Ladataan...

 

Kun olin vielä töissä Punavuoressa, kävimme toisinaan lounaalla Kahvila Suomessa. Uunilohen, hernekeiton ja lihapullien äärellä oli aina hauska seurata, miten moni turisti oli taas löytänyt paikalle ravintolassa kuvatun japanilaisen Ruokala Lokki -elokuvan ansiosta.

Tänä keväänä paikasta tuli ihan oikeasti Ruokala Lokki, kun paikka sai uudet omistajat ja nimi muuttui Kamomeksi – joka on tietenkin lokki japaniksi. Samalla ravintolan tyyli ja konsepti uudistuivat. Kamome tarjoilee nyt kotiruoan sijaan hienostuneita japanilais-suomalaisia annoksia. Päivän lounaan saa 15 eurolla ja iltaisin pääruokien hinnat ovat 16–23 euroa.


Kävimme suloisen Idan kanssa syömässä Kamomessa viime viikolla ja olimme molemmat aivan ihastuneita sekä paikkaan etä ruokaan. Otimme alkuun puoliksi parsaa ja kananmunaa sisältävän alkupalan ja pääruoaksi jaoimme pieniä annoksia sisältävän Tsumami-setin, jossa oli mm. onigiri-riisipalleroja, pikkelöityjä vihanneksia ja mustekalaa. En nyt liioittele yhtään, kun sanon että parsa-annos ja tsumamiin kuulunut miso-keitto olivat elämäni parhaita. Kaikissa ruokalajeissa toistui yksinkertaisuus, syvät ja omaperäisen maut sekä huolellinen esillepano. Jälkiruoaksi söimme vielä minikorvapuustit kardemummalla maustetulla ranskankermalla. Oi nam.

Kamome näytti olevan matkailijoiden suosiossa ehkä vielä enemmän kuin ennen, sillä oltiin viime viikon keskiviikkona Idan kanssa ainoat suomea puhuvat asiakkaat. Myös tarjonnan suunnittelussa on selvästi otettu huomioon ravintolan suurin asiakaskunta: ravintolan maistelumenu on noin kymmenen pienen suomalaisen ruokalajin Oishii (japaniksi herkullista) Finland -kokonaisuus, joka tarjoillaan japanilaiseen tyyliin puulaatikosta. Listalla on kuitenkin myös puhtaasti japanilaisia annoksia sekä ruokaa, jossa suomalaista, japanilaista ja eurooppalaista ruokaperinnettä yhdistellään keskenään. Myös meidän paikallisten kannattaa siis ehdottomasti nauttia tästä ravintolahelmestä!

Share

Ladataan...

Kesän paras ruokafestari on taas käynnissä! Vielä huomenna ehtii Taste of Helsinkiin maistelemaan yhdeksän suomalaisen ja yhden virolaisen ravintolan annoksia. Pääsin ilokseni tänä vuonna tekemään pienimuotoista yhteistyötä* tapahtuman kanssa ja otin kyllä siitä kaiken irti. Sateesta ja yhden illan seuralaisen peruuntumisesta huolimatta tein tänä vuonna oman festariennätykseni maistamalla yhtätoista annosta kolmena eri päivänä. Eiköhän näillä jaksa taas ensi vuoteen.


Mutta itse annoksiin! Suusta Suuhun -Alisa hehkutti Bistro O Matin haukiburgeria sen verran paljon, että otin sen heti ensimmäisenä. Ja onneksi otin, sillä pikkuburgerissa oli kaikki kohdallaan: sopivan rapeakuorinen sämpylä, rapeita salaatinlehtiä ja kurkkuviipaleita, mustekalan musteella värjättyä aiolia sekä käsittämättömän pehmeä haukipihvi.


Toinen ensimmäinen päivän annokseni oli Tocan karitsa munakoisolla ja valkosipulilla. Teknisesti onnistunut, mutta silti vähän plaah, etenkin etukäteen maistamiini loheen ja aranciniin verrattuna. Toisaalta olen joka kerta pitänyt Taste of Helsingissä kala-annoksista ja jälkiruoista enemmän kuin liha-annoksista.


Perjantain visiitti meinasi tosiaan melkein peruuntua, kun seuralainen joutui jättämään iltakattauksen väliin PJ Harveyn aikaistuneen keikan takia. Aurinko paistoi kuitenkin sen verran ihanasti ja vatsassa kurni, että pistäydyin töiden jälkeen Kansalaistorilla itsekseni.

En enää malttanut odottaa, vaan suuntasin askeleeni heti tallinnalaisen ravintola Ö:n pisteelle, jälleen Alisan suosituksesta. Ollaan Alisan kanssa molemmat vannoutuneita tartar-faneja ja lähetellään aina toisillemme kuvia syömistämme tartar-annoksista. Kun sain reilu viikko sitten VAHVAN suosituksen Ö:n tartarista, uskalsin jo arvailla että se olisi tämän vuoden lempiannokseni. Oikeassa olin. Suolattua hirvenlihaa, valkosipulikreemiä ja kypsytettyä keltuaista, punajuurijauhetta ja jäkälää…ah. Ehdottomasti elämäni tartar-parhaimmistoa.


Pidin myös Ö:n selleristä kolmella tapaa: suolakuoressa paahdettua juuriselleriä, varsiselleriä suikaleina ja friteerattuja sellerinjuuria aivan huippuhyvällä kastikkeella karamellisoidussa voissa. Tämä kannattaa ottaa ihan ensimmäisten ruokien joukossa, että maut pääsevät kunnolla esiin.

Söin perjantaina vielä Murun kuuluisan risoton, joka oli juuri sitä, mitä risoton pitääkin olla: kermainen rakenne, riisit hieman al dente ja maussa sopiva tasapaino hapokkuuden sekä rasvaisuuden välillä. Takuuvarma valinta, mutta toisaalta vähän yllätyksetön.

Olin ravintolasafarilla kaikista eniten innoissani Tocan arancinista, joten pitihän se maistaa myös festareilla. Rapeakuorinen, sisältä pehmeä ja juustoinen pallero oli juuri niin täydellinen kuin muistinkin.

Söin tänään myös Kolmos3n haukitempuran mummonkurkuilla ja Grönin suolatun porsaan kevätsipulilla, vehnällä ja savustetulla luuydinkastikkeella. Kolmos3n annos oli tosi hyvä yhdistelmä rapeaa tempurapintaa, pehmeää haukea ja makean etikkaisia kurkkuja. Sen sijaan Grönin annos oli meidän makuun aivan liian suolainen, vaikka lihan rakenne olikin mainio.


Jälkkäreistä maistelin Bistro O Matin lehtikuohu-sabayonia, mansikkasalaattia ja lakritsimarenkia sisältävän annoksen, Tocan maitosuklaavanukkaan kaakaocrumblella, minttu-jogurttisorbetilla ja mansikalla sekä Hellan & Huoneen herukkapensaan: herukanlehtivaahtoa, paahdettua valkosuklaata ja hapankermajäätelöä. Suosikkini näistä oli ehdottomasti Tocan annos, huh huh miten hyvää! Se oli myös festareiden vika annokseni – täydellinen päätös tälle ruokaviikonlopulle.

Mites te, olitteko tänä vuonna herkuttelemassa? Mitkä annokset olivat parhaita teidän mielestänne?

* Taste of Helsinki tarjosi pääsylipun ja 10 markkaa annosten maisteluun

Share

Ladataan...

 

Helsinkiin on tänä keväänä avattu niin paljon mielenkiintoisia uusia ravintoloita, että meinaa olla vaikeaa muistaa, missä kaikkialla pitäisikään ja voisikaan vielä käydä. Ruoan ystävälle ongelma on tietty positiivinen, ja huippua on myös, että uusia paikkoja avataan vähän joka puolelle kaupunkia. Viime lauantaina kävimme testaamassa Teurastamon uudistuneen Paleman Tomin synttärilounaalla.

Palema-niminen ravintola on löytynyt Teurastamolta jo pitkään, viimeiset 30 vuotta. Alkuvuodesta paikka sai kuitenkin uudet omistajat Döner Harjun ja Helsingin Makkaratehtaan perustajista. Nyt valoisassa ja tilavassa salissa tarjoillaan lounasta ja illallista melkein koko viikon. Maanantaista keskiviikkoon tarjolla on vain lounas, mutta torstaista lauantaihin ravintola on auki aina iltakymmeneen.

Ainakin lauantaisin sama lista on voimassa koko päivän. Tarjolla oli viittä eri ruokaa, muun muassa pihviä paistinperunoilla, savustettua lohta parsalla sekä Helsingin Makkaratehtaan makkaroita (tietenkin). Alku- ja jälkiruokia oli kumpikin yksi. Hinnat olivat hyvin kohtuulliset: esimerkiksi edullisin pääruoka oli 12 euroa ja alkuruoka 5 euroa.

 

 

Otimme kumpikin paahdettua lohta parsalla ja kananmunakastikkeella. En yleensä ole valkoisen parsan suuri ystävä, mutta Paleman pinnasta ruskeiksi paahdetut parsat maistuivat tosi hyviltä. Loheen oli sujahtanut vähän liikaa suolaa, mutta kananmunakastike tasapainotti sitä sopivasti. Eniten kuitenkin harmitti, että annos oli niin iso, etten jaksanut syödä sitä loppuun. Tällä ruokahalulla niin käy nimittäin tosi harvoin, haha.

Meidän visiitillä Palemassa oli aika hiljaista, joten ehkä ihan kovi ei ole vielä kuullut lauantain aukiolosta. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos haussa on rento ja tasokas ravintola Kallion suunnalta! Uskoisin, että saliin mahtuu isompikin seurue ihan spontaanisti.

 

Share

Pages