Ajatuksia ehkäisystä ja naisen vapaudesta valita
Aborttikeskustelu on ollut mediassa pinnalla viime päivinä tietyn presidentin uusimpien aivoitusten vuoksi. Asiaan otettiin kantaa myös toimituksen blogilla. Kieltolistalle joutuvat aborttien lisäksi myös ulkomaalaiset perhesuunnittelujärjestöt, jotka puoltavat abortteja. Eli pahimmassa tapauksessa riski tulla raskaaksi vielä kasvaa rajoitetun perhesuunnittelun tai huonontuneen seksuaalikasvatuksen myötä. Asiaan liittyen on tulossa mielenkiintoiselta kuulostava väestöliitön järjestämä keskustelutilaisuus ”Naisten oikeudet uhattuna – Trumpin politiikka ja konservatiiviset voimat EU:ssa” 17.2.2017.
Nykynaisten niin sanottu suunniteltu tai valittu lapsettomuus on puhuttanut ihmisiä niin lähipiirissäni kuin mediassakin kuluneen parin vuoden aikana. Naisen oikeus omaan kehoonsa on meille länsimaissa herkästi itsestäänselvyys ja tuntuukin käsittämättömältä, että asuinmaani hallitus tai presidentti voisi linjata päätöksissään valintojani asian suhteen. Suomessa asiat ovat siis hyvin; seksuaalikasvatusta aloitellaan jo varhain koulussa ja perhesuunnittelua voi tehdä oman tutun terveydenhoitajan kanssa koulun vastaanotolla helposti. Ensimmäiset e-pillerini hankin itsekin yläasteen lopussa kouluterveydenhoitajan vastaanotolta. Better safe than sorry -ajatusmaailma toimii mielestäni teini-ikäisten kohdalla hyvin. Seksiä tullaan kuitenkin harrastamaan eikä ehkäisyn rajoittaminen tai aborttien kieltäminen paina alle 20-vuotiaan (tai vanhemmankaan) nuoren mieltä ”sillä hetkellä” saatika vaikuta seksuaalikäyttäytymiseen.
Onko hormonaalinen ehkäisy sitten paras vaihtoehto nuoren tytön tai varttuneemmankaan naisen ehkäisymenetelmäksi, on sitten jo aivan eri keskustelu. Vaihtoehtoja kun olisi, mutta niitä ei tunnu kukaan koskaan puheeksi ottavan. Itse ainakin jouduin hormonaalisten menetelmien vuoksi kärsimään jos jonkinlaista vaivaa. Viime vuonna törmäsin kuitenkin uudenlaiseen kuparikierukkaan nimeltä Gynefix ja olen ollut valintaani melko tyytyväinen. Tästä ehkä joskus lisää.