2,95 kg

Lähdin haasteen aluksi tyhjentämään jääkaappia pilalle menneistä ruuista. Operaation saldo on seuraava:

biojate.jpg

 • 250 g mustikoita (”tuoreita”)
 • 50 g vadelmia (myös ”tuoreita”)
 • 1 l mehua (tuorepuristettua appelsiinia, luomuomenaa sekä ruusunmarjaa)
 • homejuustoa (saattoi olla syömäkelpoista, mutta arviointi oli niin vaikeaa, että laskin tämän jätteisiin)
 • 2 banaania
 • 950 g luomujogurttia
 • lähes litra rusinakeittoa (joulu meni jo)
 • 100 g tuorepastaa
 • 1 luomuviili
 • puolikas paprika
 • 250 g saksalaista perunasalaattia
 • 100 g viinirypäleitä

Tavaraa meni siis roskiin (tarkennus: biojätteeseen) lähes kolme kiloa. Tässähän on nyt mukana lähiaikoina tehtyjä ostoksia, mutta myös vähän vanhempaa tavaraa, kuten jouluksi hankitty rusinakeitto.

Periaatteessa kaikki listalla oleva ruoka on sellaista, jotka lasken suosikeikseni (no okei, rusinakeitto vain kausitavarana). Tässä ei siis ole mitään heräteostoksia tai vastaavaa, ainoastaan tavaraa, jota haluan syödä ja syön. Silti lopputulos on tässä. Argh.

(Kuva jääkaapistani kerralla biojätteeseen tyhjennetystä ruuasta 19.3.2011.)

puheenaiheet vastuullisuus raha ruoka-ja-juoma
Kommentit (4)
 1. aijaijai, itse oon just tota tyyppiä, että jos jokin edes näyttää tai tuntuu nahistuneelta, se lentää heti pois. olin jo lapsena sellainen, ettei edellisen päivän ruoka ikinä maistunut, ja edelleen edellisenä päivänä keitetyt pastat on tänään jo niin ällöttävää ruokaa, että kauhon sen suuni sijaan roskiin. eihän se pilalla oo, mutku. ongelmalta välttyisi jos osaisi tehdä safkaa vaan yhden syömiskerran verran, mutta pelkästään itselleen on niin hankala kokata. ruokaa jää aina yli.

  olisipa varakas, voisi vaan syödä ulkona. välttyisi kaikelta tuskalta, siltä ruoan valmistamiselta, pois heittämiseltä ja jopa hitto vieköön tiskaukselta.

   

 2. Viinirypäleiden ystävä: Osuit arkaan paikkaan! Kuvan viinirypäleet eivät tosiaan ole homeessa, mutta ne ovat minun mittapuuni mukaan liian nahistuneita syötäväksi. Jollekin muulle ne varmasti olisivat olleet kelpo syötävää. Tämä on yksi niistä seikoista, joka sai minut tähän haasteeseen ryhtymään: Roskiin mene paitsi pilaantunutta tavaraa, myös sellaista, joka olisi edelleen syömäkelpoista, mutta ei ulkomuotonsa tai koostumuksensa vuoksi enää houkuta. Tähän täytyy tulla muutos.

  Lupaan kuitenkin tehdä asiaan korjauksen: Jatkossa kaikki, mikä ei ole homeessa, menee pataan. Nahistuneet viinirypäleet eivät kyllä edelleenkään houkuta, mutta ehkä ne maistuisivat vielä esimerkiksi jogurtin sekaan naamioituna :).

  Olen itse yrittänyt jo pidempään ostaa ruokaa suunnitellusti esimerkiksi juuri viideksi päiväksi. Ongelmaksi on kuitenkin muodostunut se, että elämäntyylini ei oikein tue noin pitkää suunnitteluväliä: Asun yhden hengen taloudessa ja käyn usein (suunnittelematta) ulkona syömässä, joten suunniteltua ruokaa jää usein yli. Jos esimerkiksi ostan ruuat viikonlopuksi kotiin ja satunkin olemaan jossain muualla ruoka-aikoina, niin ruokaa jää vain yksinkertaisesti yli. Pyrin kyllä pakastamaan ruokaa, mutta pieni pakastimeni vetää tavaraa aika rajallisesti ja esimerkiksi tuoremarjat on syötävä aika lailla muutamassa päivässä, kuten vierailija on huomannut. Myöhäistä niitä on homeisena pakastaa.

  Tästä keskustelusta löytyykin hyviä lisäosia haasteeseeni: Voisin esimerkiksi viettää viikon syöden pakastinta tyhjäksi (tämä on todella hyvä idea!) ja lisäksi voisin koittaa löytää jonkun tavan ostaa suunnitelmallisesti ilman, että jostain ex tempore -syystä ruoka jää syömättä.

  Palaan näihin asioihin vielä myöhemmin!

   

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *