Ladataan...
Rakkautta & Mamarkiaa

MITÄ?

Opiskelin kaksi yksittäistä kurssia markkinoinnin opintokokonaisuudesta Aalto-yliopiston avoimessa yliopistossa, Markkinoinnin perusteet (6op) ja Kuluttajan käyttäytyminen (6op). Kurssit olivat omaa ammattiani täydentävää koulutusta, joten ne hyväksyttiin myös Koulutusrahaston tuen piiriin.

 

MISSÄ?

Molemmat kurssit olivat itseopiskeltavia verkkokursseja, mutta lopputentit suoritettiin Töölön kampuksella. Poikkeuksena markkinoinnin perusteet -kurssi sisälsi aloitus- ja lopetusluennon, joilla käytiin läpi kurssilla opiskelua ja tenttiä. Kontaktiluennot eivät kuitenkaan olleet pakollisia, mutta koin ne itselleni tarpeellisiksi.

Käytännössä siis opiskelin itsenäisesti. Pääosin kotona, ja muutamia kertoja myös kirjastossa tai siskon asunnossa. 

 

MILLOIN?

Kurssit alkoivat helmikuussa ja päättyivät toukokuussa. Tenttipäiviä järjestetään vielä kesäkuussa, mutta halusin tehdä tentit heti kurssien päätteeksi ja jättää mahdollisuuden oikeasti uusintaan tai arvosanan korottamiseen.

Luin ja tein välitenttejä aina kun Frida nukkui. Päivällä päiväunilla ja iltaisin tytön mentyä nukkumaan. Päivällä (onneksi) pitkien päiväunien ansiosta rauhaa oli reilu 3 tuntia, josta suurimman osan tietysti käytin lukemiseen. Iltaisin Allu laittoi Fridan nukkumaan, jotta pystyin taas lukemaan. Menin itse yleensä nukkumaan reippaasti yli puolenyön.

Mummojen avustuksella sain enemmän lukuaikaa viikkoihin ja erityisesti oman äidin lähes viikottainen parin päivän apu oli korvaamatonta. Eron kyllä huomasi, jos kukaan ei jollakin viikolla käynyt, sillä Allun ylityöt eivät juurikaan joustaneet kotiin päin. Etenkin sairastelut muuttivat lukusuunnitelmia ja aiheuttivat muutamia kertoja kiristelyä tehtävien palautukseen. Ja onhan tuo suunnitelmien tekeminen lapsen kanssa aina hieman riskialtista. Mummojen kyläillessä pystyin lukemaan muulloinkin, kuin päiväunien aikaan ja sain enemmän rauhaa kotona. Joskus saatoin lähteä kirjaston hiljaisuuteen lukemaan. 

 

MITEN?

Molemmille kursseille oli englanninkieliset kurssikirjat. Luin yhteensä 1253 sivua. Kirjojen aihealueet oli jaettu välitenteiksi, ja aihealueet sisälsivät verkkoluentoja. Valitettavasti näillä kursseilla luennot olivat lyhyitä tiivistelmiä aiheista, eikä todellisia, videoituja luentoja ollut kuin kaksi. Pisin tällainen tiivistelmä-tyyppinen verkkoluento taisi olla 14 minuuttia. Toisen kurssin suoritukseen kuului välitentti joka viikko. Monivalintatentin palautus oli aina viimeistään sunnuntaina keskiyöhän mennessä. Välitenteistä koostui 60% koko kurssin suorituksesta. Toisella kurssilla sen sijaan oli välitentteinä soveltavia, essee-tyyppisiä tehtäviä, joiden palautus oli 2-3 viikon välein. Nekin aina sunnuntaina. Näistä soveltavista tehtävistä koostui 75% koko kurssin suorituksesta. 

Ostin kurssikirjat omaksi, sillä niitä oli todella vaikea saada kirjastosta ja laina-aika oli vain 2 viikkoa kerrallaan. Kurssikirjat maksoivat 134,20€ Adlibriksesta tilattuna. Pikapäätöksen vuoksi jouduin silti odottamaan kirjoja reilun viikon, mutta onneksi Marketing Management, markkinoinnin perusteiden kurssikirja löytyi e-kirjana. Sitä lukiessa huomasin, kuinka visuaalinen muisti minulla on, sillä sivujen hahmottaminen tietokoneen ruudulta oli todella vaikeaa. Lisäksi tarvitsisin muutenkin uudet silmälasit ja näytöltä lukeminen oli todella raskasta jo senkin takia. 

Välitenteissä oli myös se hyvä puoli, että lukutavoitteet jokaiselle viikolle oli valmiiksi suunniteltuja ja ne pitivät aikataulun hallussa. Rakensin päivät niin, että lukuaikaa olisi mahdollisimman paljon. Frida piti siis saada hyvin väsytettyä aamupäivästä aktiivisella toiminnalla, jotta pitkät päiväunet toteutuisi. 

Halusin alusta lähtien varmistaa, että lukupaikkani ja -asentoni kotona olisivat sellaiset, joissa voisin keskittyä. Toisin sanoen ottaa asian tosissaan ja kroppaa rikkomatta. Sohvan nurkassa lukeminen ei tullut kuuloonkaan. Ruokapöytä sekä bObles Mato ja Pieni Kala muodostivat opiskeluasemani. Ruokapöydän tuolia korkeampi istuma-asento ja kevyesti keinuva tuoli mahdollisti ergonomisen asennon. Selkä pysyi suorana ja kädet sai rennosti pöydälle. Väsymystä vastaan joutui taistelemaan aika usein ja silloin keinuttelin reippaammin tai tein muutamia venytyksiä ja tasapainoharjoituksia. bObles-huonekalut ovat edelleen keittiön pöydän vieressä eikä suinkaan Fridan huoneessa. Totuin hyvään asentoon niin, etten pysty tekemään tietokoneellakaan mitään ilman niitä!

Väittäisin jopa, että tämän opiskeluasema ja mummojen apu olivat tärkeimmät mahdollistajat, jotta onnistuin opiskelemaan itsenäisesti kotiäitiydestä huolimatta. Loppuarvosanaksi sain molemmista kursseista 3, vaikka kritisoinkin sitä etteivät verkkokurssit aina tukeneet oppimista vaan välillä keskittyivät nippelitietoihin. Tiedän hallitsevani kokonaisuudet arvosanaakin paremmin. Ja se on isoin oppi edellisiin opiskeluihin verrattuna.

 

 

Jatkan opiskeluteemaa vielä kirjoittamalla pienen oppaan hoitovapaalla opiskeluun, eli millaisia vaihtoehtoja opiskeluun on ja millainen taloudellinen ero siinä on pelkkään kodinhoidontukeen verrattuna. Sopii myös Lilyssä tällä hetkellä puhuttavaan raha-teemaan. Lisäksi tulen vielä erikseen kertomaan, miltä opiskelu oikeasti tuntui. Niin äitinä hoitovapaalla, kuin viimeksi 13 vuotta sitten opiskelleena ja siihen täysin valmistautumatta loikanneena. Jos näiden teemojen lisäksi haluat kuulla hoitovapaalla opiskelusta vielä jotain, niin kirjoita siitä kommenttikenttään.

 

 

Ruokapöytä: Pop Table  /  bObles Mato ja Pieni Kala (saatu): Geffer Group ja Lasten PR  /  Tuolit ja matto: kirpputorilta

 

 

 

Lue myös: 

Salamapäätös opiskelevaksi kotiäidiksi

Ensimmäinen opiskeluviikko lukuina

Valitsimme epätasa-arvoisen perhevapaan

Läpi meni!

 

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN'

Share

Ladataan...
Rakkautta & Mamarkiaa

Heräsimme aamulla pinnasängystä kuuluvaan hennon vaativaan kutsuun.

VAIMOO, VAIMOO, VAIMOO!

 

 

Ottaen huomioon Fridan vasta kasvavan sanavaraston, toivoisin saavani pitää äiti-nimeä hieman pidempään. 

 

 

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN'

Share

Ladataan...
Rakkautta & Mamarkiaa

Huhtikuu kiritti tahtia ja koetteli kestävyyttä vielä vähän lisää. Lopputentit oli edessä, mutta samoin Allun työssä alkoi entistäkin napakampi vaihe. Jokainen sovittu "tulen töistä ajoissa, jotta pääset lukemaan -päivä" muuttui "minun pitääkin lähteä työmatkalle päivää aikaisemmin -päiväksi". Ei siis mikään ihme, että opiskeluajan löytäminen tuntui välillä jopa mahdottomalta. Kuun lopussa huomasin, ettei loppurutistukseen ollut enää voimia. Olin järjestänyt aikaa, mutta en pystynyt keskittymään tai olemaan hereillä. Kotiäitinä opiskelussa on toki se hyvä puoli, ettei sen eteen voi tehdä mitään lapsen ollessa hereillä. Olen tyytyväinen siihen, että myös onnistuin pitämään nämä kaksi roolia, kotiäidin ja opiskelijan, erillään. Siksi kuukauteen mahtui paljon muutakin. Tässä huhtikuun mieleenpainuvimmat, olkaa hyvä!

Reissuja ja varastettuja hetkiä itselle. Junailimme itsemme parina viikkona Lahteen, jossa pääsin siskon asuntoon lukemaan ja Frida sai olla mummun kanssa. Työpäivän mittainen rauha oli sangen hieno asia. Kävin myös vihdoin Petit St Louis -myymälässä. Vanha Saint Louis Store oli suosikkikohde aina, kun 2000-luvun alussa menin Lahteen shoppailemaan kotikaupungistani Lappeenrannasta. Ostoksilla tarttui mukaan sekä Byredon roll-on parfyymiöljy, että Sample Salesta löydetyt Acnen housut ja Aboutin college. Siskon kanssa oli ihanaa nähdä ihan kahdestaan ja jutella pitkästä aikaa kunnolla ilman Frida-hössäystä.

 

 

Vähän iisimmin hetkessä. Ihastelin kevättä ja pääsiäistä lähinnä kodin ulkopuolella. Anoppi toi sitä tosin meille sisällekin, mutta lopulta maljakkoon koristellut oksat muistuttivat lähinnä roskakasaa. Näkymä kuvasti koko kotimme kuntoa tänä keväänä, ja valitettavasti sitäkin on vain joutunut sietämään. Onneksi Ipanaisen kirppisjakso tyhjensi kaappeja tehokkaasti ja helpotti osaltaan pientä kaaosta kotona ja myös mielessä. Ja vielä niin helposti ettei kirppistä tarvinnut miettiä enää tavaroiden viemisen jälkeen. Sen sijaan keskityimme Fridan kanssa ihmettelemään kevättä ja eläimiä. Lapsen huomiokyky on niin ihailtavaa, että se haastaa itsekin aistimaan ympäristöä paremmin ja olemaan hetkessä kiinni.

 

 

Tapahtumia ja menoja. Viikkotehtävien ja lopputenttien lisäksi arkea ja viikonloppuja vauhditti Perheet Safkaa, Haltialan tilan avoimet ovet, Lapsimessut, Skidit Disco ja Arkkitehtuuria taaperoille -työpaja. Tein Riikan kanssa Kruunukirppu & Olkkarin näyteikkunat. Oli ihanaa päästä tekemään vähän omia töitä pitkästä aikaa, vaikka päätyöni osa onkin  näyteikkunoiden laadun ja brändin varmistaminen ja ohjeiden laatiminen konkreettisen rakentamisen sijaan. Olkkari on muuten ihan älytön aarreaitta, jossa tulee käytyä ihan liian harvoin. Moni asia, jota olen etsinyt olisi löytynyt sieltä. 

 

 

Frida 1v 8kk. Muumien mörkö olikin vasta alkusysäys ja huhtikuussa Fridasta kuoriutui varsinainen Muumi-fani. Sanoja alkoi vihdoin tulla ja kuukauden käytetyin äidin lisäksi taisi olla hempeä "mmoi". Frida sai pahan allergisen reaktion Republic Showroomin pressipäivällä nautitusta smoothiesta ja rajusti oksentava tyttö oppi samalla sanomaan "taitin" sijaan "äiti". Ressukka. Voimakas nokkosrokko ja huonovointinen tyttö pelästytti vanhemmat, mutta opimme, ettei maitoallergia ole vielä kuitenkaan ohi. Allu oli pitkästä aikaa paljon pois, ja se vaikutti Fridan käyttäytymiseen. Yhtäkkiä isä, joka oli hoitanut koko alkuvuoden iltatoimet, ei kelvannut niihin enää ollenkaan. Kuun lopussa Frida aloitti harjoittelemaan nukahtamista yksin. Mukulan touhuissa alkoi esiintyä jo pientä uhmakkuutta ja samalla se antoi uutta pontta etsiä uusia keinoja omaan toimintaani. 

 

 

 

Lue myös:

Lokakuun palat

Marraskuun palat

Joulukuun palat

Tammikuun palat

Helmikuun palat

Maaliskuun palat

 

 

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN'

Share

Ladataan...
Rakkautta & Mamarkiaa

Kävimme huhtikuussa Arkkitehtuurimuseon työpajassa, jossa taaperot saivat leikkiä kaupunkia. Palikoita rakennuksina ja lankaa kiemurtelevina teinä. Värivaloja, saippuakuplia ja paperisuikaleita. Yksinkertaisia elementtejä, mutta sellaisistahan lapset pitävät.

Arkkitehtuuria taaperoille oli visuaalisesti hienosti mietitty. Kaikki tarvikkeet ja yksityiskohdat olivat mustia, valkoisia tai musta-valkoisia. Yksivärisiä tai pilkullisia. Jopa teippi, jota käytettiin oman askartelu-teoksen pakkaamiseen oli musta-valkoista teippiä. Tällaiset yksinkertaiset, yhtenäiset ja visuaaliset kokonaisuudet eivät todellakaan ole itsestäänselvyyksiä lapsille järjestetyissä tapahtumissa. 

 

 

Kannattaa ehdottomasti seurailla museoiden ja teattereiden tapahtumia, sieltä voi löytyä tällaisia todella hauskoja touhuja kulttuurimukuloille! Ja, jos kulttuuriseura ja -vinkit kiinnostaa, niin suosittelen liittymään Julian perustamaan Kulttuurimamat ja -papat -facebook ryhmään. Sieltä minäkin sain vinkin tästä! 

 

 

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN'

Share

Ladataan...
Rakkautta & Mamarkiaa


 

Pikastartti opiskelevaksi kotiäidiksi vaati venymistä ja tehokkuutta aika monessa asiassa. Välillä ajattelin, että onneksi tämä on vain lyhyt hetki.

 

 

Stressasin ajoittain niin että hävettää. Nukuin aivan liian vähän. Jännitin hulluna lopputenttejä ja tuloksia.

 

 

Fridaa katsoessa muistin, mikä lopulta oikeasti on tärkeää, eikä arvosanoilla ole merkitystä. Olen joka tapauksessa tehnyt aika siistin jutun. Oppinut ja kehittänyt itseäni. 

 

 

Ja jummi jammi, pääsin kirkkaasti läpi! 

 

 

Kerron myöhemmin millaista opiskelu kotiäitinä oikeasti oli, mitä se vaati ja mitä siitä sai, sekä miltä se tuntui. Ja oliko kaiken hinta sittenkin korkeampi kuin taloudellinen voitto kotihoidontukeen verrattuna?

Jos opiskelu hoitovapaalla mietityttää, olisi mukava kuulla mistä erityisesti haluaisit lukea! 

 

Mekko on saatu Melli EcoDesignilta.

 

 

Lue myös: 

Salamapäätös opiskelevaksi kotiäidiksi

Ensimmäinen opiskeluviikko lukuina

Valitsimme epätasa-arvoisen perhevapaan

 

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN'

Share

Ladataan...
Rakkautta & Mamarkiaa

Kävimme Fridan kanssa ensimmäistä kertaa Vallisaaressa viime viikolla. Saimme kutsun keväiselle aamiaisretkelle, kuulemaan Luonnon päivien tapahtumista ja tutustua Vallisaaren uuteen sesonkiin. 

Vallisaari taapero-ikäisen kanssa tarjoaa paljon mahdollisuuksia ja pari uhkaa. Saari on silottelemattoman kaunis ja ainutlaatuinen. Sen korkeimmalta kohdalta, Aleksanterinpatterin katolta avautuu upeat maisemat sekä keskustaan että avomerelle. Kuka taapero ei muka rakastaisi portaita ja luonnon ihmeellisiä asioita? Kulkureitit ovat hiekkatietä, jolla on hyvä mennä rattaillakin. Toki on hyvä muistaa, että maasto voi olla epätasaista ja mäkiäkin välillä on. Itse koin silti kulkemisen rattailla helpoksi. Aleksanterinpatterin katolle johtaa kuitenkin vain portaat, joten rattaat kannattaa varautua jättämään pihamaalle. Kuninkaansaaressa voi löytää hyviä picnic-paikkoja, hauskoja seikkailuja ja rantaa. Saaren ravintolapalvelut ovat lähinnä kahvila- ja kioskimuodossa, mutta tällä viikolla palvelut täydentyvät Epic Foods ruokakonteilla, jotka tarjoavat keittojen, salaattien ja Bowlien lisäksi myös picnic-evässettejä. Evästää ei välttämättä tarvitse viltin päällä, vaan kulkureittien varsille on rakennettu omia eväsalueita pöytineen. Ravintola- ja kahvilapalvelut joutuvat miettimään tarkasti konseptinsa, sillä vesihuolto on saarella vielä työn alla. Vallisaaressa on vain kuivakäymälöitä, joten vilkkaan taaperon vaipanvaihtohommat kyllä hieman mietityttää. Tai ainakin pitää muistaa varautua täydellä pakkauksella kosteuspyyhkeitä. Toinen uhka koskeekin saarelle tuloa, eli vesibusseja ja rattaita. Rattaat saa kyllä nostettua muutaman portaan kautta vesibussiin, mutta ruuhka-aikana homma voi olla hankalaa. Etenkin, jos rattaita on enemmän. Vesibussien vuoroja on lisätty viime kesältä, mutta väsymyksestä kiukkuavan taaperon kanssa ei varmasti tee mieli odottaa seuraavaa lähtöä. JT-linen vesibussilla on muuten mahdollista tehdä saarihyppelyä ja käydä paluumatkalla Suomenlinnassa.

 

 

 

Kesän 2017 uutuus Vallisaaressa on opastetut fatbike-retket.

 

Luonnon päivät on yksi suurimmista Suomen juhlavuoden hankkeista. Se juhlistaa 100-vuotiaan Suomen luontoa ja aktivoi suomalaisia ulos nauttimaan ja järjestämään tapahtumia luonnossa. Juhlapäiviä vietetään kolmena kesälauantaina, 20.5., 17.6. ja 26.8. 

 

20.5. villiinnytään keväästä. Ravintolapäivää voi viettää luonnossakin, kuten Haltian lähiluonnon järjestämässä tapahtumassa "Safkaa skutsis" -Ravintolapäivä goes Nuuksio. Myös Lapinlahden Lähteellä vietetään ravintolapäivää musiikkiin, liikkeeseen, luontoon ja taiteeseen yhdistettynä. Arabian katufestivaaleilta voi poiketa vaikka Kumpulaan opastetulle villivihanneskierrokselle.

 

17.6. rakastutaan kesäyöhön. Kaikki suomalaiset kutsutaan nauttimaan kesäyön tunnelmasta ja viettämään yö ulkona. Suomen Ladun järjestämää haastetta tukemaan rakennetaan täyden palvelun metsähotelleja Nuuksion, Salamajärven ja Hossan kansallispuistoihin. Metsähotellista voi varata matalan kynnyksen, turvallisen ja maksuttoman yöpymispaikan retkeilyteltasta, riippumatosta tai puolijoukkueteltasta. Osallistua voi toki myös nukkumalla omalla pihalla.

-Muistui mieleen, kuinka vietimme tyttöporukalla vuosituhannen vaihteessa Millenium-yön itse rakennetussa lumilinnassa. Kesäyöt ovat sentään helpompia varustelun puolesta. 

 

26.8. rakastutaan Suomen luontoon. Suomesta tulee ensimmäinen maa, joka virallisesti liputtaa luontonsa kunniaksi, ja tavoite on saada elokuun viimeisestä lauantaista vakiintunut liputuspäivä. Vallisaaren voi kokea uusin silmin Lights On! -hankkeen tuoman valoteemaisen illan myötä. Nuuksiossa voi retkeillä  ja nauttia Ylioppilaskunnan Laulajien ja Tapiolan kuoron kuorokonsertista ja picnic-illallisesta.

-Ylioppilaskunnan Laulajat esittivät meille Vallisaaren aamiaisella Pave Maijasen Lähtisitkö -kappaleen ja se kuulosti niin upealta, että minun piti jakaa hetki videoterveisenä Allulle. 80-luvun muusikoiden lapsina Maijanen nimittäin kolahtaa. 

 

Esimerkiksi Kaivopuistossa on Suomi meditoi 2017 -tapahtuma, joka järjestetään jokaisena Luonnon päivien tapahtumalauantaina. Kaikki tapahtumat ympäri Suomea on koottu Luonnon päivien sivuille ja on sieltä helposti haettavissa esimerkiksi paikkakuntien mukaan. 

 

Tiesitkö muuten, että tällä viikolla suomalaisia kannustetaan käyttämään tunti työaikaa luonnossa? Myös koulut ja päiväkodit karkaavat luontoon 17.5. joko erilaisille luontoretkille tai tavallisille oppitunneille sisätilojen sijaan.

 

 

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN'

Share

Pages