Ladataan...
Perliininmunkki

Tuoreet terveiset Berliinistä! 

Vietin heinäkuun viimeisen viikon Särön residenssissä Weddingissä, samassa osoitteessa kuin kesällä 2012. Kulmakunnat eivät olleet juurikaan muuttuneet, tosin jouduin viettämään pienen hiljaisen hetken huomatessani legendaarisen Noitabaarin  (Hexeninsel) kaikkine foliokattoineen kadonneen savuna ilmaan. (Ilmeisesti euron tonttukaljoilla ei bisnestä loputtomiin pyöritetä, edes Berliinissä.) 

Tämä oli neljäs kertani Berliinissä, ja aina vaan löytyy jotakin uutta ja ihmeellistä. Tässä koottuna tämän reissun mieleenpainuvimmat kokemukset ja elämykset:

1. Street Food Markt, Kulturbrauerei / Prenzlauer Berg

Katuruokamarkkinat sunnuntaisin klo 11-19 vanhan panimon tunnelmallisella sisäpihalla. Paljon erilaisia ruokakojuja ja herkullisia makuja maailmalta. Erityisesti mieleen jäi aivan tajuttoman hyvä Flying Dim Sumin vietnamilainen burgeri Bao Burger. Mauerparkin sunnuntaikirppis on lyhyen kävelymatkan päässä, joten samalla reissulla voi kätevästi yhdistää molemmat. 

2. Alternative Berlin Free Tour

En ole mikään perinteisten mummoturistikierrosten ystävä, mutta tämä kierros esittelee nimensä mukaisesti vaihtoehtoista Berliiniä. Alexanderplatzilta Kreuzbergiin suuntautuva kierros kestää ryhmän koosta ja hitaudesta riippuen 2-3 tuntia ja sisältää kiinnostavaa asiaa mm. paikallisesta katutaiteesta ja graffitikulttuurista. Minut kierros havahdutti siihen tosiasiaan, että vaikka Berliinistä on luotu kuva taiteilijoiden paratiisina, rahan valta puhuu sielläkin. Yhä useampia taiteilijoiden työtiloina toimineita rakennuksia on laitettu sileäksi ja rakennettu tilalle kalliita toimisto- ja asuinkiinteistöjä, eikä trendi osoita hiipumisen merkkejä.

Kierros on nimensä mukaisesti ilmainen, mutta oppaan tippaaminen kuuluu asiaan jos olet ollut näkemääsi ja kuulemaasi tyytyväinen. Sama pulju järjestää myös maksullisia kierroksia erilaisilla teemoilla. 

3. C/O Berlin

Valokuvataiteen ystäville voi lämpimästi suositella vierailua Amerika Hausissa, aivan Zoologisher Gartenin S-bahn-aseman vieressä. Vaihtuvia näyttelyitä, tapahtumia ja työpajoja. (Samoilta nurkilta löytyy myös Helmut Newton Foundation, joten tässäkin saa kätevästi kaksi kärpästä yhdellä iskulla.)

4. Käthe-Kollwitz-Museum

Saksalaisen taidemaalarin, taidegraafikon ja kuvanveistäjä Käthe Kollwitzin (1867-1945) elämää ja taidetta esittelevä museo teki vaikutuksen ainutlaatuisella tunnelmallaan. Poikansa sotaan menettänyt Käthe työsti suruaan hyvin vahvasti taiteensa kautta, käsitellen töissään kuolemaa ja luopumisen tuskaa. Hän oli myös yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka antoi teoksillaan äänen niin köyhyyden, nälän kuin sodankin uhreille. Rankoista teemoista huolimatta en kokenut museokäyntiä ahdistavana, vaan pikemminkin puhdistavana kokemuksena jossa Käthen henki oli vahvasti läsnä.

Kiinnostavana lisänä museon perusnäyttelyssä oli mukana kuvanveistäjä Lotta Blokkerin uskomattoman taidokkaita veistoksia, jotka käsittelivät samoja teemoja ja kävivät dialogia (pahoittelen kökköä ilmaisua mutten keksinyt parempaa) Käthen teosten kanssa. 

(Museokäyntiä on hyvä käydä sulattelemassa aivan naapurissa sijaistevassa Literaturhausissa, jonka ravintolasta saa ainakin erinomaista keittoa, suosittelen.)

5. Halpa luonnonkosmetiikka

Tässä vinkissä ei oikeastaan ole mitään tuoretta, koska olen kantanut näitä puteleita kotiin jokaiselta reissultani. Suurin osa käyttämästäni kosmetiikasta on nykyään luonnonkosmetiikkaa ja Saksasta sitä saa hävyttömän edullisesti. Suomessa tunnetut merkit, kuten Weleda ja Lavera ovat nekin edullisia, mutta reissubudjetin ollessa tiukka saa tehtyä aikamoisia hankintoja suosimalla kemppariketjujen omia halpamerkkejä. (Nekin ovat sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, kuten tyyriimmätkin merkit.)

Tältä reissulta mukaan tarttui DM-ketjun Alverde-tuotteita: suihkusaippuaa, shampoota, hoitoainetta, kosteusvoidetta, seerumi ja meikkivoide, hinnat 1,50 - 7 euroa / kpl. Tässä tapauksessa halvalla saa hyvää: tuotteet ovat laadukkaita ja toimivia, myös värikkäät pakkaukset miellyttävät silmää. 

 

Muina vinkkeinä kannustan edelleen pitämään silmät ja korvat auki ja seuraamaan kaupungilla liikkuessa omaa intuitiota. Sekä kadunvarsille ripoteltuja julisteita, niistä saa melkein parhaat menovinkit. En ole yrityksistäni huolimatta löytänyt netistä oikeasti toimivaa Berliinin tapahtumakalenteria, jos sellainen ihme jostain löytyy niin saa vinkata. 

Gute Reise! 

 

P.S. Reissukuvia lisää Instagramissa tililläni @minnamanttari, häsällä #perliininmunkki. 

 

Ladataan...
Perliininmunkki

Oho, kappas: Rantapallo-matkailusivustolla on meneillään kilpailu, josta voi voittaa kahden yön majoituksen päheässä luksushotellissa Berliinin keskustassa. Mikä mainio syy koota roikkumaan jääneet Berliini-vinkit yhdeksi postaukseksi! 

1. Syö aamiaista

Tämähän on kuultu monta kertaa: Berliini on brunssitaivas. Mutta kun se on totta. Ota siitä siis kaikki irti. Suosikkipaikkojani ovat An einem Sonntag im August Prenzlauer Bergissä, Ungeheuer Neuköllnissa sekä Elfida ja Café 100 Wasser Friedrichschainissa. Etenkin kahden jälkimmäisen paikan noutopöydät loksauttavat alaleuan nilkkoihin. Ja oikein hyvä niin, helpompi lapata murkinaa ääntä kohti. 

2. Syö döneriä

Mitä, taasko syödään? Kyllä. Jotta on mitä muistella kaihon kyynel silmässä, kun seuraavan kerran asioit kotimaan kebabbilan tiskillä natustamassa norsunjalkaa. Ei, Berliinin dönereistä ei voi edes puhua samassa lauseessa. Jos sinussa on urheiluhenkeä, jonotat tietysti Mustafan kioskille. Äläkä unohda sitä jonotuskaljaa.

3. Juo olutta

Saksa on olutmaa. Piste. Tartu siis tuoppiin. Allekirjoittaneelle maistuvat monenlaiset oluet, mutta viime reissun suosikiksi nousi kepeä ja raikas, limen tai sitruunan kanssa tarjoiltava Kristallweizen. Äläkä hätkähdä, jos ostat kioskilta pullon ja myyjä tarjoutuu avaamaan sen sinulle samantien. Nyt ollaan Berliinissä, ei Suomi-nipolassa.

4. Käy valokuva-automaatissa

Olkoon vaikka kuinka kliseistä hipsteriällöilyä, mutta se on hauskaa. Yksin tai yhdessä. Kartan kaikista kaupungin automaateista löydät täältä.

5. Mene Mauerparkin kirppikselle

No tämäkin mainitaan varmaan joka ikisessä Berliini-blogissa, mutta ei suotta. Se on magee paikka. Ja mitä sieltä ei löydy, sitä ei ihminen tarvitse.

6. Osta luonnonkosmetiikkaa

Halvat viinat haetaan Virosta ja puoli-ilmaiset luonnonkosmetiikat Saksasta, näin se on. Weledat, Laverat ynnä muut tunnetut merkit ovat nekin edukkaita, mutta todellinen tarkan markan tyttö hakeutuu Rossmannin ja DM:n omien sarjojen Alterran ja Alverden hyllyjen luo. Tämän kesän reissulla ylipainorajaa kolkutelleen matkalaukkuni painosta varmaan pari kiloa oli pelkkää Alterran suihkusaippuaa. Täyden kympin annan myös Alterran vaahtomaiselle jokanaaman kasvoputsarille. Niin ja Weledan Skin Foodille, ostakaa sitä. Paras rasva ikinä. 

7. Käy hassuissa paikoissa

Berliinissä, jos missä on tarjolla erikoismeininkiä: ota siitä koppi. Nauti päivällinen pilkkopimeässä Unsicht Barissa, upota varpaat YAAMin biitsihiekkaan keskellä asfalttiviidakkoa tai lähde opastetulle kierrokselle hylättyyn huvipuistoon. Kaikki on mahdollista.

8. Löytöretkeile

Rakastatko rappioromantiikkaa? Silloin Berliini on sinun paikkasi. Jos et rohkene harrastaa omin päin urbaania löytöretkeilyä, voit myös buukata itsesi järjestetylle kuvausretkelle vaikkapa Beelitz-Heilstättenin hylättyyn sairaalaan. Se on kokemus, joka ei ihan heti unohdu.

9. Muistele menneitä

Kaiken sen kepeyden, kahjouden ja vapaamielisyyden keskellä, mitä Berliini tänään edustaa, voi olla vaikea kuvitella ettei aina ole ollut näin. Historia kuitenkin muistuttaa itsestään melkein joka toisessa kadunkulmassa. Pysähdy hetkeksi sen äärelle: käy ainakin kävelemässä East Side Galleryn muuri päästä päähän. Gedenkstätte Berliner Mauer on myös tutustumisen arvoinen. Jos viivyt kaupungissa pitemmän aikaa, kannattaa harkita vierailua Sachsenhausenin keskitysleirimuseossa. Se ei ylennä mieltä, mutta saattaa laittaa muutaman palikan oikeaan järjestykseen, ainakin hetkeksi. 

10. Nauti tunnelmasta

Vaikka nähtävää on paljon, älä kiirehdi. Kävele ympäriinsä, hyppää metroon tai ajele raitiovaunulla oma turistikierros, nouse pois satunnaisella pysäkillä ja istahda katukahvilaan katselemaan ihmisiä. Nauti siitä tunteesta, että voit olla ihan millainen vaan: kukaan ei tuomitse, ei arvostele eikä häiriinny sinusta.

Sillä kyllä tänne mahtuu, kaikenlaista. Tämä on Berliini.

 

Millainen on sinun Berliinisi?

 

Ladataan...
Perliininmunkki

Kun palasin takaisin keskustaan Sachsenhausenin retkeltäni, tunsin syvää tarvetta maadoittaa itseni takaisin tähän todellisuuteen. Yleensä hyvä ruoka ja juoma auttavat siinä tehokkaasti.

Jäin pois Oranienburger Strassen asemalla ja päätin, että pysähtyisin ensimmäiseen kelvollisen oloiseen ravintolaan.

Jos koskaan on elämässäni spontaani naurunpurskahdus ollut tarpeen, se oli sitä juuri siinä hetkessä. Kiitos universumi, tykkään sinusta kovin. 

Ei siis muuta kuin hanuri Pas'Qan terassituoliin. Ja kun ensimmäisenä ruokalistan sivuilta pomppasivat silmään gnocchit lohi-kerma-VODKAkastikkeessa, se oli siinä. Erinomaisen hyvää kylmällä valkoviinillä alas huuhdeltuna. 

Suosittelen, muillekin kuin kakkahuumorin ystäville. 

 

Pages