Ladataan...

 

Viikonloppureissu Tampereelle on ollut ajatuksissa hetken, mutta jäänyt aina tekemättä. Tänä kesänä oli hyvä syy, Ron Mueckin ihmisveistokset Sara Hildénin taidemuseossa. Pieni, mutta todella mieleenpainuva näyttely, kannattaa ehdottomasti käydä! Tietenkin myös Tampereen ruokaskene kiinnosti, etenkin Kauppahallin ranskalainen Neljä vuodenaikaa -ravintola, josta olen kuullut hyvää jo monta vuotta.

Kauppahalli olikin ihan ehdoton suosikkini Tampereen ruokatarjonnasta. Hallissa oltiin onnistuttu yhdistämään hienosti (ja Helsinkiä paremmin) myyntikojut, ravintolat ja kahvilat saman katon alle. Halli oli itsessäänkin supernätti pastellisävyisine myyntikojuineen. Söin Neljän vuodenajan kehutun bouillabaissen ja Tomi nappasi viereisestä kojusta aasialaisen hodarin. Huippuhyviä ja täyttäviä molemmat.

 


Tampere tunnetaan wingseista ja mustamakkarasta, mutta munkit taitavat olla tosi kova juttu niiden ohella. Parhaat saa tunnetusti Pyynikin näköalatornin kahvilasta, jossa munkkijono ulottuikin sunnuntaina reippaasti ulos asti. Mutta kannatti odottaa, munkki oli ihanan pehmeä, sokerinen ja vielä vähän lämminkin. Jos Pyynikille ei ehdi, samoja munkkeja saa myös Keskustorilta torilta Pyynikin kahvilasta. Lisäksi maistoin kaupungin parhaaksi mainostettuja munkkeja Laukontorilla, oikein hyviä nekin.

 



Lauantain illallispaikaksi valitsimme serkkuni suosituksesta Pikkubistro Kattilan. Sisustus oli vähän överi, mutta muuten paikan tunnelma oli mukava ja kiireetön. Palvelu oli kuitenkin nopeaa, eikä ruokiakaan tarvinnut odotella kauaa. Tilasin itse kesäisen ja herkullisen annoksen Pyhäjärven kuhaa perunoilla, tilli-kukkakaalipyreellä ja kevätsipuli-voikastikkeella. Tomi otti vegeleivän papupihvillä. Muuten oikein hyvä annos, mutta itse pihvi oli paistettu turhan kuivaksi.

 


Jälkikäteen vähän harmitti, että onnistuin jotenkin ravintoloita miettiessäni aivan unohtamaan Taste of Helsingissäkin olleen Hella & Huoneen – mutta jääpähän jotain seuraavankin kertaan!

Share

Ladataan...

 

Pitkästä aikaa reseptipostaus! Kesällä on kyllä tullut tehtyä ruokaa ja nautittua kaikista ihanista tuoreista herkuista, mutta samalla kesäruoka on ollut niin yksinkertaista, ettei siitä ole oikein ollut blogipostauksen aiheeksi.

Mutta on jotain uuttakin tullut kokeiltua. Yksi tämän kesän ihastuksistani on uunissa tai grillissä paahdetut retiisit. Retiisi kuului pitkään kasviksiin, joista en oikein välittänyt. Maistettuani sitä muutama kesä sitten Berliinissä ohueksi siivutettuna leivän päällä, aloin kuitenkin arvostamaan tuota rapsakkaa punaista palleroa.

Sellaisenaankin hyvä retiisi muuttuu kuitenkin entistä herkullisemmaksi, kun sen paistaa tai paahtaa pehmeäksi. Tällä kertaa nakkasin retiisit salaattiin, johon tuli lisäksi manteleita, halloumia, lehtisalaattia ja paistettuja retiisin naatteja. Retiisin naatithan kannattaa ehdottomasti hyödyntää, eikä heittää biojätteeseen. Naatit kuitenkin nuupahtavat jääkaapissa nopeasti, eli ne on hyvä käyttää mahdollisimman nopeasti.

Onko siellä ruudun toisella puolella muita, jotka ovat löytäneet retiisin vasta viime vuosina? Entä oletteko kokeilleet kypsentämistä?

 
Retiisisalaatti pannulla (kahdelle)
  • 300 g retiisejä naatteineen
  • 1 pkt halloumia
  • Pari kourallista haluamaasi lehtisalaattia
  • 2 rkl manteleita

Paistamiseen

  • Voita
  • Hunajaa
  • Valkoviinietikkaa

Viimeistelyyn

  • Oliiviöljyä
  • Tummaa balsamicokastiketta
  • (tuoretta minttua)


Irrota retiisit naateista ja leikkaa päädyt pois, huuhtele ja puolita.

Paista retiisejä voissa pannulla muutaman minuutin ajan. Lisää sitten hunaja ja mantelit mukaan.

Sillä aikaa kun retiisit paistuvat, irrota retiisin naateista isoimmat lehtiruodit, huuhdo ja kuivaa lehdet. Puolita ja paloittele halloumi.

Kun retiisit ovat olleet pannulla n. 10 minuuttia, lisää naatit mukaan ja paista, kunnes ne ovat pehmenneet. Siirrä pannun sisältö lautasille.

Paista halloumi pinnalta ruskeaksi. Lisää lautaselle lehtisalaatti ja halloumit. Mausta öljyllä, tummalla balsamicokastikkeella (viikunalla maustettu toimii erityisen hyvin!) ja halutessasi tuoreilla mintunlehdillä.

Share

Ladataan...

 

En tehnyt meidän toukokuun Lontoon reissulle juuri mitään ruokaan liittyviä suunnitelmia, mutta yksi ravintola oli must see -listalla: Sketch. Toisin kuin yleensä, tällä kertaa vierailuin syynä ei ollut ensisijaisesti ruoka vaan sisustus. Kun näin nämä kuvat Visual Diary -blogissa toissa keväänä, tuntui ihan uskomattomalta, että näin taianomainen paikka voi olla olemassakaan!

Sketchissä on neljä salia, mutta upein niistä on ehdottomasti vaaleanpunainen Pinterest-unelma The Gallery. Tärkeä osa sisustusta ovat brittiläistaiteilija David Shrigleyn mustavalkoiset työt. Shrigleyn kädenjälki ulottuu myös söpöihin astioihin, joita saisi ostaa ravintolasta mukaankin.

 

 

Me kävimme kuitenkin ihan vain kahvilla ja kakulla ravintolan puutarhateemaisessa The Glade -salissa. Hinnathan ovat Lontoossa tunnetusti aina korkeat, mutta sketch menee vielä vähän yli niistäkin.Vaaleanpunaista salia pääsi kuitenkin ihastelemaan matkalla vessoihin, jotka olivat nekin futuristiselta sisustukseltaan ihan omaa luokkaansa.

Sketch löytyy Mayfairista Conduit Streetiltä, joten se on mainio taukopaikka Oxford Street -shoppailun välissä. Kakut, kahvit ja cocktailit (yksi sellainenkin tilattiin meidän pöytään) olivat tosi hyviä. Söin itse taivaallisen vadelmatarteletin ja Lontoossa hypetetyn flat white -kahvin, joka on siis pieni latte ohuella maitovaahtokerroksella. Toisaalta jos punnan kurssi pysyy nykyisellä tasolla, ensi kerralla voisi harkita myös illallista vaaleanpunaisessa salissa – Ida oli käynyt siellä syömässä ja kehui ruokaa huippuhyväksi.
 

Share

Pages