Ladataan...
Viherpiiperö

Idea päiväpeiton kutomiseen lähti siitä, että halusin lastenhuoneen sängyn päälle kivan peiton jonka päällä olisi kiva makoilla. Toistaiseksi mummoni virkkaama reikäinen pitsipeitto sai väistyä ja uusi peittävämpi peitto saisi tulla tilalle. Löysin kivannäköisen vauvanpeiton Koukuttamon sivuilta ja päätin soveltaa ohjetta tulevaan lastensängyn peittoon. Langaksi olin valinnut jo Drops Muskat puuvillalangan, joka on kestävä, laadukas ja helppo kutoa. Langassa on myös kaunis kiilto.

Ikeasta ostetun Gulliver -lastensängyn mitat ovat n. 76 X 186, joten arvioin peiton kooksi 95 x 170. Tällöin peitto ylettyisi reilusti sängyn laidan yli. Tein pienen mallitilkun, jonka pohjalta arvioin silmukoiden ja lankakerien määrän.  Arvioin langan menekiksi n. 23 kerää. Ajallisesti peitto olisi suuri töinen ja työaika olisi 2-3kk (n. 60 tuntia).

 

Faktat

 • Ohje: Koukuttamo, Nuppu-peitto
 • Lanka: Drops Muskat, 100 % puuvilla, 50g = n. 100m,
 • Väri: lime, numero 53.
 • Langan menekki: 24 kerää
 • Valmiin peiton koko: n. 90 x 170
 • Puikot: pyöröpuikot koko 3,5 - 80 cm kaapeli
 • Aloitussilmukoiden määrä: 192
 • Yhden korinpohjan koko n. 2 cm x 2 cm (5 silmukkaa oikein 7 kerrosta)
 • Työaika: n. 71 h

 

 

Sovelsin peittoon Nuppu-ohjetta. Reunoissa on helmineuletta, keskellä korinpohjaneuletta.

 

Ohje

Luo puikolle 192 silmukkaa ja aloita helmineule kaikilla silmukoilla (1o, 1n, 1o, 1n jne.) Käännä työ ja kudo oikeat silmukat nurin ja nurjat silmukat oikein. Jatka helmineuletta kunnes työn korkeus on n. 9-10 cm (tai haluamasi korkeus). Aloita sitten korinpohjaneuleen tekeminen työn keskelle: Kudo työn molemmissa reunoissa 21 silmukkaa helmineuletta ja keskimmäisellä 150 silmukalla korinpohjaneuletta.

Kudoin 21 silmukkaa helmineuletta aloittaen 1o, 1n, 1o, 1n jne. 1. Tämän jälkeen kudoin 5 silmukkaa oikein ja viisi silmukkaa nurin jne. yhteensä 150 silmukkaa (kerroksen viimeinen korinpohja oli 5 nurin, korinpohjakuviota tulee yht. 30 kpl). Sitten jatkoin helmineuletta 21 silmukkaa aloittaen 1n, 1o, 1n ja kerroksen viimeinen silmukka 1n. Käännä työ, jatka helmineuletta 21 silmukkaa aloittaen 1o, 1n, 1o jne. Tämän jälkeen 150 silmukkaa korinpohjaneuletta 5 silmukkaa oikein, 5 silmukkaa nurin jne. Tämän jälkeen taas helmineuletta 21 silmukkaa. Jatka näin 7 kerrosta. 2. Kun 7 kerrosta on tehty, tee edelleen helmineuletta 21 silmukkaa työn molemmissa reunoissa ja aloita korinpohjaneule 5 silmukkaa nurin, 5 silmukkaa oikein jne. Jatka näin 7 kerrosta. Vuorottele kohtia 1 ja 2,  kunnes työn korkeus on 160 cm (tai haluamasi korkeus). Jatka sitten pelkällä helmineuleella. Kun helmineuleen korkeus on n. 9 - 10 cm (tai haluamasi korkeus), päätä työ.

 

Peitto antaa lastenhuoneessen kivaa ilmettä.

 

Kokemuksia

Peittoa oli oikein mukava tehdä. Alkuvaiheessa työ kulki mukana matkoilla ja työ edistyi vauhdikkaasti. Yhden kokonaisen korinpohjan (7 kerrosta) tekemiseen meni aikaa n. 1 h.  Ihan joka päivä en ehtinyt kutomaan. Monesti kudoin leikki-ikäisen huoneessa samalla leikkien tai telkkaria katsoen. Työn edetessä peitto lämmitti mukavasti jalkoja ja loppuvaiheessa sen alle pystyi olemaan kokonaan.

Peitosta tuli hyvä ja se sopii hyvin lastenhuoneeseen. Se on myös mukavan pehmeä. Kaveriksi lastenhuoneeseen ostettiin myös uusi matto, Tyllin turkoosi Satakieli, joka sopii hyvin huoneen värimaailmaan. Matto on laadukas ja kudonta on vahvaa. Matkoilta löytyi myös ihana Sagapon pehmolelu, jota on ihana halia.

 

Tyllin valmistama turkoosi Satakieli matto tuo kivaa tunnelmaa lastenhuoneeseen.

 

Sagapon kissa-hahmoa on ihana halia.

 

Peitosta tuli ehkä aavistuksen verran liian lyhyt leveyssuunnassa - silmukoita olisi pitänyt olla ainakin 15 - 20 silmukkaa enemmän. Tällöin peitto olisi n. 5 cm leveämpi. Käsiala muuttui jonkin verran matkalla, joten peitossa on muutamien senttien eroja. Peittoa olisi hyvä kutoa joka päivä, jotta käsiala pysyisi samanlaisena. Olen oikeastaan yllättynyt siitä, että arvioni langanmenekistä osui melkein oikeaan. Työn puolessa välissä tosin ostin lisää lankaa, ettei se ainakaan pääsisi loppumaan kesken. Ajallisesti peiton tekemiseen meni enemmän aikaa kuin olin ajatellut, mutta se valmistui kuitenkin aika nopeasti ollakseen ensimmäinen iso työ.

 

 

Share

Ladataan...
Viherpiiperö

Tänään tulee kuluneeksi tasan kolme vuotta siitä, kun perustin elämäni ensimmäisen blogin. Blogin perustamista kypsyttelin ainakin vuoden päivät. Ensimmäisen postauksen julkaiseminen jännitti kovin ja sydän tykytti vauhdikkaasti - hui, nyt se on eetterissä. Kirjoituksia on tullut yhteensä 82 kappaletta ja valokuvia on tullut napsittua reilut pari tuhatta. Blogini on tullut uhmaikään ja käy keskustelua: haluan, en halua. Välillä kirjoittaminen on ollut haasteellista erinäisistä syistä ja välillä se on puolestaan ollut helppoa.

Kiitos teille lukijat, vanhat ja uudet, jotka olette käyneet sivustollani. Teitä on kolmen vuoden aikana ollut n. 11 700 kävijää ja olen siitä todella yllättynyt. Perustin blogini päiväkirja ajatuksella - halusin pitää päiväkirjaa pihamme kasveista ja siitä miten ne kasvavat ja miten niitä hoidetaan sekä tietenkin oppia samalla uusia asioita.

Ihanaa kesän odotusta hyvät lukijat!

Share

Ladataan...
Viherpiiperö

Sitruuna on ihanan pirtsakka hedelmä, jota voi käyttää monella tapaa.  Meillä sitruunaa käytetään pääsääntöisesti vihreiden kasvisten kuten keitetyn parsakaalin ja keitettyjen papujen maustamisessa yhdessä valkosipulin sekä oliiviöljyn kera. Näitä italialaisia herkkuja syödään antipastina melko usein. Välillä saatan hieroa karheita käsiäni sitrunaalla siinä toivossa, että niistä tulisi pehmeämmät. Joskus saatan heittää sitruunan kuoret myös tiskiveden sekaan tehden lasista hieman kirkkaammat.

Jokin aika sitten sain sukulaiseni luona Italiassa maistaa luomusitruunoita, joita kasvaa heidän puutarhassaan. Sitruunat olivat aivan ihania - maku oli pehmeämpi ja makeampi kuin kaupasta ostetun sitruunan maku. Niitä olisi voinut imeskellä mielin määrin. Tuoksu oli myös voimakas ja erittäin aromikas. Vierailullani, sitruunapuiden oksat suorastaan nuokkuivat täynnä raakoja sitruunoita. Niitä teki mieli mennä hypistelemään.

 

 

Nämä luomusitruunat saavat vielä hieman odottaa poimimista.

 

 

Sitruunan kasvatus

Sukulaiseni kertoi, että heillä sitruunapuut tuottavat neljä satoa vuodessa. Sadon jälkeen, puut pitävät pienen tauon kunnes ne alkavat taas tekemään kukkia. He lannoittavat puita kuivatuilla lupiinin siemenillä, jotka murskataan puun juurelle. Ja tietenkin kastellaan. Puut viihtyvät suoajaisalla ja aurinkoisella paikalla, mutta liialliselta paahteelta ne pitää suojata. Myös talvella he suojaavat puut kevyellä harsolla, ettei kylmyys tee tuhoja. Sukulaiseni puut olivat olleet noin 2-vuotiaita, kun ne oli ostettu kaupasta. Maahan istuttamisen jälkeen ensimmäinen sato tuli noin kolmen vuoden päästä.

 

Makua ruokiin ja jälkiruokiin

Italiassa sitruunaa käytetään paljon ruoanlaitossa ja leivonnaisissa. Esimerkiksi jälkiruokiin raastetaan monesti sitruunan kuorta, joka antaa raikkaan maun. Itse löysin joskus ohjeen, jossa sitruunan kuorta lisättiin jäätelön joukkoon ja se oli muuten hyvää! Sitruunanmehulla voidaan kypsyttää raaka-aineita kuten kalaa. Sukulaiseni valmisti esimerkiksi tuoreita anjoviksia, joiden joukkoon lisättiin sitruunanmehua ja suolaa. Kalat olivat tässä seoksessa kunnes kala oli muuttunut valkoiseksi eli kypsäksi. Kalaa säilytettiin jääkaapissa noin päivän verran.  Kun kala oli kypsää, maustettiin se valkosipulilla, tuoreella chilillä, oreganolla, oliiviöljyllä ja ripauksella persiljaa. Tätä ohjetta voisi kokeilla soveltaa esimerkiksi silakoihin tai muikkuihin. Sukulaiseni paistoi myös kananfileitä, jotka maustoi vain suolalla, mustapippurilla ja lopuksi sitruunanmehulla. Kanafileiden kaverina toimii hyvin itse tehty pesto ja tietenkin kuviopasta. Tämä herkku onkin usein meidän arkiruokaa, koska sitä on nopea ja helppo tehdä. Ruoanvalmistukseen menee n. 20 - 30 min. Annoksen kruunaa keitetty parsakaali.

Sitruunoista sukulaiseni tekevät myös herkullista sitruunalikööriä eli Limoncelloa, joka oli parempaa kuin kaupan. Yllätyin miten pehmeältä itse tehty Limoncello maistui. Myös pieni loraus Limoncelloa espresson joukkoon antoi kivan raikkaan vivahteen kahviin. Limoncelloa voisi kokeilla tehdä vaikka itse:

Limoncello (1 litra n. 33% til.vol.)

 • 4-5 keskikokoista luomusitruunaa
 • 300 g sokeria

sekä

 • 4.5 dl 80% vahvuista alkoholia (esim pirtu)
 • 5.5 dl vettä

tai

 • 8.5 dl 40% vahvuista alkoholia (tavallista vodkaa)
 • 1.5 dl vettä

Kuori sitruunasta vain pelkkä keltainen kuoren pintakerros (ei siis valkoista osaa eikä mehua). Laita kuoret sopivan kokoiseen tölkkiin, johon on kansi. Lisää alkoholi (voit käyttää mitä tahansa maustamatonta kirkasta alkoholia). Laita kansi kiinni ja tölkki pimeään kaappiin kolmen viikon ajaksi. Kun kolme viikkoa on kulunut, lämmitä vesi ja sulata sokeri, anna jäähtyä. Voi myös tehdä niin, että lämmittää vain osan vedestä johon sulattaa sokerin. Sokeri liukenee veteen suhteesa 2:1 eli 200g sokeria liukenee 1dl vettä. Kun sokeri on sulanut ja vesi on haaleaa, kaada neste tölkkiin sitruunan kuorien ja alkoholin joukkoon.  Säilytä pimeässä pari viikkoa. Tölkkiä voi käännellä välillä. Siivilöi ja kaada pulloihin. Käytettäessä luomusitruunaa siitä saa paremman maun likööriin. Luomutuotteet ovat myös puhtaampia[1, 2, 3]. 

Tarjoilu: Säilytä limoncelloa esim. jääkaapissa tai pakkasessa. Tarjoile kivasta lasista ja nauti hyvässä seurassa.

 

 

Luomusitruunan maku on pehmeämpi ja makeampi kuin kaupasta ostetun sitruunan.

 

 

Lähteet:

[1] Clear differences between organic and non-organic food, study finds

[2] Organic food quality - axioms and ambiguities

[3] QLIF Integrated Research Project: Advancing organic and low-input food

Share

Pages