Grasse – Hajuvesien ja Tuoksujen Mekka
Kauneus matkailua parhaimmillaan -siinä missä Pariisi on romantiikan ja Haute Couturen kotikaupunki on Grasse Etelä-Ranskassa hajuvesien ja tuoksujen mekka. Viime kesänä kymmenen päivän Ranskan Rivieran vierailulla teimme päiväretken tähän rappioromanttiseen Etelä-Ranskalaiseen kaupunkiin.
Ajattelin kirjoittaa muutamia postauksia kauneus harrastajan matkakohteista. Itseäni kiinnostaa niin uudet kulttuurit, kaupungit kuin kauneus ja kauneuskäsitykset ympäri maailmaa joten varmaan jotakuta muutakin ne kiehtoo. Tänään kirjoitan Grassesta, joku toinen päivä Lontoon kauneusbutiikeista ja ehkäpä roomalais aikaisesta kylpylä kaupungista Bathista jonain muuna. Minkälaiset postaukset teitä kiinnostaisivat?
Junalla pääsee Grasseen helposti monesta Ranskan Rivieran kaupungista. Me otettiin juna Nizzan rautatieasemalta. – http://www.bestofniceblog.com/transport-in-nice/train/ – tästä blogista saa paljon tietoa junista ja juna lipuista. Saavuimme Grassen kaupunkiin tukahduttavan kuumana päivänä, ruoho oli nuutunut kullankeltaiseksi ympärillämme ja turistit käyttivät junalippujaan viuhkoina. Grassen kaupunki on rakennettu kukkulan päälle ja juna asema sijaitsee sen juuressa. Juna asemalta pääsee helposti kiipeämään Grassen kaupunkiin mutta tuon reitin löytäminen olikin suurempi haaste joten me otimme pidemmän reitin ja kävelimme kapealla jalkakäytävällä autotien vierellä.
Fragonardin Vanha Hajuvesi Tehdas
Grassessa on kolme isoa vanhaa hajuvesi tehdasta Fragonard, Galimart ja Molinard. Ensimmäisenä vierailimme Fragonard tehtaassa jossa pääsimme ilmaiselle kierrokselle 1926 avattuun hajuvesi tehtaaseen. Kierroksella kerrottiin tehtaan historiasta ja näytettiin kuinka vielä nykypäivänäkin he tekevät tuotteita samoilla tekniikoilla ja koneilla. Pääsimme näkemään kukkien kuivaamista, tuoksuttelemaan hedelmän aromeja, sekä puun, myskin ja mausteiden nuotteja. Nykyään suurinosa raaka-aineista ostetaan jostain muualta eikä Grassen seudulla enää viljellä kukkia hajuvesiin. Kierroksen lopussa pääsimme tutustumaan Fragonargin hajuvesiin sekä ihonhoidon tuotteisiin. Butiikissa tuoksuttelimme ihania saippuoita ja olimme hyvin lähellä investoimasta taivaalliseen Fragonardin parfyymiin.
Grassen hajuvesi business ei ole pelkkää historiaa ja vanhat hajuvesi tehtaan ovat vain itseasiassa jäävuorenhuippu. Kaupungin lähistöllä asuu suunnittelijoita jotka luovat joitakin maailman kuuluisimmista tuoksuja. Grassessa on 60 aktiivisia tuoksu yritystä ja ne tuottavat peräti yli 600€ miljoonan vuotuisen liikevaihdon. Muun muassa Dolce & Gabbana, Marc Jacobs ja L’Orealin tuoksuja on luotu tällä alueella.
Fragonard kierrokselle saimme kuulla että uusien hajuvesien luominen voi kestää jopa 18 kuukautta ja oikeanlaisten tuoksujen yhdistelemiseen tarvitaan vuosien taitoa. Hajuvesi mestareita tai ’neniä’ joiksi heitä kanssa kutsutaan ei ole montaa maailmassa. Grasse myös kouluttaa uusia hajuvesi luojia Grasse Institute Of Parfumery;ssä jossa hakulomakkeissa pyydetään haistamaan ja kuvailemaan 20 erilaista tuoksua monen lauseen verran.
Kansainvälinen Hajuvesi Museo
Toinen matkakohteemme oli kansainvälinen hajuvesi museo, joka sijaitsee vain kulman takana Fragonardin tehtaasta. Tämä museo pitää yllä ranskan luksushajuvesien kulttuuri perimää. Museolla on antropologinen lähestymistapa historian hajuvesiin sen kaikissa muodoissa – raaka-aineet, valmistus, teollisuus, innovaatio, kauppa, suunnittelu, käyttö, taide-esineet sekä arkeologiset todisteet. Mielenkiintoisimpia löytöjä olivat Marie Antoinetten matkakosmetiikka sekä egyptistä peräisin olevat hajuvesi pullot. Museoon kannattaa varata aikaa ja itse olisin voinut viettää siellä tuntikausia tutkien kaikkea ympärillä olevaa. Museo on jaettu seuraaviin osiin -antiikkiin, keskiaikaan ja moderniin aikoihin, joista kukin edustaa historiallisen ajan ja sen ajankohtaisia asioita kuten tyylikkyys ja klassismi, taikuutta ja dynamiikkaa, kevytmielisyys ja hygienia. Oli mielenkiintoista nähdä miten kaikki sivilisaatiot ja niiden hajuste historia ovat jättäneet jälkeensä uskomattoman arvokkaan tuotannon hienostuneita esineitä ja harvinaisia materiaaleja: alabasteri, fajanssitakka, keramiikkaa, lasia, metallitöitä.
Museo käy myös läpi nykyhetkeä ja tulevaisuudessa kuten globalisaatiota, markkinointia ja viestintää sekä kehittyviä markkinoita.
Suosittelen lämpimästi päiväretkeä Grasseen ja sen parfyymi museoihin ja tehtaisiin. Onko kukaan muu käynyt Grassessa?