Ladataan...

 

Olin vuosia täysin tyytyväinen teflon-pannujen käyttäjä. Kuuntelin vähän kummastellen muiden valituksia siitä, miten teflon-pannut eivät kestä mitään. Ajattelin varmaan hallitsevani erinomaisen paistotekniikan tai jotain muita lähes yliluonnollisia voimia, silä mitään ongelmia teflonin kanssa ei ollut – viime syksyyn asti. Silloin vain pari vuotta vanha Hackmannin teflon-pannuni sanoi itsensä irti. Pinnoite katosi ihan yllättäen ja sen jälkeen sainkin kaapia kaikki ruokalajit pannun pinnasta lastalla.

Ärsytti niin paljon, etten halunnut hankkia uutta teflonia. Myös pinnoitteen muoviraaka-aine oli mietityttänyt jo hetken verran. Päätin siis kokeilla muita vaihtoehtoja.  Ensin käyttöön lähti poikaystävän astioiden joukosta löytynyt keraaminen paistinpannu. Samoihin aikoihin sain myös yhteistyöehdotuksen keittiötarvikkeiden verkkokauppa Kitchen Timeltä (otsikossa mainittu arvonta liittyy tähän!), jonka valikoimista klikkailin ostoskoriin Ronneby Brukin Ultra Light -valurautapannun.

 


Aluksi käytin lähinnä keraamista pannua. Tuntui, että hienoa ja kallista valurautapannua pitäisi säästää lähinnä erityistilanteisiin, kuten pihvien paistamiseen. Tilanne kuitenkin muuttui, kun keraamisen pannun pintaan jähmettyi möhnää, joka ei tuntunut lähtevän pois. Sen jälkeen paistoinkin kaiken valurautapannulla ja huomasin, että olin ujostellut sen käyttöä ihan turhaan. Paistolopputulos on ollut joka kerta mainio ja keveytensä ansiosta pannua on myös mukava käyttää. Keraaminen pannukin saatiin lopulta puhtaaksi ruokasoodan avulla (kannattaa muuten kokeilla, meidän pannu oli käsittelyn jälkeen kuin uusi), mutta huomaan edelleen paistavani lähes kaiken valurautapannulla. Tuntuu kivalta ajatukselta, että pienellä huolenpidolla tuo yksi pannu voi kestää käytännössä ikuisesti.

Itse pannun lisäksi olin oikein tyytyväinen asiointiin Kitchen Timen kanssa. Tilaus tuli perille nopeasti ja huolellisesti pakattuna. Jos oman valurautapannun tai jonkun muun keittiötarvikkeen hankkiminen kiinnostaa, kannattaa tutustua kaupan kattavaan valikoimaan ja kertoa kommenttikentässä 1.6. mennessä, mikä tärkeä tai muuten vaan kiva väline sinun keittiöstäsi puuttu. Yksi vastaajista saa itselleen 20 euron lahjakortin haluamansa hankkimiseen. Muistathan jättää myös sähköpostiosoitteesi, jotta saan sinuun yhteyden arvonnan ratkettua.

Ja P.S. jos jollain on hyviä vinkkejä tai kokemuksia joistain muista paistinpannuista, saa kertoa!

Share
Ladataan...

Ladataan...

 

Parsaa! Raparperia! Ensimmäinen lounas terassilla! Ensimmäinen jääkahvi! Ah. Kevät ja alkukesä ovat yhtä juhlaa syömisestä nauttivalle. Selkeä kesän merkki ruoan ystäville on myös Suomen ruokatapahtumien parhaimmistoon kuuluva Taste of Helsinki, joka valloittaa Kansalaistorin puiston kesäkuun puolivälissä nyt jo viidettä kertaa.

Mukana olevien ravintoloiden kokonaisuus on jälleen vähän erilainen kuin viime vuonna. Tällä kertaa tapahtumassa maistellaan Askin, Bistro O Matin, Grönin, Hella & Huoneen, Kolmos3n, Murun, Pastorin, Sinnen, Tocan ja tallinnalaisen Ö:n herkkuja. Pääsin testaamaan etukäteen kuutta annosta Pastorista, Kolmos3sta, Tocasta ja Murusta ruokabloggaajien Taste of Helsinki -ravintolasafarilla.

 

 

Murun vaalea gazpacho oli raikas muunnelma maailman kuuluisimmasta kylmästä keitosta. Endiiviä, mantelia, kurkkua ja viinirypäleitä yhdistävä keitto olisi hyvä aloitus ToH-tarjonnan maistelulle. Toinen Murulta maistamamme annos oli mehevä ja rapea kani-kroketti dijon-majoneesilla.

Pastor tarjoilee tapahtumassa mm. juurescevicheä, jossa maistuvat puna-, raita- ja keltajuuri. Seesamöljy ja kurkku toivat makumaailmaan lisää mielenkiintoisuutta, mutta omaan makuuni sopii edelleen paremmin perinteisempi kalaceviche.

Kierroksen suosikkiannos löytyi Tocasta, jossa söimme lohta, tilliä ja herneitä sisältävän kesäisen annoksen sekä useita ihastuksen huokailuita herättäneet, friteeratut arancini-riisipallerot. Niitä on pakko päästä maistamaan uudelleen!

Kierroksemme päättyi Kolmos3en, jossa saimme eteemme kesäiset sekamelskat: marjoja, marenkia ja kreemiä paahdetusta valkosuklaasta. Simppeliä ja ehdottoman toimivaa.

 

 

Maistelun aikana saimme kuulla myös Taste of Helsingin uusimpia kuulumisia. Tämän vuoden tapahtumassa on esimerkiksi laajempi baaritarjonta ja livemusiikkia, joka tulee jatkumaan aina yhteentoista asti. Uutta ovat myös ravintoloiden nimikkoannokset eli signature dishit perusmenujen rinnalla. Esimerkiksi Kolmos3lla nimikkoannoksena toimii paikan klassinen avoburgeri ja Tocalla nimikkoannos on juurikin tuo ihana arancini-riisipallero.

Menut on julkistettu tänään ja liput ovat myynnissä – joten eikun suunnittelemaan! Itse odotan etenkin Askin, Ö:n ja Tocan annoksia, entä te?

 

Share

Ladataan...


Jos lämpimien säiden ja auringonpaisteen loppuminen surettaa, banaanileipä ja kurkumalatte ovat aika hyviä lohduttajia. Molemmat valmistuvat ihan superhelposti, varsinkin kun kurkumalatteen käyttää Sonnentorin valmista sekoitusta, jossa on kurkuman lisäksi mausteena mm. vaniljaa ja mustapipuria. Vähän leipovana voin myös luvata, että jopa gluteenitonta banaanileipää on vaikea mokata – lopputulos oli ihanan pehmeä ja mehevä. Ainesosatkaan eivät ole ihan niin justiinsa, esimerkiksi jauhot voi vaihtaa haluamiinsa ja sokerin jättää pois. Mulle banaanileipä maistuu ihan sellaisenaan tai paahdettuna, mutta päälle voi halutessaan sipaista vaikka hilloa tai jotain pähkinävoita.

Stressitöntä viikonloppua ❤️

P.S. Kuvissa näkyy meidän iltojen uusi ilo, suolakivituikku. Sen katselu rauhoittaa ihanasti ennen nukkumaanmenoa.

 

 

Kurkumalatte (yhdelle)
  • 2 dl maitoa (tai haluamaasi kasvipohjaista maitoa)
  • 1 tl Sonnentorin vaniljalla maustettua kurkumalattesekoitusta*
  • 1 tl hunajaa

Lämmitä maito. Sekoita kurkumalattesekoitus ja hunaja mukaan.

Gluteeniton tattari-banaanileipä
  • 3 ylikypsää banaania
  • 2 kananmunaa
  • 2 rkl kookosöljyä
  • 1,5 dl maustamatonta jogurttia
  • 0,5 dl fariinisokeria
  • 2 dl tattarijauhoja
  • 2 dl mantelijauhoja
  • 1 rkl psylliumia
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1,5 tl inkivääriä
  • 0,5 tl vaniljajauhetta

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele pitkänmallinen, tarttumaton leipävuoka esimerkiksi kookosöljyllä.

Soseuta banaanit sauvasekoittimella ja vatkaa munat kevyesti mukaan. Sulata kookosöljy mikrossa ja lisää mukaan. Lisää myös jogurtti ja sokeri taikinaan, sekoita.

Mittaa kuiva-aineet kulhoon ja sekoita huolellisesti keskenään. Lisää ne taikinaan siivilän läpi. Levitä taikina vuokaan.

Paista leipää uunin keskitasossa noin 45 minuuttia. Jäähdytä hetki ja kumoa vuoasta. Tarjoa haaleana tai jäähtyneenä. Säilytä leipää jääkaapissa.

*Saatu blogin kautta

Share

Ladataan...

 

Uskoisitteko, että näiden kuvien toffee on tehty juustosta?

Voiko se muka oikeasti olla hyvää?. Se oli ensimmäinen ajatukseni kun kuulin, että Koskenlaskija-juustosta voi tehdä kinuskia ja toffeeta. Mutta koska olen suuri salty caramel -maun ystävä ja jääkaapissa nökötti yksi purkki töistä saatua, ruoanlaittoon tarkoitettua Koskenlaskijaa, päätin rohkaista mieleni ja kokeilla itse. Toffeet saivat vielä ylimääräisen twistin, sillä juusto sattui olemaan maustettu chilillä.

Resepti on varsin yksinkertainen, mutta vaatii hieman kärsivällisyyttä. Koskenlaskija Ruoka -juustoa ja fariinisokeria keitetään yhteen miedolla lämmöllä, kunnes seos on tummaa ja tuhtia. Seos saa jäähtyä jääkaapissa leivinpaperille levitettynä, kunnes se on jähmettynyt. Sen jälkeen tyyli on vapaa makeisten muotoilussa ja koristelussa.

Lopputulos on makea, suolainen ja tulinen – eikä yhtään juustoinen. Kannattaa kokeilla, jos salty&weet -yhdistelmä kolahtaa!

 

 
Chilitoffeet Koskenlaskijasta
  • 1  prk chilinmakuista Koskenlaskija® Ruoka -juustoa
  • 2 ½  dl fariinisokeria

Mittaa ainekset kattilaan. Keitä n.15 min, kunnes seos on kiehunut puoleen ja on jäykähköä. Levitä pellille leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä jääkaappikylmäksi. Leikkaa paloiksi tai pyörittele palloiksi. Koristele esim. suolahipuilla.

Resepti: Valio

Share

Ladataan...

 

Testattavien kahviloiden listani piteni aika lailla,kun (pikkuseikoja)-blogin Eira julkaisi viime kuussa listan Krunan uusista kahviloista. Kiinnostavimmalta vaikutti Sävyn omistajien uusi paikka, Katariinankadulle avattu kahvila ja viinibaari El Fant, jonka aamiaisen kävimme testaamassa toissa lauantaina.

Söimme 13 euron aamiaiset, joihin kuului kahvi, tuoremehu, leipä sekä jogurtti tai tuorepuuro. Tarjolla oli myös pienempi aamiainen yhdeksällä eurolla, ilman leipää. Sunnuntaisin El Fant tarjoaa brunssia.

 


Ja olipa muuten aivan tosi hyvä aamiainen. Tarjottavat olivat yksinkertaisia, mutta laadukkaita ja huolella valmistettuja. Leipä oli herkullista, jogurtti pehmeää, granola ihanan paahteista ja viljatonta ja jogurtin kanssa tarjottu punaherukkahillo juuri sopivan kirpeää.  En tiedä, mikä teki El Fantin kahvista niin hyvän kuin se oli, mutta en ole ehkä koskaan juonut yhtä herkullista capuccinoa. Aamiaisesta tuli ehdottomasti yksi suosikeistani Gastro Cafe Kallion ja Andanten brunssien rinnalle. Kaunis sisustus ja sijainti (keskustassa ei tosiaan ole liikaa kivoja kahviloita!) nostivat paikan pisteistä entisestään.

Olimme kymmeneltä aamulla ensimmäiset ja ainoat asiakkaat. Uskoisin kuitenkin, että näillä eväillä El Fant ei pysy enää kauaa yhtä rauhallisena paikkana. Kannattaa siis mennä nauttimaan ihanan seesteistä ja herkullista aamiaista heti kun mahdollista!
 

Share

Ladataan...

 

Muistan edelleen, kuinka käsitykseni salaateista mullistui, kun maistoin joskus teininä ensimmäistä kertaa oliiviöljyllä ja balsamicolla maustettua salaattia. Sitä ennen salaatinkastike oli tarkoittanut Saarioisten "hunajaisia" tai "sinappisia" valmiskastikkeita ja voin paljastaa, että otin yleensä salaattia lautaselle vain pitkin hampain.

Siitä lähtien olen maustanut lähes kaikki salaatit tuolla salaatinkastikkeiden klassikkolla ja kunkulla, vinaigrettellä. Teen seoksen kuitenkin aina melko samalla kaavalla ja summittaisin määrin. Siksi olikin hauskaa osallistua toissa viikolla What's cooking Helsinki -tapahtumassa Rajamäen ja viime viikolla Jäävuoren huippu -salaattikeittokirjan julkaisseen Jonna Vormalan vinaigretteworkshoppiin.

 


Kävimme workshopissa läpi täydellisen vinaigretten anatomian ja muokkausmahdollisuudet. Kovin monimutkaista homma ei onneksi ole. Tärkeintä on muistaa, että öljyä ja happoa (siis esimerkiksi sitruunaa tai etikkaa) tulee kastikkeeseen suhteessa 3:1. Vinaigretteen kuuluu myös jotain makeaa ja suolaista, yksinkertaisimmillaan sokeria ja suolaa.

Loppu on kastikkeen muokkaamista omaan ja salaatin makumaailman sopivaksi. Öljyjä ja etikoitahan on paljon muitakin kuin ne perinteiset oliiviöljy sekä valko- ja punaviinietikka. Esimerkiksi aasialaishenkisiin nuudelisalaatteihin sopii mainiosti seesamiöljy ja riisiviinietikka.

Toinen tärkeä, sekä salaatinkastikkeita että salaatteja koskeva muistisääntö on ottaa ainekset tarpeeksi aikaisin huoneenlämpöön. Jääkaappikylmä salaatti ei maistu juuri miltään ja kylmät kastikeainekset eivät sekoitu keskenään.

Jonna vinkkasi myös, että kastikkeen saa kätevästi sekoitettua tyhjässä, kannellisessa lasipurkissa, jossa sitä voi myös säilyttää – tämä vinkki lähti heti käyttöön! Toinen hyvä vinkki oli, että kastikkeen maku kannattaa tarkistaa dippaamalla siihen salaatinlehti tai pala leipää, sillä pelkästä kastikkeesta makuja on vaikea erottaa.

Oletteko muuten hoksanneet, että salaatinkastiketta voi käyttää myös lihan marinointiin? Keksin tämän joskus viime kesänä, kun mietin kanan maustamista. Näissä resepteissä sama kastike maustaa sekä salaatin että kanan. Salaatin resepti on Jonnan uudesta kirjasta – lisää juttua siitä luvassa myöhemmin!

 

 
Pähkinäinen vinaigrette
  • 2 rkl omenaviinietikkaa (voit korvata valkoviinietikalla)
  • 6 rkl saksanpähkinäöljyä (voit korvata oliiviöljyllä)
  • 1 tl sokeria
  • ripaus suolaa
Vuonankaali-sinihomejuustosalaatti (neljälle lisukkeena)
  • 100 g vuonankaalia (neljä isoa kourallista)
  • 70 g kiinteähköä sinihomejuustoa
  • 4 varsisellerin vartta
  • 1 dl saksanpähkinöitä
  • puolet vinagrettesta
Kanaa salaatinkastikkeessa (kahdelle)
  • 600 g broilerin sisäfilettä paloina
  • puolet vinagrettesta

Sekoita ensin kastikkeen ainekset. Jonnan ohjeessa kastikkeeseen tulee myös 2 tl tuoretta timjamia, mutta se ei ole välttämätön aineosa hyvän lopputuloksen kannalta. Jätä puolet kastikkeesta maustumaan ja kaada puolet kastikkeesta kanojen päälle. Anna marinoitua huoneenlämmössä sillä aikaa, kun valmistelet salaatin.

Pese ja kuivaa vuonankaalit. Murustele sinihomejuusto. Pese varsisellerin varret ja pilko ne ohuiksi viipaleiksi. Paahda pähkinöitä kuivalla pannulla, kunnes ne alkavat saada väriä. Siirrä pähkinät jäähtymään. Paista samalla pannulla marinoituneet kanapalat kypsiksi.

Yhdistä salaatin ainekset ja mausta kastikkeella. Tarjoile salaatti ja kana heti.

Share

Pages