Koko kansan kauranäkkäri

Kiitos hyvää

Voi kulkaa, te pienet leivännälkäiset ja gluteenia karttelevat ystäväiseni, johan minulla on teille meheviä tuliaisia viikonlopulta. Tai oikeastaan rouskuvia. Kauranäkkäreitä nimittäin.

Omatekoisen oliiviyrttivoin kanssa nautittuna kokonaisuudesta tuli niin elämyksellinen, että mies intoutui jo suunnittelemaan uutta uraa leipäalalla ja myyvänsä tätä suositun arkileivän variaatiota miljoonille. Päätin kuitenkin sabotoida hänen bisnesideansa ja jakaa reseptin näin kommunistisesti koko kansalle.

KAURANÄKKÄRIT

1 dl pellavansiemeniä

3 tl psylliumkuitujauhetta

4 dl vettä

6 dl gluteenittomia kaurahiutaleita

1 dl siemeniä, kuten seesaminsiemeniä, auringonkukansiemeniä ja/tai kurpitsansiemeniä

1 dl vettä

2 tl merisuolaa

Sekoita pellavansiemenet, psylliumkuitujauhe ja vesi ja anna seoksen tekeytyä geelimäiseksi noin puolituntia.

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Hienonna puolet, eli 3 dl kaurahiutaleista jauhoksi tehosekoittimella. Sekoita kulhossa tekemäsi kaurajauhot loppujen kaurahiutaleiden ja siemenien kanssa. Kaada sekaan pellavansiemengeeli. Lisää vettä ja merisuolaa. Taikinan tulee olla paksua, mutta sellaista, että sen saa leviteltyä lusikalla levyksi pellille. Lisää tarvittaessa hieman vettä. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille noin 1 cm paksuiseksi levyksi. Pidä huoli, että taikina on tasaisesti levittynyt, jotta se myös paistuu tasaisesti. Paista uunissa noin 20 minuuttia. Ota pelti uunista ja leikkaa veitsellä taikina sopivan kokoisiksi leipäpaloiksi. Älä kuitenkaan yritä irrottaa paloja, sillä leipä on vielä pehmeää. Siirrä leipä leivinpaperin päällä uuniritilälle ja paista toiset 20 minuuttia. Käännä uuni 100 asteeseen ja ota leipä uunista. Irroittele leipäpalat ja käännä ne ylösalaisin uuniritilälle. Kuivata leipiä uunissa vielä noin 30-45 minuuttia.

Huom! Leivän rouskuvuusasteeseen voi itse vaikuttaa kuivatusaikaa ja leivän paksuutta säätelemällä. Ohuesta tulee luonnollisesti kuivempaa. Kuivatin omiani, noin 1 cm paksuisia leipiä vajaa 30 minuuttia, jolloin leivistä tuli keskikuivia, eli ei aivan kräkkerin lailla murenevia, mutta aavistuksen rapsakoita, pehmeähköjä näkkäreitä.

 

OLIIVIYRTTIVOI

200 grammaa luomulaatuista kirnuvoita

2,5 dl kylmäpuristettua oliiviöljyjä

5-7 kalamataoliivia

Yrttejä, kuten timjamia ja rosmariinia

Anna voin sulaa huoneenlämmössä hieman pehmeäksi. Paloittele se ja sekoita blenderillä tai sauvasekoittimella oliiviöljyn kanssa tasaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon oliivit ja sekoita tasaiseksi. Ripottele joukkoon yrtit ja kaada voiseos rasiaan tai purkkiin ja laita jääkaappin jähmettymään. Säilytä jääkaapissa.

Näine hyvineni menen ja toivotan teille onnellista maanantaita ja maukkaita arkileipiä!

♥ Virpi

Share

Kommentit

Kanelibasilika

Näitä teen iltapalaksi! :)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

hyvä idea. niinpä taidan tehdä muuten itsekin! edellinen satsi on enää muisto vain. 

kesäheinä (Ei varmistettu)

Mistä sää ostettua gluteenittomia kaurahiutaleita? Näyttää kyllä tosi herkulliselta :)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Esim. Stokkan Herkussa on. Mutta myös melko yleisesti hyvinvarustelluissa kaupoissa. 

Mutta jos ei ole supertarkka sen gluteenin kanssa, niin silloin ihan peruskaurahiutaleetkin käyvät. Kaura on luontaisesti gluteenitonta, mutta tuotantolinjoilla siihen saattaa sekoittua pieniä määriä gluteenia muista viljoista. Mutta jos pakettiin on erikseen merkitty "gluteeniton", niin silloin ko. kauraa ei ole käsitelty gluteeniviljojen kanssa samassa tilassa.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Vau, mahtavaa että testasit. Ja että maistui! Namnamnam, alkoi taas kakkuhammasta kolottaa...

Hilma

Ooh! Näitä täytyy kokeilla, olen jo kauan etsiskellyt jotain tämän tapaisia kaupasta.

Kiti (Ei varmistettu)

Kaura on gluteenitonta, periaatteessa. Hiutaleiden tekovaiheessa sekaan saattaa sekoittua muuta viljaa, samoin pellolta voi tulla mukaan. Määrät ovat niin pieniä, että se ei varmasti haittaa vain gluteenia välttelevää, keliaakikolle asia on sitten toinen. Monet tuntuvat sekoittavan nämä kaksi asiaa, gluteenia välttelevä voi joskus syödä jotain. Keliaakikolla on elinikäinen ehdoton ruokavalio, siitä ei voi eikä pitäisi lipsua. Esim. Semper myy puhdaskauraa samoin Puuppolan aitokaura on puhdasta, varmaan muitakin.
Leipä näyttää jokatapauksessa herkulliselta! Teen sitä varmasti, rouskutan itse ja perheen keliaakikko varmasti arvostaa.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Juuri näin! Kirjoitan aina vain noihin ohjeisiin erikseen "gluteeniton kaura", jos lupaan reseptin olevan varmasti gluteeniton. Mutta esimerkiksi itse käytän usein ihan peruskauraa, koska en ole superherkkä gluteenille, vaikka sitä välttelenkin.

IirisS (Ei varmistettu)

Onko psyllium pakollista vai tuleeko pelkällä pellavalla liian murenevaa? (:

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Psyllium antaa ns. sitkoa ja mehevyyttä leipään, mutta koska en ole testannut ilman sitä, niin en osaa sanoa millaista tulee ilman. Saattaa toimia ookoosti ilmankin. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Voiko käyttää pellavansiemenrouhetta vai pitääkö olla kokonaisia siemeniä?

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Pellavansiemenet muodostavat veden kanssa hyytelön, joka toimii tässä ikään kuin kananmunan korvikkeena. Pelkkä rouhe ei käsitykseni mukaan hyytelöidy samalla tavalla.

Marra (Ei varmistettu) http://marrasthetics.wordpress.com

Kuulostaa hyvältä :). Tuli kuitenkin mieleeni, että muistakaahan yrttejä käyttäessänne, että rosmariinia ei kannata syödä silloin, kun on raskaana. Rosmariini voi suurina määrinä aiheuttaa kouristuksia ja keskenmenon. Tosin tässä nyt ei ole suuret määrät kyseessä, mutta itse ainakin olisin varovainen, sillä kukas sen suuren määrän määrittelee. Muutenhan rosmariini tekee oikein hyvää, hillitsee tulehduksia yms.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tupipas heti kokeiltua ja hyviä on! Itse kaulin taikinan pellille leivinpaperien välissä, joten helppoa oli saada yhtä paksuksi kautaaltaan ja päälimmäinen leivinpaperi irtosi helposti vetämällä :)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Tosi hyvä vinkki! Kiitos. Yleensä käytän itsekin tuota kikkaa, mutta tässä ihan unohtui. 

Sikke (Ei varmistettu) http://sikkesumari.blogspot.fi/

Ihana ohje, mutta kerro mikä tehtää psylliumilla on tässä?

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Psyllium tuo sitkoa ja mehevyyttä leipään, mutta saattaapa näkkärityyppinen leipä pärjätä ilmankin sitä. En silti uskalla taata lopputulosta, koska olen itse tehnyt vain tuon psylliumin kanssa ko. leipää. Esim. raakakräkkereissähän ei tuota psylliumia ole, mutta ne ovatkin sitten huomattavasti ohuempia ja todella rapsakoita. Tässä on kuitenkin hieman vastusta ja täyteläisyyttä. :)

Anna8 (Ei varmistettu)

Ihana resepti. Mut hitsit, voiskohan noita pellavansiemeniä korvata millään? Raskaana ollessa ja imettäessä pitäisi vältellä jo pieniäkin määriä pellavansimenissä olevan kadmiumin vuoksi. Muuten vaikuttaa niin hyvältä reseptiltä ja juuri sellaiselta mitä voisin useamminkin tehdä.

Sitten sellaista myös mietin, että käytitkö spirulinaa raskaana/imettäessä? Mulla on hemoglobiini ja ferritiini (raudan imeytymisarvo) tosi alhaalla ja pitäis saada nopeasti noeusemaan. Syön nyt ihan tavallisia apteekin rautatabletteja, mut olisi hyvä saada vähän luonnollisemmassa muodossa rautaa. Spirulinassa lähinnä mietityttää korkea jodipitoisuus.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Hmmm, toimiskohan chia-geeli? En tosin tiedä onko se yhtä sitkasta. Toisaalta tuo psyllium sitoo myös. Tokihan kananmuna tuo myös sitkoa, mutta jos haluaa pitää reseptin vegaanisena, niin silloin se ei käy.

Ja taisin tuota spirulinaa syödä raskaana ollessa samaan vaivaan. Ja lisäksi sellaista rautamehua. 

Täällä esim. ainakin sanotaan spirulinan olevan turvallista raskausaikana: http://www.superfoodit.com/spirulina.html

Ja jos et käytä esim. jodisuolaa, niin vaikea kuvitella, että saisit jodia liikaa. 

Kaisa <3 (Ei varmistettu)

Tein, maistoin ja tulin supertyytyväiseksi! ah mitä herkkua! kiitos:)
Ihanaa syksyn odotusta!
Kaisa

Kommentoi