Ladataan...

Pohdin tässä yhtenä päivänä uusia tapoja käyttää ikisuosikkiani kylmäsavutofua, ja googlettelu johti Viimeistä murua myöten -blogin herkulliselta kuulostavaan Banh mi -kulhon reseptiin.

Sovelsin reseptiä hieman kaapista löytyvien ainesten mukaan ja jätin esimerkiksi tofun marinoimisen kokonaan väliin. Pienestä oikaisusta huolimatta lopputulos oli superherkullinen ja jopa tofusta tavallisesti vähemmän välittävä ystäväni kehui sitä vuolaasti. Ruoka myös syntyy kiitettävän nopeasti, sillä valmis annos on pöydässä vajaassa puolessa tunnissa.

BanH mi -kulho (kahdelle)

Pikkelöidyt kasvikset

  • 2 porkkanaa
  • 1 kukkakaalin lehdet
  • 15 cm pätkä kurkkua
  • 1 dl riisiviinietikkaa
  • 2 rkl sokeria
  • 2 rkl vettä
  • 1/2 tl suolaa

Maapähkinävoi-srirachamajo

  • N. 2 rkl majoneesia
  • N. 2 rkl sileää maapähkinävoita
  • Maun mukaan srirachaa

Tofu

  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • 1 pkt (300 g) kylmäsavutofua
  • N. 1 rkl soijakastiketta
  • Paistamiseen seesamiöljyä

Riisinuudeli

  • 2 levyä vermisseliä
  • N. 0,5 rkl soijakastiketta
  • Ripaus sokeria
  • Limen mehua

Lisäksi

  • Korianteria
  • Seesaminsiemeniä
  • Limen mehua

Valmista ensin pikkelöidyt kasvikset: lisää viinietikka, sokeri, vesi ja suola kattilaan ja keitä kunnes sokeri on liuonnut. Siirrä sivuun jäähtymään. suikaloi porkkana ja kurkku kuorimaveitsellä, julienneraastimella tai juustohöylällä. Huom! kurkusta ei kannata käyttää vetistä siemenosaa. Pilko kukkakaalin lehdet pieniksi. Kaada liemi kasvisten päälle ja anna maustua ruoanlaiton ajan. Kasvikset voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä.

Valmista maapähkinävoimajo sekoittamalla ainekset keskenään. Voit muuttaa majoneesin ja maapähkinävoin määrää makusi mukaan. Mausta srirachalla niin tuliseksi, kuin haluat.

Hienonna valkosipuli ja kuutioi tofu. Kuumenna pannu ja paista tofut seesamiöljyssä, valkosipulissa ja soijakastikkeessa kullanruskeiksi.

Valmista nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja mausta soijalla, sokerilla ja limen mehulla.

Kokoa annokset lusikoimalla nuudelien päälle tofua, kasviksia ja majoa. Revi päälle tuoretta korianteria ja ripottele halutessasi koristeeksi seesaminsiemeniä. Voit myös puristaa päälle limen mehua.

Share

Ladataan...

Varma merkki syksyn saapumisesta on, kun raikkaiden vihersalaattien sijaan alkaa taas tehdä mieli ruokaisia, lämpimiä salaatteja.

Syyssalaateissani on toistunut jo useamman vuoden ajan sama peruskaava: mausteisia uunissa paahdettuja juureksia, kvinoaa, manteleita, kuivattuja ja karpaloita. Tämän vuoden ensimmäiseen syyssalaattiin päätyi myös toista syyssuosikkia, lehtikaalia, tahinia sekä uusia Mifu-suikaleita, jotka marinoin ja paistoin uunissa Liemessä-Jennin tapaan. Ripottelin päälle myös korianteria, mutta resepti toimii aivan hyvin ilmankin.

Muutenkin aineksia voi varioida makunsa mukaan: bataatin tilalle sopii esimerkiksi kurpitsa ja mifun voi vaihtaa vaikka halloumiin, fetaan tai uunissa paahdettuihin kikherneisiin.

Kuvia on nyt poikkeuksellisesti vain yksi, sillä en ollut ajatellut alun perin tehdä tästä reseptistä postausta. Kun kuitenkin sekä salaattia myöhemmin syömään tullut kaverini että instassa kuvan nähnyt entinen työkaverini kyselivät reseptin perään, ajattelin että tämä voisi kiinnostaa muitakin :)

Uunissa paahdettu syyssalaatti (kahdelle–kolmelle)
  • 1 dl kvinoaa
  • Ripaus suolaa

 

  • 1 pieni bataatti
  • Vajaa 1/2 tl kanelia
  • 1/2 paprika
  • Kourallinen kirsikkatomaatteja
  • Oliiviöljyä
  • Suolaa, mustapippuria

 

  • 1 pkt (250 g) maustamattomia Mifu-suikaleita
  • Oliiviöljyä
  • N. 1 rkl soijakastiketta
  • N. 1,5 tl Ras el hanout -mausteseosta (tai esim. jeeraa, korianteria ja kanelia)
  • Ripaus cayennepippuria
  • Ripaus sokeria

 

  • 3–4 kourallista lehtikaalin lehtiä
  • Kourallinen manteleita
  • Oliiviöljyä, ripaus suolaa

Pinnalle:

  • Kourallinen kuivattuja karpaloita

Kastikkeeksi:

  • Oliiviöljyä
  • Tahinia
  • Hunajaa
  • Balsamicosiirappia

Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan ja mausta ripauksella suolaa.

Pese ja kuutioi bataatti. Mausta öljyllä, suolalla, mustapippurilla ja kanelilla. Paista 225-asteisessa uunissa ensin 10 min ja lisää sitten pellille viipaloitu paprika, halkaistut kirsikkatomaatit (lisää kasvisten päälle öljyä, suolaa ja mustapippuria) ja marinoidut mifu-suikaleet. Paista vielä 10 min.

Paista lehtikaalia ja manteleita öljyssä pannulla, kunnes lehtikaali pehmenee hieman.

Sekoita keskenään hieman jäähtyneet salaatin ainekset, lisää mukaan kuivatut karpalot ja kastikkeeksi makusi mukaan loraus juoksevaa hunajaa, balsamicosiirappia, tahinia ja tarvittaessa öljyä. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä.

Share

Ladataan...

Seesteiseltä Skadar-järveltä suuntasimme rantakaupunki Ulcinjiin lähelle Albanian rajaa. Tunnelma muuttui hetkessä luonnonpuiston rauhasta rantakapungin riehakkuuteen. Ulcinjin sydän on meren viertä kulkeva rantabulevardi, joka täyttyi päivisin auringonpalvojista ja iltaisin bailaajista. Pimeän tullen vieri vieressä sijaitsevat baarit tuntuvat kilpailevan musiikin voimakkuudella siitä, kenellä on paras meno – myös sunnuntaina, kun me satuimme paikalle. Oman kiehtovan lisänsä kaupungin tunnelmaan toi myös se, että toisin kuin valtaosassa Montenegroa, väestöstä pääosa on albaanitaustaisia ja muslimeja.


Samaan aikaan kaupungista löytyi myös ihanan rauhallisia sopukoita. Mainion majapaikkamme vieressä oli pieni yksityinen rantaterassi, jossa lekottelimme iltapäivän aurinkotuoleilla ja pulahdimme välillä uimaan. Hurmaava paikka oli myös läheltä löytyvä ravintola Terra Promessa. Tykkäsimme sekä ruoasta että tunnelmasta niin paljon, että kävimme siellä sekä lounaalla että päivällisellä. Meren äärellä kun olimme, tilasimme tietenkin kalakeittoa ja grillattua kalaa.

Ulcinjissa olisi hyvin voinut viihtyä toisenkin päivän, mutta vain muutamien kymmenien kilometrien päässä odottava Albanian raja houkutteli jatkamaan. Matkalla Albaniaan pistäydyimme muuten Jugoslavian aikaisessa Ada Bojana -saaren lomakylässä, joka tunnetaan nudistirannastaan. Yksi reissun parhaita rantoja ehdottomasti! Jos kummallisen pysähtynyt tunnelma kiinnostaa ja nakuilu ei haittaa, kannattaa pistäytyä.

Share

Pages