Wienin museot: Albertina

365 days of Vienna

Albertina

Wien on taidemuseoiden kaupunki. Kuuluisan taidehistoriallisen ja luonnontieteellisen museoidensa lisäksi Wienistä löytyy taidenäyttelyitä jokaiseen mieltymykseen. Aloitan "Wienin Museot" sarjan tänään Albertina Museumin esittelyllä, joka on osa suuruudenhullua projektiani koluta ja esitellä kaikki Wienin (ja sen lähialueiden) taidemuseot.

-,,-

Viime vuosisadan taiteeseen keskittyvä Albertina on yksi Wienin merkittävimmistä taidemuseoista. Sen laajat grafiikan kokoelmat (mm. Albrecht Dürerin "Peltojänis") ja suositut isot näyttelyt tuovat museoon vuosittain yli puoli miljoonaa taiteenystävää. Pablo Picasson (2006) ja Vincen van Goghin (2008) näyttelyt olivat suuria vetonauloja ja juuri nyt esillä oleva René Magritten elämäntyötä kokoava näyttely myös on ollut huippu suosittu. Itse olen Magritten surrealististen töiden harras ihailija ja nautin piippujen, omenien ja knallihattujen seurassa hurjat kaksi ja puoli tuntia.

René Magritte, La Trahison des Images/ The Betrayal of Images, 1928-9

René Magritte, Der Pilger/ Le Pèlerin, 1966

René Magritte, Die Liebenden/ Les Amants, 1928

 

Pääsin viime viikkoisella vierailullani näkemään edellä mainitun Magritten näyttelyn lisäksi toisen Impressionismus -nimisen näyttelyn, jossa esiteltiin yli 200 kuuluisien impressionistien ja jälki-impressionistien piirroksia ja akvarelleja. Muun muassa Monetin, Degasin, Manetin, Renoirin, Gaguinin ja Cézannen töitä oli esillä runsaiden oheistekstien kera (joista osa oli valitettavasti vain saksaksi). Vaihtuvien näyttelyiden lisäksi Albertinalla on oma kokoelma, Sammlung Batliner, jossa on esillä monien mestareiden ja tuttujen nimien teoksia.

 

Albrecht Dürer, Feldhase/ Young Hare, 1502

Tulevia näyttelyitä silmällä pitäen maininnan ja vierailun arvoisia ovat ehdottomasti ensi vuodelle sijoittuvat saksalainen Max Ernstin ja amerikkalaisen nykytaiteilija Damien Hirstin (saatoitte toissa vuonna nähdäkin joitakin Hirstin töitä Kiasmassa Cream-näyttelyssä) näyttelyt, sekä kuluvan vuoden loppuun sijoittuva valokuvanäyttely Körper als Protest/Body As A Protest.

Upotan tänne mukaan tyylikkäästi toteutetun ja hyvällä musiikilla maustetun videon, jolla pääsette itsekin kurkistamaan René Magritten näyttelyyn:

 

Kenelle:

Sopii niin museokonkareille kuin taideturisteille. Jälkimmäisille erityisesti suurten näyttelyiden aikaan, sillä pysyvä kokoelma ei ehkä ole niin hurjan jännittävä ja Wienissä on paljon muita mielenkiintoisia museoita, joiden pysyvät näyttelyt kannattaa käydä katsomassa ennen Albertinaa.

Kuinka tänne pääsee:

 U2 metrolinjalla Karlsplatzille tai raitiovaunulinjoilla 1, 2 ja D pysäkille Wien Oper (Opernring/Kärntnerring).

Albertinaplatz 1, 1010 Wien

Sisäänpääsyliput:

Aikuiset 11e / Opiskelijat 8e

http://www.albertina.at/en

____________________________________________________

Kuvat: Albertina, Wikimedia Commons

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.