Ladataan...
Regina J.

Poikamme on aloittanut kulinaarisen koulun. Haluan opettaa hänet arvostamaan hyvää ruokaa ja maistamaan kaikkea. Kaikesta ei tarvitse tykätä, eikä lautasta aina syödä tyhjäksi, mutta kaikkea pitää maistaa. Näin suu tottuu eri makuihin. Ruoalla ei saa myöskään leikkiä. Se on energiaa eli ihmisen polttoainetta, eikä sitä tule ahmia kuin viimeistä päivää, mutta siitä tulee nauttia. Hyvä ruoka, parempi mieli, kuten eräässä mainoksessa tupataan sanoa. Näillä eväillä meillä mennään tässä opintojaksossa. Elmo on ottanut huterat ensiaskeleet kohti terveellistä ja monipuolista ruokavaliota.

Elmo on nyt parin viikon ajan saanut siis maistella soseita. Olen tehnyt hänelle pieniä määriä yhden aineksen soseita ja laittanut ylimääräiset pakastimeen. Kun soseet pakastaa pieninä kerta-annoksina, on niitä helppo sulattaa aina tilanteen tullen. Ei siis tarvitse olla joka päivä höyryttämässä tai keittämässä kasviksia. Pakastimessahan soseet säilyvät noin kolme kuukautta, jääkaapissa noin kolme vuorokautta. Helppo muistaa numero kolmen sääntö. Suosin kaikessa, varsinkin vihanneksissa ja kasviksissa luomua, jottei ne sisältiäsi mitään ylimääräistä pienen herkälle elimistölle. 

 

 

Ensimmäinen makukokemus hänellä oli bataatti. Nenä nyrpistyi hieman, mutta kukapa ei nyrpistäisi ensimmäiselle maulle, kun on siihen mennessä syönyt vain maitoa. Suu ei heti myöskään auennut uudelle maistiaiselle, mutta nykyään jo suu on ammollaan, kun lusikan tuo näkyville. Yllättävän nopeasti pieni kyllä oppii. Bataattia seurasi porkkana, kukkakaali, avokado ja nyt hän on jo maistanut hirssipuuroa/-velliä, omenaa, mangoa ja banaania. Niin ja Perheet safkaa -tapahtumassa hän sai ravintolassa myös maa-artisokkaa. Upeasti olivat Pompier-ravintolassa ottaneet huomioon ihan perheen pienimmätkin. Iso peukku! Näistä makukomeuksista Elmon suosikkeina ovat selkeästi olleet avokado, omena ja maa-artisokka. 

Olen ymmärtänyt, että siitä hieman kiistellään, missä järjestyksessä vauvalle tulisi eri makuja maistattaa ja milloin maistelut aloitetaan. Maito kun on vauvan pääasiallista ravintoa vähintään ensimmäiset puoli vuotta. Meillä maistelut aloitettiin päivälleen, kun Elmo täytti neljä kuukautta. Tämä oli selkeä päätös, sillä meillä ei valitettavasti täysimetys onnistunut. Neuvolassa suositellaan, että maistelut aloitetaan 4-6 kuukauden iässä, jotta vauvan ruoansulatusjärjestelmä olisi kehittynyt tarpeeksi. Meillä annetaan yhtä makua aina muutaman kerran putkeen, jotta myös huomaisi mahdolliset allergiat tai yliherkkyydet ja osaisi siten kartottaa vältettäviä ruoka-aineita. Ja tietysti annoskoot ovat hyvin pieniä näin alkuun. Suositukset ovat muutenkin vaihdelleet hyvin paljon ajan kuluessa ja nykypäivänä vanhemmat voivat päättää järjestyksen ja aloitusajankohdan. Aloitimme maistelut kuitenkin vihanneksilla ja kasviksilla, jotta Elmo ei tottuisi vain makeisiin makuihin. 

Aterirytmikin on alkanut jo rutinoitumaan, vaikkakin ruoka-ajat vielä vahtelevat kahden tunnin välillä päivästä ja unista riippuen. Kun Elmo herää (n. klo 7-9), hän saa aamiaisen eli maitoa ja hieman joko puurovelliä ja/tai esimerkiksi banaanisosetta. Ensimmäisten päiväunien jälkeen (n. klo 11-13) on lounaan aika, eli maitoa ja jotakin kasvis- tai vihanessosetta. Toisten päiväunien jälkeen (n. klo 15-17) on taas maitoannoksen aika, sekä sosetta perään. Ennen untenmaille menoa Elmo syö taasen maitoa sekä iltapuuroa. Yöherätyksillä, joita on tällä hetkellä yksi tai kaksi, hän saa maitoa, mikäli ei muuten nukahda uudestaan. Olisi ihanaa, että poika oppisi pian nukkumaan yöt läpeensä, vaikkakin nautin jo nyt noin kuuden tunnin unipätkistä. Ehkäpä se siitä, kun ruoka-annokset hieman suurentuvat ja pitävät nälkää paremmin. Fingers crossed!

 

 

Mielestäni päivärytmi ja -rutiinit ovat tärkeitä pienen oppimisprosessissa. Olen huomannut, että vauvat kyllä oppivat uusia asioita noepasti, kunhan niitä toistetaan useaan otteeseen ja samoihin kellonaikoihin. Sain useita ahaa-elämyksiä, lukiessani Pamela Druckermanin Kuinka kasvattaa bébé -kirjaa. Suosittelen kaikkia vanhempia ja vanhemmiksi tulevia lukemaan sen! Varsinkin uni- ja ruokailuluvut sytyttivät hehkulamppuja pään päälle jatkuvalla toistolla. Kyseessä ei ole tietokirja, mutta aiheesta on kirjoitettu hauskalla tavalla ja ainakin itse sain kokeilemisen arvoisia vinkkejä moniin vauva-arjen haasteisiin. Myös kuvassa näkyvästä Vauvan ja taaperon keittokirjasta löytyy hyvää faktaa sekä ohjeita ensimaistatuksiin.

Menempä tästä sulattamaan Elmolle lounasta, maistellaan porkkanaa uudestaan, sillä se ei mennyt ensimmäisellä kerralla Elmon top 3:een. Myös keskurpitsaa ajattelin maistattaa hänellä tänään tai viimeistään huomenna. 

Ihanaa uutta viikkoa folksit!

 

 - R -

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Regina J.

Olin nuorena kova lukemaan heti siitä asti kun opin tämän taidon. Sitten tuli teini-ikä ja äidinkielentunneilla saatujen kirjojen luku tuntui pakon sanelemalta. En välttämättä jaksanut lukea kirjoja loppuun ja sen kyllä huomasi kirjoista kirjoitetuista esseistäkin. Opettajan kommentit olivat välillä luokkaa "et tainnut lukea ihan koko kirjaa". En ole koskaan ollut myöskään kovin nopea lukemaan, joten joskus vain aikakin loppui kesken.

Aikuisiällä olen lukenut silloin tällöin jonkin kirjan, mutta todella usein minulta on edelleen jäänyt kirjat kesken. Ensin innostun jostakin kirjasta ja sitten kun suljen kirjan, unohdan avata sen uudestaan. Kirjahyllyssä (jos meillä sellainen olisi) on todella monta kirjaa, jotka olen lukenut puoleenväliin saakka. Kirjanmerkin löytää siis aikas monesta omistamistamme kirjoista. Se ei tarkoita etteikö teos olisi mielenkiintoinen, olen vain unohtanut jatkaa siitä mihin jäin tai lukuinto on tyssähtänyt. Kuvissa olevat kirjat ovat näistä esimerkkejä.

 

 

Nyt tähän tulee muutos ja on jo tullutkin. Vuosi sitten tavallaan uuden vuoden lupauksena päätin, että luen enemmän kirjoja. Luinkin, jos vertaa aiempiin vuosiin. Tämä päätös jatkuu tänäkin vuonna ja myös tulevaisuudessa. Kirjaston palvelut löysin uudestaan reilu vuosi sitten ja olenkin käyttänyt niitä siitä lähtien todella paljon. Aika ajoin ostan myös jonkin uuden pokkarin, varsinkin reissulukemiseksi. Olen taas löytänyt lukuinnon!

Lukeminen rauhoittaa minua ja olen nyt ottanut tavaksi lukea aina sängyssä ennen nukkumaanmenoa jotakin kirjaa, niin uni tulee nopeammin. Kouluaikoina saatoin nukahtaa kesken kokeisiin lukemisenkin. Oikeastaan jo ensimmäisen sivun jälkeen. Olemme kotona myös päättäneet, että sen sijaan, että näpläilemme kännykkää ja selailemme somea juuri ennen nukkumaanmenoa, luemme kirjaa. Tämä vaikuttaa selkeästi myös unenlaatuun. Aivan turhaan sitä selailee facebookia tai instagramia, kun sen voi tehdä sitten taas seuraavanakin päivänä. Suosittelen kokeilemaan!

 

 

Hetki sitten löysin myös aivan mahtavan kirja-applikaation, Goodreads. Applikaatiossa on oma kirjahylly, johon voi merkitä lukemansa kirjat ja arvostella ne ja kirjoittaa ihan pidemmänkin arvostelun. Lisäksi, sieltä voi löytää uusia kirjoja, jotka voi merkitä "haluan lukea"-kategoriaan. Ainakin itse saatan unohtaa mitä olinkaan ajatellut lukea seuraavaksi, joten täältä ne löytää sitten tarpeen tullen. Sovelluksessa myös näkee mitä omat kaverit ovat lukeneet, joten sitäkin kautta voi löytyä uusia mielenkiintoisia teoksia. Siellä voi myös asettaa itselleen tavoitteen, kuinka monta kirjaa haluaisi lukea vuodessa. Appi pitää sinut ajantasalla miten olet tavoitteessa pysynyt ja tämäkin vain innostaa lukemaan lisää.  Itse olen löytänyt tätä kautta jo todella monta kirjaa, jotka haluan pian lukea. Olenkin tehnytkin kirjastosta jo monta varausta, sillä monet bongauksistani ovat suosittuja muidenkin keskuudessa. 

Onko tämä sovellus jo teidän käytössä?

Ihanaa talvista torstaita! <3

 

- R -

 

Share

Ladataan...
Regina J.

Olen pitkästä aikaa alkanut tekemään taas useammin vihersmoothieita. Olen vihdoin myös ymmärtänyt niiden jujun, ja ettei niiden tarvitse maistua liian terveelliseltä tai pahalta. Smoothiet ovat oiva ja heppo tapa lisätä terveellisiä aineksia ruokavalioon. Mikäli muuten ei lautaselta löydy aina kasviksia, voi yhdellä smoothiella saada päivän vihreät syötyä helposti.

Nyt onnistuin saamaan niin hyvän smoothien aikaiseksi, että täytyy ihan jakaa mitä kaikkea lasipurkkini sisälsi. Älkää hämääntykö ainesten paljoudesta.

 

 

Iso vihersmoothie yhdelle
 • pinaattia
 • parsakaalia
 • lehtikaalia
 • GoGreenin kookosjuomaa
 • 1 päärynä
 • 1 kiivi
 • 1 avokado
 • 2 rkl Foodinin Super Vege proteiinijauhetta
 • 1 tl Foodinin Macaa
 • 1 tl Foodinin Tocoa
 • Yhden limen mehu

Juju maussa on, ettei esimerkiksi parsakaalia laita liikaa, sen maku tulee yllättävän helposti läpi ja ainakaan omia makunystyröitä tämä ei ilahduta. Kannattaa alkuun laittaa vain muutama parsakaalin kukinto ja lisätä seuraavalla kerralla vähän, jos maku ei tullut läpi liikaa. Pinaattia laitoin pari kourallista, lehtkaalia noin yksi kourallinen. Kookosjuomaa sen verran, että lopputuloksesta tulee omaan makuun sopiva koostumus. 

 

 

Kävin ensimmäistä kertaa tänään mamma-crossfitissä. Siis Crossfitissä, jossa äidit treenaavat vauvat mukanaan. Kyllä, luit oikein!

Vitsit, mikä fiilis oli sen jälkeen. Se oli oikeastaan ensimmäinen kunnon treeni sitten, ööö yli vuoteen.. Elmokin oli niin kiltisti, että saatiin treeni tehtyä rivakalla tahdilla. Rapakunnossahan sitä on, sitä ei voi kieltää, mutta suunta pohjalta on vain ylöspäin. Lähdinpähän sitten salilta sisäkengissä ja unohdin ulkokengät eteiseen. Pistetäänpäs taas pienen väsymyksen piikkiin... :D

Tarkoitus olisi nyt käydä tuolla ainakin pari kertaa viikossa. Toivottavasti innostus pysyy yllä. Miten ihanaa, kun voi mennä vauvan kanssa treenaamaan. Kiitos vielä K:lle vinkistä! <3

 

Olipahan muuten ihanan keväinen fiilis tänään. Ihanaa loppupäivää!

 

 - R -

Share

Pages