Ladataan...

 

Glögi kuuluu ihan ehdottomasti pikkujouluihin ja mielellään useammassa muodossa, jos multa kysytään. Perinteisen punaviinillä höystetyn glögin rinnalle on kiva kehitellä muitakin jouluisia ruoka- ja juomavaihtoehtoja. Me testailtiin viime viikonlopun pikkujouluissa muun ohjelman ohella glögiä kolmessa vähän uudenlaisessa muodossa: skumpassa, juustossa ja boolissa.


Ilta alkoi tämän vuoden kuohariuutuudella, Glöet-glögiskumpalla. Rakastan sekä skumppaa että glögiä, joten tätä oli tietenkin pakko testata. Yhdistelmä oli koko porukan mielestä onnistunut. Valmiin skumpan puuttuessa glögikuohari syntyy varmasti myös glögitiivisteen avulla, itse ajattelin kokeilla yhdistelmää vaalealla glögitiivisteellä.


Glögi maustoi myös näiden viikuna-juustopalojen marinadin. Tämä taisi olla eka kerta ikinä kun marinoin tai söin marinoitua kovaa juustoa, tosi kiva ja helppo tapa tuoda jotain uutta illanistujaisten juustotarjoiluun! Myös kuivatut viikunat pääsivät tässä marinadista mehevinä hyvin oikeuksiinsa.

Glögimarinoidut juusto-viikunapalat (kuudelle–kahdeksalle)

Resepti muokattu Yhteishyvän reseptistä

  • 150 g kovaa juustoa, esim. pitkään kypsytettyä goudaa
  • 4–6 kpl kuivattuja viikunoita
  • 0,5 dl glögiä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • Rouhittua neilikkaa
  • Cocktailtikkuja

Kuutioi juusto noin kahden sentin kuutioiksi ja paloittele viikunat pieniksi (tee yhtä monta palaa kuin juustokuutioita on). Laita kannelliseen astiaan, kaada päälle glögi ja öljy sekä rouhi tai ripottele joukkoon neilikkaa. Anna juuston marinoitua jääkaapissa 2–4 tuntia ennen tarjoilua. Valuta liemi ja asettele juustot ja viikunat cocktailtikkuihin.

 
Ensin olin ajatellut tehdä cocktaileja (ja aion vielä tänä vuonna kokeilla Vaimomatskuu-blogin glögisouria), mutta nyt juomatarjoilu oli porukan koosta johtuen helpointa hoitaa boolilla.Tehtiin yksissä kuvauksissa pari viikkkoa sitten niin hyvää glögiboolia, että halusin ehdottomasti tarjota sitä juhlissakin. Reseptikin on ihanan yksinkertainen: glögiä, Schweppes Russchiania, vodkaa, pakastemarjoja ja tietysti jäitä. Booli sai tosi paljon kehuja ja on kuulemma päätymässä nyt yksien valmistujaistenkin juomaksi. Uskallan siis suositella tätä ihan varauksetta.

Glögibooli (noin kymmenelle)

Resepti Valion

  • 1 litra punaista glögiä (esim. Valion)
  • 1 litra Schweppes Russchian -virvoitusjuomaa
  • 0,5 litraa vodkaa
  • Jäisiä kotimaisia puolukoita ja granaattiomenan siemeniä
  • Jääpaloja
  • Tuoretta minttua

Sekoita boolin ainekset, viimeistele tuoreella mintulla.

Lisää juhlan tuntua iltaan toivat nämä supernätit, Dyberg & Kernin Apilanlehdelle suunnittelemat Diamond-malliston astiat ja lasit, jotka sain blogin kautta ilokseni talven juhlakaudelle. Erityisen paljon pidän noista matalista juomalaseista. ♥

Share

Ladataan...

Viime talven parhaita muistoja: pitkä viikonloppu Pärnussa joulun jälkeen

Kesälistan tekeminen on kuulunut blogin kesänaloitusperinteisiin jo kolmen vuoden ajan (ks. 2014, 2015 ja 2016). Kesä on edelleenkin ehdottomasti lempivuodenaikani, mutta viime vuosina olen alkanut arvostaa entistä enemmän muitakin vuodenaikoja. Ihan hyvä niin, sillä 9 kuukautta on aika pitkä aika haikailla vain muutaman kuukauden perään.

Syksystä ja keväästä on suhteellisen helppo keksiä hyviä puolia, mutta talvi on aina ollut itselleni vuodenajoista se haastavin. Jotta tulevissa kuukausissa olisi kuitenkin jotain muutakin odotettavaa kuin kevään tuleminen, kokosin talvilistan kaikista kivoista asioista, joita aion tehdä huhtikuuhun mennessä.

TÄNÄ TALVENA AION...
 
☆ Jatkaa viime vuonna aloitettua harrastusta ja käydä avannossa Skattalla kahdesti viikossa. Kävely Kanavarantaa pitkin, Merihaan valot laiturilla, se hetki kun nousee vedestä ensimmäisen uinnin jälkeen – en kyllästy niihin koskaan.

☆ Vierailla Tuomaan markkinoilla, ihastella karusellia ja juoda kuumana höyryävää glögiä.

☆ Pitää tunnelmavaloja päällä joka huoneessa ihan joka ilta

☆ Virittäytyä joulutunnelmaan Ylioppilaskunnan Laulajien joulukonsertissa. En ennen ollut yhtään jouluihminen, mutta viime vuonna ihan oikeasti tajusin, mistä joulussa on kyse ja ta-daa: tänä vuonna odotan sitä jo nyt.

☆ Kutsua ystävät kylään vohveliaamiaisille, helpoille illallisille ja glitteretkoille.

☆ Lyhentää kahviloiden ja ravintoloiden to do -listaani, jolla on ainakin Cafelito, Ask, Ragu, Early Bird ja uuteen osoitteeseen muuttanut Kuuma.

☆ Kuluttaa juuri avautuneen Rivieran sohvia (ja siemailla paikan baarin ihania cocktaileja).

☆ Hakea energiaa Talvipuutarhasta ja kasvitieteellisestä puutarhasta.

☆ Hiihtää! Olin viime talvena ladulla ensimmäistä kertaa yli 10 vuoteen ja se ei ollutkaan enää yhtään kamalaa vaan superkivaa.

☆ Ja koska talvi vaan on niin pitkä: lähteä maaliskuussa talven viimeisiä hetkiä pakoon Mallorcalle.



Mitä suunnitelmia teillä on tälle talvelle? Jos joku innostuu tekemään ihan talvilistan, niin pistäkää ihmeessä linkki jakoon kommenteissa ♥
 

Share

Ladataan...

 

Bataatit, mustapavut ja pohjoisafrikkalainen ras el hanout -mausteseos – siinä kuluneen kuukauden suurimmat ruokahimotukset. Viime sunnuntaina yhdistin ne huevos rancheroksiin, kun piti keksiä jotain nopeasti valmistuvaa ja täyttävää brunssiruokaa. Ja vitsit, että tuli hyvää! Pehmeä ja makea bataatti lisää mielestäni minkä vain ruoan lohturuokakerrointa, joten tämä on myös täydellistä marraskuuruokaa.

Muun muassa ruusun terälehtiä, kardemummaa, inkivääriä, neilikkaa ja korianteria sisältävä ras el hanout -mausteseos ei ole Suomessa vielä kovin yleinen. Seokseen tarvitsee niin monta ainesosaa, ettei sitä kannata myöskään valmistaa itse – ainakaan, jos haluaa nopean ja helpon brunssin, haha. Tässä reseptissä mausteseoksen voikin hyvin korvata ripauttamalla uunibataattien pintaan esimerkiksi vähän korianteria, inkivääriä ja kanelia. Mutta jos löydätte joskus kaupasta valmista seosta, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Bataattien lisäksi ras el hanout sopii mainiosti esimerkiksi kanaruokien mausteeksi.

Oletteko te kehittäneet jotain hyviä variaatioita huevos racnheroksista? Pistäkää vinkit jakoon kommenteissa!

 
Huevos rancheros bataatilla ja mustapavuilla (kahdelle)
  • 1 pieni bataatti
  • 1/2 pkt mustapapuja (esim. GoGreen)
  • 1–1,5 tl ras el hanout -mausteseosta
  • öljyä ja hunajaa
  • 4 kpl pieniä maissitortilloja
  • 4 kananmunaa
  • 1 pieni lime
  • 1/2 ruukkua korianteria
  • sormisuolaa

Aseta uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pese ja pilko bataatti pieniksi kuutioiksi. Valuta mustapavut siivilässä. Mausta bataattikuutiot ja pavut öljyllä, hunajalla ja ras el hanout -mausteseoksella oman makusi mukaan. Anna paistua uunissa 15–20 min tai kunnes bataatit ovat kypsiä.

Paista kananmunat ja lämmitä maissitortillat uunissa, pannulla tai mikrossa. Kokoa annokset kasaamalla maissitortillojen päälle bataattia ja mustapapuja sekä paistetut kananmunat (kaksi kummallekin syöjälle). Silppua päälle korianteria ja purista vielä lopuksi lohkotusta limestä annoksen päälle hieman mehua. Mausta halutessasi sormisuolalla.

Share

Pages