Jouluhaaste

Jippii! Sain ihka ensimmäisen haasteeni täällä blogimaailmassa, jouluhaasteen Kahvia kiitos-blogin Kahvittelijalta. Kiitos siitä :) Saan tästä nyt myös helposti uuden postauksen ilman suurempaa päänvaivaa aiheen keksimisestä. Ja kuinka ihanaa haastaa ja seurata muiden vastauksia!

1. Parasta joulussa?

Tänä vuonna odotettu "oma joulu" aattona. Pojan, kohta 4kk ensimmäinen. Joulupäivänä ihanaa yhdessäoloa, ensin anoppilassa sitten meidän revohkan kanssa kotikotona. Harvassa on ne hetket, joina saan koko veljeslaumani ja perheeni samaan paikkaan. Suunnitelmissa on ainakin Stiga lätkäturnaus ja Sing star-skabat :)

2. Joulumusiikkisi?

Olen tosi monesti ostanutkovin odotuksin hyvältä kuulostavan joululevyn ja joutunut pettymään. Edellisin oli romantillisia, joulun klassikoita. Järkyttävä! Syntikkapoppia tutuista kauniista joululauluklassikoista. Otan mielelläni vinkkejä hyvistä kokoelmalevyistä! Vanhojen kovien äijien Sinatran, Crosbyn jne. ja tuoreempien kavereiden Bublen, Grobanin versiot hivelee korvaa. Club for Five toimii (tosin heidän joululevyynsä olin kyllä hiukan pettynyt) ja Loiri, jota olimmekin kuuntelemassa juuri Johanneksen kirkossa. Koskettavaa!

Isälläni oli aivan mahtava joululevy (kuin myös muutkin levynsä :), jossa oli Lennonit, Whamit ym. hyvät. Yksi laulu oli ylitse muiden ja sen nimeä en koskaan muista, ja huonosti enää sanoja (boys, toys, war ehkä, mutta ei se perinteinen war-joululaulu!?) ja melodiaakaan, jotta voisin kysellä sitä muilta :(. Isäni on se jolle kilauttaisin Haluatko miljonääriksi-ohjelmassa lähes missä vaan kysymyksessä, mutta etenkin musiikkiaiheisissa :) Meidän isi... *rinta rottingilla*.

Ja ystäväni kanssa laulamme aina, kun mahdollista stemmoissa  (äitini myös pyytää aina kanssaan lallattelemaan näitä) rakastamiamme joululauluja (ystävä paremmin, minä vähän heikommin). Teimmepä yksi vuosi sukulaisille ja ystäville joululevyn lahjaksikin ;D Kuinka kiitollisia he tästä olivat, ei aivan selvinnyt...

3. Tykkäätkö katsella jouluelokuvia? Millaisia?

No joo! Mitä tapahtui joulupukille, se yksi jokajouluinen brittiläinen sketsiohjelman jakso, Samu Sirkan joulu ja mitä niitä nyt on :) Tykkään! Joulutunnelmaisia.

4. Jouluherkkusi?

Lapsena se oli maksalaatikko ja ranskalaiset ja makkara, oho ;) Nykyään osaan jo nauttia joulupöydästä. Peruna- ja maksalaatikko laatikoista parhaimmat, kinkku, mäti-smetanahässäkät ja lohta, juustot, luumukiisseli kermavaahdolla, tietty! Joulupuuro maistuu myös kanelisokerilla, slurps! 

5. Mitä ehdottomasti pitää olla jouluaterialla? 

No itse toivon aina sitä mätiä ja smetanaa, kylmäsavulohta (graaviin en pysty samalla tavalla), semmoinen kuiva korppukinkku on namia ja meillä on aina ollut kalkkunaa joulupöydässä myös. No juustot tietty. Unohdankohan jotain tärkeää... Ja ainakin ne maksa- ja perunalaatikot.

6. Koska joulukoristeet pääsevät kotiasi koristamaan?

Tänä vuonna olin ihmeen ajoissa (tai ylipäätään ollenkaan) asialla, kun jo viides joulukuuta laittelin valoja ja pari tuunaamaani kranssintapaista.

7. Joulu kotona vai jossain muualla?

Minulle on tosi tärkeää, että saamme luoda nyt omat perinteemme perheenä ja siksi haluammekin viettää aaton kotona, omalla pienellä perheellä. Mutta yhtä tärkeää on kuitenkin joulunaikana olla isommalla perheellä kotikotona, yhdessä koko konkkaronkka. Olen monta vuotta jo peräänkuuluttanut sitä lapsuuden joulutunnelmaa ja jouluperinteitä, jotka jossain vaiheessa vähän katosivat :( Ehkäpä se tunnelma nyt uuden, pienen elämän myötä tulevat jo puolivahingossa :)

8. Itsetehdyt lahjat, kaupasta ostetut vai molempia?

Sekä että, mutta olen alkanut entistä enemmän arvostaa itsetehtyä ja oikein ajatuksella annettua. Monena vuonna olen jo antanut, ainakin muutaman itsetehdyn lahjan. Suunnitelmissa on aina ollut paljon enemmänkin, mutta ei näin epäjärjestelmällinen ihminen kovin moneen sellaiseen lahjaan pysty. Ja joku uusi idea saa aina entisen unohtumaan. Tänä vuonna (tutut älkää lukeko ;) keskitymme aineettomiin lahjoihin ja annamme turhan tavaran sijaan aikaa ja lovee ;).

9. Laitatko ulkovaloja pimeyttä valaisemaan?

 

Sisälle laitoin isoon, vanhaan lasipurkkiin kauniit jouluvalot. Ulos laitettiinkin hauskasti (mies laittoi, minä käskin). Mieheni osti muutama vuosi takaperin maalta kirpputorilta Ruotsin armeijan vanhan Hermes-polkupyörän aikeenaan kunnostaa sen. Ja sai kuulla siitä kovasti! Varsinkin mitä enemmän aikaa kului ja pyörä vaan lojui (ja minä kiittelin). No nytpä löytyi Hermeksen tarkoitus, kun laitoimme siihen valot :D Hieno! Kuvat eivät harmi vaan tuo alkuunkaan oikeutta näille virityksille ;)

 

10. Joulu oman perheen kanssa vai isommalla porukalla?

No nykyään sekä että. Ehkä seuraavina jouluina voi jo suoraan olla isommalla porukalla, kun tämänvuotinen rajanveto on tehty ;)

11. Onko sinulla joku joululahjatoive?

Montakin ;) mutta en kuitenkaan koskaan haluaisi tietää, mitä paketista paljastuu. Olen aika monimutkainen tyyppi :) 

.12. Paras saamasi joululahja?

No viime vuonna joulukuun alussa pissin pari viivaa tikkuun, ehkä se lasketaan parhaaksi :) Muuten neljäsluokkalaisena (vai viides-) sain stereot, jonkun hyvän cd:n, suklaata ja hyvän kirjan, ai niin ja Pringlesejä ;). Silloin oli vielä isovanhempia ja enempi sukua meillä joulunvietossa. Silloin oli sitä tunnelmaa. Jossain vaiheessa oli ihan parasta vetäytyä omaan huoneeseen kuuntelemaan uusista stereoista tunnelmallista joulumusiikkia ja lukemaan (ehkä Nora Robertsia siihen aikaan) napostellen vuorotellen suolaista ja makeaa.

Joitain jouluja, vielä pienempänä, vietimme sellaisessa isossa mökissä suvun kesken. Oli paljon lunta, rantasauna, josta pääsi hankeen ja avantoon (jänistin). Joku sai karaokevideon, josta sitten lallattelimme Suuria seteleitä ja muita huikeita lauluja. Samaan aikaan ne naiset ruudussa pyörivät sensuellisti jonkin huivin kanssa :D. Pelailimme Trivialia, Unoa ja muita pelejä yhdessä. Sellaista taas kiitos tulevaisuudessa!

13. Kamalin saamasi joululahja?

"Nimissäsi on tehty lahjoitus New Yorkin baletille"... Eikun sepäs olikin Frendeistä. Nyt en muista yhtään huonoja lahjoja ja ehkä ei niin radikaalin huonoa koskaan, että "kamalaa" olisi saanut :).

14. Kuvaile unelmien joulusi.

Aikasempien vastausten joulut. Sukua yhdessä jossain lumen keskellä (mieluusti jossain hirsimökissä) pelaten ja hauskaa pitäen. Kynttilöitä, kiireettömyyttä. Saunaa ja hankea. Suolaista ja makeaa viltin alla hyvää kirjaa lukien. Ja ehdottomasti vähemmän elektroniikkaa kuin mihin lähihistoriassa on totuttu!

15. Mikä on ärsyttävin joululaulu?

Onhan niitä, varmastti! Nyt ei vaan tule mieleen yhtään. No helppo vastaus on nuo syntikkapopit ;) Ja kovin hartaista en sitä tunnelmaa saa. Koskettavat on erikseen.

16. Oletko tehnyt jo jouluvalmisteluja tälle vuodelle? Mitä?

Koristeluita on tehty, yhdet lapsekkaat pikkujoulut vietetty, pojan kummipikkujouluihin kummit kutsuttu. Joitain lahjoja on aloiteltu tekemään, jotain jo ostettukin ja melko lailla ideat ideoitu, toteutus ja loppuunvieminen vielä.

 17. Paras joulujuoma?

Jaa... Maito ja limu, alkoholiin en ole meidän jouluissa tottunut (vaikka kyllähän se punkku vois maistua). Nykyään maistuu glögikin, ja onhan se joulua se.

18. Oikea kuusi, tekokuusi vai ei kuusta ollenkaan?

Kunhan poika kasvaa ymmärtämään joulua, ehdottomasti oikea. Oikein semmoinen tuuhea, mahtava yksilö (ehkä sitten sinne seuraavaan kotiin :). Mutta tänä vuonna joulupuun tunnelmaa haemme sypressillä, jonka koristelemme aattona tai aatonaattona vasta.

19. Käykö teillä joulupukki?

Ehkäpä taas jo vuoden päästä jouluna :) 

20. Paras joulumuistosi lapsuudestasi?

Haastajallani oli tässä kohtaa muisto kuin parhaastakin jouluelokuvasta, ihana. Itse taidan taas pyytää lukemaan edelliset vastaukset :) Mutta yhden muiston kerron. Ehkä joskus ala-asteen loppupuolella sovimme ystäväni kanssa tapaavamme joskus aamuyöstä luistinradalla lämpimän mehun kera. Luistelusta en muista mitään, mutta muistan, kuinka sen jälkeen menimme ystäväni kotiin lämmittelemään ja katsomaan Lumiukon :) Silloin Lumiukkoa varten piti vielä ihanasti herätä, niin aikaisin se tuli.

21. Laittaudutko aattona hienoksi vai hölläiletkö koko päivän yöpuvussa?

Siltä väliltä. Kotona ehkä vähempi, kotikotiin ehkä fiiliksen takia vähän enempi. Tarkoittaa siis ei verkkareita. Ja jos kotona haluamme ottaa kuvia muistoksi, ehkä myös silloin ei verkkareita. 

22. Peruna-, porkkana, bataatti- vai lanttulaatikko?

Peruna! Bataattilaatikkoa en ole tainnut maistaakaan.

.23. Paras joulusuklaa?

Fazerin sininen(!) ja Enkeli-patukat. After Eight on myös kova. Se oli lapsena kuulemma liian kallista ;)

24. Joulutortut vai piparit?

Joulutortut näistä kahdesta ehdottomasti. Nyt olen alkanut vasta vähän pitää niistäkään. Viimeksi kun tein, laitoin vadelmamarmelaadia. Nyt itsenäisyyspäivän alla kokeilin tehdä suolaisia joulutorttuja. Ne tehtiin muuten samalla tavalla kuin makeatkin, mutta keskelle tuli glögissä, hunajassa ja etikassa haudutettua punasipulia. Uunin jälkeen päälle laitettiin viipale brie-juustoa ja viinirypäle. Niihin tykästyin!

Kahvia, kiitos! -blogin bonuskysymys haastetuille: 

Ostatko joululahjat yleensä hyvissä ajoin etukäteen vai vasta viime tipassa?

Kyllä se yleensä viime tippaan jää. Ja suunnitelmat muuttuvat monta kertaa ennen sitä :)

Suutarin lapsen kengät-blogin bonuskysymykset haastetuille:

Mitä tuumaat joulua pakoon lähtemisestä ja oletko itse harrastanut moista?

Pari vuotta sitten olimme joulun yli Kanarialla. Se oli ihan jees ja ainakin hyvin stressivapaata. Toisaalta eipä siellä joulutunnelmaan päässyt. Viime vuonna palasimme häämatkalta Thaimaasta aattoiltana. Se oli aika hyvin juonittu. Ei joulustressiä ja anoppi vei meidät kentältä suoraan valmiiseen pöytään :) Joulupäivänä sama juttu kotikotonani.

Keitä kaikkia pitää jouluna muistaa ja miten mittavasti?

Tämä onkin joka kerta paha. Ystävillä lapsiluvut lisääntyy, on kerhotätejä, uusia ja vanhoja tuttavia jne. ;) Mutta edes pienesti olisi kiva muistaa kaikkia, jotka jotenkin koskettavat elämääni. Ja luinpa Facebookista, kuinka tuttuni oli löytänyt vieraan jättämän yllätyslahjan kaupan ostoskärryistä. Ihan vain ilahduttaakseen :) Ja luultavasti "laita hyvä kiertämään"-ajatuksella?

 

Haastan ystäväni Pinjan blogista White Rabbit ja ystävänsä ja yhteisen tuttumme Lallattimen blogistaan Laaban . Haastetut voivat keksiä yhden tai kaksi bonuskysymystä uusille haastettaville.

Kommentit

Sanph
Sanph

Mun ehdoton lemppari joulutortuissa on just vadelmamarmeladi! Kysyin poikaystävältäni viime viikolla, laitetaanko luumu- vai vadelmamarmeladia ja hällähän meni ihan pasmat sekaisin. Ei ollu kuullutkaan, että joulutorttuihin laitettais vadelmaa. Lapsena en sietänyt luumumarmeladia ja äiti ihanan huomaavaisena teki mulle sitten aina omat tortut :')

suutarin lapsen kengät

No hyvä kuulla, etten mäkään sit ihan kummajainen oo ;) tai sit meitä on kaks.

Meilläkin vastaukseks tulis varmaan insinöörimieheltä: "Onko niin tapana tehdä?" :D

Sanph
Sanph

Et ole, tai sitten meitä tosiaan on kaks... Mutta ei kai silloin vain kahta varten valmistettais vadelmamarmeladia ja tyrkytettäis myyntiin joulun alla? Eihän..? 
Siis eikä, apua! Mun mieheni nimittäin on myös insinööri... :D

suutarin lapsen kengät

Hahah :D No kyllä me sit tiedetään molemmat nää kuviot! Ja totta turiset, joku muukin on joskus syöny vattumarmeladia tortuissa, koska sitä tosiaan myydään, ja ihan torttuversiona?

suutarin lapsen kengät

Se biisi, jota hain pompsahtikin jostain mieleeni ja googlasin. Stevie Wonder (ja ihan nolottaa, miten saatoinkin unohtaa!) ja Someday at Christmas. Aivan ihana! Kuunnelkaa se :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.