Berliini: tuoreita reissuvinkkejä

Tuoreet terveiset Berliinistä! 

Vietin heinäkuun viimeisen viikon Särön residenssissä Weddingissä, samassa osoitteessa kuin kesällä 2012. Kulmakunnat eivät olleet juurikaan muuttuneet, tosin jouduin viettämään pienen hiljaisen hetken huomatessani legendaarisen Noitabaarin  (Hexeninsel) kaikkine foliokattoineen kadonneen savuna ilmaan. (Ilmeisesti euron tonttukaljoilla ei bisnestä loputtomiin pyöritetä, edes Berliinissä.) 

Tämä oli neljäs kertani Berliinissä, ja aina vaan löytyy jotakin uutta ja ihmeellistä. Tässä koottuna tämän reissun mieleenpainuvimmat kokemukset ja elämykset:

img_1288.jpg

1. Street Food Markt, Kulturbrauerei / Prenzlauer Berg

Katuruokamarkkinat sunnuntaisin klo 11-19 vanhan panimon tunnelmallisella sisäpihalla. Paljon erilaisia ruokakojuja ja herkullisia makuja maailmalta. Erityisesti mieleen jäi aivan tajuttoman hyvä Flying Dim Sumin vietnamilainen burgeri Bao Burger. Mauerparkin sunnuntaikirppis on lyhyen kävelymatkan päässä, joten samalla reissulla voi kätevästi yhdistää molemmat. 

fuck off media spree

2. Alternative Berlin Free Tour

En ole mikään perinteisten mummoturistikierrosten ystävä, mutta tämä kierros esittelee nimensä mukaisesti vaihtoehtoista Berliiniä. Alexanderplatzilta Kreuzbergiin suuntautuva kierros kestää ryhmän koosta ja hitaudesta riippuen 2-3 tuntia ja sisältää kiinnostavaa asiaa mm. paikallisesta katutaiteesta ja graffitikulttuurista. Minut kierros havahdutti siihen tosiasiaan, että vaikka Berliinistä on luotu kuva taiteilijoiden paratiisina, rahan valta puhuu sielläkin. Yhä useampia taiteilijoiden työtiloina toimineita rakennuksia on laitettu sileäksi ja rakennettu tilalle kalliita toimisto- ja asuinkiinteistöjä, eikä trendi osoita hiipumisen merkkejä.

Kierros on nimensä mukaisesti ilmainen, mutta oppaan tippaaminen kuuluu asiaan jos olet ollut näkemääsi ja kuulemaasi tyytyväinen. Sama pulju järjestää myös maksullisia kierroksia erilaisilla teemoilla. 

img_1479.jpg

3. C/O Berlin

Valokuvataiteen ystäville voi lämpimästi suositella vierailua Amerika Hausissa, aivan Zoologisher Gartenin S-bahn-aseman vieressä. Vaihtuvia näyttelyitä, tapahtumia ja työpajoja. (Samoilta nurkilta löytyy myös Helmut Newton Foundation, joten tässäkin saa kätevästi kaksi kärpästä yhdellä iskulla.)

img_1411.jpg

4. Käthe-Kollwitz-Museum

Saksalaisen taidemaalarin, taidegraafikon ja kuvanveistäjä Käthe Kollwitzin (1867-1945) elämää ja taidetta esittelevä museo teki vaikutuksen ainutlaatuisella tunnelmallaan. Poikansa sotaan menettänyt Käthe työsti suruaan hyvin vahvasti taiteensa kautta, käsitellen töissään kuolemaa ja luopumisen tuskaa. Hän oli myös yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka antoi teoksillaan äänen niin köyhyyden, nälän kuin sodankin uhreille. Rankoista teemoista huolimatta en kokenut museokäyntiä ahdistavana, vaan pikemminkin puhdistavana kokemuksena jossa Käthen henki oli vahvasti läsnä.

Kiinnostavana lisänä museon perusnäyttelyssä oli mukana kuvanveistäjä Lotta Blokkerin uskomattoman taidokkaita veistoksia, jotka käsittelivät samoja teemoja ja kävivät dialogia (pahoittelen kökköä ilmaisua mutten keksinyt parempaa) Käthen teosten kanssa. 

(Museokäyntiä on hyvä käydä sulattelemassa aivan naapurissa sijaistevassa Literaturhausissa, jonka ravintolasta saa ainakin erinomaista keittoa, suosittelen.)

naturkosmetik

5. Halpa luonnonkosmetiikka

Tässä vinkissä ei oikeastaan ole mitään tuoretta, koska olen kantanut näitä puteleita kotiin jokaiselta reissultani. Suurin osa käyttämästäni kosmetiikasta on nykyään luonnonkosmetiikkaa ja Saksasta sitä saa hävyttömän edullisesti. Suomessa tunnetut merkit, kuten Weleda ja Lavera ovat nekin edullisia, mutta reissubudjetin ollessa tiukka saa tehtyä aikamoisia hankintoja suosimalla kemppariketjujen omia halpamerkkejä. (Nekin ovat sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, kuten tyyriimmätkin merkit.)

Tältä reissulta mukaan tarttui DM-ketjun Alverde-tuotteita: suihkusaippuaa, shampoota, hoitoainetta, kosteusvoidetta, seerumi ja meikkivoide, hinnat 1,50 – 7 euroa / kpl. Tässä tapauksessa halvalla saa hyvää: tuotteet ovat laadukkaita ja toimivia, myös värikkäät pakkaukset miellyttävät silmää. 

 

Muina vinkkeinä kannustan edelleen pitämään silmät ja korvat auki ja seuraamaan kaupungilla liikkuessa omaa intuitiota. Sekä kadunvarsille ripoteltuja julisteita, niistä saa melkein parhaat menovinkit. En ole yrityksistäni huolimatta löytänyt netistä oikeasti toimivaa Berliinin tapahtumakalenteria, jos sellainen ihme jostain löytyy niin saa vinkata. 

Gute Reise! 

 

P.S. Reissukuvia lisää Instagramissa tililläni @minnamanttari, häsällä #perliininmunkki. 

 

kulttuuri matkat
Kommentit (4)
  1. Mahtavia vinkkejä, taidammepa jakaa nämä myös Facebookissamme!

  2. Tuo luonnonkosmetiikan hinta yllättää kyllä joka kerta! Sitä aina unohtaa miten halpaa se voikaan olla! Tuon Alverden lisäksi myös Rossmannilta saatava Alterra on hyväksi havaittu! Uskaltauduin viimeksi ostamaan kyseiseltä merkiltä meikkivoidetta ja BB-voidetta (olin ennakkoluuloinen niiden toimivuudesta) ja oikein hyvin on ajanut asiansa! Hintahan ei ollut vitostakaan..
    Mutta vielä luonnonkosmetiikkaa kiehtovampaa niissä kaupoissa on se minihylly. Mä voisin pyöriä siellä tunteja niiden ihanien pikkupikku purkkien ja purnukoiden kanssa!! Aah.. Niitäkin tulee hamstrattua jos jonkinlaista, vaikka tarvetta ei suuresti olisikaan. Mutku ne on niin söpöjä!

    1. Joo, Alterraa on tullut kokeilua myös ja erittäin hyvää tavaraa nekin. Nyt osui DM kriittisellä hetkellä eteen ja rahat meni sinne. 😉 Minulle on myös ollut haasteellista löytää hyvää meikkivoidetta, mutta nyt osui aika hyvä tuubi kohdalle Alverdelta, cover & stay. 

      Ja kyllä, minihylly! <3 Taisin pari vuotta sitten kirjoittaa minihyllylle oikein oman postauksenkin: http://www.lily.fi/blogit/perliininmunkki/pienesta-kii

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *