Marokkolainen couscous-lohi
Apua apua, isänpäivä tulossa ja ruokittavana viisi henkilöä, joista kaksi on isää. Jotakin hyvää ja vähän erilaista, mutta aika helppoa tehdä. Ruokaa laittaessa on kuitenkin pakko kytätä ainakin sivusilmällä talon muita tapahtumia. Sitten sen keksin: alkuun edamame-salaatti, pääruoaksi vanha kunnon couscous-lohi ja jälkkäriksi pätkiskakkukahvit. Ei tässä menussa ole mitään punaista lankaa, mutta sillä ei nyt ole väliä. Jälkkäri voisi tietenkin olla joku ihana kevyt kookospannacotta, mutta kyllä suklaakakkukahvit nyt vaan jotenkin kuuluu isänpäivään.
Ainekset:
noin 800 g lohifilee
10 cm pala purjoa
2 1/2 dl vettä
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
2 1/2 dl kuskusia
ruukku korianteria
20 oliivia
2 limetin mehu
noin 1 1/2 dl öljyä
Nypi lohi ruodottomaksi ja poista siitä nahka. Laita kala uunivuokaan ja ripota päälle suolaa ja mustapippuria. Paista 200 asteisessa uunissa kypsäksi eli noin 20 min. Lihalämpömittari on tässä hommassa oiva apu. Sen kun tyrkkää kalaan ja odottaa lukemaksi 42-48, niin hyvää on. Lohen paistaminen sopivan roseeksi on taito, jota useissa ravintoloissakaan ei tunnuta hallitsevan…
Tee kalan paistuessa kuskuskuorrutus. Hienonna purjo ja pehmitä se pannulla öljytilkassa. Kuumenna kattilassa vesi, 2 rkl öljyä ja suola kiehuvaksi. Lisää kuskus ja valmista se paketin ohjeen mukaan. Hienonna korianteri ja oliivit. Lisää ne, limettimehu ja purjo kypsän kuskusin joukkoon. Lisää öljyä sen verran, että kuskusista tulee kosteaa ja tahnamaista.
Kippaa kuorrutus kypsän kalan päälle ja rouhi päälle vielä vähän mustapippuria.
Kuvasta ei kannata hämääntyä – siinä kuskus on lapioitu raa´an annospalaksi leikatun kalan päälle (ja kala heitetty uuniin kuorrutteen kanssa). Homma toimii kuitenkin paremmin yllä mainitulla tavalla!