Ladataan...
Pöpelikössä

Okei, ei minulla ollut varsinaisesti asiaa kananmunan terveellisyyteen, sen sisältämiin ravintoaineisiin sun muihin juttuihin liittyen, mut tuo vanha mainos nyt vaan sattu olee kiva.

Kauneudenhoitoon liittyen pari jännää faktaa valkuaisesta on kyllä mainitsemisen arvoisia - ihon hoidossa ja hiusten pesussa valkuainen ihan oikeasti toimii, sillä se on suurelta osin antibakteerista ainetta (ja sen arvellaan suojelevan kehittyvää tipiä munassa). Tottahan hullu kananainen on testannut.

Mutta se miksi nyt ylipäänsä lähdin horisemaan munista johtuu siitä, että eilen meidän kanalassa kuului munasta piip!

Enkä siiskään sen jälkeen ole päässäni juuri muuta pyöritellyt kuin kanoja ja munia ja iiiih sieltä kuulu piiiip, jokohan aamulla oisi ensimmäinen pörröpallo ulkona asti! Siksipä tässä muutamia hassuja faktoja jakoon:

Aloittaessaan haudonnan kana nyppii vatsanseudun alueelta höyhenet irti, jotta lämpö siirtyisi muniin vielä tehokkaammin.

Tipi kehittyy pikkipikkipikkiriikkisestä alkiosta, joka näkyy hedelmöittyneessä munassa keltuaisen pinnalla n. nuppineulanpään kokoisena valkoisena pisteenä. (Muna on syömäkelpoinen silti, oli se hedelmöittynyt tai ei.)

Keltuainen on tipin ravintoa, siitä ei siis kehity tipiä niin kuin monesti erheellisesti luullaan. Ennen kuoriutumista ruskuaispussi vetäytyy tipin sisään ja se pärjäilee sen voimin elämänsä ensimmäiset pari päivää.

Ennen kuoriutumistaan tipi työntää nokkansa munan sisällä olevaan ilmataskuun ja alkaa hengittää. Tässä vaiheessa munan sisältä voi myös kuulua piipitystä.

Ja tästä syystä muutamaa päivää ennen kuoriutumista kana alkaa kujertelemaan ja kurnuttamaan munilleen. Onko maailman söpöintä!

Jotkut hullut käyttävät kanansa päivittäin kakalla.

Haudonnan aikana munia voi läpivalaista taskulampulla, jotta vähän näkee missä mennään. Jos viikon aikana ei näy läpivalaisussa hämähäkinverkkomaista verisuonistoa, ei tipu ole lähtenyt kehittymään (eikä lähde).

Tipun kehittyminen kestää +/- 21 päivää. Tässä huippukiva video kehityksen vaiheista!

Mut ihan kaikkea en nämäkään kanafarmarit tiedä.

Eilen pohdin saunassa:

Ku hautomakuumeinen kana hautoo ihan mitä tahansa eikä se välitä siitä jos ihminen siinä kävis lisäilemässä tai vähentelemässä munia välissä, ja sille on ihan sama onko ne ees samaa lajia ku onhan nuo laittanu jotain ankan muniaki kanan alle, nii...nii...entäs käärmeen munat? jos sille laittas alle käärmeen munia? hautosko se silti, vai sanosko sillä joku viikon luontoääni päässä, että hei duuuude, tää ei oo hyvä juttu?

Jere vielä pohti juuri ennen nukahtamista:

Mistä hitosta se tipu tietää, että nyt pitää ruveta nokkii tota hiton kuorta rikki?

Share
Ladataan...

Ladataan...
Pöpelikössä

Eilen kerroinkin sisustushepulin iskeneen ja laittelin kuvia pienesti uudistuneesta olohuoneesta. Samaan hepuliin tuli lopulta saatelluksi loppuun pari pientä ikuisuusprojektia - taulun ja peuranpäiden kiinnittäminen vessan seinälle.

Taulu, tai no tarkemmin sanottuna kehyksissä oleva juliste, on ostettu Sisilian Taorminasta matkamuistoksi.

Iskin tähän silmäni välittömästi, mutta totta kai olen totaalisesti unohtanut mikä taiteilijan saati gallerian nimi oli. Mutta jos joskus sattumoisin taaperrat pitkin Taorminan vanhan kaupungin pääkatua, ja kapealle sivukadulle aukenee tälläisiä näkymiä, niin mene ihmeessä katsomaan! Sieltä löytyy pieni hauska galleria, jossa on myynnissä taidejulisteita, keramiikkaa, astioita...

Peuranpäistä mainitsinkin jo täällä aiemmin ja niitä kommenteissa toivottiin nähtäviksi. Olen onnistunut kehittelemään itselleni fiksaation peuranpäihin. Jossain vaiheessa kun sisustuskuvissa vilisi valkoisia päitä siellä täällä, ei minua voinut vähempää kiinnostaa ja pidin koko ideaa lähestulkoon pöljänä. Sitten, tapani mukaisesti hitaasti syttyvänä, päätin minäkin moisen haluta. Eikä niitä tietenkään enää siinä vaiheessa löytynyt yhtään mistään, ilmeisesti koko juttu (ja minä) olikin jo ihan out. No, löysinpä edes nämä! Niinkin eksoottisesta ja laadukkaasta paikasta kuin Wish. Vastaavia koukkuja oli muunkinlaisina elukoina: norsuja, sarvikuonoja ainakin...

 

Share
Ladataan...

Pages