Ladataan...

Parasta. Tuorepuuroa. Ikinä. Siinä tiivistettynä ajatukseni, kun lusikoin tätä ihanaa, suklaavanukkaalta maistuvaa herkkua suuhuni.

Olen syönyt erilaisia tuorepuuroja jo monta vuotta ja suklaa kaikissa muodoissaan kuuluu ehdottomasti lempiherkkuihini. Siitä huolimatta kokeilin suklaista tuorepuuroa vasta nyt. Ja vitsit, kokeilen varmasti uudestaankin. Mieluiten vaikka joka viikko.

Söin hyvällä ruokahalulla koko kulhollisen itsekseni (ja enemmänkin olisi varmasti mennyt), osana muuta aamu- tai iltapalaa tästä täyttävästä puurosta riittää varmasti toisellekin syöjälle. 

Jos haluat puurosta vielä ruokaisamman, voit lisätä mukaan myös pari ruokalusikallista vaniljanmakuista heraproteiinia, kuten The Body Coachin alkuperäisessä reseptissä

 

Suklaa-banaanituorepuuro (1–2 annosta)

  • 2,5 kauramaitoa
  • 2/3 ylikypsää banaania (säästä loput koristeluun)
  • 1/2 rkl tummaa kaakaojauhetta
  • 1,5 dl kaurahiutaleita

Soseuta banaani, kauramaito ja kaakaojauhe sauvasekoittimella. Sekoita kaurahiutaleet mukaan ja anna turvota jääkaapissa yön yli. Koristele valmis annos banaaniviipaleilla ja halutessasi kaakaojauheella.

Share

Ladataan...

Toissa lauantaina pääsin nauttimaan 5/5-ravintolakokemuksesta Turussa, kasvisruokaa tarjoilevassa KUORI-ravintolassa

Syön suhteellisen usein ravintoloissa ja olen melkein aina todella tyytyväinen asiakas. Harvoin tulee kuitenkaan vastaan sellaisia paikkoja, jotka iskevät aivan täysillä omiin mieltymyksiin. Parin viime vuoden aikana tällaisia kokemuksia ovat tarjonneet Suomessa Kamome (ennen omistajanvaihdosta), Ragu ja BasBas viinibaareineen.

Olin kuullut ravintolasta vasta pari viikkoa aikaisemmin, kun omistajat vastasivat osuvasti Savoyn Kari Aihisen höpinöihin naisista ravintola-alalla. KUORI on kuitenkin jo ehtinyt valloittaa monen muun sydämen mua ennen: Facebookin, TripAdvisorin ja Foursquaren TableOnlinen arvostelut ovat kaikki melkein viittä tähteä. 

KUORI teki vaikutuksen jo heti sisään astuessamme. Sisustus oli samaan aikaan sopivan tyylikäs ja rento, ajankohtainen olematta kuitenkaan överitrendikäs. Palvelu oli lämmintä ja ystävällistä alusta alkaen ja ruokalistalta olisimme halunneet tilata ihan kaikki annokset. Muuten olisimme varmaan ottaneet Kuoren seitsemän ruokalajin maistelumenun, mutta parin tunnin päästä lähtevä bussi ja täyttävä lounas ohjasivat yksittäisten annosten tilaamiseen, joita suositeltiin otettavaksi 2–3 jokaiselle ruokailijalle. Me otimme 2,5, joka oli juuri sopiva määrä. Viinien, alkudrinkkien ja yhden jälkkärin kanssa neljän hengen illallisen loppulasku oli 190 euroa, eli todella kohtuullinen.

Baby dragon bowl eli parsakaalia ja avokadoa aasialaiseen tyyliin

Seitan laab eli seitania, chilimajoneesia, avokadoa ja riisikeksiä sydänsalaatinlehdellä

sekä

Red porridge eli luomuspelttiä, punajuurta, vuohenjuustoa paahdettua pähkinää ja mustakaalisipsiä

Golden buns eli höyrytetyt kurkumaleipäset kahdella täytteellä: nyhtökaura & kurpitsa ja paneroitu soija & pikkelöidyt kasvikset

120 min celeriac eli suolakuoressa kypsennettyä juuriselleriä, creme fraichea, hunajaa ja timjamisuolaa

Green leaf eli mustakaaliräiskäle, suppilovahveroita, sipuli-sienivaahtoa ja suolaheinää

Listalla näkyivät vahvasti sekä skandinaaviset että aasialaiset maut. Me tilasimme pöytään molempia. Vaikka etenkin aasialaishenkisissä annoksissa mausteita oli käytetty runsaasti, raaka-aineiden omat maut ja rakenne pääsivät hyvin esiin. Kuten kasvisravintolalta saattaa odottaakkin, kaikkien kasvisten kypsyysaste oli juuri sopiva, optimaalisen pehmeä tai rapsakka annoksesta riippuen. Myös eri ainesosat olivat annoksissa hyvin tasapainossa ja tukivat toisiaan.

Omiksi suosikeiksini nousivat golden bunit paneroidulla soijalla ja pikkelöidyillä vihanneksilla, paksoita, siitakesieniä ja cashew-pähkinöitä yhdistänyt Bok choy -annos ja Baby dragon bowl parsakaalista ja avokadosta. Myös suolakuoressa kypsennetty juuriselleri creme fraichen ja hunajan kanssa oli ihanaa, mutta annoksen mietoja makuvivahteita oli vaikea erottaa alkuun syömäni aasialaisen ja tulisen Baby dragon bowlin jälkeen. Tämä yksityiskohta oli mielestäni illan ainoa heikkous, ja sekin olisi korjaantunut päinvastaisella tarjoilujärjestyksellä. 

Ruokien lisäksi KUORI vakuutti cocktaileillaan, joista testasimme päärynää, agavelikööriä, basilikaa ja minttua yhdistäneen That Greenin, piscolta, ananakselta ja limeltä maistuvan Pisco Discon ja gini-karhuvatukkadrinkin Merry Berryn.

En ollut meidän neljän hengen seurueesta ainoa, joka ihastui ravintolaan. Illallisen jälkeen mietimme kaikki samaa: milloin tehdään seuraava reissu Turkuun?

Share

Ladataan...

Tällä hetkellä kiinnostaa: curryt. Lämmintä, lohduttavaa ja loputtomasti muokkausmahdollisuuksia niin raaka-aineiden kuin reseptin monimutkaisuuden kanssa. Itse suosin tietenkin niitä yksinkertaisia ja nopeita.

Sukelsin viime perjantaina kampaajan tuolissa istuessani curryreseptien maailmaan ja löysin BBC Good Foodin one-pot-curryn perunoista ja herkkusienistä. Halusin curryyn vähän enemmän väriä ja makeutta, joten vaihdoin perunan bataattiin. Jouduin myös luopumaan one-pot-ajattelusta kesken reseptin, kun paistinpannulta loppui tila. Lopputuloksena oli kuitenkin yksi parhaista tekemistäni curryista, joten ei haitannut yhtään. Söin curryn tällä kertaa ihan sellaisenaan, mutta tämän kylkeen sopisi hyvin riisi tai kvinoa. Silloin ruoasta myös riittää neljälle.

P.S. Olen vaikka kuinka kauan miettinyt, että pitäisi hankkia musta kuvausalusta. Vähän ennen näiden kuvien ottamista tajusin, että mullahan on jo sellainen: IKEAn Pax-kaapin ylimääräinen hylly. Jatkossa täällä tulee siis varmasti näkymään enemmänkin tällaista tummaa värimaailmaa.

Superhyvä vegaaninen kasviscurry (3–4 annosta)
  • 1/2 (n. 200g) pienestä bataatista
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 pieni (n. 250 g) munakoiso
  • 200g herkkusieniä
  • N. 2 rkl punaista currytahnaa
  • 1,5 tl ras el hanout -mausteseosta tai esim. inkivääriä, korianteria, juustokuminaa ja kanelia
  • 400 ml (vähärasvaista) kookosmaitoa
  • 150 ml kasvislientä
  • 1/4 limeä
  • Ripaus suolaa ja sokeria
  • Tuoretta tai pakastettua korianteria

Kuutioi bataatti ja pilko valkosipuli. Paista pannulla öljyssä reilu 5 minuuttia kunnes bataatin pinta hieman pehmenee.

Bataatin paistuessa kuutioi munakoiso ja pilko sienet neljään osaan. Lisää munakoiso pannulle ja paista vielä 5 min lisää. Sekoita loppuvaiheessa currytahna ja mausteet joukkoon ja paistele hetki.

Siirrä munakoisot ja bataatit kattilaan ja lisää sekä kasvisliemi että kookosmaito mukaan. Paista sienet pannulla ruskeiksi sillä aikaa kun munakoisot ja bataatit kiehuivat hiljalleen kannen alla. Lisää kypsät sienet kattilaan, mausta ripauksella suolaa ja sokeria ja anna hautua kannen alla vielä 10 min.

Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Purista lopuksi mukaan 1/4 limen mehu. Ripottele pinnalle tuoretta tai pakastettua korianteria.

Share

Pages