Ladataan...
Polka dots

 

Arkisin aamupalani on työpaikan kahvilapuuro, mutta viikonloppuisin suhtaudun aamupalaan sen ansaitsemalla hartaudella ja pienellä hifistelyllä.

Hyvään viikonloppuaamiaiseen kuuluu kahvia (just nyt Pauligin Café Parisien) jokin erityinen aamiaisherkku ja kirja, johon haluaa uppoutua koko aamupäiväksi:  

Aamupala: Paahdettu leipä lohella ja avokadolla.

Näin teet: Paahda kaksi palaa lempparileipää pannulla öljyssä tai voitilkassa. Voitele leipäpalanen tuorejuustolla (piparjuuri ja ruohosipuli toimivat molemmat). Asettele leivän päälle reilu siivu kylmäsavulohta ja puolikas avokado viipaloituna. Juomana toimii (sen pakollisen kahvin lisäksi) tuorepuristettu appelsiinimehu.

Kirja: Elenorille kuuluu ihan hyvää (WSOY*, Gail Honeyman). Eleanor on 30-vuotias, hän ollut samassa työpaikassa yhdeksän vuotta. Perjantaisin Eleanor hakee noutopizzan ja kaksi votkapulloa. Viikonlopun aikana hän juo molemmat pullot tyhjiksi eikä puhu kenellekään. Kerran viikossa Eleanor puhuu äitinsä kanssa puhelimessa ja puolen vuoden välein sosiaalityöntekijä käy hänen luonaan ja puristaa rintaansa vasten kansiota, johon on piilotettu Eleanorin historia.

Miksi Eleanor on sellainen kuin on, onko hän onnellinen juuri näin vai voisiko hänen elämässään olla muutakin? Tämä oli niitä kirjoja, jotka luin melkein kertaistumalta alusta loppuun ja noin muutaman kymmenen sivun välein sanoin ääneen "Tämä on todella hyvä kirja". Kirjaa on kuvattu hulvattomaksi ja tavallaan Eleanorin töksäyttelevä puhetyyli ja kirjaimellisuus ovatkin viihdyttäviä, mutta enemmän tämä on selviytymistarina. Lämmin suositus. 

Aamupala: Avokadoa, tonnikalaa ja paistettuja kananmunia

Näin teet: Sekoita keskenään purkillinen tonnikalaa (öljyssä, valutettu), avokado, kourallinen pilkottuja kirsikkatomaatteja, palaset hienonnettua kevätsipulia ja purjoa. Täytä sekoituksella avokadon kuori ja paista kaveriksi kananmuna. 

Kirja: Loistava ystäväni (WSOY*, Elena Ferrante). Kehutun kirjasarjan ensimmäinen teos, jonka vasta aloitin. Tästä taitaa olla tulossa myöhemmin ihan oma postausta, mikäli nämä ensimmäiset muutamakymmen sivua antavat oikein ymmärtää. Ihanan koukuttava!

Aamupala: Tuorepuuro

Tee näin: Sekoita yhteen maustamatonta jogurttia, kaurahiutaleita, mustikoita, vadelmia ja hiukan hunajaa. Sekoita ja anna maustua jääkaapissa yön yli. Sekoita aamulla kertaalleen, pilko päälle kiiviä ja lisää hiukan hunajaa.

Kirja: Sinä päivänä (Otava, David Nicholls). Lempikirjojani, johon palaan kerta toisensa jälkeen. Kasvutarina, rakkaustarina, kertomus itsensä löytämisestä ja siitä eksymisen tunteesta, kun huomaa kadonneensa jonnekin nuoruuden ja aikuisuuden, unelmien ja todellisuuden välimaastoon. Tarina siitä, miten yksi vuosi voi muuttaa paljon tai ei mitään. 

Aamupala: Vuohenjuusto-avokadotousti

Tee näin: Paahda palanen paahtoleipää. Sekoita keskenään yksi avokado, palanen vuohenjuustoa ja hiukan limen mehua. Levitä seos paahtoleivälle ja lisää päälle pari palasta tomaattia.

Kirja: Valo jonka kadotimme (Otava, Jill Santopolo). Lucy ja Gabe suutelevat ensimmäistä kertaa kun he katsovat horisontissa savuavia WTC-torneja. On syyskuun 11 päivä ja maailma on muuttunut. Alkaa rakkaustarina, joka jatkuu vielä pitkään sen jälkeen kun se on virallisesti päättynyt. Kun facebookissa parisuhde näyttää jo toista ihmistä ja kuukaudet muuttuvat vuosiksi. Voiko mikään toinen rakkaus ikinä olla yhtä vahva kuin se mitä heillä oli ja on?

En oikeastaan tiedä pidinkö tästä kirjasta, mutta kuitenkaan en osannut päästää sitä käsistäni. Jos jotain, niin kirja kuvaa hyvin sen, mitä tapahtuu kun avautuu toiselle ihmiselle aivan kokonaan. Sen huuman, rakkauden, surun, tuskan, luopumisen ja muistot. 

*saatu blogin kautta

Ps. Kommenttiboksissa sana on vapaa, eli varaudu mahdollisiin juonipaljastuksiin. 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Polka dots

 

Sörnäisten metroasema. Kymmenittäin haalariasuisia opiskelijoita oluttölkki kädessä. Salakuuntelin kuinka eräs tyttö kertoi toiselle mitä haluaa sitten joskus tehdä tutkinnollaan. Seuraavana päivänä kävelin työpaikalle tavallista reippaammin, sillä joskus oli myös metroasema ja haalariasuinen tyttö, joka sanoi haluavansa tehdä tutkinnollaan oikeastaan täsmälleen sitä mitä nyt teen.

Kun shuffle soitti peräkkäin Bon Jovin Always ja Celine Dionin My heart will go on. 

Ex-Kämppis. Torstai ja viinipullo. Silloin joskus kämppistelyn alkuaikoina liu'ttiin kämpän liukkaita laminaatteja pitkin ja kuunneltiin bäkkäreitä (se oli just sitä niiden comebackin huippua). Ex-kämppiksen seurassa olo on aina sellainen perustavalla tavalla turvallinen.

Iisa: Kun Olit Nuori. Tämä kappale on ihana. Sen 03.37 minuuttia ovat jotenkin niin kovin totta.

Kevätaurinko. Näin kevätauringon ensimmäisten säteiden aikaan tulee mieleen kaikki aikaisemmat keväät. Varsinkin ne ala-asteaikaiset, jolloin pääsi hyppimään taas hyppynarulla ja irtohiekka ratisi uusien lenkkareiden alla.

Absolutely Fabulous. Joskus vuonna 1995 oli AB minun ja parhaan ystäväni lempisarja, ja välitunneilla leikimme Ednaa ja Patsya. (Näin jälkikäteen ajatellen se on ehkä hiukan häiritsevää. Olimme 11-vuotiaita).

Muuttuvat vuodenajat. Se tunne kun pakkanen nyt nipistää kasvoja, mutta ylihuomenna alkaa jo kevät ja kesään on vain kolme kuukautta. 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Polka dots

 

Tämä blogi täytti kymmenen vuotta joitakin viikkoja sitten. Se tuntuu monin tavoin uskomattomalta ja ihan loogiseltakin. Kymmeneen vuoteen mahtuu paljonkin merkittäviä ja vähemmän merkittäviä asioita, mutta tässä ne kymmenen tärkeintä aivan satunnaisessa järjestyksessä:

Yliopistosta valmistuminen. Kun aloitin kirjoittamaan tätä blogia, opiskelin oikiksessa toista vuotta. Maisteripaperit olivat iso juttu. Luulen, että koko yliopiston ajan hiukan epäilin, että tulenko oikeasti ikinä valmistumaan ja se hetki kun ihan oikeasti oli tutkintotodistus kädessä, oli jotenkin täydellisen huumaavaan epätodellinen. 

Itävalta. Opiskeluvaihdot Itävallassa olivat sellaisia ajanjaksoja, jolloin ei ollenkaan toivonut olevansa missään toisessa ajassa tai paikassa, vaan olin täydellisen vahvasti tässä ja nyt. Itävaltajaksot muuttivat oikeastaan aika olennaisesti sen, mitä ymmärsin hyvän elämän käsittävän. 

Vuodet Pietarinkadulla. Ensimmäinen koti, jossa asuin aivan yksin. Se löytyi hesarin ilmoituksella, jonka tein kun eron jälkeen listasin asiat, jotka pitäisi hoitaa kuntoon mahdollisimman pian. Ensimmäisenä luki "koti". Ja koti siitä pienestä asunnosta tulikin. Heti ensimmäisestä hetkestä lähtien. Sen kodin ikkunasta pystyi kiipeämään sisäpihalle, siellä juotiin usein enemmän skumppaa kuin vettä ja siellä keksin, että oli tunnetila sitten ilo tai suru, niin aina voi mennä makustelemaan sitä fiilistä vaahtokylpyyn. 

Polka Dots. Kymmenen vuotta on tarpeeksi pitkä aika, että en oikein pysty edes kuvittelemaan millaista elämä olisi tai kuka minä olisin ilman tätä blogia, sillä kokonaisen vuosikymmenen ajan se on enemmän tai vähemmän vaikuttanut kulkuuni. Ilman blogia minun maailmani olisi montaa ihmistä ja kokemusta köyhempi, ja aika hurjaa on, että ilman blogia en välttämättä olisi tavannut sitä ihmistä, jonka vierestä herään aamuisin.

Kahvi. Ensimmäiset 27-vuotta elämästäni olin varma, että vihaan kahvia. Sen ensimmäisen kupillisen jälkeen olen huomannut, että monikin asia, joita olen kuvitellut vihaavani, onkin ollut ihan minun juttuni. 

Aivan uudet ihmiset - veljien ja kavereiden lapset. Aika mieletöntä, miten monta sellaista tyyppiä elämääni kuuluu nyt, joita vuosikymmen sitten ei ollut edes olemassakaan. 

Työ. Sekä päiväduuni että blogityö. Mietin hetken voiko "työ" tosiaan kuulua tällaiselle listalle, mutta kuuluuhan se. On merkittävää, että päätyy tekemään työtä, minkä on joskus nimennyt unelmaduunikseen. Ja on merkittävää, että harrastuksesta tuli vuosiksi työ. Sellainen vähän hassu ja mahdollisuuksia täynnä oleva työ.

Kaikki kohtaamiset, joista on tullut jotain merkityksellistä. On se merkityksellinen asia sitten ollut ystävyys, ihastus, parisuhde, uusi ajatus tai mielipide. 

Se on mitä se on. Ehkä yksi merkittävimpiä asioita on ollut huomata, että harva asia on ylitsepääsemätön. Että maailmanloppu ei osu kohdalle vaikka vähän epäonnistuisi, nolaisi itsensä tai muuten vain ei menisi ihan nappiin. Se on mitä se on, ja huomenna taas uudelleen. 

Kymmenen uutta ikävuotta. Kun kirjoitin ensimmäisen postauksen, olin 23-vuotias. Omasta mielestäni olin jo selkeästi aikuinen. Ja nimenomaan sellainen aikuinen, jolla on kaikki suunniteltuna valmiiksi, hyvin selkeä visio siitä, millaista elämä tulee olemaan. Siitä, millaista sen kuuluu olla. Nyt olen 33-vuotias, enkä tiedä ollenkaan millaista tämän elämän pitäisi olla. Minulle on kehittynyt jonkinlainen käsitys siitä, mitä ehkä elämääni voisin tulevaisuudessa haluta ja mitä en, mutta nämä viimeiset kymmenen vuotta ovat myös opettaneet, että onnellista elämää voi elää hyvin monin eri tavoin ja huomisella voi aina olla yllätyksiä mukanaan. 

Share
Ladataan...

Pages