Ladataan...
Maailmalla

Hellurei ja terkkuja kotoa!

Suomessa ollaan, juhannus on takanapäin ja uusi viikko on alkanut.

Maailma nähneenä Vaasa tuntuu pieneltä, mutta niin kodilta. Tuntui todella hassulta nähdä lentokoneesta ulos tultuani kyltti "Vaasan lentokenttä". "Niinku häh?! Olenko tosiaan täällä", taisi olla ensimmäinen reaktio.

Tuntuu kuitenkin hyvältä olla täällä. Olen saapunut kotiin.

Ja täällä aion nyt hetken taas pysyä.

On kummallista, miten kaikki asiat tuntuvat ja näyttävät niin tutuilta, vaikka viime kerrasta on se vajaa puoli vuotta. Koti näyttää juuri siltä, miltä sen kuuluukin, astiat ovat edelleen samoilla paikoilla, ja avaimetkin löytyivät samasta paikasta, minne ne aikoinaan piilotin. Kaikki on niin tuttua, mutta tuntuu silti oudolta.

Kaikista oudointa oli Arttu Wiskarin kuuleminen radiosta! :D Taisin lopullisesti tajuta, että olen tosiaan Suomessa. On tämä valoisa yökin niin kummallinen - olin unohtanut koko ilmiön. Englannissa kun pimeää oli jo ilta 10 jälkeen. Lentokoneessa piti moneen kertaan tarkistaa kelloa, kun ei meinannut millään uskoa, että keskiyöllä voi olla valoisaa.

Suomenkielen kuuleminenkin aiheuttaa vielä isoa hämmennystä.

Paljon on ihmeteltävää ja kummasteltavaa, mutta se oli odotettavissa ja siihen olin varautunut.

Ajamaan en aio vielä hetkeen kuitenkaan lähteä. Pitää hetken totuttautua vanhoihin ajosääntöihin, kun tämä englantilainen liikennejärjestelmä iskoutui vähän turhan vahvasti tuonne takaraivoon. Ei ole hyvä merkki, kun liikenneympyrään liittyessä olisin lähtenyt ajamaan vasenta puolta, jos olisin ollut kuskina. :D

Ensimmäisenä Suomi-viikonloppunani panostin erityisesti tankkaukseen. Juhannus sattui sopivaan saumaan, joten jääkaapissa oli vieläkin enemmän valinnanvaraa.

Karjalanpiirakoita on syöty ähkyyn saakka ja korput on päällystetty Oivariinilla. Leipäjuustosta leivottiin piirakkaa ja jälkiruokaan käytettiin raparperia. Suomi-teema kelpasi ja ruoka maistui!

Faterin suklaata olen käynyt nakertamassa aina palan sieltä, palan täältä. Puuro on vaihtunut smoothieen aamupalapöydässä ja raejuustosta olen nauttinut sielun mitoin. Ihan mahtavaa!

Kotiinpaluuni myötä yksi elämäni merkityksellisin ja opettavaisin jakso on saatu päätökseen. Opiskelijavaihto Derbyssä tulee olemaan muisto, jota kannan lopun elämääni mukanani, jonka takia olen vahvempi ja rohkeampi ihminen, ja jota tulen aina muistelemaan suurella ilolle.

Matkani aikana olen tavannut paljon upeita ihmisiä, tutustunut erilaisiin kulttuureihin, oppinut puhumaan parempaa englantia, kasvanut ihmisenä, oppinut selviytymään omillani ja paljon muuta.

Opiskelijavaihto on ollut matka itseensä tutustumiseen, jonka kautta olen saanut uudenlaista itseluottamusta, vahvuutta, rohkeutta ja uusia näkökulmia asioihin. Se on mahdollistanut epämukavuusalueella toimimisen, rikastuttanut elämää ja saanut minut uskomaan itseeni yhä enemmän.

Tämän kaiken sulatteluun menee kyllä aikaa, mutta sallin sen itselleni. Mielenkiinnolla odotan millaisia vaikutuksia vaihdolla on minuun ollut ja miten se tulee näkymään.

Kaikki kiva kuitenkin loppuu aikanaan, ja minun kohdallani se tarkoittaa tätä blogia. Maailmalla-blogi on ollut tärkeä osa vaihtoani, jonka kautta olen pystynyt jäsentämään tapahtumia, toteuttamaan itseäni ja tarjoamaan kurkistuksen elämääni. Kuten vanhoja päiväkirjoja, myös tätä blogia tulee olemaan hauska lukea tulevaisuudessa ja palata näihin aikoihin.

Maailmalla sulkee nyt ovensa ja kiittää jokaista, joka täällä on vieraillut, kerran tai useammin. Iso kiitos!

Nyt vain katse merelle ja kohti uusia seikkailuja. Minä kiitän ja kumarran! ☆

Ladataan...

Ladataan...
Maailmalla

Kalenteri näyttää päivämäärää 17.6., mikä siis tarkoittaa, että tänään pitäisi laittaa pillit pussiin, syödä jääkaappi mahdollisimman tyhjäksi ja valmistautua henkisesti huomista varten. Aamukammassa on nimittäin enää yksi piikki jäljellä, ja huomenna olisi aika lähteä kotiin.

Kyllähän se tuntuu ihan käsittämättömältä ajatukselta, että tästä pitäisi nyt yhtäkkiä kotiin lähteä. Olen ollut lomalla jo niin pitkään, että tunnen asuvani täällä ihan pysyvästi. Opiskelusta ja työharjoittelusta on jo niin paljon aikaa, etten ainakaan vaihto-opiskelijaksi itseäni enää tunne. Myönnettäköön, että tällainen olotila paikallisuudesta tuntuu ihan kivalta. ;)

Tuntuu ihan hassulta hyvästellä kaikki kaverit ja joukkue, kun täysin ei ole vielä sisäistänyt, että tässä viedään viimeisiä tunteja.  Eilen beach volley-pelien jälkeen tyypit jo kyselivätkin, koska meinaan tulla takaisin.

Niin, koskahan? En tiedä.

Surullista tällaisissa tilanteissa on se, että on tavannut aivan mahtavia tyyppejä, joita ei välttämättä näe enää koskaan. Toisaalta näinhän se elämässä välillä menee.

Onneksi nykyään on olemassa tämä moderni teknologia, joka mahdollistaa yhteydenpidon vaikka Afrikkaan asti.

Nyt aion kuitenkin hoitaa loput pakkaamiset, käydä eväsostoksilla ja imeä viimeisetkin rippeet Englannista itseeni.

Niin, ja nauttia lämpimästä säästä, joka minua ei kuulemma Suomessa odota.

Ladataan...

Ladataan...
Maailmalla

Ennen vaihtoani en ollut koskaan käynyt Englannissa. Stereotypiat ja kuulopuheet olivat kuitenkin luoneet tietynlaisen kuvan itselleni Englannista ja sen asukkaista. Perinteisesti kuvittelin, että kaikki muun muassa juovat teetä ja käyttäytyvät todella ystävällisesti.

Viimeiset viisi kuukautta ovat kuitenkin opettaneet enemmän kulttuurista, muuttaneet käsityksiä ja tuoneet myös uusia kokemuksia, näkemyksiä sekä ihmettelyn aiheita. Ajattelin nyt koota tähän listan muutamista asioita, jotka olen kokenut merkityksellisiksi.

1. Tee. Perinteisestihän Englantia pidetään teemaana. Iltapäivätee taitaakin olla yksi tunnetuimmista Englantiin liitettävistä perinteisistä, joka on tullut maailmalla tunnetuksi. Teehetket näyttävät kuitenkin menettäneen merkitystään uusien sukupolvien myötä, ja sitä harrastetaan enemmän vanhempien ihmisten keskuudessa. Kahvi tuntuu olevan teen rinnalla melkein yhtä iso juttu täällä kuin Suomessa.

2. Ystävällisyys ja kohteliaat käytöstavat. Tämä on teen ohella toinen stereotypinen käsitys brittiläisistä. Tästä sain esimakua jo lentokentällä, kun tammikuussa saavuin Englantiin: törmäsin matkalaukkujeni kanssa vanhemman brittimiehen laukkuun, ja hän välittömästi pahoitteli kuinka se oli hänen vikansa ja pyyteli monta kertaa anteeksi. Ei ihme, että tällaisen käytöksen perusteella yleistä stereotypiaa ruokitaan.

Pitkän ajan kokemuksella joudun kuitenkin kumoamaan tämän väitteen. Brittiläiset eivät ole sen kohteliaampia, kuin mikään muukaan kansalaisuus. Kyllähän täällä aina tervehditään ja perään kysytään miten toinen voi, kiitetään kohteliaasti sekä viljellään anteeksipyyntöä ihan ärsyyntymiseen saakka. Erityisesti suomalaiselle tällainen käytös voi tuntua todella vieraalta ja antaa erittäin positiivisen vaikutelman. Tällainen käytös kuuluu kuitenkin vain osana normaaliin kohteliaaseen käyttäytymiseen, eikä sillä ole sen suurempaa tekemistä yksilön luonteen kanssa.

3. Asiakaspalvelu. Jostain syystä asiakaspalvelu Englannissa on keskimäärin todella surkeaa. Taso on useissa paikoissa todella huonoa ja usein työntekijöiden naamasta näkee, ettei yhtään kiinnostaisi. Tämä tuli minulle täysin yllätyksenä, sillä olin kuvitellut, että täällä siihen panostettaisiin erityisen paljon. Huonoa palvelua olen saanut erityisesti ruokakauppojen kassoilla: työntekijät eivät useinkaan kiinnitä asiakkaaseen yhtään huomiota ja mahdollisesti keskustelevat vielä vastapäätä istuvan työntekijän kanssa (jolla on myös asiakkaita). Tottakai olen saanut myös hyvää palvelua, mutta valitettavan paljon huonoa.

4. Valmisruuat. Brittinuoret ovat todella laiskoja laittamaan ruokaa, ja heidän käsitys "ruuanlaitosta" on yhtä kuin pakasteruuan lämmittäminen mikrossa. Olen asunut viisi kuukautta neljän brittiläisen nuoren kanssa ja ainoastaan yksi heistä "kokkaa" silloin tällöin ruokaa alusta alkaen. Kokkaamisella tässä yhteydessä tarkoitan makaronin keittämistä, johon sekoitetaan majoneesia ja tonnikalaa. En kuitenkaan ole luonut tätä käsitystä pelkästään kämppisteni perusteella, vaan samanlaiseen ilmiöön olen törmännyt useamman ihmisen kohdalla.

Englannissa tunnutaan sanattomasti kannustamaan tällaiseen ruokailuun, sillä oikeastaan kaiken voi valmistaa mikrossa raa'asta lihasta lähtien. Pakettien kyljessä on aina erikseen ohjeet, miten pitkän mikrottamisen tuote vaatii. Englannista löytyy myös kauppaketju, joka myy pelkästään pakasteita.

6. Sää. Englannissa tunnetusti sataa aina. Päivän aikana sää näyttää usein kaikki neljä vuodenaikaa, ja ne voivat vaihtua todella nopeaan tahtiin. Mielestäni sateen ohella kuuluisi mainita lisäksi tuulesta. Täällä nimittäin tuulee aina. Välillä tuuli voi yltyä niin kovaksi, ettei eteenpäin pääse kulkemaan. Nyt ymmärrän hyvin, miksi brittiläisen usein puhuvat säästä keskenään, sillä se on oikeasti mielenkiintoinen keskustelunaihe. Sää voi oikeasti vaihtua 10 minuutin välein.

7. Kielitaito. Oikeastaan kukaan brittiläinen ei puhu englannin lisäksi muuta kieltä. Suomessahan keskimäärin jokainen puhuu suomen lisäksi 1-3 muuta kieltä. Vaikka englanti on hallitseva kieli maailmalla, luulisi, että kouluissa opiskeltaisiin edes ranskaa, saksaa tai espanjaa. Jokaisella, kenen kanssa olen aiheesta keskustellut, tuntuisi kuitenkin olevan kova halu osata jotain muutakin kieltä.

8. Lontoo. Lontoota pidetään maailmalla kaupunkina, jonne kaikki tuntuvat haluavan matkustaa. Sitä voisi jopa kutsua Euroopan New Yorkiksi. Paikalliset vierailevat Lontoossa kuitenkin mahdollisimman harvoin, eikä siitä kovinkaan paljon pidetä. Aluksi, kun en ollut vielä Lontoossa käynyt, tuntui todella oudolta, ettei siitä tykätty. Nyt ymmärrän aivan täysin.

9. Liikenne. Englannissa liikenne on vasemmanpuoleinen. Autot ajavat siis niin sanotusti "väärällä" puolella tietä. Lisäksi autoissa kuskin paikka on toisella puolella eli pelkääjän paikalla. Muistan ensimmäisen bussimatkani hyvin, sillä tuntui todella oudolta nousta kyytiin "väärältä" puolelta eli periaatteessa kuskin puolelta.

10. Raha ja hintataso. Englanti on todella kallis maa. Sanoisin, että vielä kalliimpi kuin Suomi. Aluksi oli todella hämäävää käydä ostoksilla, sillä kaikki tuntui halvemmalta, mutta valuutanmuunnon jälkeen hinta olikin kalliimpi. Englannissa on myös useita paikkoja, joissa ei käy kortti. Käteistä pitää kantaa siis aina mukana. On myös paljon kauppoja, jotka veloittavat lisämaksun, mikäli maksaa kortilla esimerkiksi alle £5 ostokset.

11. Vesihanat. Hanat on usein eroteltu kuuma- ja kylmähanaan. Käsiä on välillä todella vaikea pestä, sillä toisesta hanasta tulee aivan tulikuumaa vettä ja toisesta jääkylmää. Tarkoituksena olisi kuulemma täyttää lavuaari oikean lämpöisellä vedellä ja pestä siinä.

12. Pubikulttuuri. Pubissa käyntiä harrastetaan Englannissa todella paljon, ja on ihan normaalia käydä oluella keskellä päivää. Ruokailu pubeissa on myös merkittävä osa kulttuuria.

1. Kuva, 2. Kuva, 3. Kuva, 4. Kuva, 6. Kuva

Vaikka Englanti poikkeaakin monissa asioissa Suomesta, voisin kuitenkin sanoa, että kulttuurit ovat todella paljon samankaltaisia ja muistuttavat toisiaan. Aiemmin kirjoitinkin siitä, kuinka sopeutuminen uuteen maahan on ollut helppoa juuri tämän samankaltaisuuden takia. Kokonaisuudessaan Englanti on todella hieno maa ja suosittelen ehdottomasti matkakohteeksi. Mikäli kiinnostuksena on kuitenkin nähdä sitä perinteistä englantilaisuutta, suosittelisin valitsemaan kohteeksi jonkun muun kuin Lontoon. Itse suosittelisin Yorkia. Täältä voi käydä lukemassa lisää kyseisestä kaupungista.

Ladataan...

Pages