3 + 1 tapaa tuunata joululaatikoista vieläkin parempia!

P1012126 (3).JPG

P1012096 (5).JPG

P1012120 (3).JPG

P1012134 (2).JPG

P1012135 (2).JPG

P1012144 (2).JPG

Kaupallinen yhteistyö: Saarioinen

Muistan elävästi lehtijutun varmasti viidentoista vuoden takaa. Siinä kuvattiin perheitä, joissa joulu vietettiin epäperinteisesti. Minulle – jouluhullulle – ajatus jouluttomasta joulusta oli kauhistus. Eniten järkytystä herätti veljespari, joka halusi syödä perinteisten jouluruokien sijaan pikaruokaravintolassa. Jouluaattona! Minä kun olen ihan aina rakastanut jouluruoka. Erityisesti laatikoita! Minulle on ihan vieras se, kun ihmiset sanovat, että jouluruokiin kyllästyy helposti. Koskaan niitä ei ole ollut vielä niin paljon tai kauaa tarjolla, ettei olisi enää maistunut.

Vaikka tykkäänkin perinteistä ja perinteisistä mauista, olemme pyrkineet tuomaan meidän perheessä viimeisten vuosien aikana tarjolle myös uusia makuja. Tai sanotaanko niin, että perinteisiä makuja, mutta vähän uudella tavalla laitettuna. Siksi olikin hirmuisen luontevaa, kun Saarioinen pyysi minua tuunaamaan kaikille tuttuja Saarioisen joululaatikoita vähän uudella tavalla. Syntyi kolme reseptiä, joiden pohjana on Saarioisten laatikot.

 

Homejuusto-punakaalivuoka

  • Saarioinen joulun punakaalivuoka (350g)
  • purkki smetanaa
  • sinihomejuustoa (muruina)
  • (appelsiinin kuorta)
  1. Levitä punakaalivuoan päälle purkillinen smetanaa.
  2. Levitä smetanan päälle homejuustomurusia (ja appelsiinin kuorta).
  3. Paista uunin keskitasolla 180 asteessa niin kauan, että juusto on aavistuksen sulanut ja vuoan päällä on hieman paistopintaa.
  4. Tarjoile alkupalakalojen kanssa. 

 

Tulisen makea bataattivuoka

  • Saarioinen bataattivuoka (350g)
  • kourallinen pekaanipähkinöitä
  • puoli kourallista manteleita
  • 1-2 tulista chilipalkoa
  • pari nokaretta voita
  • 2 ruokalusikallista (gluteenittomia) jauhoja
  • 3 ruokalusikallista fariinisokeria
  1. Pilko (tai soseuta) chili niin pieniksi muruiksi tai tasaiseksi tahnaksi kuin mahdollista. 
  2. Sekoita chilimurut bataattivuoan sekaan.
  3. Murskaa pähkinät ja mantelit.
  4. Sekoita murskatut pähkinät ja mantelit sokeriin, voihin ja jauhoihin.
  5. Levitä pähkinämassa pekoni bataattivuoan päälle.
  6. Laita vuoka uuniin 200 asteeseen niin pitkäksi aikaa, että vuoan pintaan muodostuu paistopintaa. 
  7. Nauti vuoka (suolaisen) lihan kanssa. 

 

Näiden ohjeiden lisäksi  suosittelen käyttämään Saarioisen joululaatikoita ja -vuokia rieskataikinan pohjaksi. Tämä on myös oiva tapa vähentää joulun hävikkiä, jos tuntuu sille, että haluaa syödä loput laatikot jossain toisessa muodossa. Tähän hommaan soveltuu ainakin porkkana-,bataatti ja perunalaatikot. 

Perunarieskat

  • Saarioinen joulun perunalaatikko (350g)
  • 2 munaa
  • 50g sulanutta voita
  • gluteenittomia jauhoja ja kaurahiutaleita sen verran, että taikinasta tulee sopivan paksua muotoiltavaksi.

 

  1. Sekoita kaikki rieskan ainekset yhteen.
  2. Taputtele taikinasta jauhojen avulla leivinpaperilla päällystetylle pellille rieskoiksi. 
  3. Paista 200 asteessa niin kauan, että rieskoissa on hieman ruskea pinta.

 

Näillä eväillä kohti ENSI VIIKOLLA alkavaa joulukuuta! Viimeiseksi vinkiksi kehottaisin katselemaan astiakaapin sisältöä vähän uudella tavalla. Perinteisen ison uunivuoan sijaan laatikot voi laittaa annoskokoon esimerkiksi uuninkestäviin mukeihin, kulhoihin tai laseihin. 

-Karoliina-

 

 

Koti Ruoka ja juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.