Ladataan...
Kolmistaan

//Kaupallinen yhteistyö: Tampereen Työväen Teatteri// 

 

Tampereen Työväen Teatterin eli Työviksen pitkä odotus palkitaan torstaina (18.10.2018) kun ensi-iltansa saa kauan odotettu, alun perin Englannissa 12 vuotta sitten ensi-iltansa saanut, Billy Elliot -musikaali. Elton Johnin musiikin siivittämä tarina kertoo 1980-luvusta, hiilikaivostyöläisten lakosta ja nuoren pojan, Billy Elliotin, tarinan näiden historian tapahtumien keskellä. Hänen leskeksi jäänyt isänsä kun ei ymmärrä, miksi nuori poika haluaa tanssia ennemmin balettia kuin nyrkkeillä.

Haastattelin musikaalin ohjaajaa Samuel Harjannetta ja koreografi Jari Saarelaista pari viikkoa sitten. He kertoivat, että työ Billy Elliotin parissa aloitetiin heidän osaltaan jo joulukuussa 2016. Treenit Billy Elliot -koulussa aloitettiin  puolestaan vuoden 2017 alussa, samoin pienoismallit lavasta rakennettiin samana kesänä. Billy-kouluun, eli musikaalia varten perustettuun tanssikouluun, valittiin alun perin 16 poikaa, jotka treenasivat ja hioutuivat yhteen prosessin aikana. Lopulta näistä pojista valittiin kolme nuorta miesta - Osku Perkiö,Jiri Rajala ja Simo Riihelä - jotka vuorottelevat nyt esityksissä Billyn roolissa. ”Tosin uusia poikia koulutetaan edelleen. Esitysten olisi tarkoitus jatkua vuoden 2019 loppuun. Tässä ajassa ehtii alkaa äänenmurros jos toinenkin.”

Mutta onko Billyn tarinalla enää mitään annettavaa tähän aikaan? Ja erityisesti Tampereelle? Harjanne ja Saarelainen nyökyttelevät päätään. ”Tampereella on vanhat työläiskaupunkijuuret, joten se on hyvin selkeä yhtymäkohta myös Billyn maailmaan. Samoin Tampere on perinteinen maskuliininen urheilukaupunki, jossa esimerkiksi lätkällä on iso rooli. Siksi on varmasti helppo ymmärtää Billyn maailman nyrkkeilykeskeistä ja erinteisiin miesarvoihin perustuvaa ajattelua.”

Olen musikaalitiimin kanssa saa mieltä. Vaikka nykyinen sukupuolineutraalikasvatus nostaakin päätään ja vaikka tytöiltä ja pojilta hyväksytäänkin nykyisin paljon laajempi kirjo harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita kuin ennen, ei maailma ole vielä valmis. Perinteisistä rooleista olla ja elää poikkeavat lapset ja nuoret joutuvat usein edelleen silmätikuiksi, eikä meidän aikuistenkaan maailma ole tältä osin vielä valmis. Siksi tämä musikaali on ajankohtainen ja tärkeä tässäkin ajassa, juuri nyt.

Billy Elliot saa ensi-iltansa tämän viikon torstaina, 18.10.2018. Olen nähnyt pätkän Billy Elliotin harjoituksista ja se lupaa paljon. Odotan huikeita laulu- ja tanssikohtauksia, nuorten poikien ja tyttöjen intoa olla lavalla ja erityisesti Petra Karjalaisen roolia Mrs.Wilkinsonina. Se kun sykähdytti jo pelkästään treenien perusteella. Liput musikaaliin löytyvät täältä. 

-Karoliina-

Kuvat: Tampereen Työväen Teatteri, TTT

 

Ladataan...
Kolmistaan

//Kaupallinen yhteistyö: Makia Clothing// 

Mä olen joskus tainnut sanoa, etten erityisemmin pidä Muumi-aiheisesti vaatteista. Ja sen jälkeen olen joutunut pyörtämään sanani monta kertaa. Koko homma alkoi Ivana Helsingin muumivaatteista, joihin rakastuin mallisto toisensa jälkeen. Ja nyt saman teki Makia!

Tänä aamuna lanseerattiin Makia X Moomin -malliston ensimmäinen osa, joka pitää sisällään liki viisikymmentä Muumi-aiheista vaatetta, asustetta ja tuotetta. Mallisto pohjautuu Muumipappa ja meri -kirjaan ja sen värimaailma liikkuu mustan, valkoisen, harmaan ja keltaisen sävyissä. Vaatteiden muumihahmotkin kunnioittavat alkuperäisi muumeja ja kirjan ainutlaatuista tunnelmaa. Näiden vaatteiden halutaan olevan yhtä ajattomia, ja samalla aina ajankohtaisia, kuin itse kirjakin on.

Makia X Moomin -mallisto on suunnattu erityisesti miehille, ja se näkyy esimerkiksi kauluspaitojen leikkauksissa. Silti tuottet ovat kuitenkin niin unisex-henkisiä - kuten Makialla usein muutenkin - että ne menevät tietysti myös muille sukupuolille. Jotenkin itse ajattelin aluksi ahdasmielisesti, kuinkahan muumit taipuvat nimenomaa miestenvaatteisiin. Ja sain näpäytyksen nenälleni, kun näin malliston. Vaatteiden tyyli, vähäeleisyys ja värimaailma ovat sellaisia, etteivät ne ole lapsellisia, saati rajaa mitään ihmisryhmää pois. Kurkkaa koko mallisto täältä. 

Mukavaa iltaa muumitunnelmissa!

-Karoliina-

Kuvat: Noora Näppilä 

Ladataan...
Kolmistaan

 

Me vietettiin eilen meidän perheen jo perinteeksi muodostuneita rapujuhlia. Tilanne oli siinä mielessä ihan spesiaali, että tällä kertaa - pitkästä aikaa - me olimme koolla ihan koko sakin voimin. Ja tällä meidän sakillahan mä tarkoitan minun, A:n ja F:n lisäksi mun vanhempia ja molempia siskojani aviomiehineen. 

Ja. Kuten aikaisempinakin vuosina. Syötiin järkkyhyvää safkaa, saunottiin ja paljuiltiin. Rohkeimmat (F ja miehent) ui järvessä ja illan pimetessä F pääsi mummon ja papan kanssa mummolaan kun me "nuoret" jäätiin viettämään iltaa mökillä keskenämme. On aika hurjan siistiä, että omat huippusiskot ovat saaneet puolisoikseen miehet, joiden kanssa on myös ihan ihana viettää aikaa. Meillä on nimittäin aika helkkarin hyvä kuuden kopla nykyisin!

A ja minä olimme tosin (taas kerran?) ne hannarit, jota eivät jaksaneet valvoa pikkutunneille. Mun sen sijaa saimme yöunet, jollaisia en muista nukkuneeni koko vuonna. Heräsimme yhdeltätoista! Illan humuun pääsi tosin mukaan, kun kuunteli sängystä ulkoa ja paljusta tulevaa musiikkia. Nauratti erityisesti jo klassikoksi muodostunut siskoni ja toisen siskoni miehen yhteinen lempparibiisi: Ankronikan tunnari. 

Me jäimme F:n kanssa tänne Hankasalmelle nyt viettämään vielä alkuviikoksikin syyslomaa, kun A jo suuntasi tänään takaisin Tampereelle. Vaikka läppäri kulkeekin tänne maallekin mukana, on ihanaa saada irtiotto tavalliseen arkeen. Töiden teko kun tuntuu ihan erilaiselle täällä kun kotona Tampereella. 

Kuvasaldo rapujuhlista jäi muuten aika vähäiseksi, koska tällä kertaa syömingin aloitetiin niin myöhään. Tosin. Kattaus oli hyvin sama kuin aikasempina vuosina, joten herkut ja lisää tunnelmaa voi katsella vuoden 2017 ja 2016 rapujuhlista täältä (rapujuhlat 2017) ja täältä (2016). 

-Karoliina-

 

Pages