Ladataan...
Viherpiiperö

Ulkomaanmatkoilla minulla on usein päällä siemen-tutka - tarkkailen ympäristöä potentiaalisten siemenien löytämisessä. Pääsääntöisesti etsin siemeniä puutarhakaupoista, puutarha-osastoilta tai kukkakaupoista. Monelta ulkomaanmatkalta on laukkuun pakattu erilaisten yrttien ja kukkien siemeniä. Joskus laukkuun on myös sujahtanut kaktuksia. Eviran ohjeistuksen mukaan yksityishenkilö voi tuoda EU-maista kohtuullisia määriä siemeniä ja kasvituotteita vapaasti. Joitakin rajoituksia myös on joillakin kasveilla, etteivät kasvitaudit tai tuholaiset pääse leviämään.

Viimeisimmällä ulkomaan reissulla sain jälleen inspiraation etsiä erilaisia siemeniä. Oikeastaan Puutarha Italiassa kirja innoitti niitä etsimään, jossa kirjan henkilö etsi siemeniä lähes joka paikasta matkoillaan. 

 

 

Viimeisimmältä reissulta löysin erilaisia siemeniä luonnosta - muutama kaipaa vielä tunnistusta.

 

Erilaisten kasvien siemenet ovat kiva pieni tuliainen ainakin henkilölle, joka tykkää puuhastella niiden parissa. Ulkomailta voi löytyä erikoisia siemeniä, joita ei Suomesta saa. Usein annan samoja siemeniä tutuille ja on kiva seurata, kumman siemenet lähtevät itämään nopeammin. Mainitsemassani kirjassa henkilö saattoi liottaa siemeniä, hioa siemenen pintaa tai jopa nirhata puukolla pinnan rikki ennen kuin kylvi ne multaan. Kirjan henkilö kertoo, että itämisessä saattoi kestää kauan ja multa on hyvä tarkistaa, ennenkuin sen heittää pois, koska sieltä saattaa löytyä vielä itämätön siemen.

 

Palmun siemenet olivat herkullisen näköisiä - niitä olisi voinut popsia suoraan suuhun.

 

Kasvi jolla on pinkit kukat - kaipaa vielä tunnistusta. Siemenet tuoksuivat hieman mustaherukalle.

 

Siemenien kylväminen multaan on mukavaa puuhaa ja etenkin sen jälkeen on kiva seurata mitä tapahtuu. Muistan kerran ostaneeni kaktuksen siemeniä. Siemenet oli todella pieniä ja niitä oli hankala käsitellä. Sain onnekseni siemenet kylvettyä ja muutama niistä lähti kasvamaan. Suurin taisi kasvaa mustikan kokoiseksi, mutta sitten se kuoli. Ehkä kastelin liikaa tai liian vähän tai kasvuolosuhteet eivät vain muutoin olleet hyvät.

 

 

Limoviikunan näköinen kasvi kaipaa vielä tunnistusta. Kasvin siemenet ovat kuin pienikokoisia viinirypäleitä.

 

 

Limoviikuuna kasvaa luonnossa valtavaksi puuksi. Siemenkota oli täynnä pieniä siemeniä  - kuin viikunapuun hedelmä.

 

Löytämäni siemenet ovat olleet minikasvihuoneessa lisävalojen alla jo reilun viikon. Vielä ei ole ainakaan itämistä havaittavissa. Tällä kertaa tein myös pienen kokeen: Palmun ja oliivin siemeniä oli kumpaakin kaksi, joista toista liotin pitkään ja toiselta kuorin pintaa pois. Nähtäväksi jää kumpi näistä lähtee itämään nopeammin. Muut siemenet kylvin suoraan kosteaan multaan. 

 

Share

Ladataan...
Viherpiiperö

Idea päiväpeiton kutomiseen lähti siitä, että halusin lastenhuoneen sängyn päälle kivan peiton jonka päällä olisi kiva makoilla. Toistaiseksi mummoni virkkaama reikäinen pitsipeitto sai väistyä ja uusi peittävämpi peitto saisi tulla tilalle. Löysin kivannäköisen vauvanpeiton Koukuttamon sivuilta ja päätin soveltaa ohjetta tulevaan lastensängyn peittoon. Langaksi olin valinnut jo Drops Muskat puuvillalangan, joka on kestävä, laadukas ja helppo kutoa. Langassa on myös kaunis kiilto.

Ikeasta ostetun Gulliver -lastensängyn mitat ovat n. 76 X 186, joten arvioin peiton kooksi 95 x 170. Tällöin peitto ylettyisi reilusti sängyn laidan yli. Tein pienen mallitilkun, jonka pohjalta arvioin silmukoiden ja lankakerien määrän.  Arvioin langan menekiksi n. 23 kerää. Ajallisesti peitto olisi suuri töinen ja työaika olisi 2-3kk (n. 60 tuntia).

 

Faktat

  • Ohje: Koukuttamo, Nuppu-peitto
  • Lanka: Drops Muskat, 100 % puuvilla, 50g = n. 100m,
  • Väri: lime, numero 53.
  • Langan menekki: 24 kerää
  • Valmiin peiton koko: n. 90 x 170
  • Puikot: pyöröpuikot koko 3,5 - 80 cm kaapeli
  • Aloitussilmukoiden määrä: 192
  • Yhden korinpohjan koko n. 2 cm x 2 cm (5 silmukkaa oikein 7 kerrosta)
  • Työaika: n. 71 h

 

 

Sovelsin peittoon Nuppu-ohjetta. Reunoissa on helmineuletta, keskellä korinpohjaneuletta.

 

Ohje

Luo puikolle 192 silmukkaa ja aloita helmineule kaikilla silmukoilla (1o, 1n, 1o, 1n jne.) Käännä työ ja kudo oikeat silmukat nurin ja nurjat silmukat oikein. Jatka helmineuletta kunnes työn korkeus on n. 9-10 cm (tai haluamasi korkeus). Aloita sitten korinpohjaneuleen tekeminen työn keskelle: Kudo työn molemmissa reunoissa 21 silmukkaa helmineuletta ja keskimmäisellä 150 silmukalla korinpohjaneuletta.

Kudoin 21 silmukkaa helmineuletta aloittaen 1o, 1n, 1o, 1n jne. 1. Tämän jälkeen kudoin 5 silmukkaa oikein ja viisi silmukkaa nurin jne. yhteensä 150 silmukkaa (kerroksen viimeinen korinpohja oli 5 nurin, korinpohjakuviota tulee yht. 30 kpl). Sitten jatkoin helmineuletta 21 silmukkaa aloittaen 1n, 1o, 1n ja kerroksen viimeinen silmukka 1n. Käännä työ, jatka helmineuletta 21 silmukkaa aloittaen 1o, 1n, 1o jne. Tämän jälkeen 150 silmukkaa korinpohjaneuletta 5 silmukkaa oikein, 5 silmukkaa nurin jne. Tämän jälkeen taas helmineuletta 21 silmukkaa. Jatka näin 7 kerrosta. 2. Kun 7 kerrosta on tehty, tee edelleen helmineuletta 21 silmukkaa työn molemmissa reunoissa ja aloita korinpohjaneule 5 silmukkaa nurin, 5 silmukkaa oikein jne. Jatka näin 7 kerrosta. Vuorottele kohtia 1 ja 2,  kunnes työn korkeus on 160 cm (tai haluamasi korkeus). Jatka sitten pelkällä helmineuleella. Kun helmineuleen korkeus on n. 9 - 10 cm (tai haluamasi korkeus), päätä työ.

 

Peitto antaa lastenhuoneessen kivaa ilmettä.

 

Kokemuksia

Peittoa oli oikein mukava tehdä. Alkuvaiheessa työ kulki mukana matkoilla ja työ edistyi vauhdikkaasti. Yhden kokonaisen korinpohjan (7 kerrosta) tekemiseen meni aikaa n. 1 h.  Ihan joka päivä en ehtinyt kutomaan. Monesti kudoin leikki-ikäisen huoneessa samalla leikkien tai telkkaria katsoen. Työn edetessä peitto lämmitti mukavasti jalkoja ja loppuvaiheessa sen alle pystyi olemaan kokonaan.

Peitosta tuli hyvä ja se sopii hyvin lastenhuoneeseen. Matkoilta löydetty Sagapon pehmolelu pääsi testaamaan ensimmäisenä pehmeää peittoa. Kaveriksi lastenhuoneeseen ostettiin myös uusi matto, Tyllin turkoosi Satakieli, joka sopii hyvin huoneen värimaailmaan. Matto on laadukas ja kudonta on vahvaa. 

 

Tyllin valmistama turkoosi Satakieli matto tuo kivaa tunnelmaa lastenhuoneeseen.

 

Sagapon kissa-hahmoa on ihana halia uuden peiton päällä.

 

Peitosta tuli ehkä aavistuksen verran liian lyhyt leveyssuunnassa - silmukoita olisi pitänyt olla ainakin 15 - 20 silmukkaa enemmän. Tällöin peitto olisi n. 5 cm leveämpi. Käsiala muuttui jonkin verran matkalla, joten peitossa on muutamien senttien eroja. Peittoa olisi hyvä kutoa joka päivä, jotta käsiala pysyisi samanlaisena. Olen oikeastaan yllättynyt siitä, että arvioni langanmenekistä osui melkein oikeaan. Työn puolessa välissä tosin ostin lisää lankaa, ettei se ainakaan pääsisi loppumaan kesken. Ajallisesti peiton tekemiseen meni enemmän aikaa kuin olin ajatellut, mutta se valmistui kuitenkin aika nopeasti ollakseen ensimmäinen iso työ.

Käytössä peitto on kestänyt tosi hyvin ja sitä on tullut pestyä jo useamman kerran. Pesun jälkeen peitto on tuntunut hieman karhealta, mutta pian se on pehmennyt.

 

 

Share

Ladataan...
Viherpiiperö

Tänään tulee kuluneeksi tasan kolme vuotta siitä, kun perustin elämäni ensimmäisen blogin. Blogin perustamista kypsyttelin ainakin vuoden päivät. Ensimmäisen postauksen julkaiseminen jännitti kovin ja sydän tykytti vauhdikkaasti - hui, nyt se on eetterissä. Kirjoituksia on tullut yhteensä 82 kappaletta ja valokuvia on tullut napsittua reilut pari tuhatta. Blogini on tullut uhmaikään ja käy keskustelua: haluan, en halua. Välillä kirjoittaminen on ollut haasteellista erinäisistä syistä ja välillä se on puolestaan ollut helppoa.

Kiitos teille lukijat, vanhat ja uudet, jotka olette käyneet sivustollani. Teitä on kolmen vuoden aikana ollut n. 11 700 kävijää ja olen siitä todella yllättynyt. Perustin blogini päiväkirja ajatuksella - halusin pitää päiväkirjaa pihamme kasveista ja siitä miten ne kasvavat ja miten niitä hoidetaan sekä tietenkin oppia samalla uusia asioita.

Ihanaa kesän odotusta hyvät lukijat!

Share

Pages