Viisi kesätärppiä Hämeenlinnaan

 

 

013.JPG

Suunnitteilla kesäreissu Hämeenlinnaan? Ei ehkä Suomen kuuluisin matkailukaupunki, mutta hyvin tässä radanvarsikaupungissa (junayhteydet siis toimivat) saa päivän kulumaan. Tai vaikka kaksi.

1. Torille.
Tori on kaikkien kesällä eloon heräävien pikkukaupunkien sydän. Ensimmäisenä kannattaa tutustua Museo Skogsteriin. Hämeenlinnaa esittelevään näyttelyyn on vapaa pääsy. Näyttely on pieni, mutta käymisen arvoinen. Lapsiakin on ajateltu sitä rakentaessa. Jos museokärpänen on puraissut kunnolla, voi jatkaa lähellä sijaitsevaan Kotimuseo Palanderin taloon.

Museokierroksen jälkeen voi nauttia kahvit torin laidalta löytyvästä paviljongista eli Pietarin pihasta. Tarjolla on paikallisen Sokerileipuri Suomisen leivonnaisia.

Ruokapaikat ovat vähän tämän pikkukaupungin kompastuskivi. Kivoja ruokapaikkoja on tosi nihkeästi. Itse käyttäisin vieraani joko Popino Streetissä tai nepalilaisessa Himalaya Kitchenissä. Leikkipaikalla varustettuja ravintoloita kaupungista löytyy Rosso.

010.JPG

025.JPG

041.JPG

2. Maaseutukierrokselle.
Hämeenlinnan kenties yllättävin kohde on Tiirinkosken tehdas. Härkätien varressa ihan keskellä ei-mitään kohoaa keidas, jossa on ihana sisustuskauppa ja vohvelikahvila. Tilalla kasvatetaan lampaita ja länsiylämaankarjaa. Tänne pääsee vain autolla.

Toinen eläinkohde löytyy Hämeenlinnan ja Hattulan rajalta. Metsänkylän navetta ja pannukakkuja myyvä Kahvila Leivintupa ovat avoinna ainoastaan sunnuntaisin. Navetassa voi ihmetellä vanhoja rakennustarvikkeita ja ulkona silittää alpakoita ja aaseja. Leivintupa on tosi tunnelmallinen vanha kahvilamiljöö. Niin ikään tänne pääsee vain autolla. Ai niin ja Leivintuvalla kannattaa käydä vessassa. Se on nimittäin i-ha-na.

094.JPG

132.JPG

3. Linnaan ja uimaan. Hämen linna on tietenkin kaupungin perusnähtävyys. Linna on ehkä vähän tylsä, sillä sieltä ei esimerkiksi löydy huonekaluja Turun linnan tapaan. Mutta kyllä siellä tunnelmaan silti pääsee. Tällä hetkellä esillä olevaa haarniska- ja asenäyttely Heavy Metalia on kehuttu paljon, itsellä se on vielä näkemättä.

Vähän erikoisempi uimapaikka on Ahveniston maauimala. Olympialaisissa palvellut allas on ihan vasta kunnostettu uudelleen käyttöön. Ihan pienille lapsille maauimala ei ole kiva, mutta vieressä on hyvä uimarantakin.

141.JPG

4. Festareille. Hämeenlinnan erikoisuus on maamme vanhin lasten taidefestari ei Lasten taidefestivaali Hippalot. Tämän vuoden päivämäärät ovat 4.-7.8.2016 ja tapahtumapaikkana Verkatehtaan punatiilinen vanha tehdasmiljöö. Ohjelmassa on monelaista teatteria, tanssia, leffoja, bändejä, näyttelyitä, kirjallisuutta, työpajoja… Osa ohjelmasta on maksutonta ja osaan myydään lippuja. Täällä viihtyy koko päivän. Tai vaikka neljä.

5. Katsomaan huikeita maisemia. Aulanko on tosi sympaattinen klassikko. Kaunista metsämaisemaa silmänkantamattomiin, vanhoja puisia paviljonkeja, karhulinnan rappuset ja patsas ja näkötorni. Näkötornin luota löytyy kahvila ja lammikon rannalta jäätelökioski. Tänne voi ottaa koiran mukaan ja antaa lasten juosta. 

039.JPG

 

Kommentit (4)
  1. Taidankin viedä anopin huomenna popino streettiin, se on testaamatta, kun itse popino ei nappaa…koskahan joku ymmärtää perustaa kivan bistro-tyylisen raflan Hämeenlinnaan? Ranumättöä ja puolivalmista tarjolla on jo ihan liikaa. Jännä että esim Forssassa pärjää hyvä ravintola lyhyellä vaihtuvalla listalla…t. Karkki

    1. ei muakaan Popino nappaa muuten. Streetissä on just sellainen mielenkiintoinen lyhyt lista ja aina iloinen palvelu. Oon tykännyt siitä tosi kovasti :). Toivottavasti sinäkin!

      Oon melkein muuten ottanut sen linjan ulkona syömiseen, että käy Rossossa ja Mäkkärissä ja sitten oikeasti syömässä hyvin Helsingissä. Vähän surkeaa tietty. Mutta hei mikä tuo Forssan paikka on?

      1. Vispilä. Siinä on mukana entisen Köökin pitäjä, se oli loistomesta, mutta Vispilä on yhtä hyvä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *