Mitä Lontoossa maksaa: julkinen liikenne

(Eli kuinka säästin 420 euroa vuodessa)

Talousasiat ovat pyörineet aina paljon mielessä, eikä tuo lähestyvä (?!) Brexit ja punnan kurssin hurja vaihtelu viime vuosina ole sitä suinkaan vähentäneet. Ajattelin että seuraavaksi voisikin olla mielenkiintoista kirjoittaa siitä, kuinka paljon eläminen ja asuminen täällä Lontoossa maksavat.Rahankäyttäjästä täälläkin moni asia tietenkin riippuu, mutta mietin että voisi olla mielenkiintoista jakaa ihan konkreettisia lukuja siitä paljonko niihin pakollisiin ja tuttuihin asioihin menee täällä yleensä kuukaudessa rahaa.Lontoo ei ole maineeltaan halpa, mutta löytyykö mitään, missä olen itseasiassa onnistunut käyttämään vähemmän rahaa kuin Suomessa asuessa?

Olen seurannut ja budjetoinut omaa rahankäyttöäni tarkasti lähemmäs vuoden verran, joten käytän siitä syntyneitä lukuja esimerkkeinä.Taustaksi voin sanoa, että euroiksi käännettynä saan tällä hetkellä kutakuinkin suomalaisten yleisintä kuukausipalkkaa – toki Lontoon ’keskipalkkaan’ verrattuna saan tätä vähemmän (terv. kulttuurialalainen). Olen kuitenkin aikaisemmin myös tehnyt töitä reippaasti tätä pienemmällä kuukausipalkalla, joten säästämisen eetos on säilynyt samana.

Aloitan siitä mieluisimmasta eli julkisesta liikenteestä – sillä en vieläkään ole kyllästynyt istumaan double deckerin yläkerroksen etupenkillä.

david-preston-212230-unsplash.jpg

Lontoo on kaupunki, joka on ihan virallisesti myös todettu yhdeksi maailman kalleimmaksi kuukausilipultaan. Lontoo muodostuu yhdeksästä eri liikennevyöhykkeestä, joiden hintoja voi tarkastella (tai kauhistella) täällä. Esimerkiksi kuukausikortti 1-2 zoneille maksaa tällä hetkellä 134,80 puntaa eli tämän hetkisellä kurssilla noin 158 euroa. Hinta nousee tuosta mitä kauempana asuu, mutta toisaalta esimerkiksi kolmoszonen lisääminen kuukausilippuun ei ole suhteessa kovinkaan suuri nousu lähtösummaan verrattuna, päälle 20 puntaa kuussa.

Yksittäisen metrolipun hinta vaihtelee paljon ja riippuu päämäärästä. Laajasta keskusta-alueesta muodostuva zone 1 on kiireisin ja kallein, mutta sinne menoa on myös hankala välttää olit sitten ihan lontoolainen tai turisti. Jos haluat mennä metrolla zone 1:lle, tämä maksaa paikallisella matkortilla eli Oyster cardilla ajankohdasta riippuen 2,4-2,9 puntaa (2,8-3,4 euroa). Bussilla yksittäinen matka Lontoossa maksaa vain 1,5 puntaa (1,7 euroa) zonesta riippumatta. Jos yhtenä päivänä joudutkin matkustamaan hieman enemmän, tässä auttaa myös päivittäinen maksimi, 7 puntaa (8,2 euroa).

jack-bassingthwaighte-1292937-unsplash.jpg

Käyn itse töissä zone 1:llä, mutta olen viimeisen vuoden onnistunut välttämään kuukausilipun ostamista suosimalla busseja ja kävelemällä mahdollisimman paljon. Metrolla pääsisi nopeammin, mutta täten säästän kuussa noin 30 puntaa kuukausikorttiin verrattuna. Heittoa tässä kuitenkin on: heti kun viikonloppuna on menoa vähänkin kauempana, voi summa nousta nopeasti. Olen kuitenkin ollut ylpeä edes pienestäkin säästöstä tässä, ja ne tunnin kävelylenkit töistä kotiin viime kesänä olivat ihan mahtavia. Aloitin juuri tällä viikolla kävelykauden taas uudestaan, nyt kun illat ovat taas valoisampia.

Käytän tällä hetkellä siis noin 100 puntaa kuussa julkiseen liikenteeseen Lontoossa eli noin 117 euroa.  Olin kerran niin onnekas, että pystyin kävelemään töihin puoli tuntia jolloin tämä tuli tehtyä lähes joka päivänä kumpaankin suuntaan. Mielenkiintoisesti, tällöinkin julkiseen liikenteeseen meni kuitenkin kuukaudessa noin 80 puntaa. Summa kasvaa nopeasti, kun matkustaa ympäri kaupunkia. Nykyiseen säästöön vaikuttaakin siis esimerkiksi se, että pystyn käymään jumppatunneilla työpaikan lähellä, jolloin  harrastuksiin liittyvään matkustamiseen ei mene juurikaan lisäkuluja.

Lontoon julkisen liikenteen puolustukseksi täytyy sanoa, että sen kattama alue on suuri. Mutta kyllä se silti kirpaisee, kuinka ison summan se vie kuukaudessa. Tähän liittyvä kikkailu  on usein myös hyvä keskustelunaihe: käveletkö kaukaisemmalle metroasemalle, jotta pystyt välttämään zone 1:lle menemisen työmatkallasi?  Nökötätkö tunnin ruuhkabussissa, jotta säästät 1,4 puntaa?

Miten Lontoossa voi sitten säästää julkisesta liikenteestä?

  • Suosi busseja – tunnin sisällä voi nykyään myös vaihtaa toiseen bussiin maksamatta enää lippua uudestaan. Samalla näkee myös hienoja maisemia!
  • Yritä matkustaa arkisin ruuhka-aikojen ulkopuolella eli klo 9.30-16 ja jälleen klo 19 jälkeen (aina aamulla puoli seitsemään asti).
  • Pyöräile! Tämä ei ole pelkästään säästövinkki, mutta tätä kyllä suosittelen ja oma kumppaninikin sitä tekee. Lontoon liikenne on vähän turhan hurja itselleni ja joudun hyörimään sen verran keskustassa, että omat suht kokemattoman pyöräilijän stressilevelini menisivät turhan ylös jos ryhtyisin tähän, mutta monet säästävät tällä ison pennin (ja luontoa).
  • Jos asut Lontoossa ja tiedät käyttäväsi paljon julkisia liikennevälineitä, harkitse vuosilipun ostamista, jolla säästää yleensä noin 1,5 kuukausilipun hinnan. Tämä on kuitenkin aika suuri könttäsumma kerralla maksettavaksi: tällä hetkellä 1404 puntaa eli noin 1648 euroa. Jotkut työnantajat tarjoavat tähän liittyen myös lainoja, joissa summa vähennetään kuukausittain palkasta.
  • Ja ylipäätään: hienoa että käytät julkista liikennettä yksityisautoilun sijasta! Erihintaisia taksifirmojakin löytyy Lontoosta paljon. Itse käytän niitä harvoin, täällä kun metrotkin menevät yleensä myöhään yöhön. Mukavaa toki, että tässäkin on silti paljon erilaisia vaihtoehtoja tarjolla.

Jos tulet vierailulle Lontooseen, suosittelen joko ottamaan suoraan viikkolipun tai sitten lataamaan arvoa Oyster-kortille pay as you go -tyyliin. Päivälippuja ei kannata ostaa, ne tulevat kalliiksi! Lisää Lontoon julkisesta liikenteestä on kirjoittanut myös Tripsteri.

Ja mitä tämä käytännössä lontoolaisille tarkoittaa? Verojen jälkeisestä könttäsummasta menee yleensä lontoolaisilla julkiseen liikenteeseen alle 10%, mikä ei sinänsä kuulosta pahalta – mutta ottaen huomioon että täällä voi vuokraan mennä palkasta suoraan jopa yli puolet, voi julkiseen liikenteeseen menevä summa olla 20% jäljelle jäävästä rahasta eli yksi viidesosa. Tämä on jo aikamoinen summa ja motivoi itseäni säästämiseen tässäkin. Ja kyllähän tuosta muutaman kympin kuukausisäästöstäkin on tullut vuodessa aika mojova summa: 360 puntaa eli noin 420 euroa.

Kuinka paljon teillä menee yleensä kuukaudessa rahaa julkiseen liikenteeseen?

tyo-ja-raha raha matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *