Testissä: Munatoti

Onnenpäivä

Kyllä, totta se on. Olen onnistunut elämään 31 vuotta, joista viimeiset neljä Yhdysvalloissa, ilman että olen koskaan maistanut munatotia. Ennen Yhdysvaltoihin muuttoa munatoti oli tullut minulle tutuksi lähinnä joulunajan Aku Ankoista, mutta muuten tuo epäilyttävällä nimellä varustettu periamerikkalainen juhlajuoma oli minulle täysi mysteeri. Oliko kyseessä todella nimensä veroinen kananmunajuoma ja jos oli, niin voiko se olla hyvää?

Täällä Yhdysvalloissa egg nog -purnukat ilmestyvät kauppojen hyllyyn jo hyvissä ajoin ennen joulua, yleensä reilusti marraskuun puolella. Ja joka vuosi olen katsellut purkkeja sillä silmällä, joskin pienen epäilyksen vallassa ja lopulta vain tyytynyt ihastelemaan kauniita pakkauksia sen sijaan, että olisin juomaa ostanut. Eikä ostopäätöstä ole ainakaan jouduttanut se, että miehen mukaan munatoti maistuisi kananmunalta enkä tähän tietoon nojaten ole itse osannut päättää millä valikoimissa olevalla lisämaulla haluaisin kananmunan kurkustani alas huuhdella. Ja niin ovat munatotit jääneet kauppaan.

Lopulta neljä vuotta asiaa harkittuani, ostoskoriini päätyi hetken mielijohteesta litran leka vaniljanmakuista munatotia. Merkkejä ja makuja oli tarjolla vaikka ja kuin, mutta suoritin valintani puhtaasti perstuntumalta ja pakkauksen ulkonäön perusteella. Joku fiksumpi olisi ehkä saattanut vertailla ravintoarvoja, valita luomutuotteen tai edes sen munatotin, jossa ei olisi lisämakeuttajana pahamaineista maissisiirappia, mutta minä olin aivan liian tohkeissani toimiakseni niin laskelmoivasti. Otin siis mukaani ensimmäisen kivannäköisen purkin joka käteeni sattui.

Purkin tarjoiluehdotus ehdottaa munatotin juomista viinilasista kahdella kanelitikulla.
Minä tyydyin tavalliseen juomalasiin, ilman tikkuja.

 

Sitten eräänä iltana, salitreenin jälkeen, päätin avata purkin (palautumismielessä, tottakai). Tässä vaiheessa kurkistin jo varovasti ravintosisältöäkin ja totesin juoman sisältävän sekä sokeria että maissisiirappia eikä munatotilla muutenkaan ollut mitään tekemistä luomun kanssa. Olin kuitenkin sen verran innoissani, ettei minua olisi hetkauttanut juurikaan, vaikka munat olisivat avaruuskanoista lypsettyjä. Koska minulla ei ollut aavistustakaan siitä, tulisiko munatotia juoda mukillinen vai saavillinen, selvitin purkin kyljestä suositeltavan annoskoon, joka oli säälittävät 1,2 dl. Aika vähän, ajattelin, kunnes tarkistin annoskoon sisältämän energiamäärän. Kaksisataakaksikymmentäperkeleenkilokaloria ja 23 grammaa sokeria! Vertailun vuoksi mainittakoon, että samainen määrä Ikean glögiä sisältää sekin 21 g sokeria, mutta rasvattomuutensa vuoksi vain 90 kcal. No, joulu(kuu) on vain kerran vuodessa, joten aivan sama. Munajuoman lasiin kaadettuani tajusin, etten edes tiedä juodaanko juoma kylmänä vai kuumana. Ja hetkinen, purkissahan lukee alkoholiton, joten pitäisikö tähän lorauttaa alkoholiakin ja jos kyllä, niin mitä laatua? Pikaisen tutkimuksen jälkeen päädyin nautiskelemaan juoman kylmänä, ilman alkoholia. Käytännössä munatoti nautitaan kuitenkin aikuisten keskuudessa yleensä rommilla, viskillä, brandylla, vodkalla tai erilaisilla likööreillä höystettynä. Mutta silloin ei kai ole tapana käydä ensin penkkaamassa?

Kyllä tällä pitäisi palautua treenistä.

 

Suhtauduin munatotin maisteluun suurella hartaudella ja kaikkine lasin pyörittelyineen, haisteluineen, ryystöinen ja maiskutteluineen tilanne vaikutti ehkä enemmänkin viininmaistelulta. Munatotin maku oli vaniljainen ja makea, hivenen munamainen, tammitynnyristä ei onneksi ollut tietoakaan, juoman koostumus oli paksu ja tuoksu neutraali. Lasissa juoma näytti sulaneelta jäätelöltä, jolta se itse asiassa vähän maistuikin. Kokemus oli yllättävän positiivinen eikä mielestäni lainkaan niin munamainen kuin mieheni oli manaillut. Mies tosin oli edelleen sitä mieltä, että munatoti maistuu ihan kananmunalta, hyi ja yök. No, maistuihan se, tavallaan, mutta kuitenkin paljon paremmalta kuin kananmunien, maidon ja sokerin yhdistelmän voisi kuvitella maistuvan. Havaitsin myös hyvin pian, että tuo 1,2 dl kerta-annos oli aivan riittävä, joten yhdellä purnukalla eletään helposti viikon verran, etenkin kun saan juoda kaiken itsekseni. Sen sijaan, että ostaisin munatotia toisen purnukallisen, ajattelin kokeilla valmistaa sitä itse hieman hillitymmällä sokerimäärällä. Tämän lisäksi aion kokeilla munatotia Cruzanin 9 spiced rommilla, joka ei voi mennä kovin pahasti pieleen.

 

Niin voidaan taas vetää rasti yhden kokeiltavan amerikkalaisen perinnesyötävän päälle. Nyt kun sekä munatoti että maapähkinävoi ovat löytäneet tiensä suomalaiseen ruokapöytäämme, voisin kokeilla jotain uutta amerikkalaisherkkua. Olisiko ehdotuksia? Mielellään jotain muuta, kuin meidän paikallinen erikoisuus, uppopaistettu voi.

 

 

 

Share

Kommentit

annemi

Uppopaistettu voi? voisitko kuitenkin harkita että kokeilet sitä ja raportoit meille? tuli uteliaaksi :D

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Oikeesti, onko pakko?

annemi

Oho, aika.. tuhti! :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Onko tuo ihan oikeasti sitä miltä näyttää ja mitä nimi sanoo..? ..tai oota, en ehkä haluakaan tietää....

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Kyllä, voikuutio öljyssä uppopaistettuna...

Finski (Ei varmistettu)

Terkkuja Pohjois Karoliinasta, taalla toinen suomalainen transplant. Minusta kaikkein kamalimpia jenkkiruokia ovat juuri nuo upporasvassa kypsennetyt jutut! Ja niita riittaa!! Asuimme Etela Karoliinassa 15 vuotta ja siella oli aina Coastal Fair karnevaaleissa deep-fried Snickers, Mars ja muita suklaatankoja.Siis 300 calorin suklaapatukka dipataan deep-fry katteessa jossa se saa paksun taikinamaisen kuoren ja sitten uppo-oljyssa lampimaksi.YOKS! Tosi terveellinen ja vaha-rasvainen Kiitospaivan kalkkunakin paatyi useimmiten isoon upporasva kattilaan jossa se jenkkien iloksi valmistui 1/4 ajassa uuni metodiin verrattuna ja oli ihanan rasvainen. Miksikohan amerikkalaiset ovat niin lihavia?

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Kaikkea pitää ainakin maistaa ;) Paitsi tuota uppopaistettua voita...

JonnaH. (Ei varmistettu) http://keyword-love.blogspot.fi/

Tein tänä syksynä ekaa kertaa kahvista munatotia itse, tuli hyvää! http://keyword-love.blogspot.fi/2013/10/kahvinen-munatoti.html

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Oih! Kuulosti muuten tosi hyvältä! Ehdottomasti kokeilen! Kiitti vinkistä!

Vierailija (Ei varmistettu)

hmm, voisin jopa tykätäkkin munatotista, kuulosti juuri sellaiselta mistä tykkään! :D

mutta, kokeile oudompia pekonituotteita, suklaata, purkkaa, jäätelöä jne.

lone star (Ei varmistettu)

Rohkea rotan (ei ku siis rokan) syö :). Enpä ole uskaltanut tuota maistella, mutta saattaisin muutaman siemauksen ottaa, jos joku ihan oikeaoppisesti sen tekisi, kunnon aineksista. Tuosta nimenomaisesta juoman nimestä tuli mieleeni, että Southern Comfort on aika jännän makuista likööriä, sitä olen joskus maistanut.

Onko kukaan maistanut biscuits and gravy? Muistan kun tulin eka kertaa tähän maahan tänne etelään, ja hotelliaamiaisella oli biscuits and gravy. Ihmiset söivät sitä hyvällä ruokahalulla, mutta itse en uskaltanut maistaa, en silloin, enkä sen jälkeenkään.

ellapulla (Ei varmistettu)

Biscuits ja gravy on HYVÄÄ. :) Täydellistä aamiaisruokaa krapula-aamuna. :D

Samoin munatoti, itsetehty toki vielä parempaa mutta kaupan valmiitkin jotku tosi hyviä (ja rommilla, aina!).

VeeraA (Ei varmistettu) http://veerakaukanakotona.blogspot.com/

Olen viettänyt USA:ssa jo aika monta joulua, mutten ole vieläkään uskaltanut kokeilla. Lähinnä minua pelottavat nuo ravintoarvot (ja ihan pikkuisen ne kananmunat)... Mutta tänä jouluna aion kyllä maistaa! Huomasin juuri yksi päivä, että meidän lähikaupassa (Vons) myydään maitohyllyssä munatotin vieressä Brandya ja Southern Comfortia. Kaikki tarpeellinen kerralla mukaan!

Hem Buggah

Oon aina kuvitellut, että munatoti maistuisi kakkutaikinalle. Tai sille Melukylän lapsissa mainitulle makealle herkulle nimeltä "vatkuli" (siis munia ja sokeria vatkattuna keskenään). Ehkä rommin kanssa se menee sit rommikakusta? :P

Petra Ilona

Siis mä oon aina luullut että munatoti juodaan kuumana? :D Maistamaan en oo siis koskaan päässyt mutta jostain tämä mielikuva on jäänyt.

SallaP (Ei varmistettu)

Olipa kiva kuulla munatotin maistelukokemuksia, olen aina miettinyt miltä se maistuu. Seuraavaksi voisit testata uppopaistettuja suolakurkkuja, niitä syödään tauotta juuri lukemassani kirjassa.

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Voi että, olisi ollut pari päivää sitten ravintolassa tarjolla noita uppopaistettuja suolakurkkuja, mutta jäi tällä kertaa vatsassa olevan tilanpuutteen vuoksi maistamatta! No, ensi kerralla ;)

Jullelson (Ei varmistettu)

Heippa Sinivaara! Halusin tulla vielä erikseen kiittämään lokakuussa julkaisemastasi kurpitsasosekeiton ohjeesta: http://www.lily.fi/blogit/onnenpaiva/kurpitsasosekeitto-la-kelly-osbourne. En ole koskaan ennen tehnyt mitään kurpitsasta, ja kurpitsakuutioitakin syönyt aina joulupöydässä vain pakon edestä, mutta tämä herkku on nyt päätynyt tuotantoon jo toista kertaa julkaisun jälkeen! Kiitos tästä, siis!

A. Sinivaara
Onnenpäivä

Hei olipa kiva, että tykkäsit! Täytynee kirjoittaa ylös reseptejä useamminkin, kun niistä kerran on iloa :)

Minttuliini (Ei varmistettu)

Eggnog on ihanaa, olen suomessakin tehnyt joskus. Tosin aika suuritöistä se oli kun tein suuren satsin sukulaisille ja jäähdyttelin parvekkeella...
Itse ikävöin Deviled eggsejä joita kiitospäivänä söimme, on hurjan hyviä joten jos et ole kokeillut niin suosittelen!
Tuo käsite bisquits and gravy soti kaikkea sitä vastaan mitä kuvittelin alunperin, bisquit kun ei vastannut omaa käsitystäni keksistä lainkaan vaan se oli sellainen kakkunen enemmänkin eikä muistaakseni makea. Outouksina myös chipsien (siis suomeksi perunalastujen) syöminen aterian kylkiäisenä kun suomessa ne liitetään herkkuhetkiin enemmän. Perinteisiä jenkkiaamiaisia oletkin varmasti nauttinut pottuineen ja makkaroineen, munakokkeleineen ja pancakeseineen siirapilla jotka itsellä ainakin menivät todella tuhdista päivällisestä (luoja mitä annoskokoja!!!) Hyviä siis ovat, mutta mulle kerran vuodessa, kiitos!

Kommentoi