Ladataan...
What else is there?

Eilen oli vapaapäivä. Jo sitä edeltävänä iltana mulla oli tunne että nyt Aarhusiin. Vaikka en ole aamuihminen, heräsin silti innokkaasti kahdeksalta ja pyöräilin juna-asemalle. Aamu oli todella sumuinen, aurinko nousi kauniin himmeästi. Juuri sopivan kirpeä ilma, niin että posket alkoi vähän punottaa, mutta ei tarvinnut olla oikeasti kylmissään ohut bombertakki päällä.

(Tää kuva on tältä aamulta joskus kaheksan pintaan. Ei paskemmat näkymät mun huoneestani.)

Junarata Herningin ja Aarhusin välillä on yksi kauneimmista. Ennen sen näkemistä ajattelin Tanskan luonnon olevan lattea. Sitten näin ne kaikki kukkulat ja järvet ja pienet venesatamat ja kirkot.

Missiona oli löytää kirppareita. Löysinkin noin 20 erilaista. Luulen että parhaan tavaran löytää silti kesällä tapahtuvista katukirppiksistä. Ostin vain nätin norjalaisen villapaidan. Myyjä ei puhunut juurikaan englantia, joten puhuin hänelle tuttuun tapaan ruotsi-englanti-tanska sekamelskaa. Hyvin sujui keskustelut villapaitojen kauneudesta. 

Viime lauantainen lokakuu-Kööpenhamina ei juuri häikäissyt kauneudellaan , kun olin viimeksi nähnyt sen kesällä. Kaupunki oli pienempi kuin mitä muistin, eikä yhtään niin tuttavallisen oloinen. Luulen että siellä on aina päästävä sisälle jonkun asuntoon ja aitoon elämäntyyliin että sen viehätysvoiman todella tajuaa. Esimerkiksi sisäpihojen puutarhabileet on ihan oma lukunsa.

Aarhusissa ei sellaista tarvitse, eikä edes sade haittaa. Kävelin siellä taas kuin kotonani. Mua vaan hymyilyttää jatkuvasti ne pienet kadut ja koko yleisfiilis.  

Kävelin tässä kuvassa näkyvän koulun ohitse. Kyseessä on juuri se koulu mistä haaveilen. Vastapäätä on ihanan nuhjuinen Paradis - leffateatteri jonka yläkerrassa tanssittiin viimeksi aamuviiteen. Katsoin sisälle koulun ikkunasta ja se näytti kuin unelta (mites ne INFP- persoonan ruusunpunaiset lasit). Pitkä pöytä oli valaistu parilla lampulla ja sen ympärillä oli luovan näköisiä ihmisiä kerääntyneenä jonkun pienoismallin ääreen. Näky oli niin ihana että vatsasta kouraisi.

Ja mietin taas, että jos en koskaan tule asumaan tässä kaupungissa, elämäni ei ole täysi.

Musta tuntuu nyt siltä että voisin pysyä täällä kevyesti ensi kesään saakka. En ehkä Herningissä mutta tässä maassa kyllä. 

Että semmoista, voi Tanska minkä oot mulle tehnyt. En tiedä miten tästä ihastuksesta voisi ikinä päästä eroon. 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
What else is there?

Työharjoittelupaikkani Aero Design Furniture sulki tässä kuussa ovensa. Liike oli ollut Yrjönkadulla jo parikymmentä vuotta, mutta koska Artek osti Aeron ja Vitra taas Artekin, tämä oli nyt luonnollinen kehityskulku sisustuskaupalle. Tila ja sijainti liikkeelle ovat upeat joten paikkaa on aika turha alkaa vaihtamaan, Vitra store avautuu samassa osoitteessa Yrjönkatu 8 lauantaina. Avajaisia vietetään klo 11-16.

Tuotevalikoima sisältää Vitran tuotteiden lisäksi siis sujuvasti myös Artekin tuotteita , joten ei hätää suomalaiset! Olen varma että Vitra on hyvä ja monia ovia avaava koti meidän suomimuotoilulle. 

(Kuvat: Time of the Aquarius)

Melkoisen hauskalta näyttää :) käykää tsekkaamassa, minä kerkeän vasta ensi vuoden puolella!

Share
Ladataan...

Ladataan...
What else is there?

 

Olette varmasti huomanneet median sukellusvenehysterian. Kuulin Turun saariston ihmisiltä jo vuosi sitten että siellä oli joku sukellusvene nähty. Aika vaikeaa se on selvittää kuka on sukellellut missäkin. Media vaan näköjään haluaa taas vaihteeksi lietsoa kauhua. 

 

 

Mutta sitten, ne pilakuvat. Paras ilmiö vähään aikaan. Putin kroolaamassa ilman paitaa on ehdottomasti lempparini. 

 

 

Ja sitten on vielä tämä:

 

Kalle kahlaamassa pyssyn kanssa saaristossa, ai että. 

Siinäpä medialle kylmää sotaa. :D

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
What else is there?

 

http://www.16personalities.com/

 

 

Olen tehnyt tämän mielenkiintoisen testin joskus aikaisemminkin, mutta Iriksen blogi innosti tekemään sen taas. Tälläisiä testejä on netti täynnä mutta tää on mun mielestä kaikista perusteellisin ja selkein, grafiikkakin toimii. Oma luonteeni on sen mukaan INFP, joita edustaa noin 4% ihmisistä. Tunnettuja tyyppejä samalla persoonalla on kuulemma mm. Johnny Depp ja Björk, wuhuu.

Testin tuloksella löytyy persoonastani niin paljon asiaa että hengästyttää. Jokaiselle tulokselle on sivukaupalla tekstiä mm. alaotsikoilla kaverisuhteet, romanttiset suhteet, vahvuudet ja heikkoudet. Kaikki kuvaukset sopii muhun täydellisesti. Tälläinen miellyttää ihmistä jotenkin tosi kovasti. :D Kaikissa kuvauksissa toistuu hyvin vahvasti mun luonteeni isoimmat piirteet, introverttiys ja taiteellisuus. Myös se miten tärkeänä pidän omaa alaani ja että pääsen toteuttamaan itseäni sen kautta. Tän testin pitäis korvata horoskoopit.

Ois aika upeaa jos tää olis tunnetumpi testi ja voisi kirjoittaa suoraan CV:hen ja kaikkiin mahdollisiin internet-kuvauksiin itsestään vaan nuo neljä kirjainta niin että kaikki ymmärtäisi.

 

 

INFP - Introverted - Intuitive - Feeling - Perceptive

 

"INFP:s never seem to loose their sense of wonder. One might say they see life through rose coloured glasses. INFP is a rare personality type, found in only 4% of the general population. Yet, of the possible 16 types, it is the one most frequently found for gifted people. This scarcity, coupled with their extreme intelligence, renders them seldom understood, and thus, rarely valitated in relationships.

INFP:s are creative, sensitive souls who take their lives very seriously. For the INFP, personal success depends upon the condition of their closest relationships, the development of their creative abilities, and the continual support of humanity by serving people in need. 

Highly creative, artistic and spiritual, they can produce wonderful works of art, music and literature. INFP:s are natural artists. Simple the act of "creating" will be a fulfilling source of renewal and refreshment to the INFP. An INFP should follow himself of herself some artistic outlet, because it will add enrichment and positive energy to their life.

INFP:s are usually talented writers. They may be awkward and uncomfortable with expressing themselves verbally, but have a wonderful ability to define and express what they're feeling on paper. In conclusion, these are deep, complex, somewhat melancholy people who are hard to understand.

People of this type tend to be: quiet, reserved and kind, deeply passionate, sensitive and easily hurt, loving and dedicated to those close to them, creative, original and imaginative, curious and flexible in small matters"

 

***

 

Tässä tiivistelmäni luonnetyypistä. Jep jep ja jep. Yksi parhaista ystävistäni sanoi, että susta saa yhtä paljon selvää kuin kirjasta jossa ei ole sanoja. En ainakaan arjessa tunne itseäni mitenkään erityisen älykkääksi, enemmänkin hidasälyiseksi, mutta voi olla että mun viisauteni on enemmän sellaista syvällistä, että ajattelen elämää paljon syvemmillä tasoilla kuin moni muu. Taiteellinen olen tosiaan ollut siitä lähtien kun osasin pitää kynää kädessä, muistan miten pienenä vietin kaiket päivät piirtämällä äidin töistä tuomia kopiopaperi-nivaskoja täyteen.

 

Ystävyyssuhteet

 

"INFP personalities are true idealists, always looking for the hint of good in even the worst of people and events, searching for ways to make things better. While they may be perceived as calm, reserved, or even shy, INFPs have an inner flame and passion that can truly shine. Comprising just 4% of the population, the risk of feeling misunderstood is unfortunately high for the INFP personality type - but when they find like-minded people to spend their time with, the harmony they feel will be a fountain of joy and inspiration."

 

Olen juuri tälläinen. En jaksa valittaa pienistä asioista, kun katselen aina suurempaa kuvaa. Olen myös pienestä pitäen ollut vähän outolintu. Aina vähän erilainen vaikka en tosiaankaan yritä mitään, musta on tuntunut että mulle on välillä täysin mahdotonta olla normaali. Pidän teoriassa uusien ihmisten tapaamisista mutta käytännössä se on aina mulle vaikeaa ja olen uskomattoman hidas tutustumaan kehenkään. Mutta jos joku jaksaa vaan katsella mua tarpeeksi kauan, olen ystävä aina.

 

"The true friends of people with the INFP personality type tend to be few and far between, but those that make the cut are often friends for life"

 

Muistan miten isä sanoi ollessani ala-asteikäinen, että hän ihmettelee miten minua täytyy aina patistaa leikkimään muiden lasten kanssa. Veljeni ovat täysiä vastakohtia, ekstroverttejä ja aina huomion keskipisteessä. Olin hyvin erilainen vauvasta saakka. Nyt kun olen seurannut veljien lapsia, se on tosi mielenkiintoista miten lapsilla on oma persoonansa heti kun he oppivat puhumaan. Mä uskon että se tulee meille jo geeneissä. 

 

" The challenge is the many dualities that this type harbors when it comes to being sociable - INFPs crave the depth of mutual human understanding, but tire easily in social situations; they are excellent at reading into others' feelings and motivations, but are often unwilling to provide others the same insight into themselves - it's as though INFPs like the idea of human contact, but not the reality of social contact."

 

Haha, sanoinkin tän jo ylempänä. Tykkään analysoida muita mutta en anna muiden analysoida itseäni. 

 

"But, if INFPs' shields are properly navigated and they decide to open up and trust another person, a strong, stable friendship will ensue, marked by passionate support and idealism, subtle poetic wit, and a level of emotional insight that is hard to match. INFPs' friends will be rewarded with calm, sensitivity and depth, and an ever-present desire to help, learn, and grow."

 

 

Heikkoudet ja vahvuudet

 

"Idealistic

-  INFPs' friends and loved ones will come to admire and depend on them for their optimism. Their unshaken belief that all people are inherently good, perhaps simply misunderstood, lends itself to an incredibly resilient attitude in the face of hardship.

Open minded and flexible

 - A live-and-let-live attitude comes naturally to INFPs, and they dislike being constrained by rules.

Very creative

- INFPs combine their intuitive nature with their open-mindedness to allow them to see things from unconventional perspectives.

Passionate and energetic

- When something captures INFPs' imagination and speaks to their beliefs, they go all in, dedicating their time, energy, thoughts and emotions to the project. Their shyness keeps them from the podium, but they are the first to lend a helping hand where it's needed.

Dedicated and hard-working

 - While others focusing on the challenges of the moment may give up when the going gets tough, INFPs (especially Assertive ones) have the benefit of their far-reaching vision to help them through.

Too idealistic

 - INFPs often take their idealism too far, setting themselves up for disappointment as, again and again, evil things happen in the world.

Too altruistic

 - INFPs sometimes see themselves as selfish, but only because they want to give so much more than they are able to. This becomes a self-fulfilling prophecy, as they try to push themselves to commit to a chosen cause or person, forgetting to take care of the needs of others in their lives, and especially themselves.

Impractical

When something captures INFPs' imagination, they can neglect practical matters like day-to-day maintenance and simple pleasures.

Dislike dealing with data

 INFPs are often so focused on the big picture that they forget the forest is made of individual trees. INFPs are in tune with emotions and morality, and when the facts and data contradict their ideals, it can be a real challenge for them.

Difficult to get to know

 INFPs are private, reserved and self-conscious. This makes them notoriously difficult to really get to know, and their need for these qualities contributes to the guilt they often feel for not giving more of themselves to those they care about."

 

Anteeksi jos tässä tuli nyt tylsää listausta. Mutta kun joka ikinen kohta pitää paikkansa. Lennän aina unelmien perässä niin paljon että se saa toisaalta kestämään kaiken huonon, mutta toisaalta kadottaa elämän realiteeteista. Olen aina ollut huono rahan ja kaiken mahdollisen virallisen datan kanssa.

Kuvauksissa tuli esille myös rankka itsekriittisyys, mikä saattaa aiheuttaa esiintymiskammoni. Se tilanne on niin epämukava koska en kertakaikkiaan tykkää arvosteltavana olemisesta.

 

Suosittelen teillekin testin tekemistä, saattaa avata monia asioita pään sisällä :)

Share
Ladataan...

Ladataan...
What else is there?

Sellaista alan muistuttaa, tai olen jo. Haluan olla kahdessa paikassa samaan aikaan. Hillitsen kokoajan itseäni etten kirjoittaisi jotain maailman itsestäänselvimpiä matkustajan ajatuksia.

Yritän oppia ymmärtämään että minne tahansa menenkin, kaikissa paikoissa on hyvät ja huonot puolensa. Nyt näin Suomesta pelkästään hyvän ja siksi haluaisin jatkaa sitä pelkkää hyvää siellä. Mutta jos jäisin, maailman tylsin arki ja haasteiden puute kyllästyttäisi viikossa. Tanskassa ei ole sitä huolta.

On mielenkiintoista kohdata tälläistä mikä ei ole aiemmin ollut tuttua. Että olen yksin vieraassa maassa jonkun aikaa, sitten näen taas nopeasti perhettä ja suomen ystäviä, ja sitten tulenkin takaisin. Tunnen olevani nössö kun vertaa esimerkiksi Laura de lilleen joka on asunut ympäri maailmaa pitkiä aikoja. Itsestäni ei olisi New yorkiin lähtijäksi, jo tämä reilun tunnin lentovälimatka Suomeen on mulle hurjaa. 

Mietin just että vaikka Uusi seelanti on mulle yksi isoja unelmia, en tiedä miten ikimaailmassa voisin viettää lentokoneessa niin pitkiä aikoja. Mulle iskee aina suljetun paikan kammo. En pelkää että kone putoaa mutta ahdistaa niin paljon se ettei ahtaasta tilasta pääse pois. 

Tanskassa sataa, mutta niin sataa kuulemma suomessakin. Ainakaan täällä ei tarvitse jäätyä pelkkä sadetakki päällä. 

Huomenna alkaa minulle vaikeaselkoisen opettajan kurssi. Aihe on mielenkiintoinen (Arkitektur & Abstraktion), mutta opettaja ihan hirveän haastava. Onhan se hyväkin asia. Tuntuu että paineet onnistua on vaan 10 kertaa normaalia suuremmat. Opettaja kun katsoo harvoin hyviäkään töitä hymyillen. No pitää vaan yrittää parhaansa, enhän mä muuta voi.

Kuuntelen tätä biisiä aina kun mulla on nostalginen tai legendaarinen olo, eli vähän väliä koska olen sellaiseen taipuvainen ihminen. 

Oh life, it's bigger, it's bigger than you.

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
What else is there?

Toinen opiskelija tanskanryhmässäni kertoi mulle hyvän vinkin oppia lausumaan. Kun nään jonkun sanan ja kuulen miten se lausutaan, kirjoitan ylös sen lausumismuodon. Esim. Hvordan > vöden, hvorfor > voffor. Tää on auttanut tosi hyvin muistamaan! Pikkuhiljaa yhä useamman pienen sanan ja verbin lausuminen alkaa jäädä mieleen.

 

Hver fjerde år går du til valg

Du kigger så långt til højre at du knap kan se

Hvad der vil ske

Hvis de bliver ved 

Med at tænke med vores fedtede røv

 

Tämä Folkeklubbenin biisin säkeistö menee lausuttuna näin:

 

Hve fjeeö oo goo du ti vel

Du kiiga so lang ti hoije at du knap kan se

Ve de vil ske

Vis du blived

Meatenke mevooes fetederöö 

 

Olkoot vähän hassu tapa oppia kieltä mutta jumaliste tää toimii :D jos lausutte noin ylläolevalla tavalla niin jokainen tanskalainen ymmärtää!

Eihän tämä vaikea kieli ole loppujenlopuksi ollenkaan, lausuminen nyt vaan sattuu olemaan melkoista taidetta. Mielenkiintoisimmat esimerkit ihan arkisanoista on ehkä sanat "tietenkin" ja "samoin". Selvfølgelig = Soföli, I lige måde = Limoe. Melko jännittävää. :D

 

Share
Ladataan...

Pages