Ladataan...
Pikkuseikkoja

Tässä aivan Oscar-gaalan alla tahdon vielä jakaa nopean katsauksen parhaan elokuvan palkinnosta kisaaviin yhdeksään ehdokkaaseen. Monimuotoisesta joukosta löytyy lämminhenkisiä kasvukertomuksia, intensiivisiä rakkaustarinoita, poliittisia draamoja, sotakuvausta ja hervotonta mustaa komediaa.

1. Call Me By Your Name ★★★★★

Laiskoja kesäpäiviä kulttuuriperheen maaseutukartanolla, Italian paahtavan auringon alla, taustalla soi Sufjan Stevens ja italodisko. 80-luvulle sijoittuva elokuva kertoo teini-iän hapuiluista ja ensirakkaudesta niin totaalisen lempeästi ja lämmöllä, että katsojankin tunteet tulvivat leffan päättyessä.

2. Phantom Thread ★★★★

Paul Thomas Andersonin jännitysdraaman jokainen yksityiskohta on täydellinen, on kyse sitten saksien narskuvasta äänestä niiden leikatessa kangasta tai croissanttien asetelmasta aamiaispöydässä. Myös Daniel Day-Lewis on roolissaan upea. Hitchcockmaisilla hetkillä pelaava elokuva olisi kuitenkin mielestäni ansainnut kunnollisemman, dramaattisen loppuhuipennuksen.

3. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri ★★★★

Frances McDormandin esittämä, vääryyden ja tuskan kohdannut kovis ei kaihda äärimmäisiäkään keinoja hakiessaan oikeutta asialleen. Hulvaton musta draamakomedia esittelee joukon pikkukaupungin persoonia, rikkoo kliseitä ja osoittautuu täydellisen ennalta-arvaamattomaksi.

4. Lady Bird ★★★★

Greta Gerwigin käsikirjoittama ja ohjaama hyvänmielen kasvukuvaus toimeliaasta ja fiksusta, joskin äkkipikaisesta, lukiolaistytöstä on freesi ja hauska, suorastaan feministinen. Tarinan keskiössä vuorottelevat ystävyys, ihastumiset ja vaikea äitisuhde.

5. The Post ★★★★

Meryl Streepin ja Tom Hanksin tähdittämä Spielberg-elokuva on laadukas, joskin hyvin amerikkalainen draama lehdistönvapaudesta, journalistisesta työstä ja naisen asemasta. Aiheena on Pentagonin papereiden tapaus Nixonin aikakaudella, ja tarina soljuu kiinnostavasti. Vain koomisesti toteutetun, "jatkoa seuraa" -tyylisen Watergate-viittauksen olisi voinut jättää pois.

6. Darkest Hour ★★★★

Hyvin tehdyssä, toisesta maailmansodasta kertovassa elokuvassa seurataan taistelutantereen sijaan ainoastaan poliittista näyttämöä ja Winston Churchillin nousua pääministeriksi.

7. The Shape of Water ★★★

Guillermo del Toron visuaalisessa fantasiaelokuvassa valtion laboratoriossa tutkitaan kylmän sodan aikaan outoa löydöstä. Päähenkilö, mykkä siivoojanainen on hyväntahtoisuudessaan ja leikkisyydessään kuin keski-ikäistynyt Amélie. Yksinäisten olentojen rakkaustarinassa henkilöhahmojen mustavalkoisuus ei juuri haittaa, koska kyse on niin vilpittömästi sadusta.

8. Get Out ★★★

Virkistävän erilainen kauhukomedia yhdistelee kauhugenren parodiaa, rotuaiheista satiiria ja kuolevaisuuden teemaa. Se tuo lopulta mieleen myös Netflixin Black Mirror -sarjan tulevaisuusdystopiat.

9. Dunkirk ★★★

Christopher Nolanin leffa uudistaa sotaelokuvien perinteistä konseptia. Kuvaus etenee vierekkäin kolmella eri tasolla sekä ajallisesti että paikallisesti – ilmassa, vedessä ja maalla. Ihmisen pienuus sodassa korostuu, kun päähenkilötkin jäävät sivuhenkilöiksi. Lopussa sorrutaan patrioottisen hehkuttelun puolelle.

Share

Ladataan...
Pikkuseikkoja

Helmi Kekkosen romaani Vieraat (Siltala, 2016) on kuin draamaelokuva, joka rakentuu eri henkilöiden toisiinsa risteävistä tarinoista. Helsinkiläisen kirjailijan teos sijoittuu kotoisasti kantakaupungin maisemiin.

Juhlat ovat alkamassa, ihan vain pienimuotoiset päivälliskutsut, mutta taustalla on paljon odotuksia. Puhtaaksi ja kiiltäväksi jynssätty koti kaipaa vielä vähän lisää valkoisia ruusuja, jotta kaikki olisi täydellistä. Toisin kuin Virginia Woolfin romaanissa Mrs. Dalloway, kukkia on nyt hakemassa mies. Nainen puolestaan on kotona valmiina vastaanottamaan vieraita. Ovikello soi, mutta kukaan ei – eivät juhlien pitäjät, sen enempää kuin kutsutut – ole lainkaan juhlatunnelmassa.

Jokainen luku seuraa yhtä henkilöhahmoa, avaa tämän elämäntarinaa ja samalla selittää, mikä näitä ihmisiä yhdistää toisiinsa. Jokaisen henkilön nykyisyyttä ja siihen liittyvää tyytymättömyyttä tai onnettomuutta määrittää vahvasti menneisyys. Monella on taustalla traumat lapsuudesta. Ylipäätään vanhemmuus ja lapsuus ovat kirjan kantavia teemoja. Elämä ei ole ollut helppoa kenellekään.

Loppuratkaisun satuin aavistamaan jo etukäteen, mutta syynä ei niinkään ollut ennalta-arvattavuus kuin se, että mikään muu loppu ei istuisi tarinaan yhtä hallitusti. Tätä kautta romaani osoittautuu loppuun asti hiotuksi kokonaisuudeksi.

Hillityn tyylikkäällä ja tiiviillä romaanilla olisi voinut olla potentiaalia kasvaa pidemmäksikin, jos kunkin henkilöhahmon tarinaan olisi lukujen myötä palattu uudelleen ja paneuduttu vielä syvemmin. Toisaalta taas tällaisenaan kirja on pieni, runomainen (lahja)paketti, juuri sellainen, miltä se näyttää Elina Warstan suunnittelemissa ja kuvittamissa kauniissa kansissa.

Kirja saatu kustantajalta, osana osallistumista Kirjailijan kanssa -tilaisuuteen, jossa on tällä viikolla vieraana kirjailija Helmi Kekkonen.

Kirjailijankanssa.fi

Share

Ladataan...
Pikkuseikkoja

Ympäri maailmaa kiertänyt Stanley Kubrick – The Exhibition vetää leffafriikin hiljaiseksi. Se esittelee monipuolisin materiaalein Stanley Kubrickin (1928–1999) matkan nuoresta lupaavasta kuvajournalistista yhdeksi kaikkien aikojen suurimmaksi elokuvaohjaajaksi. Näin kokonaisuuden uudenvuodenmatkallani Kööpenhaminan GL Strandissa ja syvennyin siihen niin, että museon henkilökunta sai lopulta häätää meidät erikseen ulos paikan jo sulkeuduttua.

Näyttely esittelee Kubrickin tuotantoa selkeän kronologisesti, ja siitä välittyvät hyvin elokuvanteon eri aspektit. Klaffitaulut, elokuvajulisteet, käsikirjoitusnivaskat, yksityiskohtaiset käsin laaditut tuotantokartat, ohjaajan (2001: Avaruusseikkailu -elokuvan erikoistehosteista voittama) uran ainoa Oscar sekä kuvauksista säilytetyt puvustukset ja esineistöt tuntuvat suorastaan pyhäinjäännöksiltä hartaalle elokuvafanille.

Esillä on myös ohjaajan keräämä, pelkäksi taustatyöksi jäänyt mittava Napoleon-arkisto. Valitettavasti Napoleon-elokuva ei ollut edes ainoa Kubrickilta toteuttamatta jäänyt projekti. Näyttely kertoo myös, kuinka ohjaajan suunnittelema holokausti-elokuva jäi Steven Spielbergin Schindlerin listan jalkoihin ja kariutui huonon ajoituksen vuoksi, A.I. – tekoäly puolestaan siirtyi vuosikymmeniä myöhemmin lopulta Spielbergin ohjattavaksi.

Stanley Kubrick – The Exhibition sulkeutui jo Kööpenhaminassa mutta siirtyy seuraavaksi ilmeisesti Barcelonaan myöhemmin tänä vuonna.

Share

Ladataan...
Pikkuseikkoja

Napoli-sarjaa ja napolilaispizzaa Torikortteleiden Via Tribunalissa

On aika palata Elena Ferranten maailmaan! Vuosi alkaa hienosti, kun WSOY tuo suomennoksen menestykseksi osoittautuneen Napoli-kirjasarjan kolmannesta osasta. Ne, jotka lähtevät ja ne jotka jäävät -romaani jatkaa Lènun ja Lilan mukaansatempaavaa tarinaa. Jos et ole vielä tutustunut sarjaan, tässä viisi syytä, miksi kannattaa.

1. Elävä Napoli-kuvaus

Napoli on kuin yksi päähenkilöistä Ferranten kirjasarjassa, niin elävästi sitä kuvataan. Köyhyydestä ja Camorrasta tunnettu kaupunki avautuu kirjoissa kaunistelemattomana. Jos matkakuume yllättää kirjojen kautta, kannattaa myös tutustua The Guardianin kuvaesseeseen Elena Ferranten Napolista.

2. Vahva ajankuva

Aiemmissa kirjoissa käytiin läpi 50- ja 60-luku. Kolmannessa osassa siirrytään 70-lukuun. Päähenkilöiden elämän taustalla vaikuttavat koko ajan Euroopan eri vuosikymmenten tapahtumat ja yhteiskunnallinen liikehdintä.

3. Yhteiskuntaluokkien käsittely

Ystävysten elämät kulkevat samoista lähtökohdista eri suuntiin. Koulutuksen avulla Lènu hyppää rikollisuuden lonkeroissa elävästä köyhästä patriarkaalisesta korttelistosta sivistyksen ja oppineiden pariin. Luokkahypystä jää kuitenkin jäljelle ulkopuolisuuden tunne sekä vanhoissa ympyröissä että uusissa piireissä.

4. Suuret tunteet

Kirjasarja kertoo kahden erilaisen naisen varttumisesta ihastuksineen ja rakkauksineen. Kaiken keskiössä pysyy tyttöjen erikoinen riippuvuus toisistaan, johon kuuluu kiintymystä ja kateutta ja joka yhdessä ääripäässään muuttuu välillä myös täydelliseksi välinpitämättömyydeksi.

5. mukaansatempaava tarina

Napoli-sarja jos jokin on niin kutsuttu lukuromaani – mutta ainoastaan sanan positiivisissa merkityksissä. Jos kaipaat irtiottoa arjesta, heittäydy mukaan!

Lue myös

Elena Ferrante -kuumetta – suositun Napoli-sarjan eka osa

Share

Ladataan...
Pikkuseikkoja

"Lopulta päästiin moottoritielle. Se oli upeaa, pyörien ääni asfaltilla, tuulen suhina ikkunoissa. Rekkoja, puskuritarroja, takapenkillä tappelevia kakaroita. Valtatie 66."

Yhdysvaltalainen novellisti Lucia Berlin (1936–2004) sai elinaikanaan nauttia vain pienen piirin arvostusta. Suuren lukevan yleisön tietoisuuteen Berlin nousi vasta pari vuotta sitten, kun hänen valikoiduista teoksistaan julkaistiin postuumisti kokoelma. Suomennos, Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia (Aula & Co, 2017, suom. Kristiina Drews), ilmestyi viime vuoden lopussa. Tartuin siihen innokkaana ja uteliaana – ja ihastuin välittömästi.

"Kaikilla meillä oli rikas, komea ja vaikutusvaltainen amerikkalainen isäpappa. Siinä iässä tytöt suhtautuivat omaan isäänsä samalla tavalla kuin hevosiin. Intohimoisesti."

Berlinin pienet novellit hyvä- ja huono-osaisten amerikkalaisesta arjesta ovat kauniita ja kainostelemattomia. Niissä istutaan itsepalvelupesulassa, vieraillaan aborttiklinikalla, hoidetaan potilaita ensiapupolilla, käydään lukiota, ollaan katkaisuhoitolan asiakkaana, siivotaan hienostokotia tai lomaillaan merenrannalla.

"Melina ompeli kaikki heidän vaatteensa. Hän oli ripustanut huoneisiin kangaskatoksia. Lattioilla oli patjoja ja tyynyjä, niin että siellä saattoi ryömiä teltasta telttaan kuin pikkuvauva. [--] Beau kertoi minulle Melinasta kaiken. [--] Olin pahoillani, kun Beau lähti. Hänkin oli enkeli, minun elämäni enkeli. [--] Olin niin yksinäinen, että jopa harkitsin huoneiden sisustamista teltoiksi."

Tarinat ovat pullollaan mainioita huomioita ja häkellyttävän nokkelaa ajatuksenjuoksua. Berlin saattaa siirtyä lyhyessäkin tekstinpätkässä aivan hetkessä muistojen kautta vaivatta toiseen paikkaan tai aiheeseen. Osa novelleista on myös todella hauskoja, ja joskus Berlin vie huumorin lähes mustan puolelle.

"Ihmiset ovat ihastuneita omiin avannepusseihinsa. [--] Entä jos meidän kehomme olisi läpinäkyvä, niin kuin pesukoneen luukku? Miten ihmeellistä olisi tarkkailla itseämme. Hölkkääjät hölkkäisivät entistä reippaammin, veri pulppuaisi suonissa. Rakastavaiset rakastaisivat entistä enemmän. Jumankauta! Katso miten sperma lentää! Ihmiset söisivät paremmin – kiivihedelmiä ja mansikoita, borssia ja smetanaa." 

Alaskassa syntynyt Berlin asui vuoroin milloin missäkin, Chilessä, Meksikossa, New Mexicossa, Kaliforniassa. Kirjoittamisen ohella hän teki elämänsä aikana töitä mm. siivoojana ja sairaanhoitajana sekä opetti yliopistolla. Berlin koki kolme avioliittoa ja -eroa, sai neljä lasta, toimi näiden yksinhuoltajana ja kärsi pitkään alkoholismista. Kirjailijan oma elämä heijastuu aivan suoraan novellien aiheisiin ja miljöisiin. Tarinoiden naisten ikä ja elämäntilanne vaihtelevat, mutta naiset muistuttavat aina vahvasti Lucia Berliniä itseään vaikkei puhtaasta autofiktiosta olekaan kysymys.

Alkuperäinen kokoelma A Manual for Cleaning Women sisältää 43 novellia, suomennos vain 25. Loppuja kuulemma käännetään jo ja jatkoa on tulossa ensi syksynä.

Share

Ladataan...
Pikkuseikkoja

Graffitista on tullut salonkikelpoista museomaailmassakin. Vantaan taidemuseo uudistui kaksi vuotta sitten Artsiksi ja erikoistui urbaaniin taiteeseen. Helsingin taidemuseo HAM avaa huhtikuun alussa suurnäyttelyn Graffiti. Taidehallissa puolestaan avautui jo alkuvuoteen graffititaiteilija EGSin oma näyttely EGS: Writing My Diary.

Graffitista vähitellen myös perinteisen taiteen puolelle laajentaneen EGSin näyttely istuu upeasti Taidehallin avaraan tilaan. Kolme nimikirjainta, taiteilijan tägi, muuntautuvat moneen. Esillä on mustetöitä paperilla, lattiasta kattoon toteutettua seinämaalausta, lasiveistoksia, Mäkelänkadulta kaadetuista puista tehty installaatio sekä valokuvia taiteilijan töistä eri puolilta maailmaa.

Katutaiteilijoiden jalkautuminen museoihin on Suomessa vielä varsin tuore ilmiö, joten näin suurta näyttelyä voinee pitää historiallisenakin. Raikas näyttely on esillä vain puolitoista kuukautta – varo, ettet missaa!

EGS: Writing My Diary, Taidehallissa 13.1.–25.2.2018

Share

Ladataan...
Pikkuseikkoja

Kööpenhaminaa ei kutsuta syyttä ruokakaupungiksi, se kävi selväksi, kun vietimme kaupungissa vuodenvaihdetta. Safkan lisäksi ihastuin kaupungin värikkääseen arkkitehtuuriin, kauniisiin porvarillisiin tiilitaloihin sekä paikoittaiseen rosoisuuteen vanhoine lihanpakkaamoalueineen ja katukuvaa värittävine seinämaalauksineen. Ja tietenkin siihen, että kaikkialla näkyi fillareita ja pyöräliikkeitä.

Vajaan neljän päivän reissulla ehdimme pariinkin otteeseen niin muodikkaalle Nørrebron alueelle, keskustan taidemuseoihin, paikalliselle meatpacking districtille Kødbyenin kortteleihin kuin perusnähtävyyksienkin äärelle (edellisestä kerrastani Köpiksessä olikin kulunut jo 20 vuotta).

Nørrebrossa joimme hyvää kahvia The Coffee Collectivessa (Jægersborggade 57) ja söimme vegaanituorepuuroa Grød-ketjun puurobaarissa (Jægersborggade 50). Kødbyenin Prolog Coffee Barissa saimme täydelliset croissantit ja pour over -kahvit. Samalla alueella nautimme yhdeksän ruokalajin uudenvuodenaaton illallisen ranskalaista ja espanjalaista keittiötä yhdistelevässä loistavassa Paté Paté'ssa (Slagterboderne 1). Viereisessä Warpigs Brewpubissa (Flæsketorvet 25) tilasimme yhtenä iltana maistelulaudan panimon omista oluista.

Yoko Ono Transmission -näyttelyssä Charlottenborgin taidehallissa katselimme filmipätkiä Yoko Onosta ja John Lennonista, mikä olikin parasta antia, koska muu näyttely oli lähinnä arkistoitua mainostavaraa. Kävimme myös julkisivultaan näyttävässä, Pegasus-figuurin koristamassa nykytaiteen keskuksessa Den Frie'ssä. Hienoin kokemus oli kuitenkin mennen tullen Stanley Kubrick – The Exhibition GL Strandissa, josta vielä lisää erikseen.

Vaikka olimme ahkeria (mitä nyt nukuimme 11 tunnin yöunia), monen monta Google Mapiin merkkaamaani ravintolaa, kahvilaa, cocktailbaaria ja taidepaikkaa jäi vielä kokematta. Ei siis auta muu kuin palata pian uudelleen.

 

SEURAA BLOGIA: FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN'

Share

Ladataan...
Pikkuseikkoja

Korealainen designer-brändi Gentle Monster on vienyt kokemuksellisuuden myyntipisteissään aivan omalle tasolleen. Ketjun liikkeitä on Koreassa, Kiinassa ja New Yorkissa, ja jokainen niistä on erilainen. 

Konseptia voi ihailla mm. Gentle Monsterin Pekingin flagship-liikkeessä Sanlitunissa. Kiertäessäni liiketilan alakertaa huoneesta toiseen ehdin miettiä, olinko astunut sisustusliikkeeseen, vaateputiikkiin, levykauppaan vai ehkä galleriaan. Yläkerrassa asia selvisi: kyseessä oli "tietenkin" silmälasikauppa.

Gentle Monster Beijing, N4 16-27, Taikooli North, 11 Sanlitun Road

Share

Ladataan...
Pikkuseikkoja

Pekingin kaupunkikuvaa siistitään kovaa tahtia. Vuosille 2016–2035 tehdyn kaupunkisuunnitelman tavoitteena on tehdä Pekingistä moderni maailmanluokan kaupunki, jossa on hyvä asua – mihin on kyllä rutkasti matkaa, kun ottaa huomioon Pekingin valtavan saasteongelman. Vaikka uudistusten tuloksena on siistimpiä katuja ja turvallisempia rakennelmia, puskutraktorit ovat samalla raivanneet kulttuurihistoriallisesti arvokkaita perinteisiä hutong-kortteleita maan tasalle ja vieneet tiloja yrittäjiltä ja asuntoja yksityishenkilöiltä. Hutongien kohtaloa ja viranomaisten mielivaltaisuutta onkin toistuvasti kritisoitu medioissa.

Onneksi autenttisia hutong-kujia on tästä huolimatta vielä jäljellä edes paikoittain. Niitä löytyy ainakin kello- ja rumputornin alueelta (lähimmät metropysäkit Gulou ja Shichahai) sekä etelämmästä Dashilanin alueelta (metropysäkki Qianmen). Matalien harmaiden kivitalojen reunustamat kapeat ja hiljaiset kujat ovat kuin pieni rinnakkaismaailma keskellä moottoriteiden valtaamaa miljoonakaupunkia.

Mennyttä henkivien kujien varrelta voi yllättäen löytyä myös moderneja expatien suosimia baareja ja ravintoloita. Viihtyisiä paikkoja ovat ainakin spritzereihin ja negroneihin erikoistunut italialaisbaari Nina (66 Beiluoguxiang), cocktaileja, tapaksia ja live-musaa tarjoileva ranskalaishenkinen Modernista (44 Baochao Hutong) ja modernia meksikolaista ruokaa tarjoava Palms L.A. Kitchen and Bar (14 Zhangwang Hutong). Kannattaa muistaa, ettei pienistä paikoista aina löydy WC:tä, vaan sitä kaivatessa on pistäydyttävä lähimmässä yleisessä käymälässä, joita löytyy hutongien varrelta.

Edellä mainittujen, rauhallisissa hutongeissa sijaitsevien baarien lähellä puolestaan on vilkas kauppakatu Gulou Dong Dajie, jonka varrelta löytyy viihtyisä galleria-baari-kahvila Café Zarah (46 Gulou Dong Dajie) ja yksi Soloist Coffeen toimipisteistä, josta saa käsin suodatettua kahvia (suodatinkahvi kun ei todellakaan ole kovin yleistä Kiinassa).

Jos taas haluaa nähdä täysin siistityn ja kaupallisen hutongin ja kulkea siellä, missä kaikki muutkin, voi suunnata täyteen ahdetulle Nan Luo Gu Xiang'ille. Tämä hutong-turistikuja on varsinkin viikonloppuisin täynnä shoppailijoita ja katuruokaa nautiskelevia kävelijöitä. Take-away-ruokaa myyvistä kioskeista saa niin Pekingin ankka -wrappeja, pillillä juotavia tangbao-pullia kuin pehmiksellä täytettyjä kuplavohvelitötteröitä. Kadulla on myös shanghailaisen Feiyue-tennarimerkin oma liike.

 

Share

Ladataan...
Pikkuseikkoja

Kiina on matkailukohde, josta riittää ammennettavaa. Valtavan kokoiseen maahan kannattaa palata useamman kerran uudelleen.

Teimme lokakuussa Kiinaan noin kolmen viikon reissun. Reittinä oli Peking–Xi'an–Peking–Qinhuangdao–Tianjin–Peking, ja välimatkat kuljimme junilla. Liikkuminen maassa on nykyään nopeaa, kun useille reiteille voi valita yli 300 kilometriä tunnissa hujauttavan luotijunan. Eniten aikaa vietimme kuitenkin Pekingissä, vanhassa "kotikaupungissani", jossa asuin yhden lukukauden vaihto-opiskelijana tasan 10 vuotta sitten.

Noin 22 miljoonan asukkaan Peking on sekoitus ikivanhaa ja ultramodernia – ja kaikkea siltä väliltä. Aloitan matkaraporttini niistä kaikkein perinteisimmistä: palatseista ja temppeleistä. Nämä kolme kohdetta eivät jätä kylmäksi edes silloin, kun vastaan osuu paikallisen Golden Week -loman aiheuttama kiinalaisruuhka tai koko päivän jatkuva syyssade.

1. Taivaan temppeli / Temple of Heaven

Taivaan temppeli tarkoittaa alunperin 1400-luvulla rakennettua, ihastuttavaa keisarillista temppeli- ja puistoaluetta. Alue levittäytyy laajalle, mikä tekee siitä mukavan ilmavan, jopa Golden Weekin aikaan. Satuimme onnekkaasti paikalle aurinkoisena ja lämpimänä syyspäivänä, joka käytännössä vastasi suomalaisittain mitä parhainta kesäpäivää.

Taivaan temppelin huomion keskipisteenä on pyöreä "hyvän sadon rukoilemisen sali", jossa keisari suoritti aikoinaan uhriseremoniat. Kauniilla savusumuttomalla säällä rakennuksen sininen katto sulautuu upeasti siniseen taivaaseen.

2. Kielletty kaupunki / Forbidden City

Pekingin tunnetuimpia nähtävyyksiä on keskellä kaupunkia sijaitseva palatsialue, jossa keisarit asuivat Ming- ja Qing-dynastian aikana. Nimi tulee siitä, että aikoinaan alueelle ei ollut asiaa muilla kuin ylimmistöllä ja näiden palvelijoilla. Nykyään siellä vierailee yli 14 miljoonaa turistia vuosittain. Kun unohtaa turistit ja etsiytyy rauhallisille reiteille, voi paikoittain lähes kuvitella olevansa aikamatkalla entisajan Kiinassa. Sisäänkäynnillä on vuodesta 1949 alkaen riippunut öljyvärein maalattu Maon muotokuva, joka vaihdetaan uuteen vuosittain. 

Kielletystä kaupungista vähän sivuraiteelle, friikkinähtävyyksiin: balsamoitua Maoa voi käydä katsomassa aamuisin mausoleumissa viereisellä Taivaallisen rauhan aukiolla (Tian'anmen-aukio). Eteishallissa vastassa on valkea marmorinen Maon näköispatsas eteerisen maisemamaalauksen edessä, ja seuraavassa, hämärästi valaistussa hallissa herra itse lepää arkussa lasikuvun takana. Päädyin jo toistamiseen ihmettelemään tätä groteskia nähtävyyttä, kun matkaseurani halusi todistaa "suuren johtajan" ikuista unta. Eikä tässä edes kaikki, 10 vuotta sitten satuin Siperian ja Aasian matkallani käymään Maon lisäksi Leninin ja Ho Chi Minhin mausoleumeissa, eli tunnetuimmat vahamiehet on suunnilleen nähty.

3. Kesäpalatsi / Summer Palace

Kesäpalatsi on vanha keisarillinen lomapaikka järven rannalla luoteis-Pekingissä. Historian saatossa se on tuhoutunut niin oopiumsodassa kuin boksarikapinassa mutta rakennettu aina uudelleen. Paikka on varmasti todella ihastuttava kesällä, sillä se on ollut kaunis niinäkin kertoina, kun olen siellä käynyt – ensimmäisen kerran joulukuussa ensi lumen aikaan ja nyt viimeksi lokakuussa sadesäässä. Kesäaikaan rannalla vuokrataan polkuveneitä, jolloin aluetta voi katsella myös järveltä päin.

 

Share

Ladataan...
Pikkuseikkoja

Kruununhaassa Vironkadulla jo vuodesta 1954 alkaen toiminut Teatteri Jurkka ilmoittaa olevansa Suomen ainoa ammattihuoneteatteri. Siitä tosiaan on kyse, yhdestä pienestä huoneesta. Etuna tässä miniteatterissa luonnollisestikin on, että esitykset tulevat aivan lähelle katsojaa, ne todella tuntee nahoissaan.

Marraskuussa Jurkassa sai ensi-iltansa ja Suomen kantaesityksensä ruotsalaisen kirjailijan Sara Stridsbergin näytelmä Putoamisen taito (Konsten att falla, 2015). Ohjaus on Sakari Kirjavaisen, ja lavalla nähdään kolmessa roolissa kaksi naista, Emmi Pesonen ja Ella Pyhältö. Näytelmä perustuu kahden seurapiiritähtösen, Big Edie Bealen (roolissa Pyhältö) ja Little Edie Bealen (Pesonen), elämään. Lisäksi Pyhältö esittää toisen pääroolin rinnalla sivuroolissa Bealejen kuuluisaa sukulaista, Jacqueline Kennedy Onassisista.

Ikääntyneet seurapiirinaiset ja entiset viihdetaiteilijat ovat kaksistaan vetäytyneet pakoon maailmalta, vanhaan rapistuvaan kartanoon meren rannalle. Aika tuntuu pysähtyneen. Äiti muistelee mennyttä kauneuttaan ja suosiotaan. Tytär murehtii puoliksi elämättä jäänyttä elämäänsä ja menetettyjä mahdollisuuksia. Kumpikin tuntee katkeruutta toista kohtaan, kumpikaan ei selviäisi ilman toista.

Mistä naisten säälittävä ja surullinen kohtalo juontaa? Menneisyys alkaa takautuvasti aueta katsojalle Jurkan pienessä huoneessa näiden kahden naisen seurassa. Muistot, tunteet, toivo ja epätoivo hulahtavat tilan läpi. Putoamisen taito on kuvaus raastavasta äiti-tytär-suhteesta, toisensa tuomitsevasta ja rakastavasta parista, jonka todellinen maailma on hylännyt aikoja sitten.

www.jurkka.fi

Kuvat: Marko Mäkinen / Teatteri Jurkka, Putoamisen taito, 2017. Kutsu näytelmän ensi-iltaan saatu blogin kautta.

Share

Pages