Koko kansan kauranäkkäri

Voi kulkaa, te pienet leivännälkäiset ja gluteenia karttelevat ystäväiseni, johan minulla on teille meheviä tuliaisia viikonlopulta. Tai oikeastaan rouskuvia. Kauranäkkäreitä nimittäin.

Omatekoisen oliiviyrttivoin kanssa nautittuna kokonaisuudesta tuli niin elämyksellinen, että mies intoutui jo suunnittelemaan uutta uraa leipäalalla ja myyvänsä tätä suositun arkileivän variaatiota miljoonille. Päätin kuitenkin sabotoida hänen bisnesideansa ja jakaa reseptin näin kommunistisesti koko kansalle.

oatmeal-cracker-bread-recipe.jpgKAURANÄKKÄRIT

1 dl pellavansiemeniä

3 tl psylliumkuitujauhetta

4 dl vettä

6 dl gluteenittomia kaurahiutaleita

1 dl siemeniä, kuten seesaminsiemeniä, auringonkukansiemeniä ja/tai kurpitsansiemeniä

1 dl vettä

2 tl merisuolaa

Sekoita pellavansiemenet, psylliumkuitujauhe ja vesi ja anna seoksen tekeytyä geelimäiseksi noin puolituntia.

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Hienonna puolet, eli 3 dl kaurahiutaleista jauhoksi tehosekoittimella. Sekoita kulhossa tekemäsi kaurajauhot loppujen kaurahiutaleiden ja siemenien kanssa. Kaada sekaan pellavansiemengeeli. Lisää vettä ja merisuolaa. Taikinan tulee olla paksua, mutta sellaista, että sen saa leviteltyä lusikalla levyksi pellille. Lisää tarvittaessa hieman vettä. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille noin 1 cm paksuiseksi levyksi. Pidä huoli, että taikina on tasaisesti levittynyt, jotta se myös paistuu tasaisesti. Paista uunissa noin 20 minuuttia. Ota pelti uunista ja leikkaa veitsellä taikina sopivan kokoisiksi leipäpaloiksi. Älä kuitenkaan yritä irrottaa paloja, sillä leipä on vielä pehmeää. Siirrä leipä leivinpaperin päällä uuniritilälle ja paista toiset 20 minuuttia. Käännä uuni 100 asteeseen ja ota leipä uunista. Irroittele leipäpalat ja käännä ne ylösalaisin uuniritilälle. Kuivata leipiä uunissa vielä noin 30-45 minuuttia.

Huom! Leivän rouskuvuusasteeseen voi itse vaikuttaa kuivatusaikaa ja leivän paksuutta säätelemällä. Ohuesta tulee luonnollisesti kuivempaa. Kuivatin omiani, noin 1 cm paksuisia leipiä vajaa 30 minuuttia, jolloin leivistä tuli keskikuivia, eli ei aivan kräkkerin lailla murenevia, mutta aavistuksen rapsakoita, pehmeähköjä näkkäreitä.

 

OLIIVIYRTTIVOI

200 grammaa luomulaatuista kirnuvoita

2,5 dl kylmäpuristettua oliiviöljyjä

5-7 kalamataoliivia

Yrttejä, kuten timjamia ja rosmariinia

Anna voin sulaa huoneenlämmössä hieman pehmeäksi. Paloittele se ja sekoita blenderillä tai sauvasekoittimella oliiviöljyn kanssa tasaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon oliivit ja sekoita tasaiseksi. Ripottele joukkoon yrtit ja kaada voiseos rasiaan tai purkkiin ja laita jääkaappin jähmettymään. Säilytä jääkaapissa.

kaura-leipa-resepti_0.jpgNäine hyvineni menen ja toivotan teille onnellista maanantaita ja maukkaita arkileipiä!

♥ Virpi

hyvinvointi liikunta hyva-olo ruoka-ja-juoma
Kommentit (21)
  1. Pellavansiemengeeli | Mv Uutiset
    8.6.2020, 06:59

    […] Koko kansan kauranäkkäri – Kiitos hyvää | Lily – Kaada sekaan pellavansiemengeeli. Lisää vettä ja merisuolaa. Taikinan tulee olla paksua, mutta sellaista, että sen saa leviteltyä lusikalla levyksi pellille. Lisää tarvittaessa hieman vettä. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille noin 1 cm paksuiseksi levyksi. […]

  2. Tein, maistoin ja tulin supertyytyväiseksi! ah mitä herkkua! kiitos:)
    Ihanaa syksyn odotusta!
    Kaisa

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *