Paapomista?

Puolivahingossa

Kävipäs hassusti. Vietiin vauva sosiaalipediatrian poliklinikkakäynnille katsomaan onko mun kolme vuotta sitten tapahtuneella alkoholin käytöllä ollut vaikutusta lapsen kehitykseen. Eli suomeksi ''aivan varmasti käytät ja käytit koko raskauden alkoholia ja huumeita - ja nyt kyllä narahdat'' -käynnillä.

Fysioterapeutti tarkasteli vauvaa viitisen minuuttia, minkä jälkeen kertoi lausuntonsa ja sama lausunto lähetettiin kotiin postissa. 

No, näköjään sillä kolme vuotta sitten nautitulla tequila -pullolla oli vaikutusta, koska fysioterapeutin ja lähetetyn paperin mukaan vauvalla;
- On matalahko perusjäntevyys. Vaikka on nostellut päätään pitkiä aikoja neljän päivän ikäisestä asti ja vääntelehtiessään joudun kaksin käsin pitämään kiinni, ettei tipu sylistä.
- On ehjät solisluut. Siis häh? Eikö muut luut sitten ole?
- Ei ole mustelmia. Luuleeko ne, että mä pahoinpitelen mun lasta?

Tämän lisäksi vauva;
- suosii pään pitämistä oikealle puolelle ja tästä tulee aivan varmasti epämuodostumia päähän.

Eipä tainnut fysioterapeutti huomata, että vauvan oikealla puolella oli paljon leluja ja vasemmalla puolella vahvat huuli- ja kulmarajaukset omaava nainen, jota äitikin vähän pelästyi. Olisin itsekin katsonut oikealle puolelle ennemmin. Sen enempää fysiologin ammattitaitoa kyseenalaistamatta tiedän myös, että lapsen pää kehittyy kolme vuotta. Ja olisin melko varmasti huomannut 9 viikon aikana jotain oikean puolen suosimisesta.

Se vauvasta. Äidin osa papereista on yhtä masentava. Huomaan selkeästi missä sanojani on kyseenalaistettu, lisäämällä lauseen perään ''kertomansa mukaan/äidin mukaan''. Mm. ''Äidillä ei ole ollut mielialalääkkeiden käyttöä kertomansa mukaan''. Selvennän sen verran, että monta vuotta sitten lääkäri määräsi unilääkkeet, joita en suostunut käyttämään, koska en halunnu mielialalääkkeistä päätäni sekaisin, vaan olisin halunnut löytää todellisen syyn silloiseen unettomuuteeni. 

Seuraava käynti kahden kuukauden päästä, enkä tiedä montako käyntiä on vielä sen jälkeen. Ärsyttää, kun tuntuu, että koko ajan joku hengittää niskaan. Varoteltiin mitä käy, jos jättää menemättä - lastensuojeluun ilmotus heti.
Siis häh? Minkä takia ne mua pelottelee? Kyllähän mä niissä käyn ja vastailen rehellisesti, kun ei mitään ongelmaa ole. Silti ne kyseenalaistaa mun puheet.

Sama juttu raskaana. Käytiin HAL- poliklinikkakäynneillä. Tosin googletin ton linkin vasta nyt, joten voitte kuvitella mun ihmetyksen tällä hetkellä. Ehkä parempi, etten hormonien jyllätessä ottanu selvää asiasta sen enempää. Kunhan vastailin niiden kuulusteluihin jälleen kerran. 

Neuvolassa otettiin joka käynnillä huumetestit. 

Synnytyksen jälkeen vauvalta otettiin huumetestit ja musta tehtiin lastensuojeluilmotus. Tässä vaiheessa kiehuin raivosta. Tehkää mulle mitä vaan, millon vaan, mut antakaa hei ton pienen olla. Sosiaalityöntekijän kanssa laitoksella juteltuani ilmotukseen kirjattiin, ettei työntekijällä ole syytä huoleen, mutta yhdellä juttelukäynnillä joudutaan vielä käymään nyt ensi viikolla. Ilmotuksessa harmittaa vaan jo valmiiksi ''paska äiti'' -leima virallisissa papereissa, mistä syystä pyrin ehkä entistä enemmän täydellisyyteen vauvan ja kodin hoidossa. Jatkuva ylisuorittaminen on raskasta.

Yleinen käytäntö, kyllä mä sen tiedän. Oma moka, mitäs ryyppäsit - tiedän senkin. Mutta minkä ihmeen takia apua ei tuputeta niille, jotka sitä oikeesti tarttee? Minkä takia meidän ei anneta olla?

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Siis sulla on 9 viikkoinen lapsi ja olet juonut alkoholia 3 vuotta sitten ja nyt tutkittiin alkoholin vaikutusta lapseen? Ei kai ennen raskautta nautitulla alkoholilla voi olla mitään vaikutusta? Miten kukaan on ees keksinyt tutkia mitä lääkkeitä olet syönyt vuosia sitten?

MamaJohanna (Ei varmistettu)

I feel you! Meikää tutkitaan suurennuslasin kans täs odotusaikana, kato kun joskus oon juonut = joskus olin kuten valtaosa nuorisosta, olenhan siis paska ihminen ja vielä paskempi äiti. Aivan vastuuton suorastaan. Tulee niin tyhmä olo kun paasataan alkoholin vaikutuksista lapseen raskausaikana, hei haloo! ei mulle tulis mieleenkään ottaa kaljaa raskaana ollessa. :D Mua vissii ihan iän puolesta pidetään jotenkin ..öh, tyhmänä?

iity-
Puolivahingossa

Jep. Lääkityksiä mulla ei koskaan oo ollu, mistä syystä niistä ei sen enempää syynätä - kysytty on niistäkin kuitenkin. 

Jos kolmen vuoden sisällä on ollu runsasta alkoholin käyttöä, päihdekäyttöä tai mielialaongelmia, pistää neuvola HAL -poliklinikkakäynneille sen enempää kyselemättä. Mulla oli puolen vuoden pätkä, kun join paljon ja siitä tulee nyt kolme vuotta täyteen, mutta raskauden alussa se tietenkin oli sen kolmen vuoden sisällä. 

Käytäntöhän tää vaan oon ja ottaen tän maan ongelmat huomioon, ymmärrän täysin - ärsyttää vaan, kun ne oikeesti ongelmalliset tuskin neuvolassa rehellisiä on, eli ei joudu käymään tätä kaikkee läpi ja sitten taas minä rehellisenä joudun ja silti mun puheita kyseenalaistetaan.

Just katon 45 minuuttia vuodelta 2008, missä narkomaanien vastasyntyneet vapisee ja niille lapsille laitetaan morfiinia nenämahaletkulla. Yh. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Eli onko jotain haittaa, jos esim. on humalassa parina perättäisenä viikonloppuna ja sitten tulee raskaaksi? Suunniteltiin että aloitetaan vauvan yrittäminen joulun jälkeen, mutta pitääkö jättää alkoholi väliin ennen yrittämistä?

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei toi "kertomansa mukaan" tai "äidin mukaan" on jokaisessa epikriisissä, oli kyseessä sitten teini, keski-ikäinen tai vanhus ja raskaus tai vaikka ihan vaan flunssa (jolloin siis tietty äidin tilalla potilas). Eli siitä ei kannata ottaa itseensä. :) Mutta muuten toi kuulostaa kyllä raivostuttavalta - jos joku on saanu elämästä kiinni niin miks pitää muistuttaa vanhoista, huonommista ajoista? Aargh.

Tsemppiä

Blokkeri =) (Ei varmistettu) http://looking-4-happiness.blogspot.fi/

En kyllä ymmärrä miksi tuollaiseen syyniin olet joutunut? Ei kait tuo normaalia ole. :o Tein minäki aluksi, ensimmäisellä neuvolakerralla, sen testin ja olihan siinä pisteitä melkein klinikalle lähtemiseen! Totta kai kellä vain joka on opiskelijaelämää viettänyt nuo normaalin käytön rajat napsahtaa poikki. Kyllä kaikki päihteet silti on lopetettu heti kun vauva on ilmoittanut tulostaan, tai sillon kun vauvaa on alettu yrittämään. Ei ne neuvolassa sitä ole epäilleetkään. En sitten kyllä ymmärrä että miksi ne tuolla lailla jos äidistä ja lapsesta näkee että kaikki on hyvin...

Vierailija (Ei varmistettu)

Ikävää, että sait noin huonoa palvelua, tuommonen asenne ei milläänlailla kyllä paranna sinun oloa ja millaista apua tuommoiselta työntekijältä edes voi saada. :( Tuossa lausunnossa varmasti pitää näkyä, mitä sinä olet sanonut, mutta voi nuokin kirjoittaa monella tapaa. Todennäköisesti siinä pitää myös käydä ilmi, onko syytä epäillä väkivaltaa (teillä ehjät solisluut eikä mustelmia -> ei syytä). Lastensuojelussa on tullut törmättyä monenlaisiin perheisiin ja toivoisin, että näitä asioita käytäisiin vieläkin tarkemmin läpi, jotta apua tarvitsevat saisivat sitä ajoissa eikä tilanteet pahentuisi ja pahentuisi vuosien saatossa, kunnes onkin 8 sekakäyttäjäperheen lasta sijoitettuna laitokseen.

pienisisko
Spin off

Minä en voi edes kuvitella millasiin odotuksiin ja ajattelemattomiin kommentteihin sun muuhun sitä äitinä törmääkään, eli siltä pohjalta kannattaa ottaa tämä kommenttini :)

Mutta näin läheisistään huolehtivana kansalaisena muistuttaisin, että tuossa varmastikin tehdään juurikin sitä ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä ja seulontaa. Ettei ongelmat tulisi pöydälle vain ja ainoastaan niissä tapauksissa kun on jo aivan liian myöhäistä. Eli vaikka teillä ei todellakaan ole yhtään mitään tuon suuntaista ongelmaa, niin voi olla että jossain päin Suomea on sinun kanssasi samanlaisen taustan omaava perhe, joka tarvitsee apua ja saa sitä juurikin tämän paapomisen myötä. Kun tämmöinen terveydenhuoltojärjestelmän palvelu on kehitetty, siinä on varmasti ajateltu että parempi kutsua tarkistusten piiriin vauvoja ja äitejä liian höllin perustein niin, että on sitten mahdollisimman suuri todennäköisyys että oikeat avuntarvitsijat löytyvät.

Ehkä sitä voisi ajatella vaikka ihan vaan tämmöisen hyvinvointiyhteiskunnan palveluna, kun nyt edes jonkun verran koitetaan verovaroilla pitää huolta meistä kaikista. Vauvoista, äiteistä, yksinhuoltajista, huumeidenkäyttäjistä, maahanmuuttajista, masentuneista... En väitä ettäkö se onnistuisi, mutta ainakin tällaisten ennaltaehkäisevien palveluiden olemassaolo vaikuttaisi siltä että edes yritetään.

iity-
Puolivahingossa

Vierailija 21:11 
Ei tietenkään. Runsaaks juomiseks lasketaan mun mielestä viikottainen-päivittäinen juominen ja tietenkin ne määrät vaikuttaa myös. Jos kolmena peräkkäisenä viikkona juo kahdet saunaoluet, se tuskin on mitenkään hälyyttävää. Mun tapauksessa on sekin, että tiedostin sillon 3 vuotta sitten, että nyt menee turhan lujaa, minkä takia sitten lopetinkin.

Mun logiikan mukaan mun etuna pitäis olla sekin, että oon päättäny lopettaa omasta vapaasta tahdostani ilman kenenkään painostusta ja ilman ulkopuolista apua, mutta ei.

 Vierailija 21:17
Selvä :) Näytti vaan mun silmään hassulta, kun ei joka lauseen perässä sitä ollu. Mutta mä nyt muutenkin ylianalysoin tämmösiä lausuntoja aina.. Juurikin näin, oon muutenkin muuttunu lapsen saannin myötä niin hurjasti, että ärsyttää muistella vanhoja juttuja. Äh. 
Ja kiitos! :)

Blokkeri
Jep. En tykänny mun raskausajan terveydenhoitajasta muutenkaan ja niihin pistejuttuihin vastaillessani kysyin, että haluaako tän hetkisen arvion vai vuoden takaisen, niin tästä mun menneisyydestä jo tietävänä (möläytin melkein heti, kun tuli alkoholista puhe) sano, että no jos otetaan ensin arvio siltä sun liikakäyttöajalta. Toista arvioo ei sitten tehtykkään, niin kai se pahalta näytti, vaikka joka lauseen jälkeen sanoin, että ei enää mee niin paljon/useesti.

Vierailija 21:33
Niinpä. Totta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei, sen verran tuosta, mitä oli fysioterapeutti sanonut, että suosii oikeaa puolta. Me itsekin jouduttiin vauvan ollessa noin 2kk fysioterapeutille, joka sanoi samaa. Kuitenkin hän sanoi, että yleensä johtuu ihan siitä, että lasta kannetaan yleisesti samalla kehonpuolella aina ihan huomaamattaan. Kuitenkaan mitään ongelmaa ei siitä muodosta, jos muistaa välillä vaihtaa lasta toiselle olkapäälle/kainaloon, mitä ei niin usein käytä.
Näin siis ainakin meidän kohdalla.

iity-
Puolivahingossa

pienisisko
Ilman muuta, oon yrittänyt tän saman tuoda ilmi myös omassa tekstissäni, teit sen näköjään paremmin/selvemmin. :) Nääkin vois kuitenkin mun mielestä olla enemmän ehkä tapauskohtasia. Esim huumeidenkäyttö ihan millon vaan (vaikka 10 vuotta sitten) vois tarvita enemmän selvennystä, kuin meidän tyylinen tapaus. 

iity-
Puolivahingossa

Oi, kun menee taas kaikki kommentit ihan sikinsokin. :D

Vierailija 22:14
Joo, oon kuullu monen suusta samaa ja moni mun lisäks on kyseenalaistanu fyssarin puheet. En tosiaan ite oo huomannu mitään erikoista, vaikka yleensä oon ihan ylihysteerinen näissä, joten päätettiin kysyä nevolantädiltä, eikä sekään huomannu mitään poikkeavaa. Päätin nukkua yöni rauhassa ja luottaa sen puheisiin. Se kun sitä vauvaa useammin näkeekin, ku fysioterapeutti. :)

Toki puolta vaihdellaan ja jos kyljellään nukutetaan, pidetään vuoroin toisella poskella ja seuraavana yönä taas toisella. 

Meil oli sama tilanne joskus nuorempana tullu otettua enemmän niin kun olin raskaana joutuisin huumetesteihin ja koska olin kesällä raskaana ja vielä töissä niin eipä kukaan sanonut että en saa juoda sitä ennen paljon. No mä join aamukahvit ja vettä kun kävelin töihin ja kotiin joka päivä ja vielä sairaalan kävelin ja neuvolassa erikseen sanottiin että aina kun kävelet vesihanan ohi ota vähän vettä. 

Mä kiltisti tottelin neuvolatätiä ja muutenkin käynnit oli vasta puolen päivän jälkeen niin automaattisesti join no "vesitin" ne testit eli virtsassa ei ollut jotain tiettyä juttua tarpeeksi. Kolme kertaa näin kävi ja neljännellä kerralla mulle kerrottiin että en saa juoda ennen paljon. Joten meistä tehtiin ilmoitus. 

Samoin miehiin jolla ei ole mitään "alkoholi tai mitään huumausaine taustaa" joutui testeihin ja vaati perusteluja sille. Perusteluja emme saaneet joten meistä tehtiin TOINEN lastensuojeluilmoitus. Samal meitä peloteltiin että mieheni ei pääse synnytykseen tämän takia. Kätilö nauroi vaan ja sanoi että heillä ei ole tarvetta ottaa mieheltäni testiä. 

Sosiaalityöntekijä ihmetteli miksi mieheni joutui sinne ja soitti itse tälle naiselle joka sitä vaati joka ei myöskään sosiaalityöntekijälle perustellut miksi mieheni pitäisi käydä joten hän sanoi että hän ei katso tarpeelliseksi että mies käy niissä. 

Tämä yksi nainen on kiusannut koko raskauden ajan meitä. Neuvolatäti pahoitteli että ketään ei ollut kertonut ettei saanut juoda ja sosiaalityöntekijä ei vielläkään ymmärrä koko juttua tai naista. Ja mä kiuhun vihasta sitä ihmistä kohtaan. Ensi viikolla on sitten sosiaalityöntekijän luona käynti ja sosiaalipediatri, et tän jälkeen sitä odotellessa vaan. 

Mä jouduin vielä synnärillä huumetestiin. Tyly hoitaja kiskoi mut sängystä pissalle ja muutenkin olin ihan poikki ja pissaaminen sattui niin hän odotti niin kauan että sain itkien ponnistettua pissan. Ja kaikki oli yllättäen normaalit HUOH! Joten ymmärrän todella hyvin sun tilannetta! 

iity-
Puolivahingossa

Apua, teillä olikin sitten vähän kauheempi juttu. Meinasin kirjottaa, että ihmetyttää synnärillä otettu testi, mutta niinhän multakin taidettiin ottaa niiden supistusten mittailujen jälkeen ja samalla varmistettiin, että oli lapsivettä, mitä oli tullu.

Meillä myös sanottiin ensimmäisellä HAL -käynnillä, että miehen täytyy toimittaa kahdet seulat raskauden aikana, kuulemma kahden viikon päästä (millon oli seuraava aika) pystyi tekemään niistä toisen ja multa otettiin sillä ekalla kerralla.

No, tuli toinen käynti ja tää ensimmäisen tapaamisen työntekijä oli jääny kesälomille, niin saatiin toinen työntekijä tilalle ja mies kysyi missä tekee seulan.  Ei kuulemma kuulunutkaan heidän tehtäviin ottaa sitä, eikä multakaan otettu enää muilla käynneillä sen ensimmäisen jälkeen. Terveydenhoitajan tehtäviä ne, sanottiin.

Seuraavalla neuvolakäynnillä kysyttiin sitten sieltä, niin ei kuulunut niillekkään. Jäätiin palloileen siihen väliin. Joku sanoi, että terveyskeskuksen kautta saa, joku ilmoitti, että ne täytyy itse kustantaa.

Aika meni ja äkkiä oltiinkin jo synnyttämässä. Vielä ennen saliin menoakin joku hoitaja varoitteli, ettei mies pääse katsomaan vauvaa, jos joutuu keskolaan. Kumma juttu, kun oon varma, ettei ollu meistä kiinni koko juttu.

Loppu hyvin, kaikki hyvin, vauva ei menny keskolaan - silti välillä mietin totakin episodia.  

Mä en ymmärrä sitä et miks sen miehen pitää siihen testiin mennä? Sanottiinko teille mitään syytä? Loppujenlopuks meillä oli tilanne se kun kysyttiin siitä sairaalasta josta oli sanottu että isän pitää käydä KUKAAN sairaalassa ei osannut sanoa miksi paitsi se nainen joka määräsi ilmoitti näin että se on sen sairaalan käytäntö. Käytännöstä ei vaan kukaan muu näemmä tiennyt.

Meille se nainen joka tän koko homman alotti, sanoi suoraan mulle että mies ei pääse synnytykseen. No meidän ois pitäny yksityiselle se tekemään kun tk:s tekemenin ei ollut tämän naisen mielestä mahdollista, no eipä meillä mitään rahaa ole maksaa niitä maksuja. Ja sitten tämä nainen sanoi miehelleni kun mieheni vaati selitystä että kyllä mies pääsee synnytykseen ei vaan synnytys vuodeosastolle. Loppujen lopuksi sairaalan henkilökunta itsekkin oli hämillään kun kerrottiin mitä hän oli meille sanonut.  

Mä kiltisti lupasin mennä käymään HAL-klinkalla just mun päihdetaustan takia, ja siitä nousi tällänen paskamyrsky. Siitä kärsitään vielläkin sit tammikuuhun asti ainakin. Onneks edes sosiaalityöntekijä on kiva ja ymmärtää meitä. En vaan ymmärrä miks se nainen saa olla siellä töissä kun ei muuta osannut kun pelotella meitä ja antaa väärää tietoa. Oon aika pettyny koko touhuun. Ja aluks mä oikeesti miettisin et meilt otetaan lapsi pois jne. olin ihan kauhuissani loppuraskaus ajan, ja mietin mitä seuraavaks tapahtuu. Onneks meilläkin kaikki hyvin, miehelle ei tullut ongelmia kun ei tehnyt sitä, meillä säästy rahat, mies pääsi sairaalaan ja mikä tärkeintä poika oli terve. :) 

 

Suvi_k (Ei varmistettu)

Siis hetkinen! Enpä ole kuullutkaan että tällaisiin tsekkauksiin jotkut pistetään. On tietty hyvä juttu, että "vakoilua" tehdään, jospa sieltä edes murto-osa päihdevauvoista saataisiin jotenkin turvattua. Mutta, ei voi sanoa kuin tsemppiä teille, tässä epävarmuudessa (varsinkin ihan alkuajan) olisin kyllä tullut ihan vainoharhaiseksi jos joutuisi tuollasiin tutkimuksiin! Onkohan se sitten nuori ikä miksi noihin joutuu? Mulla sekä isälläkin tuli aika mojovat pisteet siihen ekan neuvolan alkoholitestiin. Enkä itse rajoittanut juomisia (siis kävin viihteellä 1-2 krt kuussa) ennen kuin tulin raskaaksi, koska olin muutenkin pakkomielteinen joko-joko-joko-olen-raskaana, en halunnut keskittyä vain ja ainoastaan odottamaan odotusta. 

iity-
Puolivahingossa

heiddi 
No, miehen alkoholin käyttö oli melko runsasta myös ja kai se työntekijä ajatteli ''kaks kärpästä yhdellä iskulla''. Miehestä ei kyllä lastensuojeluilmotusta tehty ja ihmetyttää, kun teistä tehtiin. Ja ettei olis päässy synnytysvuodeosastolle :o Ihan eri käytännöt näköjään.

Joo, on kieltämättä ihmeellistä toimintaa. Ja tosta lapsen viemisestä - mulle tuli ihan samat ajatukset mieleen, kun ilmotuksesta kuulin ja meinasin alkaa itkeen, vaikka se sos.työntekijä oli ihmeellisellä ''hälläväliä'' -asenteella.

suvi_k
Niinpä. No, lähinnä ärsytti +15 kilon kanssa ravata viikottain jossain arvosteltavana/kuulusteltavana.
Hmm, en haluais laittaa iän piikkiin, mutta voihan se liittyä. On niin monta teiniäitiä, joilla menovaihe tulee vasta lapsen saannin jälkeen, eikä raskausaikana oo niistä äideistä huolta. Sitten taas on meitä, joilla menovaihe on koettu ja takana - ei nappaa enää ja kuullaan, kuinka huonoja äitejä meistä tulee :D Kuulinpa muuten kerran raskausuutisen jakaessani, että ''Siis sä ryyppäämättä vai?''. Tosin se oli tuttu sieltä runsaan alkoholin käytön ajoilta.

No, sun tilanne on täysin ymmärrettävä. Ja kai nää on niin neuvolakohtasia, ketkä pistetään ja ketkä ei.

Me emme mieheni kanssa käytä päihteitä, ei tupakkaa eikä alkoholia. Toki joskus yhdet kuohuviinilasit mutta nekin rajoittuu 1-3 lasiin vuodessa. Jos edes sitäkään! 

Minulta tentattiin neuvolassa jatkuvasti syytä miksemme juo. Kyseltiin jopa kenen idea tällainen juomattomuus on ja sitä onko kyseessä jokin uskonnollinen tai muuten painava syy (mahd. nuoruudessa ollut alkoholiongelma). Vielä kolmeen eri otteeseen minulta kysyttiin "juotteko alkoholia? Ai ei..no miksi ette?". 

Mietin jopa olisiko ollut helpompi sanoa vaan että otetaan yhdet saunakaljat kerran kahdessa viikossa, kun ei tuo rehellinen vastaus näyttänyt kelpaavan. Tai sitä ei oikein uskottu.

Jouduin kertomaan että tavatessamme emme juhlineet, emmekä juoneet. Joten on ollut luonnollista jatkaa yhteistä taivalta ilman päihteitä. Sillä enköhän jo kolmen vuoden aikana ole oppinut nauttimaan elämästä. Ilman päihteitäkin :) 

kiitu (Ei varmistettu)

Oon todella järkyttynyt!!! o_O siis mitä häh.. Vetää ihan sanattomaksi koko touhu! Tarkoittaaks tämä että naiset, jotka ovat alkoholia nauttinut nuoruudessa, ei saisi hankkia lapsia lainkaan? Voisi jäädä aika olemattomaksi Suomen kansa..
Itse myös käytin alkoholia usein ja paljon lukiossa ja yliopistolle päästyäni puoli vuotta, kunnes tajusin lopettaa jottei lähde henki.. Tästä on nyt viisi vuotta pian aikaa, tarkoittaako se ettei musta olisi äidiksi? Kyllä suututtaa teidän puolesta ! Toivottavasti kaikki järjestyy.. Miten kauan tuollaisen "tutkinnan" alla joutuu olemaan?

iity-
Puolivahingossa

Mustaa pitsiä
Kai ne ajatteli teidän piilottelevan ''oikeaa'' vastausta. Hassu juttu.

kiitu
No joo, niinhän se vetää.
Ei sentään, sä oot sen maagisen kolmen vuoden sisällä -rajan jo ylittänyt ;) Neuvola muuten lepytteli mua ja mun kummastunutta ilmettä toteamalla, että ennen se raja oli just viis vuotta, mutta alennettiin kolmeen vuoteen. En sitten tiedä, miten tän tiedon olis pitäny mua ilastuttaa.

Veikkaisin että siinä vaiheessa, kun vauva oppii kävelemään/puhumaan tai kehittyy jotenkin muuten ihan normaalisti, loppuu käynnitkin. Nähdään siinä vaiheessa sitten ettei ne kolmen vuoden takaiset alkoholit vaikuttaneet kehitykseen. Hohhoijaa..

Vierailija (Ei varmistettu)

siis on kyllä outoa.... itse juon n. kerran viikossa joskus pidän yhden viikon tauon joten jos edes mietin lapsen hommaamista ni pitäiskö nyt kokonaan ton taki lopettaa viihetellä kyminen 3 vuoden ajaks just hahhah sanon minä. Toki lopetan juomisen sit kun ja jos tulen raskaaksi, mutta sitä ennen käyn vihteellä ja synnytksen jälkeenki välillä pitää päätä käydä tuulettumaan ja antaa jolloin mies vahtisi lasta. En sit tiedä pitäiskö sitten tehdä välillä raskaus testejä kun joskus lopettaa e-pillerit ja suunnittelee raskaaksi tulemista ettei vahingossa juo silloin kun on raskaana. Tosin seki raskaus näkyy yleensä testissä vasta jonkun ajan kuluttua niin saattahan sitä vahingossa juosa raskaana 1-2 kerta koska ,oni nainen vielä juo raskaana muutaman kerran koska eivät vielä tiedä olevansa raskaana kun vasta sitten melkein epäilee kun kuukautiset jäävät ellei ole vahinko raskaus niin että nainen käyttää e-pillereitä ja ehkä jäänyt yksi tai 2 välistä ja tullut juuri sillon raskaaksi mikä on todella pien mahdollisuus ja syö muuten pilleri laattoi 3 putkeen jolloin vasta tietäis sen 3 laatan jälkeen (toivottavasti kellekään ei noin kävisi).

Vierailija (Ei varmistettu)

äsh taas kirjotin siansakaa välillä (kirjoitusvirhe paholaisia ja ihme sanoja välissä mitä lie miettinyt) mutta toivottavasti tekstistä sai jotain tolkkua

iity-
Puolivahingossa

Nii-in.
Mun muistin mukaan ihan alkuraskauden juominen ei vaikuta sikiöön, koska äidillä ja sikiöllä ei vielä siinä vaiheessa oo yhteistä verenkiertoa. Siis ilman muuta, lopettaa heti kun saa tietää, mutta turhaan ruoskii itteensä, jos on vahingossa muutamat nauttinu. :)

Mutta eikö totuus nyt ole se että olet kärsinyt alkoholiongelmasta? Ja hakenut siihen apua? 

En usko että saatunnaisista viikonloppubileistä tuollainen rulianssi syntyisi?

iity-
Puolivahingossa

Totuus? Enkö oo maininnu sen jo monta kertaa tässä keskustelussa :o
Ilman ulkopuolista apua selvisin sillon.

Mun mielestä se riippuu neuvolasta. Vaikka varsinaista ongelmaa ei oliskaan ollu, mutta on tullu juotua jo kauan aikaa monta kertaa kuukaudessa, laittais aivan varmasti se mun raskausajan terveydenhoitaja kenet vaan käymään siellä HAL -klinikalla. Lastensuojeluilmotuksista sun muista en osaa sanoa. 

En tässä nyt yritä ketään pelotella. :)

Elina U.
Lentoaskeleita

Voi mikä kiukku ja harmistus nousi teidän perheen puolesta tätä tekstiä lukiessa! Varmasti neuvolantädit ajattelevat vauvojen parasta ja hyvä niin, mutta hei ihan oikeesti tapauksia voi tulkita myös tapaus/ihmiskohtaisesti. Kuten tässä teidän tilanteessa tuo kolmen vuoden raja, joka ei aivan ole tullut täyteen, niin siitä sitten tuollainen ruljanssi? Kuulostaa tosi ahdistavalta. Noilta kaikilta syytöksiltä ja käynneiltä oltaisiin varmasti säästytty jos terkkari olisi tarkastellut tilannetta ihmislähtöisesti ja ymmärtäväisesti (siis kuinka monen 16-vuotiaan ensimmäiset alkoholikokeilut ovat "normaalin rajoissa", kun silloin juuri haetaan niitä omia rajoja vähän kaikessa). 

 

iity-
Puolivahingossa

Sitähän minäkin, ihanaa että taas löytyy ihminen, joka on samaa mieltä. Joo, ahdistaa, kun miettii nyt entistä tarkemmin, että uskaltaako juoda ja missä vaiheessa ja olen kyllä huono mutsi, jos parilla käyn joskus jajaja.. Pakosta rupee miettiin kans, et mitä jos mulla nyt kuitenkin olis vielä ongelmia alkoholin suhteen ja pakkohan on olla, kun noikin nyt niin epäilee. Blah.

Sanoin ihan samaa, ku sinäkin tossa viimesessä lauseessa. Se oli sitä itsensä hakemista väärillä tavoilla. Harmittaa, kun siitä on sillon aikoinaan jo saanu maksaa ja nyt vielä jälkeenpäinkin. 

Nonariina
Kahvia ja unelmia

Toooooodella törkeetä sua kohtaan. On sitä itsekin tullut varmaan sinkku-aikoina ihan riittävän paljon juopoteltua että saisi jonkun luokituksen...Koita murunen kestää! Itse tiiät parhaiten kuinka hyvä äiti olet ja me täällä tietenkin <3

Tosta toispuoleisuudesta mullekin paasattiin neuvolassa, ja mies oli siitä kamalan huolissaan. Vauva kun nukkui aina samassa asennossa, syötin samassa asennossa ja pää oli aina oikealle. Päätin olla välittämättä siitä ja nyt melkein viiskuukautisena Filippa on ihan molemminpuoleinen....että silleen...

iity-
Puolivahingossa

Joo, me täällä yritetään kestää ja olla miettimättä turhia miltä niiden silmissä näytetään. :) Kiitos <3

Niinpä, hassua miten alan ammattilaiset unohtaa sen pikku seikan, että pää muokkaantuu kolme vuotiaaksi asti.. Eikä ihminen nyt muutenkaan täysin symmetrinen koskaan ole, ihan sama mitä kohtia vertailee. Voivoi.

minarus (Ei varmistettu)

Kyllä ITSEKIN TÄTÄ PASKAA JO KESTÄNYT VIIMEISET 11VUOTTA EKAN LAPSEN SYNTYMÄN JÄLKEEN!!NYTHÄN KUN PERUIN MIELESTÄNI TURHAN SOS.PEDIN KÄYNNIN KUN OLIMME KIPEINÄ-NIIN TEKIVÄTKIN LASTU-ILMOITUKSEN!JUMALAUTA KUN ENSI VIIKOLLA MINULLA ON SINNE SE VEEN TURHA AIKA-NIIN ANNAN HEIDÄN KUULLA KUNNIANSA!!!LASTU EI OLE/EIKÄ OLE IKINÄ OLLUTKAAN HUOLISSAAN LAPSESTANI MITENKÄÄN!!!!KYLLÄ ON VITTUMAINEN TOIMINTA SUOMESSA KUN NÄIN MEITÄ KOHDELLAAN KUN OLLAAN REHELLISIÄ MITÄ OLLAAN TEHTY JA MILLOINKA!!INHOAN TÄTÄ SAIRASTA YLIPAAPOMISTA!MIKSI PÄIVÄKOTI&amp;KOULU EIVÄT SITTEN OLEKAAN HUOMANNEET JOTAIN HUONOA MINUSSA?VAAN PÄIN VASTOINKIN!!KIEHUN JO NYT TUOTA TAPAAMISTA!!!!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.