Ladataan...

Ta Som

Angkorin kuuluisa temppelialue Pohjois-Kambodzassa – rahastusta, historiaa, pyhä paikka, taidetta, arkkitehtuuria vai yksi nähtävyys muiden joukossa? Miten temppelit tulisi kokea? Näitä asioita mietin, ennen kuin suuntasimme Angkorin temppeleitä kiertelemään. Best for last –ajatuksella olimme jättäneet Siem Reapin viimeiseksi kohteeksemme Kambodzassa.

Alkuperäisenä ajatuksena oli tutustua temppelialueeseen polkupyörillä. Kuumuus kuitenkin uuvutti meidät jo ennen temppelialueelle lähtöä, joten neuvottelimme hotellimme kanssa diilin omasta tuktukista ja kuskista pariksi päiväksi. Hotellit tarjoavat valmiita paketteja (Big Circle ja Small Circle), joita voi halutessaan muokata.

Bayon

Etukäteen meitä huoletti eniten muut matkailijat. Osaavatko ihmiset käyttäytyä? Ahdistaako väenpaljous? Pystyykö tunnelmasta nauttimaan? Sovimme kuskimme kanssa, että kierrämme temppelit hieman poikkeavassa järjestyksessä niin emme osu joka paikkaan suurten turistiryhmien kanssa. Suunnitelma onnistui yllättävän hyvin. Esimerkiksi nykyään Tomb Raider –temppelinä tunnettu puiden valtaama Ta Phrom oli aamuvarhaisella rauhallinen ja temppeleistä tunnetuin Angkor Wat iltapäivällä yllättävän hiljainen. Monet viittaavat koko alueeseen virheellisesti Angkor Wat –nimellä, ja toisaalta osa vierailee ainoastaan Angkor Watissa (jolloin kokemus jää hyvin pintapuoliseksi). Meihin teki suurimman vaikutuksen vähemmän tunnetut temppelit, jotka jäävät usein suosituimman varjoon.

 

Angkor Wat

Ta Keo

Angkorin temppeleitä kierrellessä on koko ajan epätodellinen olo. Luonnon keskellä jättimäinen temppelialue elää omaa elämäänsä. Olemme Aasiassa käyneet monissa temppeleissä, mutta emme aiemmin tällaisissa unohdetuissa, hylätyissä, ei enää toiminnassa olevissa. Tunnelma on siis hyvin erilainen kuin esimerkiksi aasialaisen suurkaupungin temppeleissä, joissa ihmiset käyvät työpäivän jälkeen rauhoittumassa. Toki Angkorissakin käy paikallisia palvojia, ja kambodzalaiset pääsevät alueelle ilmaiseksi turistien maksaessa kalliin lipun (meidän paikalla käydessä kolmen päivän lippu maksoi 40 USD, mutta 1.2.2017 hinta nousi 62 USD). Kaverini tiivisti tunnelman aika hyvin: ”Keskellä luontoa vaan pönöttää pyhyys. Odottaen palvojia, turisteja tai jumaluuksia, temppelit heräävät joka aamu auringon siunaukseen ja nukahtavat yön kuuliaisuuteen.”

Ensisijaisesti temppelialue ovat uskonnollinen paikka, jonka moni turisti tuntuu unohtavan. Viime vuosina on kohuttu alueella otetuista alastonkuvista, ja pukeutumisohjeistusta on tiukennettu. Pitihän munkin ottaa kliseisissä elefanttihousuissa pakolliset kuvat ”kävelen hitaasti kohti temppeliä auringonlaskussa” Instagramiin – niin kornilta ja juustoiselta kuin se kuulostaakin. Antakaa anteeksi, mulla sentään oli pitkälahkeiset haaremihousut. Lipuntarkastajat tsekkaavat myös vaatetuksen, mutta silti alueella pyöri useita turreja hieman liian lyhyissä sortseissa tai paljastavissa topeissa.

Pre Rup

Ta Phrom

Parasta Angkorin vierailussa oli taianomainen tunnelma. Ja kyllä, tunnelmaan on mahdollista päästä käsiksi muista turisteista huolimatta. Todella moni turisti vaeltaa temppelin nopeasti läpi muutaman kuvan räpsien siirtyen kohti seuraavaa pyhättöä. Suosittelen valitsemaan omalle kierrokselle maltillisen määrän temppeleitä, ja tutustumaan niihin rauhassa. Miettimään niitä tuhansia ihmisiä, jotka satoja vuosia sitten rakensivat nämä pakahduttavan kauniit temppelit, jotka juuri sinä saat nyt kokea. Kuka tästä on kulkenut, mitä hän on elämältä toivonut ja ajatellut. Vaietut salaisuudet. Vuosien varrella kuullut kuiskaukset. Tutkimaan yksityiskohtia. Istahtamaan kivetykselle. Kuuntelemaan ääniä. Seurailemaan perhosen ja pikkulinnun touhuja. Hymyilemään vastaantulijoille. Lueskelemaan kirjaa. Rauhoittumaan.

Phrea Khan

Srah Srang

Kiireinen sinkoilu ja suorittaminen ovat todella kaukana temppelien alkuperäisestä tarkoituksesta. Olen aika huono sietämään muiden matkailijoiden toilailuja, selfiekeppejä ja suosikkini: salamalla kuvien ottamista keskellä kirkasta päivää. Temppelit ovat onneksi niin suuria, että muita ihmisiä onnistuu helposti pakenemaan. Esimerkiksi valtavassa ja sokkeloisessa Phrea Khanissa kadotin Chrisun monta kertaa, mutta tyytyväisenä jäin istuskelemaan, tuijottelemaan puiden latvoja ja sinistä taivasta. Jokainen kokee temppelit omalla tavalla. Toisiin vetoaa temppelien kauneus, toisiin rakennusten massiisivuus. Oli miten oli – vierailu Angkoriin tekee pieneen ihmiseen lähtemättömän vaikutuksen.

Neak Preah

Oletko käynyt angkorin temppeleissä tai vastaavilla alueilla? Millainen kokemus oli?

 

Lue myös: 

Älä sulje silmiäsi matkalla

 

Kuvat: Vaikka blogissamme harvemmin kuvatekstejä viljellään, on tällä kertaa kuvan tai kuvasarjan alla on mainittu, mistä temppelistä kuvat on otettu. Lisää kuvia temppeleistä tulee Facebook-sivullemme.

Share

Ladataan...

Rakastan Kambodzaa. Se on varmaan käynyt selväksi. Yksi ehdoton kohokohta Kambodzassa oli venematka Battambangista Siem Reapiin.

Sangkae-jokea pitkin matka kestää kuusi tuntia. Kuivan kauden aikaan matka voi kestää paljon kauemminkin. Välillä vene lipui älyttömän pienistä väleistä veden ollessa todella alhaalla. Ajateltiin, että tää on nyt tässä. Eihän tästä pääse. Aasiassa reissatessa on kuitenkin tottunut siihen, että kaikki järjestyy.

Meidän reissufilosofia tiivistyy aika hyvin blogin nimeen. Olemme matkalla kaiken aikaa. Näin ollen onkin tosi mahtavaa, jos myös siirtymiset paikasta toiseen ovat mielenkiintoisia eivätkä tuskallisia ja uuvuttavia.

Venematka maksaa enemmän kuin bussilippu, ja tämän takia venettä käyttävät lähinnä ulkomaalaiset reissaajat. Muutama paikallinenkin oli kyydissä. Eräs nuori tyttö oli menossa Battambangista pienen tyttärensä kanssa käymään kotikylässään. Kylä oli suunnilleen reitin puolivälissä. Keskellä ei mitään yhtäkkiä kymmeniä taloja veden päällä. Oli tosi mielenkiintoista nähdä, miten ihmiset elävät joen äärellä.

Arki on aika samanlaista missä tahansa päin maailmaa. Likaisia vaatteita, kokkailua, koulua, työtä, perhepäivällisiä, hymyjä, rätisevän television korjausta.

Seuraa reissuamme:

FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN / BLOGIT.FI / BLOGIPOLKU

Share

Ladataan...

Terveiset Singaporesta! Elokuun viimeisenä iltana hyppäsimme ystävien saattamana Tolstoi-junaan Helsingissä. Tasan kuusi kuukautta sitten nautimme aurinkoisesta Moskovasta. Olemme siis olleet jo puoli vuotta reissussa. Uskomatonta – tai kuten meillä on tapana sanoa, sairasta.

Moni on toivonut karttaa matkareitistämme. Osalle lukijoista paikkojen nimet eivät sano juuri mitään, osa taas haluaa seurata reissuamme reaaliaikaisesti. Toiveisiinne on vastattu – avoin Google-kartta tulee tässä:

Puoli vuotta maailmanympärimatkalla karttanäkymänä

Kartasta näkee, missä olemme matkan aikana pysähtyneet, ja millä kulkuvälineellä liikkuneet paikasta toiseen. Päiväretkikohteita ei ole merkitty erikseen, mutta yhden yön reissut kylläkin (esim. seikkailu Olkhon-saaren itäiselle rannalle ja ex tempore –reissu Macaoon).

Kartasta näkee myös, mikä on todellinen sijaintimme, ja missä blogissa seikkaillaan. Toiveena olisi, että jossain vaiheessa nämä kaksi pallukkaa kohtaisivat. Karttamerkinnöissä on linkki postaukseen, joka käsittelee kyseistä kohdetta. Jos samasta paikasta on useampi postaus, niin kartan koonnut Chrisu on valinnut mielivaltaisesti yhden postauksen per karttamerkintä.

Yritetään myös viritellä kartta tuohon sivupalkkiin (ilmoitellaan asiasta blogissa ja Facebookissa). Siihen asti kartan voi tsekata linkistä tai painamalla yllä olevaa kuvaa.

Toiveista puheen ollen - kiitos kaikista kommenteista ja palautteesta postauksen suhteen! Toivepostauksia on tulossa esimerkiksi parisuhteesta tien päällä, maailmanympärimatkan suunnittelusta, junalippujen ostamisesta Venäjällä ja Mongolian kiertomatkan käytännön järjestelyistä. Tässä vaiheessa onkin siis luontevaa antaa sana teille jälleen kerran.

Mistä haluat lukea jatkossa? Mistä olisit halunnut kuulla enemmän? Haetko blogista inspiraatiota vai käytännön vinkkejä? Uppoaako kohdekohtaiset vai yleiset tai pohtivammat jutut? Vai kiinnostaako vaan tietää, miten elämämme tien päällä sujuu? Kaikki palaute ja kysymykset ovat myös tervetulleita sähköpostilla.

Kuvat: Vuoden alussa kerroin, että haluan uida Singaporessa infinity poolissa. Tänään saavuttiin Marina Bay Sands -hotelliin, joten aamu-uinti kaupungin kattojen yllä tiedossa. Ellan piti tietenkin päästä heti pelleilemään ja pomppimaan sänkyyn. Ja kyllä, mulla on vain tämä yksi mekko mukana reissussa. Siksi se on melkein joka kuvassa.

Seuraa maailmanympärimatkaamme myös muualla:

FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN / BLOGIT.FI / BLOGIPOLKU

Share

Pages