Ladataan...
Siljan Reseptivihko

Viime viikonlopun juhlahetken mango-passionkakku 

 

Viikonloppuna oli sopiva tilaisuus leipoa jotain kesäistä herkkua. Varsinkin, kun kesähelteet antavat vielä odottaa itseään, niin auringonpaiste on tehtävä jollain muilla keinoin :) Väriteemaksi valikoitui siis raikas keltainen ja sitä kautta mauksi mango ja passionhedelmä. Hyydykekakut ovat mielestäni tosi juhlavia ja näyttäviä, joten niitä on tullut melko usein erilaisiin tilaisuuksiin leivottua. Lisäksi ne ovat tosi helppoja tehdä, kunhan perusperiaatteet liivatteen käytössä on selvillä.

 

Pohja:

200g digestive-keksejä (itse käytin gluteenittomia)

80g voita

ripaus suolaa

 

Täyte:

6 dl vispikermaa

400g maustamatonta tuorejuustoa

3 dl tomusokeria

2 tl vaniljasokeria

6-7 kpl passionhedelmää

1/2 ison sitruunan mehu 

7 liivatelehteä

 

Kiille:

3dl mangososetta 

3 liivatelehteä

 

Pingota voipaperi irtopohjavuon (halkaisija n. 26 cm) pohjalle ja voitele reunat öljyllä. Murskaa keksit pieniksi murusiksi ja sekoita joukkoon sula voi ja ripaus laadukasta suolaa. Levitä muruseos irtopohjavuon pohjalle ja painele tasaiseksi. Nosta jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita isossa kulhossa tuorejuusto ja sokeri, ja lisää varovasti sekoitellen kermavaahto joukkoon.

Purista kattilaan puolikkaan sitruunan mehu ja passionhedelmien hedelmäliha. Kuumenna seos. Purista liotetuista liivatteista ylimääräinen neste pois ja lisää ne kattilaan lämmenneen seoksen joukkoon. Anna sulaa. Lisää hiukan jäähtynyt liivate-passionhedelmäseos muun täytteen joukkoon hyvin sekoittaen. Kaada täyte keksipohjan päälle ja tasoita pinta. Anna hyytyä jääkaapissa noin neljä tuntia tai yön yli.

Valmista kiille, kun täyte on täysin hyytynyt. Laita liivatteet jälleen kylmään veteen likoamaan niin, että ne pehmenevät. Kuumenna mangosose kattilassa ja lisää pehmenneet liivatteet joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Jäähdytä hieman ja kaada kakun täytteen päälle tasaisesti. Nosta jääkaappiin hyytymään noin pariksi tunniksi. Koristele kakku vielä ennen tarjoilua.

 

Share

Ladataan...
Siljan Reseptivihko

 

Pidimme perjantaina blini-illan, jossa pääsin samalla testaamaan tuliterää blinipannuani. Blinejä ei ole aiemmin tullut juuri tehtyä, joten mitään takuuvarmaa onnistumista ei tällä kertaa ollut tiedossa. Varsinkin, kun ajattelin tehdä taikinan täysin gluteenittomasti tattarijauhoista. Pieni paniikki iski siinä vaiheessa, kun maistettuani ensimmäistä paistettua lettua mieleen tuli lähinnä sämpylä (!). Onneksi kauppaan ei tarvinnut rynnätä ostamaan valmiita lettuja, ja sain paistettua kaikki ajallaan ennen vieraiden saapumista. Loppujen lopuksi maku oli oikein mainio täytteiden (smetana, mäti, punasipuli, sienisalaatti, kylmäsavulohi, suolakurkku) kera. Tosin rakenteen puolesta letut olisivat voineet olla hiukan ohkaisempia ja huokoisempia. Alkupalana tarjolla oli karpalo-pinjansimensalaattia, joka yksinkertaisuudessaan oli kaikkien mielestä superhyvää. Reseptin olen bongannut täältä. Jälkkäriksi tein Thaimaalaista hedelmäsalaattia, jossa hedelmänä käytin ainoastaan mangoa. Ajatuksena oli tehdä simppeli ja kohtalaisen raikas herkku raskaan blini-aterian päätteeksi. 

 

 

Gluteenittomat blinit (n. 10 kpl):

2 dl maitoa

20 g hiivaa 

2 tl vaahterasiirappia

1 kermaviili

1 tl suolaa

n. 4 dl tattarijauhoja

2 keltuiasta

2 valkuaista

 

Murenna hiiva kylmään maitoon. Sekoita joukkoon vaahterasiirappi, kermaviili, suola, jauhot ja kaksi keltuaista. Jätä tekeytymään huoneenlämpöön noin 6 tunniksi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää taikinan joukkoon lopuksi ennen paistamista. 

Paista blinit esim. kirkastetussa voissa tai kookosöljyssä blinipannussa kypsiksi. Itse käytin kookosöljyä, koska en ehtinyt tehdä kirkastettua voita ja kookosöljy kestää myös hyvin kuumia lämpötiloja. Paistamisen jälkeen laitoin valmiit blinit tarjoiluastiassa folion alle miedolle lämmölle uuniin odottamaan ruokailua.

 

 

Karpalo-pinjansiemensalaatti:

erilaisia salaatinlehtiä (itse käytin rucolaa ja baby-pinaattia)

1 ruukku tuoretta basilikaa

1 pussillinen kuivattuja karpaloja

1 pussillinen pinjansiemeniä

2 pakettia kirsikkatomaatteja

 

Vinaigrette:

6 rkl oliiviöljyä

2 rkl balsamiviinietikkaa

suolaa, mustapippuria

 

Huuhtele salaatinlehdet ja levitä ne tarjoiluastiaan yhdessä basilikanlehtien kanssa. Puolita kirsikkatomaatit ja paahda pinjansiemenet kuumalla pannulla, sekoita ne salaatin joukkoon. Ripottele päälle kuivatut karpalot. 

Valmista vinaigrette-kastike sekoittamalla oliiviöljy ja balsamiviinietikka keskenään. Ripauta sekaan suolaa ja mustapuppuria. Levitä valmiin salaatin päälle.

 

 

Thaimaalainen hedelmäsalaatti:

mangoa

1 tölkki kookoskermaa

1 purkki kondensoitua maitoa

 

Paloittele mango tarjoilukulhoihin. Sekoita kookoskerma ja kondensoitu maito keskenään ja kaada mangopalojen päälle kastikkeeksi. 

 

 

 

 

 

Share

Ladataan...
Siljan Reseptivihko

Pääruokana flank steak, bataattipyree ja raikas salaatti

 

Eiliseen illanviettoon olin ajatellut valmistaa jotain liharuokaa. Seisoskelimme avomieheni kanssa vartti tunnin verran kaupan lihatiskillä pohtien, mitä pitäisi ostaa. Täysin ex tempore tempaisimme mukaamme pari kappaletta flank steakia, joka ilmeisesti on siis naudan kuvetta. Sitten ei muuta kuin kotiin miettimään, miten kyseinen läskiviipale kannattaisi valmistaa. Marinoin lihaa noin viisi tuntia punaviinissä ja paistoin kuumalla pannulla suhteellisen pikaisesti. Sitten vain folioon vetäytymään ja viipalointi poikkisyin ennen tarjoilua. Toimi oikein kivasti bataattipyreen kanssa! Alkupaloina oli savuporomoussea ruisnapeilla (tai gluteenittomalla leipäpalalla) ja jälkkärinä mustikka-kookosjäätelöä manteli-crumblella.

 

Savuporomousse:

100g kylmäsavuporoa

1 pieni punasipuli

1 prk ranskankermaa

1 1/2 tl sinappia

persiljaa 

suolaa ja pippuria

 

Hienonna poro, sipuli ja persilja. Sekoita ne ranskankerman kanssa kipossa. Lisää sinappi, suola ja pippuri. Tarkista maku. Nosta jääkaappiin maustumaan noin 30 minuutiksi. 

Aseta pienelle leipäviipaleelle vihersalaatin lehti ja lusikoi savuporomoussea päälle. Koristele persiljalla.

 

Alkupalalautanen, jossa savuporomousseleipäsiä

 

Punaviinillä marinoitu flank steak (4-6 hlölle):

900g rotukarjan flank steak -lihaa

5 dl punaviiniä

0,5 dl oliiviöljyä

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

rosmariinia 

timjamia

suolaa ja mustapippuria

 

Mittaa laakeaan vuokaan kaikki marinadin ainekset suolaa ja pippuria lukuunottamatta. Sekoita ja laita lihat maustumaan marinadin joukkoon useaksi tunniksi. Kääntele lihapaloja marinoinnin aikana muutamia kertoja. Itse annoin lihojen marinoitua noin viiden tunnin ajan. Ennen kypsennystä liha on syytä olla huoneenlämpöistä eli ota ajoissa liha pois jääkaapista, mikäli nostit sen jääkaappiin marinoitumaan. Kuivaa lihapalat talouspaperilla. Paista kuumalla pannulla voissa kauttaaltaan ruskeaksi. Itse tein tämän työvaiheen melko pikaisesti, koska halusin kypsyysasteeksi mediumin. Kannattaa välttää liian pitkää paistoaikaa, jolloin liha menee ylikypsäksi ja muuttuu sitkeäksi "kengänpohjaksi". Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kääri paiston jälkeen folioon vetäytymään noin 10 minuutiksi. Leikkaa poikkisyin ohuiksi viipaleiksi ja asettele tarjolle esim. bataattipyreen kanssa.

 

Bataattipyree:

2 kpl bataattia 

voita

suolaa

 

Kuori ja pilko bataatit kattilaan. Keitä kypsäksi ja kaada keitinvesi pois. Soseuta sileäksi. Sekoita joukkoon voisulaa ja mausta suolalla. Maistele ja lisää tarvittaessa kasvislientä, mikäli seos on mielestäsi liian sakeaa. 

 

Gluteeniton savuporomousseleipä

 

Mustikka-kookosjäätelö:

400g pakastemustikoita

5 dl kookoskermaa

intiaanisokeria oman maun mukaan

2 tl kardemummaa

 

Soseuta sulaneet mustikat sileäksi. Lisää kookoskerma, kardemumma ja sokeria oman mieltymyksen mukaan. Sekoita tasaiseksi. Jos omistat jäätelökoneen, pyöräytä massaa koneessa noin 30 minuuttia. Muutoin laita massa vuoassa pakastimeen ja sekoittele puolen tunnin välein, kunnes rakenne on kiinteytynyt sopivasti.

 

Manteli-crumble:

4 rkl mantelijauhoa

4 rkl kookoshiutaleita

4 rkl intiaanisokeria

4 rkl voita

 

Sekoita kaikki ainekset murumaiseksi seokseksi ja paista vuoassa 175 asteessa noin 8 minuuttia, tai kunnes seos on jonkin verran saanut väriä. Tarjoa mustikka-kookosjäätelön kanssa.

 

Mustikka-kookosjäätelöä manteli-crumblella höystettynä (Pahoittelen huonoa kuvanlaatua. Tässä vaiheessa oli ilmeisen kiire päästä herkuttelemaan, mikä selittänee kameran heilahduksen :)

 

 

Share

Pages