai creme fraichea
  • 1,5 pienehköä perunaa
  • 3-4 säilykeartisokkaa (veteen tai öljyyn säilöttyä)
  • Pieni pala sinihomejuustoa  
  • Kourallinen tuoretta basilikaa
  • Suolaa
  • Mustapippuria

Aseta uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Pese perunat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla tai juustohöylällä. Pilko artisokat pieniksi paloiksi.

Levitä ensin ruokarahka tai creme fraiche tortillaletuille. Asettele perunat ja artisokat kerman tai rahkan päälle, älä kovin päällekkäin. Murenna vielä sinihomejuusto pizzojen päälle ja paista leivinpaperilla päällystetyllä uunipellillä 15–20 min eli kunnes perunat ovat pehmenneet.

Revi lopuksi pizzojen päälle tuoretta basilikaa, rouhi myllystä mustapippuria ja mausta halutessasi ripauksella suolaa. Kolmesta pizzasta ei tule vielä ähky, joten jos haluat täyttävämmän aterian, syö pizzat salaatin kanssa.

Share

Pages