Rullaati rullaa / Summer rolls

Ladataan...

 

Minulla on jo hetken ollut riisipaperipaketti kaapissa polttelemassa ja eilen iski into. Täytin rullat hitaasti haudutetulla possulla, pikamarinoiduilla kasviksilla, lasinuudeleilla, kevätsipulilla ja tuoreella mintulla. Varsin herkullinen dippi syntyi nopeasti maapähkinävoista ja muutamasta muusta aineksesta. Nämä voisi helposti tehdä pelkästään kasviksista, käyttämällä vaikka marinoitua tofua, avocadoa ja ituja. Yrteistä mukaan sopivat esimerkiksi minttu, korianteri ja thai-basilika.

Homma hoituu suht nopeasti kun teet possua edellisenä iltana ja ennen rullien käärimistä valmistelet ainekset omiin kulhoihinsa. Jos teet isommalle joukolle, pistä porukka käärimään rullansa itse, oman makunsa mukaan.

Tästä satsista tulee noin neljälle henkilölle yltäkylläisesti.

* Ja kyllä, en ollut ennen rullaillut joten kuvassa on iloisia mutta räjähtäneitä kavereita. Aivan kuten bloggarikin kuvien takana.

 

Ylikypsä possu (pulled pork)

Tarvitset porsaan lavan (tai vaikka kassleria), ruokalusikan merisuolaa ja halutessasi savustettua paperikajauhetta. Hiero merisuola ja paprika porsaan pintaan, aseta uunivuokaan ja kaada mukaan nestettä parisen desiä. Käytin itse tuorepuristettua omenamehua mutta esimerkiksi siideri kävisi vallan mainiosti. Tai ihan vaan vesi. Heitin mukaan vielä yhden laakerinlehden. Aseta uunivuoka possuineen 220 asteeseen ja anna olla puolisen tuntia. Väännä lämpö 110 asteeseen ja laita tarvittaessa folio päälle. Hauduta pitkään, seitsemästä tunnista eteenpäin. Helpointa on kun possun valmistaa edellisenä päivänä ja jättää vaikka yöksi uuniin muhimaan. Voit myös valella possua välillä vuoan pohjalle kertyvällä paistoliemellä ja kääntää palan tarvittaessa. Kun possu on niin mureaa että se hajoaa haarukalla repimällä, perkaa pois luut ja ylimääräiset läskit ja mausta possu makusi mukaan soijakastikkeella, riisiviinietikalla ja seesamiöljyllä. Ennen kuin alat käärimään rullia, kannattaa possuriekaleet uunittaa nopeasti grillivastuksien alla ja uunista otettaessa ruiskia päälle yhden limen mehu ja tarvittaessa soijakastiketta.

Pikamarinoidut kasvikset

Kuori pari porkkanaa ja 1 kurkku. Vetele kuorimaveitsellä porkkana lastuiksi (tai raasta raastimella) kulhoon. Poista kurkusta vetinen keskiosa lusikalla ja leikkaa ohuiksi tikuiksi. Heitä kurkkutikut porkkanoiden kanssa kulhoon ja mausta lirauksella riisiviinietikkaa ja soijakastiketta. Laita jääkaappiin ja anna marinoitua hetken. Voit halutessasi lisätä mukaan ruokalusikan paahdettuja seesaminsiemeniä.

Maapähkinäkastike

Sekoita kulhossa 3 rkl maapähkinävoita, 1 limen mehu, 2 rkl soijakastiketta, 1 tl seesamiöljyä, 1 valkosipulinkynsi raastettuna, ripsaus sokeria, pieni loraus riisiviinietikkaa ja töräys srirachaa tai muuta chilistä tavaraa. Vispaa haarukalla sekaisin kunnes koostumus on paksu ja pehmeä. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa, kirpeyttä, makeutta tai tulisuutta oman makusi mukaan. Pistä jääkaappiin tekeytymään.

Rullat

Tarvitset paketin riisipaperia, paketin lasinuudeleita ja lisäksi kevätsipulia ja haluamasi yrttejä. Silppua yrtit ja kevätsipulit valmiiksi omaan kulhoonsa, keitä lasinuudelit pakkauksen ohjeiden mukaan, valuta ja jäähdytä. Nappaa vielä viereen marinoidut kasvikset ja possu ennen kuin aloitat rullailun.

Täytä laakea kulho/vati kuumalla vedellä (huom. ei kiehuvalla, näpit on laitettava veteen) ja kastele puhdas keittiöpyyhe kosteaksi. Aseta keittiöpyyhe pöytätasolle, vesikulho viereen ja kasta riisipaperi noin 15 sekunniksi veteen kunnes se muuttuu läpinäkyväksi ja pehmeäksi. Nosta riisipaperi keittiöpyyhkeen päälle, varoen että paperi ei muutu tahmaiseksi, itseensä tarttuneeksi möykyksi. Levitä haluamasi täytteet riisipaperin keskelle, rullaa leveyssuunnassa pötkyläksi ja taita ala-ja yläreunat pötkylän päälle. Käännä rulla, asettaen saumat alaspäin. Älä aseta rullia kiinni toisiinsa, riisipaperi tarttuu hanakasti kiinni kaveriin.

*

Making Vietnamese style summer rolls with slow cooked pork, quick pickled vegetables and fresh mint. I also made a simple yet so delicious peanut sauce. I got the inspiration from this recipe, though I altered it to my taste and simplified it a bit.

 

Share

Kommentit

Emilia M

Oi, jotain tämäntapaista on tehnyt mieli pitkään, varmasti pääsee testaukseen. Ps. ne lämpimät sokerigreipit olivat mainioita!

Vierailija (Ei varmistettu)

Vinkki riisipaperiarkkien käsittelyyn: Käytä paperit vain nopeasti vedessä jonka jälkeen nosta vielä hieman napakka paperi ruokalautaselle, täytteet sisään ja kääri. Toimii mun mielestä paremmin kuin 15 sekuntin liottelu. Näin paperit eivät pehmene liikaa ennen käärimistä, mutta pehmenevät kyllä syötäviksi täytteiden kanssa. Hyviä ovat:)

Merja, Villa Inkeri (Ei varmistettu) http://www.villainkeri.com

Nämä tällaiset rullat ovat ihania! Kun asuttiin San Diegossa, käytiin usein vietnamilaisissa pho-ravintoloissa, joissa sai paitsi nuudelikeittoja myös tällaisia rullia.

Samantapaisia syötiin myös lempithaimaalaisessa ravintolassa Diegossa. Siellä alkuruokarullat käärittiin itse, kaikki tarpeet tulivat pöytään isolla lautasella. Rullia ei kääritty riisipaperiin, vaan pinaatin lehtiin. Nam! Vinkkinä rullatäytteisiin voisin lisätä vielä hyvin pieniksi paloiksi leikatun limen, silputun tuoreen inkiväärin sekä paahdetun, raastetun kookoksen.

Suvi sur le vif

Emilia M: mahtavaa kuulla että tykkäsit sokerigreipeistä!

Vierailija ja Merja: hei suuret kiitokset vinkeistä, nämä tulevat tarpeen kun vääntelen uudet satsit piakkoin, riisipapereita riittää vielä ja täytteitä on paljon kokeilematta.

Sini / Nautiskellen (Ei varmistettu) http://nautiskellen.blogspot.com

Myös meillä tehtiin hetki sitten rullia - on ne vaan aika herkkuja, alkoi heti taas tehdä mieli, kun näin tuon kuvan!

Suvi sur le vif

Sini: teillä oli kyllä paljon kauniimpia rullia :-) Mä taidan myös tehdä itselleni lohesta rullia!

Mikä siinä muuttuu?

Olen pitkään haaveillut tekeväni rullia, mutta en ole saanut aikaiseksi metsästää riisipaperia mistään. Mistähän sitä löyis?

Suvi sur le vif

Lyy:  löysin omat riisipaperini Turun kauppahallin yhdestä etnisestä putiikista. Siispä suosittelen etnisiä pikkukauppoja. Olen myös kuullut huhuja että isoimmista kaupoista voisi löytyä, sieltä hyllyiltä joissa itämaiset ruokatarpeet majailevat.

NooraK (Ei varmistettu) http://aboutsouffle.tumblr.com

Kuvasi ovat aivan upeita! Valokuvaatko aina päiväsaikaan luonnonvalossa, vai onko sinulla käytössä jonkinlainen valaistus? Itse yritän kuvata ruokaa, mutta kamppailen tämän valoasian kanssa jatkuvasti. Iltaisin tai edes hämärän tullen kun kuvista tulee kamera-asetuksia ja valkotasapainoa vääntelemälläkin "väärän värisiä".

Suvi sur le vif

Heippa Noora! Kuvaan yleensä päivänvalossa mutta varsinkin joulun aikoihin kuvasin myös iltahämärässä jalustalla. Ja kuvan väärään väriin sellainen vinkki, että kuvatessa raakakuvaa se tulee ainakin itselleni väännettyä aina oikein käsitellessä mutta jos kuvaat jpg-kuvaa, voit myös jälkeenpäin korjailla valkotasapainoa. Kannattaa googlettaa ja hakea tietoa riippuen siitä, millä ohjelmalla käsittelet kuvasi. Tai laita tarkempia tietoja ja minä kyllä vastaan :)

NooraK (Ei varmistettu) http://aboutsouffle.tumblr.com

OK! Mun pitääkin alkaa vähän opiskelemaan lisää tästä raakakuvasta :-) On nimittäin itselleni terminä tuntematon ja muutenkin kameran kanssa olen harrastelija, tosin innokas oppimaan lisää. Käsittelyyn käytän Lightroomia, mutta sitäkään en vielä kovin hyvin hanskaa. Pitääpä siis googletella ja tulla tarvittaessa kysymään lisäapuja :-) Siinä sivussa jatkan kuvistasi nauttimista, näin ihania otoksia näkee harvoin edes kv-blogeissa.

Suvi sur le vif

Kannatan ehdottomasti RAW-muotoon kuvaamista, näin saat maksimaalisen hyödyn irti kuvistasi :) Googleen siis vaan lyöt shooting raw pictures ja lightroom +raw pictures jne niin kyllä se siitä lähtee. Ja kiitoksia kuvakehuista, mahdottoman kauniisti sanoit! 

Mads (Ei varmistettu)

You might want to practice the rolling part a bit more before you post a blog post about these rolls...

Suvi sur le vif
Suvi sur le vif

I actually mentioned in the Finnish -part of the text that this was my first time rolling and these do look quite blown up. But I usually don't mind if the food doesn't look perfect in the home kitchen, as long as they taste excellent.

Kommentoi

Ladataan...