Vauvanvaatteiden alkuperästä

017.JPG

Kävin ennen joulua pitkästä aikaa H&M:llä ja vauvanvaateosastolla myytiin perusbodyjä hintaan 8 €/ 2 kpl. Oli tarvetta ja tartuin tarjoukseen. Ja aloin vasta myöhemmin miettiä tuotteiden hintaa. Tai oikeastaan vauvanvaatteiden aivan käsittämätöntä hintaskaalaa – Mini Rodinin body voi maksaa uutena 32 € ja noille edellä mainituille jää hintaa 4 € kappaleelta.

Vaatteiden hinnat nyt koostuvat monista tekijöistä, merkki maksaa, toisia vaatteita myydään valtavia eriä ja niin edelleen. Jäin kuitenkin miettimään, ompeleeko joku surkea pikkulapsi nämä käsittämättömän halvat vaatteet, joita puen todellisessa yltäkylläisyydessä elelevälle lapselleni? Mahdollisesti. Vaikka tuotteen hinta ei takaakaan eettistä valmistusprosessia, ehkä valmistusmaa voi taata jotakin. Vai voiko? Onko Euroopassa valmistettu vaate ainakin lähtökohtaisesti parempi valinta kuin Aasian halvimmassa maassa?

Näitä miettiessäni tein inventaarion.

Kaapista löytyneiden vauvanvaatteiden valmistusmaat:

Taimi (Verson puoti) Viro

Tutta Kiina

Maxomorra Intia

Nosh Portugali

Duns Intia

Småfolk Turkki

H&M Bangladesh

Metsola (ei ilmoiteta vaatteissa, ei löytynyt nettisivuilta)

Molo Bangladesh

Mini Rodini Turkki

AlbaBaby Ukraina

Kimperi Suomi

Marimekko Thaimaa

Lindex Kiina

Polarn O Pyret Kiina

DPAM Kiina

Beau Loves UK

Benetton Bangladesh

Name It Kiina

Skaala on laaja – aina Virosta Brittien kautta Bangladeshiin. Suurin osa vaatteista valmistetaan Kiinassa. Eikä kallis hinta kerro valmistusmaata, Bangladeshissa ommellaan niin halpis Henkkamaukka kuin kallis Molo Kids:kin. Valmistusmaa voi tietenkin vaihdella vaatemerkin sisällä paljonkin, minun otoksenihan perustuu muutamaan vaatteeseen per merkki.

Suomessa ommellaan tästä otoksesta ainoastaan Kimperin vaatteet. Sitä vastoin useampi merkki mainostaa ”designed in Finland”, kuten esimerkiksi Tutta ja Metsola. Metsolan vaatteiden alkuperämaata ei muuten löytynyt mistään ja se on vähän kummallista. Eikö sitä tarvitsekaan ilmoittaa tuotteessa? Pidän Metsolan vaatteista, mutta en moisesta salailusta. Onko taustalla ajatus siitä, että ihmisten halutaan olettavan, että vaatteet ommellaan Suomessa?

En tiedä sitäkään, mihin lopputulokseen pohdinnoissani tulin. Ehkä aion kuitenkin jatkossa ostaa enemmän Euroopassa ommeltuja vaatteita. Ei sillä että haluaisin moralisoida ketään valinnoista, vauvanvaatteita ostetaan paljon ja tarpeeseen. Ja vielä normaaleista pudonneilla tuloilla. Siinä on välillä mahdotonta olla maailman tiedostavin kuluttaja. Toki kallimmilla vaatteilla on hyvä jälleenmyyntiarvo ja niitä voi ostaa käytettyinä, mutta toisaalta hinta ei takaa eettistä valmistusmaata.

Mutta kotimainen Kimperi hoi, voisitteko alkaa ommella enemmän vaatteita? Teidän tämän hetken mallistollanne ei vielä vaateteta lasta.

Kommentit (6)
 1. Veera/Verskin Valtakunta
  12.1.2014, 06:34

  Tämä on mielenkiintoinen keskustelu, ja hienoa nähdä nuo kaikki maat tuohon listattuna. Se miksi Suomessa ei enää tehdä juurikaan vaatteita teollisesti, johtuu toki hinnasta. Täällä työvoima on jopa kymmenen kertaa kalliimpaa kuin esim. siellä Kiinassa.

  Mutta nämä ainakin vielä tehdään Suomessa:

  Myllymuksut

  Punainen norsu

  Muru

  Täältä löytyy lisää eettisiä kauppoja

  https://www.weecos.com/fi/browse_shops

  Noshin ja Papun tuotteet taas tosiaan tehdään suomalaisomisteisessa tehtaassa Portugalissa, samoin kuin esim. osa äitiyspakkauksen tuotteistakin. Ja itse koen, että nimenomaan sillä tehtaallakin on väliä. Vaikka ompelen suurimman osan vaatteista itse omille lapsilleni, pyrin ostamaan luomukankaita. Eihän sillä tosiaan säästä rahaa, mutta ainakin omatuntoa.

  1. kiitos kommentista ja mielenkiintoisesta linkistä!

   Niinpä, työvoima on täällä kallimpaa kuin kaukoidässä. Siksi onkin vähän hassua, että tuo edellä mainittu kotimainen Kimperi on samaa hintaluokkaa tai jopa edullisempi kuin vaikkapa kaukomailla valmistettu Marimekko. Tai PoP. Tai Mini Rodini.

   Olen samaa mieltä, että sillä tehtaallakin on väliä. Siksi ostaisinkin mieluummin ”hyvissä oloissa valmistettuja” vaatteita, kuin luomupuuvillaisia. Molempi parempi ehdottomasti, mutta nyt tuo pelkkä luomupuuvilla tuntuu olevan noiden halpisketjujen markkinointivaltti…

 2. Hyvää pohdintaa kiinnostavasta aiheesta. Psst! Kannattaa kurkata myös tänne: http://www.lily.fi/blogit/toimitus/3-x-kuin-kaksi-marjaa

   

  1. hihii, olipa mainio postaus!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *